Skocz do zawartości
IGNORED

zestw 2.0 vs 4.0 vs 5.0 kilka pytań

Gość cycus12

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Dopiero raczkuje w tej dziedzinie i ponieważ nie jestem zdecydowany do końca przed wydaniem kasy chcę rozwiać wszystkie swoje wątpliwości.

Ze względu na muzykę zawsze byłem zwolennikiem zestawów stereo więc z czasem "nabyłem" (samoróbki) dwie kolumny labiryntowe gdzie 30cm bas tonsila potrafi ładnie trząść w zakresie 15-20hz. Nadeszła nowa era (Żona i nowy TV) i coraz mniej się słucha muzyki, więcej ogląda filmów. jak na LCD przystało wyjścia tylko cyfrowe więc nabyłem stary ale jary produkt pioniera (VSA-E06) z optyka i cyfrówką. Planowana zmiana na HK990 ale... tu pojawił się temat dźwięku przestrzennego a może...

W obecnej konfiguracji odsłuch tylko i wyłącznie w „stereo” w przypadku ścieżek wielokanałowych z TV/BR/DVD wyraźnemu pogorszeniu uległ bass po przestawieniu na Dolby Digital (lub inny tryb) bas wracał ale nie dało się tego słuchać. Cała ścieżka brzmiała jakby ktoś losowo wyrzucił 30% dźwięków, dźwięk był „tępy”. Dla testu podłączyłem od wierzy 2 kolumny jako „mały tył”, jest inaczej fakt dźwięk można jakby lepiej zlokalizować (minimalnie) dźwięk już nie jest taki tępy ale .. szału brak. I tak było trzeba zdjąć dużo mocy z przedniego kanału.

Dlatego też mam pytanie jak się sprawują różne konfiguracje systemów. Czy jest sens przesiadać się na system 4.0 lub 5.0 ? Przy labiryncie wolałbym (ze względu na trud adaptacji) uniknąć włączania subwoofera który i tak chyba jest zbędny skoro dolby digital ogranicza zakres do 20hz.

Nie jestem maniakiem kina ale wiadomo dobry dźwięk to inny film :) Myślałem też nad sprzedażą kolumn ale przeglądając gotowe zestawy 5.0/5.1 do 5-6 tyś stwierdziłem że nie ma w czym wybierać.

https://www.audiostereo.pl/topic/93308-zestw-20-vs-40-vs-50-kilka-pyta%C5%84/

Nie bardzo rozumiem Twoj problem. 2,0 konfiguracja do muzyki kupujesz wzmacniacz i cieszysz sie muzyka film oczywiscie da sie ogladac bo jakosc jest i tak dobra. Jesli ktos oglada glownie film kupuje amplituner i 5,0 lub 5,1 i cieszy sie dzwiekiem kinowym dookolnym. Jesli zalezy Ci na dzwieku podobnym do altusow ogolnie upodobania troche sie zmienily i nie robi sie juz takich glosnikow. Na gieldach lub w aukcjach internetowych kupisz jeszczd kolumny o podobnym brzemniu.

Jesli sluchacie stereo kupcie wzmak i 2 kolumny badz zostaw kiolumny ktore juz masz jesli je lubisz

jesli sluchacie filmow i TV wybierz amplituner i dokup tyly oraz cenrralny. Z czasem moze sub niekoniecznie. Dobrze skonfugurowane da niesamowite wrazenia w kinie

Jeśli masz dobre stereo, to zostaw tak jak jest, a z 06 wykorzystuj tylko kanały C , SL , SR - fronty w MENU ustaw jako duże,wyłącz suba.

Wzmacniacz stereo dla kina wykorzystuj podłączając jego wejście z wyjściem R L pre-out 06. Stary Dolby DIgital nie zagra tak,

jak nowe bezstratne kodeki DTS HD MA , Dolby TrueHD czy wielokanałowy LPCM, ale to jedynie na płytach BD i do tego musisz

mieć nowy ampli/dekoder. W ostateczności możesz 06 użyć do odkodowania DTS i DD z płyty BD - zdekodujesz jedynie

rdzeń tego strumienia, ale i tak jest on dwukrotnie lepszy od DTS zapisywanego na płytach DVD.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

1. downmix z 5 kanałów do stereo zawsze powoduje pogorszenie walorów odsłuchu i na konwersje bardzo duże znaczenie ma urządzanie które je wykonuje.

2. Większość filmów jest robione w DD i każda platforma cyfrowa nadaje w DD ale 2.0. Wyjątek stanowią DVD/BR od których można wymagać więcej. Poza tym analogiczne jest jeśli zdecyduje się na system 5.0 to zakupię kartonik który będzie lepszy od pionka, nawet przy stereo jest planowana wymiana (o czym pisze wyżej).

3. Zdania DD vs DTS są podzielone sam kodek to nie wszystko a oba mają potężne możliwości.

4. @5z0p3n – życzę Tobie powodzenia w doborze tylnych i centralnych. Teraz nie rozumiem chcesz porównywać 260 litrowa skrzynie labiryntową do altusów ? No ok...

Pytanie brzmiało czy jest sens doinwestowywać w system 4.0 lub 5.0. Czyli czy odbiór filmu jest tego wart ??

Napomnę jeszcze że mam dostęp do wielu oryginalnych filmów DVD/BR (wideoteka w rodzinie) i głównie z tych nośników oglądam.

Jak już bym planował się przesiadać na system przestrzenny to wyglądałby on tak (uwagi mile widziane):

1. Fronty – to co mam czyli do stereo dysponuje zakresem 10 hz – 20khz+ (o ile amplituner puści) i ładnym basem. W filmach jak kodek czyli w przypadku DD 20hz – 20 khz.

2. Centralny – jeszcze nie wiem co ale coś o parametrach ~70hz – 20khz ~91db

3. Efektowne – podobnie jak przednie labirynt z 2 głośników, wysokość jak przednie pojemność 60-120 litrów zależy jak wyjdzie. I tu planuje uzyskać słabe 20hz czyli spokojnie ~40hz – 20khz i ~90/91db

4. sub – brak (bo po co)

1. downmix z 5 kanałów do stereo zawsze powoduje pogorszenie walorów odsłuchu i na konwersje bardzo duże znaczenie ma urządzanie które je wykonuje.

2. Większość filmów jest robione w DD i każda platforma cyfrowa nadaje w DD ale 2.0. Wyjątek stanowią DVD/BR od których można wymagać więcej. Poza tym analogiczne jest jeśli zdecyduje się na system 5.0 to zakupię kartonik który będzie lepszy od pionka, nawet przy stereo jest planowana wymiana (o czym pisze wyżej).

3. Zdania DD vs DTS są podzielone sam kodek to nie wszystko a oba mają potężne możliwości.

4. @5z0p3n – życzę Tobie powodzenia w doborze tylnych i centralnych. Teraz nie rozumiem chcesz porównywać 260 litrowa skrzynie labiryntową do altusów ? No ok...

Pytanie brzmiało czy jest sens doinwestowywać w system 4.0 lub 5.0. Czyli czy odbiór filmu jest tego wart ??

Napomnę jeszcze że mam dostęp do wielu oryginalnych filmów DVD/BR (wideoteka w rodzinie) i głównie z tych nośników oglądam.

Jak już bym planował się przesiadać na system przestrzenny to wyglądałby on tak (uwagi mile widziane):

1. Fronty – to co mam czyli do stereo dysponuje zakresem 10 hz – 20khz+ (o ile amplituner puści) i ładnym basem. W filmach jak kodek czyli w przypadku DD 20hz – 20 khz.

2. Centralny – jeszcze nie wiem co ale coś o parametrach ~70hz – 20khz ~91db

3. Efektowne – podobnie jak przednie labirynt z 2 głośników, wysokość jak przednie pojemność 60-120 litrów zależy jak wyjdzie. I tu planuje uzyskać słabe 20hz czyli spokojnie ~40hz – 20khz i ~90/91db

4. sub – brak (bo po co)

Na dobrą sprawę centralny nie jest ci też potrzebny. Od jakiegoś czasu używam systemu 4.0 i mam kanał centralny zmiksowany z frontami. W moim przypadku rozwiązanie okazało się lepsze aniżeli sszycie z frontami głosnika centralnego (mimo, że z tej samej serii)

Na dobrą sprawę centralny nie jest ci też potrzebny. Od jakiegoś czasu używam systemu 4.0 i mam kanał centralny zmiksowany z frontami. W moim przypadku rozwiązanie okazało się lepsze aniżeli sszycie z frontami głosnika centralnego (mimo, że z tej samej serii)

u mnie było dokładnie na odwrót, długo nie uzywalem centralnego bo moim zdaniem integracja była średnia i myślałem że dobre stereo i downmix dadzą radę bez centralnego. jakże się myliłem..po odpowiedniej lokalizacji centra i puszczeniu wszystkiego w trybie Direct, dźwięk tak się polepszył że nie mogłem uwierzyć w to co słyszę. Nie wiem czy amplitunery innych producentow mają coś takiego ale podejrzewam że tak. U mnie był to kolosalny przyrost jakości, w tej chwili nie odlaczył bym centra za żadne skarby i nie wyłączył bym trybu direct choćby mi płacili :) Oczywiście twoje odczucia mogą być inne...

aha..moim zdaniem warto doinwestowac w 5.0 lub 5.1. Ja na jakiś czas poszedłem nawet w 7.1 ale to trochę mijalo się z celem bo większość płyt jak zauważyłem jest zrealizowana w 5.1 i przy tym zostalem.

Napisz trochę wiecej o twoich kolumnach frontowych, z jakich przetwornikach są zrobione, może uda się znaleźć coś co dobrze się z nimi zgra.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

W końcu konkretna odpowiedź :) thx!

Odnośnie elektroniki to polski miflex z dużymi złotymi kondensatorami, jakaś tak kiedyś się go użyło i został.

Ogólnie to ciężko będzie coś dobrać, przejrzałem większość kolumn polecanych na forach w rozsądnych kwotach to generalnie „lipa” już nie mówiąc że za nie jeden bubel trzeba dać parę tys. Więc finansowo i tak najtaniej wyjdzie mi samoróbka.

BTW: gdzie ustawiłeś finalnie central ? Ja myślałem budować coś pod TV jak się przeważnie sugeruje.

centralke ustawilem dokładnie pod ekranem do projektora tyle że ustawiona jest pod kątem i skierowana nieco w górę tak że gra prosto na uszy że tak to ujme. W najbliższym czasie się to zmieni bo mam kolejną parę kolumn które grają mi na froncie w związku z czym mam zamiar przerobić jedną sztukę ns centralke i zamontować ją z tyłu ekranu z materialu przepuszczającego dźwięk. oczywiście wszystkie głośniki średnio i wysokotonowe w kolumnach frontowych i centralnej, będą na tej samej wysokości.

Niestety nie zbyt wiele mówią mi szczątkowe informacje na temat twoich kolumn. Jeżeli są takie rzadkie to chyba nie zostaje Ci nic innego jak dopasowanie czegoś innego choćby pod kątem efektywności lub rodzaju użytych komponentów.

Tak czy inaczej gra jest warta świeczki, dużo osób twierdzi że stereo słucha się lepiej niż surround, rzeczywiście jeżeli surround jest do dupy to lepiej jest mieć dobre stereo, za to jak raz posluchasz dźwięku przestrzennego w dobrym wydaniu, napewno nie pożałujesz wydanej kasy. Ja sobie nie wyobrażam powrotu do słuchania koncertów i oglądania filmów w 2.0.

Jeżeli chodzi o kupno kolumn tylnych to moim zdaniem ciekawą alternatywą dla DIY i nowych kolumn, są używane monitory vintage. Można je czasem kupić za bezcen, wybór jest spory i często gęsto można znaleźć prawdziwe perełki. U mnie sprawdziło się to na tyle dobrze że złożylem cały surround z monitorów z roku 1972, jedynym współczesnym produktem jest subwoofer kef na 15 calowym głośniki, no i oczywiście elektronika, ale tylko po części bo amplifikacje na kanały frontowe mam w postaci monoblokow lampowych z 1959 roku. Tworzy to wszystko system i dźwięk o jakim marzyłem latami. Kosztowało mnie to śmieszne pieniądze wiec trochę mi się chce śmiać jak czytam że tanio nie da się nic złożyć, owszem da się tylko trzeba się conieco oderwać od utartych stereotypów i otworzyć na coś innego.

Takie moje 3 grosze..

Gość cycus12

(Konto usunięte)

No ale prądu z gniazdka Ci trochę ciągnie :)

zgadam się że większość systemów przestrzennych jest słabych, nie zgadzam się też z teorią że nie słychać kierunku niskich tonów, jak wybuch jest z lewej strony to bass jest z lewej strony i to czuć że o muzyce już nie wspomnę.

Myślałem o kupnie fabrycznych głośników ponieważ męczy mnie trochę wykonanie moich, muszę nad nimi sporo popracować. Na szczęście mam miejsce na podłogówki i chciałbym zachować jakaś jednolitość wzornictwa, poza tym zgodnie z założeniem każdy głośnik będzie dobry do słuchania muzyki. W wielu systemach w „satelitach” kuleje bass u mnie ten problem nie będzie istniał co uważam jest zaletę. Wysokość głośników też będzie taka sama, gorzej trochę z centralnym ale Twój pomysł by zrobić mu podstawę powinien załatwić sprawę :)

Głośniki nie są żadnym cackiem, pierwsze powstały z odpadów głównie z myślą o muzyce. Przyzwyczaiłem się już do tego typu basu i męczy mnie często tępy BR który gra zdecydowanie wybrakowanie (pomijam dobre subwoofery). Nie występują tu też rezonanse, wyciągnie i inne niepożądane efekty. Fajny bas który naprawdę czuć (każdy właściciel labiryntu to potwierdzi) za śmieszną kasę. Ze wstępnych obliczeń koszt efektownych kolumn to jakieś 1000 zł (obu!) więc w gotowych chyba nie ma co szukać...

Możesz podać ściślejsze info o tych monitorach ? Producenci / modele, rodzicom chcę zmontować jakiś podstawowy zestaw a tam w grę wchodzą tylko monitory + sub.

Z gotowych zestawów 2.1 to np. Canton Plus B i satelity Plus S. Z monitorów to telefunkeny tl90, tl800, tl80, Leaki z serii Sandwich, sporo ciekawych kolumn robił Bang Olufsen, np. malutkie cx100 które grają wybitnie jak na cenę i ich małe wymiary. Pozatym Isophon, wspomniany juz Canton, niektóre modele duala, goodmans itp. Jeżeli chcesz to podesle kilka linkow z ebaya i allegro bo jest tego sporo i na ogół przedział cenowy poniżej 1K..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.