Skocz do zawartości
IGNORED

Auto-stop w Pro-ject'ach może DIY ?

mcemsi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i na wstepie Wesołych Swiąt.

Zainteresowani wiedzą , że tylko Project Xpression Comfort ma funkcję wyłączania silnika na końcu płyty.

Pomijam już podnoszenie ramienia i jego powrót bo to mozna przeżyć.

Cena Comforta jest jednakże znacznie wyższa.

Planuje nabyć z niższej półki gramofon PJ ale to niepotrzebne "piłowanie" płyty po skończeniu odtwarzania wystarczająco mnie wstrzymuje.

Do posiadaczy różnych modeli PJ : - czy jest gdzieś w obudowie albo pod nią kawałek miejsca gdzie można by coś porzeźbic i wzorem np starych sprzętów z fotorezystorem wstawić jakis wyłącznik napędu ? Może na jakimś mikroswitchu?

https://www.audiostereo.pl/topic/93526-auto-stop-w-pro-jectach-mo%C5%BCe-diy/

Ktoś nie raz zamieszczał taki mały gadzecik do podnoszenia ramienia na końcu, na pewno zmieściłby się w każdym PJ. Ja natomiast przemyślałbym zakup gramofonu tej firmy, chyba że chodzi o sprzęt z drugiej ręki. Podnieśli ceny o jakieś 30-40% do tych spred 2 lat, a gramofony są wciąż takie same. Na jaki model się nastawiłeś?

Taki gadżecik to np. Audio Technica AT6006a , chociaż to tylko podnosi ramię z rowka , silnik nadal kręci. Ostatecznie...

Co do PJ to myślalbym o Debut ewentualnie o RPM1.3 (choć chodzą opinie , że zbyt plastikowy). Co do używanych nie ma problemu - nie mam oporów przed tym o ile wszystko jest sprawne ale ofert za dużo jednak nie widzę.

ewentualnie o RPM1.3 (choć chodzą opinie , że zbyt plastikowy).

Ja tam w RPM 1.3 plastiku nie widziałem. Zamiast posługiwać się opiniami co "chodzą", warto wyrobić sobie swoją własną, no ale to trzeba zobaczyć, a najlepiej posłuchać. Dla niektórych jest to problem nie do pokonania, czasem odnoszę wrażenie, że do najbliższego sklepu z Pro-Jectami mają tak daleko jak do Władywostoku.

Gość rydz

(Konto usunięte)

A po cholerę?Ja bym nic nie grzebał.Włączasz płytę i wychodzisz z pokoju?

Kolega zdrowy chłop zapewne,nie pomyślał o audiofilu winyl-maniaku przygwożdzonym np do łóżka?

Rodzina pomocna,ale wyjść musi za 5 minut,kaleka nie wybiera,chcę posłuchać,winyl gra circa15-25min,więc po zakończeniu niech się silnik kręci?!

Bez przesady...

Oczywiście, że nie można przesadzać. Wygląda na to, że wszystkie gramofony, które posiadam są absolutnie z najwyższej półki. A nie podejrzewałem tego. Człowiek jednak całe życie się uczy. A i tak głupi umiera.

A tak sobie przypomniałem, że nawet chyba takie wynalazki jak Artur i Mr Hit miały autostop. Ale to widocznie jakaś pomyłka była. Wszak Pro-Ject to niemalże hajend jest. A właściwie to chyba bez tego "niemalże".

układ autostop jest łatwo wsadzić w gramofon mocno przeciętny i tani. bo można to zrobić prosta -i nie przejmować się, ze dźwięk psuje -bo dźwięk i tak byle jaki.

jeśli ramie jest na kulowych łożyskach pionowych a oś sięga pod plintę -to można tam jakiś czujnik kata obrotu wsadzić i gotowe. jakieś mikro łączniki -zawsze powodują przyhamowanie ruchu ramienia -już na wybiegówce -ale igła obrywa. pozostają czujniki bezdotykowe... magnetyczne -cóż magnes nie jest bez wpływu na jakość dźwięku....

optyczne -to dodatkowy element wahliwy pod ramieniem... dodatkowa masa i regulacje... długa oś ramienia i coś pod spodem -łożyska kulowe -to elementy które trudno wykonać precyzyjnie -więc od razu jakieś opory ruchu ramienia -nierównomierności dźwięku itd. w Adamie czy Bernardzie -nie robi to różnicy.... dźwięk jest jaki jest i dodatkowy mechanizm mocno go nie psuje. w lepszych gramiakach -układ wyłączania zaczyna wpływać na dźwięk. im lepszy dźwięk tym łatwiej go zakłócić. im precyzyjniejsze łożyskowania ramienia -tym większym zaburzeniem ruchu jest dodatkowy element jak układ autostopu. precyzyjny wyszukany autostop który nic nie psuje... bywa drogi.

dobre audiofilskie gramofony bardzo rzadko mają autostop. autostop i automatyka -to domena najtańszych gramofonów . troszkę droższe nie mają tych przeszkadzajek.

dość drogie znowu mają -większa cena za dodatkową precyzyjną automatykę.

i dalej konstrukcje bezkompromisowe -które mają przede wszystkim dobrze grać -zazwyczaj znowu nie mają -nawet te bardzo drogie... choć mogą być układy np z kamerą obserwującą ramię z góry -programem i procesorem który zatrzyma silnik... jednak zatrzymanie silnika i ponowny start -to problem -zanim obroty się ustabilizują... np 12kg talerz potrzebuje dłuuuugiej chwili "zanim wejdzie w równowagę"

mam inny gramofon (nie pro-ject) -ale też nie mam autostopu. ba w ogóle nie mam stopu -płyty zmieniam "na biegu"

gramiaki które mają grać -to głównie manuale.

bajery są dla masówki.

Njaprostszy auto-stop występuje w sławetnych 50-letnich Dualach i nie mniej sławetnych 40-letnich Telefunkenach/Mister Hit'ach. Jest zrobiony na zasadzie: "Prrrr!!! Wiśta!!!! :)))

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Kolega zdrowy chłop zapewne,nie pomyślał o audiofilu winyl-maniaku przygwożdzonym np do łóżka?

Rodzina pomocna,ale wyjść musi za 5 minut,kaleka nie wybiera,chcę posłuchać,winyl gra circa15-25min,więc po zakończeniu niech się silnik kręci?!

Proszę bardzo...

[...]

Planuje nabyć z niższej półki gramofon PJ ale to niepotrzebne "piłowanie" płyty po skończeniu odtwarzania wystarczająco mnie wstrzymuje.

[...]

W pełni kolegę rozumiem i podzielam tę opinię.

Po przeczytaniu wszystkich odpowiedzi w tym wątku dochodzę do wniosku, że najlepszym "Hi-end-owym" gramofonem cokolwiek to oznacza, będzie gramofon nie tylko bez automatyki podnoszenia czy powrotu ramienia, ale także bez zbędnego wyłącznika i podpórki pod ramię. Płytę należy zmieniać w biegu a gramofon najlepiej zatrzymywać i wyłączać przez wyjęcie wtyczki z kontaktu - a już absolutnie najlepiej przez wykręcenie bezpieczniaka topikowego w szafce na korytarzu lub w piwnicy :-))

Pozdrawiam

Panowie i po co te uszczypliwosci,jeden chce prosty dobrze dzialajacy gramofon o najlepszym dzwieku a drugiemu zalezy na wygodzie i szuka czegos co mu w tym pomoze.

Nie chce tu pisac o mozliwosciach w tej dziedzinie domowej wersji ,,nadgramofonu,, zeby nie zepsuc watku ale mysle ze o taki sprzet wlasnie chodzi autorowi.

PJ 1.3 Genie nie ma kszty plastiku a w kontakcie organoleptycznym robi bardzo dobre wrazenie ,jedyne co trzeba mu zapewnic to odpowiednie podloze i podkladki zapobiegajace przesuwaniu sie po blacie ,bo jest lekki i osadzony na kolcach.

Z tych dwoch wymienionych osobiscie wolalbym 1.3 Genie za design i poprawny dzwiek (w przyszlosci mozna go uzbroic w lepszy talerz i docisk z acrylu co robi z niego juz niezly bibelot-podoba sie zonom i znajomym:)

robix

• 1 miesiąc później...

Pozwole sobie odświeżyc wątek.

Gramofon w końcu zakupiony , używany ale w super stanie 1-Xpression III.

Poluję teraz na jakiś tonearm lifter ale chyba nie będzie łatwo i zbyt tanio

Co do samego dzwięku to nie ma jakiejs megaprzepaści w porównaniu do GS-461 z Shurem M44-7 ale co naprawdę powala to poziom zakłóceń jaki był w GS-461 (wg manuala -58dB) a jakiego niemal nie ma w Pro-Ject'ie (-70dB).

Pomijając ww parametry , zawsze mi sie wydawało że gramofon ma prawo nieco brumiec , huczeć (tzw ang. hum - i tutaj właśnie słyszę najwiekszą różnicę) ale to co pokazał Pro-ject naprawde zrobiło na mnie wrażenie.

• 3 tygodnie później...

Odświeżając temat. Znalazłem na You Tube filmik prezentujący ciekawe i bardzo proste urządzenie.

Pytanie tylko gdzie to kupić? Może ktoś wie?

I drugie urządzenie, chyba jeszcze prostsze.

Obydwa na ebay'u można spotkać , nieczęsto ale się pojawiają. Levitator to jakis DIY chyba projekt , natomiast Stylift to chyba firmy Monitor Audio i to sprzed ok. 20 albo i wiecej lat.

Problemem jest nie tylko dostepność ale i cena - ok. 90$-100$. Chore to fakt bo to technicznie warte z 10x mniej ale audiofilskość działa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.