Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer REL vs Velodyne

tomii241

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące później...

witam !

szybkie pytanie do doświadczonych subowców... może sly30 pomoże...:) (z tego co czytam co piszesz brzmi tematycznie i logicznie)

użytkuje obecnie velodyne spl 1000 ultra - ogólnie jestem zadowolony. Ale jak zwykle.....:) długo nie mogę wytrzymać w bezczynności i korci mnie żeby spróbowac czegoś nowego i zastanawiam się czy w moich 22m/kw spl 1200 nie byłoby przyrostem formy nad treścią? ...a może faktycznie będzie lepiej.....?

moc jest taka sama tylko średnica o 2 cale większa i większa w rzeczy samej opakowanie. czy bas będzie wolniejszy? czy pozostanie tak samo szybki jak w 1000? czy "masa powietrza" będzie zdecydowanie większa?

jakie są różnice pomiędzy spl 1000 vs 1200? czy na tyle wyraźne by skusić się i kupić 1200? czy lepiej nie kombinować bo i tak dużo to nie wniesie i zostać przy 1000?

dzięki za opinie

Gość Gość

(Konto usunięte)

Zastanów się czego Ci z obecnego suba brakuje. Czy masz niedosyt ilości basu czy jego jakości.

Jak basu jest za mało, to faktycznie zwiększenie średnicy może dać pozytywną zmianę. Jak szukasz lepszego basu, to może wyższa seria?

Zastanów się czego Ci z obecnego suba brakuje. Czy masz niedosyt ilości basu czy jego jakości.

Jak basu jest za mało, to faktycznie zwiększenie średnicy może dać pozytywną zmianę. Jak szukasz lepszego basu, to może wyższa seria?

bardziej chodzi mi o kolejne doświadczenie. bas może jest OK ale zastanawiam się o ile lepszy jest 1200 od 1000 czy to będzie zdecydowana różnica i w jakim najważniejszym aspekcie. Serie DD na pewno tez doświadczę:)

Gość Gość

(Konto usunięte)

Czyli zapas mocy jeszcze masz. W amplitunerze też pewnie nie masz wysterowania tego kanału na max.

jak czujesz niedostatek basu z tego suba u siebie, to raczej wymina na 1200 za dużej zmiany Ci nie da. To bardzo podobne konstrukcje. Owszem 1200 ma niższe zejście, ale raczej bym na Twoim miejscu poszukał suba z wyższej półki dla porównania.

max przy nim jest na 80. 1200 kupię z ciekawości:) jest do wyrwania za 5.2k jak będę marudził to zawsze mogę sprzedać:) będą dwa obok siebie więc test będzie wiarygodny.

max przy nim jest na 80. 1200 kupię z ciekawości:) jest do wyrwania za 5.2k jak będę marudził to zawsze mogę sprzedać:) będą dwa obok siebie więc test będzie wiarygodny.

A ta kwota to jest za nowy prosto z pudla wyjety czy cos uzywany ? Tak z ciekawosci sie spytam bo to dobra cena, nawet pwoiem bardzo bardzo dobra cena :-)

Co do Suba to ja mam spl 1200 ultra na 25 m i jak dla mnie on wystarcza i mam glosnosc na 50% na maxa przy filmie, przy muzyce mniej ( czasem jak wiesz cos mi odleci :-) to sobie ustawiam na 60% ale to jak sam ogladam i to naprawde 3-4 razy mi sie zdarzylo , dla mnie jest to za glosno..... ale to tez kwestia tego jaki masz amplituner i jak bardzo dynamiczne kolumny.

Druga sprawa dobrze pisze HQ bo jesli chcesz lepszy jakosciowo bas to nic nie da Ci kupienie spl 1200 ultra, ( a pomoze tylko seria DD;-) ), a jesli chcesz wiecej basu mocniejszego , nizej schadzacego to na pewno 1200 da sobie rade z Twoim pomieszczeniem i na pewno odczujesz roznice...

Kiedys gdzies tutaj pisalem ze mam kolege ktory mial dwa suby velodyna spl 800 ultra i sprzedal i kupil jeden spl 1200 ultra i jest bardziej zadowolony, ale niektorzy pisza ze lepiej jest miec dwa niz jeden wiec to zapewne tez kwestia gustu.

Osobiscie tez wolalbym jeden miec sub DD niz dwa spl :-)... Ale mozesz zobaczyc jakby bylo u Ciebie dwa suby spl , moze Ci sie spodoba ?

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

A ta kwota to jest za nowy prosto z pudla wyjety czy cos uzywany ? Tak z ciekawosci sie spytam bo to dobra cena, nawet pwoiem bardzo bardzo dobra cena :-)

Co do Suba to ja mam spl 1200 ultra na 25 m i jak dla mnie on wystarcza i mam glosnosc na 50% na maxa przy filmie, przy muzyce mniej ( czasem jak wiesz cos mi odleci :-) to sobie ustawiam na 60% ale to jak sam ogladam i to naprawde 3-4 razy mi sie zdarzylo , dla mnie jest to za glosno..... ale to tez kwestia tego jaki masz amplituner i jak bardzo dynamiczne kolumny.

Druga sprawa dobrze pisze HQ bo jesli chcesz lepszy jakosciowo bas to nic nie da Ci kupienie spl 1200 ultra, ( a pomoze tylko seria DD;-) ), a jesli chcesz wiecej basu mocniejszego , nizej schadzacego to na pewno 1200 da sobie rade z Twoim pomieszczeniem i na pewno odczujesz roznice...

Kiedys gdzies tutaj pisalem ze mam kolege ktory mial dwa suby velodyna spl 800 ultra i sprzedal i kupil jeden spl 1200 ultra i jest bardziej zadowolony, ale niektorzy pisza ze lepiej jest miec dwa niz jeden wiec to zapewne tez kwestia gustu.

Osobiscie tez wolalbym jeden miec sub DD niz dwa spl :-)... Ale mozesz zobaczyc jakby bylo u Ciebie dwa suby spl , moze Ci sie spodoba ?

ciekawe mysli napisałeś. dużo się dowiedziałem. serię DD z poewnością będzie kolejną natomiast teraz kupię po drodze 1200. 5.2k za niego to nie dużo patrząc jaki jest detal. Poza tym póki możliwości finansowania są wykorzystuję to jak się da:)

kino mam w 23m/kw

fronty Audio Physic Scorpio 2

central Audio Physic Celsius 25

satelity Audio Physic Step 25

Aplituner Marantz SR 7005

no i wspomniany wyżej Sub velodyne spl 1000 (będe go sprzedawał więc gdyby ktoś chciał...:) kupiony w październiku tamtego roku wiec na długiej gwarancji. z resztą seria SPL to seria bezawaryjna więc tylko się cieszyć)

jak dojdzie do mnie 1200(bo już nie wytrzymałem i kupiłem)...:) opiszę swoje wrażenia

Czy spl 1000 pochodzi z polskiej dystrybucji?

Nie pochodzi z polskiej dystrybucji. gwarancja niemiecka. kupiony w Berlinie. Ale cóż z tego skoro seria SPL drogi Panie jest bezawaryjna. Proszę zadzwonić do Audiofastu to Pana uświadomią:)

Stan sklepowy mojego. szczegóły na priv.

Wiesz Kolego nie wiem czy ta seria jest bezawaryjna na podstawie tego co audiofast mowi to tak jest, ale wiem ze i samochody za 500 tys sie psuja a tego suba jakby nie patrzec nie bardzo mozna porownac do takiego samochodu. Jedno jest pewne ze kupujac w Niemczech suba mozna zrobic na gwarancji za darmno wylacznie w Niemczech, w Polsce nie zrobia takiego suba na gwarancji. Jest to sprawdzone na 100% i jest to wymog Velodyna i tak jest umowa sporzadzona miedzy Velodynem a danym dystrybutorem np w Polsce. Nawet kiedys Kolega moj kupil w Niemczech Velodyna i oczywiscie nie wiedzial o tym i napisal meila do sklepu gdzie kupil, tam gosc mu odpowiedzial ze w Polsce w blad wpradzaja i ze taki sub powinien przyjac dystrybutor...Ale jak nie chce to prosze do nas wyslac i my go zrobimy za darmo jakby cos :-) w takim kontekscie bylo napisane.. A gdyby to zrobil nasz dystrybutor to zlamalby umowe i widac wyraznie jest ze Niemcy wprowadzaja w blad takim sposobem jakim wlasnie naklaniaja do zakupu u siebie subow poprzez wprowadzanei w blad ludzi odnosnie gwarancji. Tez mialem przyklad chcialem zeby Kolega mi kupil Sub w Norwegii bo myslalem ze bedzie taniej, niestety jak sie okazalo w cale nie koniecznie i oczywiscie tam juz bylo jasne powiedziane Koledze ze kupujac w Norwegii suba trzeba go reperowac na gwarancji wlasnie w Norwegii, wiec dalem sobie spokoj... Bo nie dosc ze porownywalne pieniadze to jeszcze problem z serwisem.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Wiesz Kolego nie wiem czy ta seria jest bezawaryjna na podstawie tego co audiofast mowi to tak jest, ale wiem ze i samochody za 500 tys sie psuja a tego suba jakby nie patrzec nie bardzo mozna porownac do takiego samochodu. Jedno jest pewne ze kupujac w Niemczech suba mozna zrobic na gwarancji za darmno wylacznie w Niemczech, w Polsce nie zrobia takiego suba na gwarancji. Jest to sprawdzone na 100% i jest to wymog Velodyna i tak jest umowa sporzadzona miedzy Velodynem a danym dystrybutorem np w Polsce. Nawet kiedys Kolega moj kupil w Niemczech Velodyna i oczywiscie nie wiedzial o tym i napisal meila do sklepu gdzie kupil, tam gosc mu odpowiedzial ze w Polsce w blad wpradzaja i ze taki sub powinien przyjac dystrybutor...Ale jak nie chce to prosze do nas wyslac i my go zrobimy za darmo jakby cos :-) w takim kontekscie bylo napisane.. A gdyby to zrobil nasz dystrybutor to zlamalby umowe i widac wyraznie jest ze Niemcy wprowadzaja w blad takim sposobem jakim wlasnie naklaniaja do zakupu u siebie subow poprzez wprowadzanei w blad ludzi odnosnie gwarancji. Tez mialem przyklad chcialem zeby Kolega mi kupil Sub w Norwegii bo myslalem ze bedzie taniej, niestety jak sie okazalo w cale nie koniecznie i oczywiscie tam juz bylo jasne powiedziane Koledze ze kupujac w Norwegii suba trzeba go reperowac na gwarancji wlasnie w Norwegii, wiec dalem sobie spokoj... Bo nie dosc ze porownywalne pieniadze to jeszcze problem z serwisem.

Masz chłopie dwie drogi:

1. kupujesz nowego u dystrybutora płacić detal-rabat x i masz swięty spokój i nie zawracasz sobie gitary szukając czegoś z drugiej ręki(znaleść SPL 1000 lub 12000 na gwarancji w PL za niskie pieniądze nierealne)

2. kupujesz na rynku wtórnym używke pogwarancyjną lub taka jak moją za około 60-70% wartości nowego

jak tak będziesz jajkami trząsł i chciał bawić się w używane audio lub cinema to daj sobie stary spokój. No chyba że jesteś przy kasie to odrazu kupuj nowy i zamknij rozdział z używanymi.

seria SPL jest bezawaryjna. poczytaj sobie fora amerykańskie gdzie odsetek posiadaczy velodyne jest ogromny.

Masz chłopie dwie drogi:

1. kupujesz nowego u dystrybutora płacić detal-rabat x i masz swięty spokój i nie zawracasz sobie gitary szukając czegoś z drugiej ręki(znaleść SPL 1000 lub 12000 na gwarancji w PL za niskie pieniądze nierealne)

2. kupujesz na rynku wtórnym używke pogwarancyjną lub taka jak moją za około 60-70% wartości nowego

jak tak będziesz jajkami trząsł i chciał bawić się w używane audio lub cinema to daj sobie stary spokój. No chyba że jesteś przy kasie to odrazu kupuj nowy i zamknij rozdział z używanymi.

seria SPL jest bezawaryjna. poczytaj sobie fora amerykańskie gdzie odsetek posiadaczy velodyne jest ogromny.

Witam, odczuwam ze masz do mnie zal ze napisalem o sprawie zwiazanej z gwarancja, bo patrzac na to co napisales to mysle ze wszyscy wiedza jakie maja "drogi" jesli chodzi o kupno powiedzmy w tym wypadku suba. Kolejna sprawa czy ja gdzies zakladalem rozdzial jak to napisales z "uzywanymi"? I tak miedzy Bogiem a prawda to Twoj wpis odnosnie sprzeadzy suba powinien byc w innym rozdziale tj " Sprzedaz" W tym temacie piszemy o firmach Velodyne i Rel - o naszych doswiadczeniach ( plusy, minusy), problemach , i generalnie co uwazamy jesli chodzi o suby tych dwoch firm..." wiec nie mam powodu zamykac rozdzialu uzywanych" bo go nie otwieralem, a posiadam sub nowy prosto ze sklepu bo tak jak napisales stac mnie na nowy i nic generalnie ze sprzetu rtv (na ktory wydalem duze pieniadze) czy tez np jesli chodzi o samochody nie kupuje nic uzywanego. Wiadomo ze kazdy chce kupic jak najtaniej dlatego jak ulyszalem ze niby to w Norwegii jest super tanio jesli chodzio Velodyne to poprosilem kumpla o sprawdzenie, ale jak sie okazalo duzo nie byloby taniej, a doliczajac potem ewentualne problemy jesli chodzi o serwis to w konsekwencji wole dac zarobic Polakom, a tym samym przyczynic sie do rozkrecenia gospodarki rodzimej. Z tym ze w Norwegii pan ze sklepu powiedzial o gwarancji w porownaniu do tego jak jest w sklepach w Niemczech..... Ale nie oznacza ze odradzam, nic z tych rzeczy kazdy ma swoj wybor i na pewno nie odradzalem kupowania suba od Ciebie, tylko mysle ze powinno sie o tym napisac co napisalem wyzej gdyz na pewno nie wszyscy o tym wiedza. I przytoczylem przyklad kumpla ktory kupujac suba Velodyne nic o tym nie wiedzial, a sprzedawca ze sklepu w Niemczech nic mu o tym nie powiedzial, a potem odpisal glupiego meila i do tego wprwadzajacego znowu w blad kolege.. co nie jest nie uczciwe..a nawet bym powiedzial naganne.. Dlatego powtorze w pierwszej kolejnosci nalezalo o tym napisac a pozniej pisac ze sa bez awaryjne , co tez jest nie do konca prawda bo czytalem jakies forum amerykanskie i ze dwa przypadki byly gdzie ludzie jakis tam problem mieli z tym subem i u nas w Lodzi jak sie pytalem rowniez Pan stwierdzil ze cos tam mieli ale to byly pojedyncze egzemplarze i generalnie sa malo awaryjne, ze ludzie sa bardzo zadowoleni. Ale na pewno nie sa bezawaryjne - bo to by oznaczalo ze zaden model tego suba nie mial awarii, a to nie jest prawda. Nie ma rzeczy na tym swiecie ktora jest bezawaryjna, a przynajmniej ja o takiej nie wiem ..

Taki przyklad inny z zycia Ci podam na mala awaryjnosc... mysle ze znasz szwedzka firme Primare - mowi sie o niej, ze strach jest oddac do serwisu w Polsce jakis sprzet tej firmy bo tak rzadko sie psuja ze fachowcy od dystrybutora w serwisie Voice nie maja doswiadzcenia w naprawie- ale Kolego jak sobie zadzwonisz do tej firmy to nikt nie powie Ci ze sa to bez awaryjne sprzety, bo zdarzaja sie raz na jakis czas jakies awarie, a to ze sa bardzo malo awaryjne to juz inna sprawa... Zreszta bardzo polecam tego dystrybutora bo sa wspaniali fachowcy sa w stanie o kazdym produkcie powiedziec doslownie wszystko i uwazam ze jest to najlepszy dystrybutor z jakim mialem kiedys mozliwosc miec cos wspolnego - piekna sprawa - oby takich firm bylo wiecej..

Dlatego reasumujac uwazam ze przy mowieniu o sprzedazy ( pomijam fakt ze to nie ten temat) o gwarancji powinno sie powiedziec w pierwszym zdaniu, tak zeby inni wiedzieli jak jest jesli chodzi o firme Velodyne, a scisle mowiac jakie ma zasady dystrybutor tej firmy, a pozniej napisac ze sa bardzo malo awaryjne... i to byloby uczciwe na 100%, gdyz wtedy wszystko jest zrozumiale dla kazdego potencjalnego nabywcy tego czy innego suba od firmy Velodyne, ktory pochodzi od dystrybutora zagranicznego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.