Skocz do zawartości
IGNORED

Xindak mt-3 i buczenie

staryender

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie o dwie sprawy, obie związane z buczeniem:

- czy normalne w tego typu wzmacniaczu jest buczenie samego wzmacniacza tj: prawdopodobnie transformatora?

- przy wyciszonej muzyce, w obu kolumnach da się słyszeć ciche buczenie - nie jest ono zależne od natężenia głośności itp - czy to normalne zjawisko?

Moje pytania biorą się stąd, że w przyszłym miesiący kończy mi się gwarancja i jeśli nie są to normalne objawy tego typu sprzętu to oddałbym go jeszcze do naprawy gwarancyjnej.

Bardzo proszę o informacje

JP

https://www.audiostereo.pl/topic/93698-xindak-mt-3-i-buczenie/

buczenie(brum w głośnikach) może wynikać:albo z zakłóceń z sieci,albo ze stanu lamp.Lampy były używane-więc należałoby je pomierzyć lub wymienić na nowe-celem sprawdzenia.

Lampy wymieniałem ostanio na 6CA7 Electro-Harmonix i przyniosło to rożnicę w jakości dźwięku ale jeśli chodzi o samo buczenie to nic nie zmieniło. Przeczytałem kilka postów i sam już nie wiem czy odrobina brumienia przy wzmacniaczu lampowym nie jest rzeczą naturalną? Kilka osób twierdzi, że to zupełnie normalne i nie do uniknięcia...

jeżeli brumienie słyszysz jedynie przy wyciszonym dźwięku jak przykładzasz ucha do głosnika to w porzadku, jeżeli słyszysz je z pewnej odległości to już gorzej.

w poprzednim chińczyku miałem podobny problem tyle że brumienie było dośc głosne, po dokłądnym przejrzeniu sprzetu okaząło się że masa podłaczona punktowo do obudowwy za pomocą przylutowanego gluta, który odpadł po lekkim stuknięciu. Danie oczek lutowniczych i skręcenie tego w całośc znacznie zmniejszyło przydźwięk

Mój MT3 jest tak cichutki, że aż trudno uwierzyć ... całkiem poważnie. Miałem problem z różnymi dziwnymi dźwiękami ale przyczyną było padnięcie lampki 12ax7. Nie było to brumienie ale ciche trzaski i szumy słyszalne przy zbliżeniu ucha do kolumny. Dźwięki te były słyszalne w jednym kanale i po przepięciu kabli głosnikowych słyszalne były w drugiej kolumnie. Ponieważ trioda 12ax7 obsługuje oba kanały więc sprawa była jasna... i faktycznie wymiana lampki przywróciła ciszę. Brumienie....chyba faktycznie coś z masą.

Mój MT3 jest tak cichutki, że aż trudno uwierzyć ... całkiem poważnie. Miałem problem z różnymi dziwnymi dźwiękami ale przyczyną było padnięcie lampki 12ax7. Nie było to brumienie ale ciche trzaski i szumy słyszalne przy zbliżeniu ucha do kolumny. Dźwięki te były słyszalne w jednym kanale i po przepięciu kabli głosnikowych słyszalne były w drugiej kolumnie. Ponieważ trioda 12ax7 obsługuje oba kanały więc sprawa była jasna... i faktycznie wymiana lampki przywróciła ciszę. Brumienie....chyba faktycznie coś z masą.

wierzę, bo mój też jakiś czas temu był totalnie cichy:) Skontaktowałem się dziś z osobą która naprawia sprzęt hi-end w Krakowie i jest polecana przez wielu na tym forum - według niej problem tkwi najprawdopodobniej w zasilaczu a wszystko będę wiedział po sprawdzeniu przez niego, jak tylko zaniosę sprzęt... Dzięki za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.