Skocz do zawartości
IGNORED

Talerz akrylowy do RPM 5.1 Pro-Jecta

Octagon

Rekomendowane odpowiedzi

[...]

Witam, no właśnie, czy jest sens takiego upgrejdu? Wymiana talerza dostarczonego z gramofonem na akrylowy. Da to coś, czy bedzie to tylko niepotrzebny wydatek?

Pewnie będzie ładniej .. a na pewno inaczej :-)

Witam, no właśnie, czy jest sens takiego upgrejdu? Wymiana talerza dostarczonego z gramofonem na akrylowy. Da to coś, czy bedzie to tylko niepotrzebny wydatek?

Było już kiedyś o tym na forum. Ktoś kupił akrylowy talerz Tizo i pisał że gra po wymianie lepiej. Szkopuł w tym, że te talerze są drogie. Zamiast tego polecam Ci talerz do RPM-5.1 w wersji SP (Super Pack), czyli pokrywany z wierzchu grubą warstwą vinylu.

Taki talerz (Sandwich platter, drugi od góry - srebrno-czarny) masz w tym katalogu na stronie 26:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Talerz ten ma wokół szpindla uformowane zagłębienie, które pasuje z kolei do zgrubienia longplaya pod labelem. Powoduje to, że w połączeniu z Record Clampem współpraca płyta-talerz-zacisk (Record Clamp) jest idealna, czego niestety nie można powiedzieć o standardowym, srebrnym talerzu, który takiego zagłębienia nie posiada. Jest to rozwiązanie zdecydowanie tańsze od talerzy Tizo, a jednocześnie lepsze od talerza standradowego z RPM-5.1.

Gdybyś zdecydował się robić talerz na zamówienie, to musiałby być on chyba specjalnie do tego celu odlewany z akrylu, bo płyty o grubościach około 40 mm nie występują, zatem takiego talerza nie ma jak wytoczyć. Klejenie cieńszych płatów akrylu ze sobą aby uzyskać odpowiednią grubość to jest zawracanie głowy - powinna to być jednolita masa. Gdyby jednak ktoś miał możliwość odlania odpowiednio grubego bloku arkrylu, to zdbaj o to aby talerz koniecznie był dynamicznie wyważony i miał to zagłębienie wokół szpindla. Ciężkie talerze bez dynamicznego wyważenia wcześniej czy później rozwalą łożysko główne gramofonu.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Tizo acryl. Ewentualnie robiony samemu. Podstawowa kwestia, czy to cos zmieni sonicznie czy tylko bedzie ladniej jak napisal forte.

Tizo acryl. Ewentualnie robiony samemu. Podstawowa kwestia, czy to cos zmieni sonicznie czy tylko bedzie ladniej jak napisal forte.

Będzie tylko ładniej. Nie wiem jakiej trzeba by było użyć "maszyny" aby zmierzyć różnice. Zapewniam Cię że, nasze uszy tego nie wychwycą. Zawodowi muzycy (filharmonia śląska), a więc o dobrych "parametrach" swoich uszu mają na ten temat swoje proste zdanie, oto one - "90% hi-endu robi się dla hi-endu, a nie dla muzyki". Bezsprzecznie należy dążyć do słuchania muzyki - szczególnie tzw. klasycznej - na dobrym sprzęcie, ale tam gdzie kończy się dobry sprzęt i logika zaczyna się "hi-end" - a to już płacenie pieniędzy za tak zwane dobre samopoczucie. Wiedzą o tym ludzie z branży i dlatego dzięki temu zarabiają ... na ludzkiej .... głupocie. Jak wiesz meloman słucha muzyki a audiofil sprzętu. Musisz się zdecydować w jakiej jesteś grupie. Niezwykle rzadko bowiem zdarza się przynależność do dwóch grup jednocześnie. W jakiejkolwiek grupie jesteś - nie będę tego krytykował - ale będę to podkreślał.

Pozdrawiam i życzę miłych doznań w słuchaniu muzyki.

Musisz się zdecydować w jakiej jesteś grupie

Czy za brak zdecydowania będzie jakaś kara może? Idzie się "pad stienku", czy coś takiego? Podobnie idiotycznej wypowiedzi, jak ta powyżej, dawno tu nie widziałem :)

No cóż my Polacy mamy taką smutną przywarę - twierdząc, że na "wszystkim się znamy". A już w szczególności w temacie swoich pasji nie profesji. Może zatem niech każdy pozostanie przy swojej racji - ma do tego prawo szczególnie na forum dyskusyjnym. Ja swoją rację wyłożyłem, a kolega niestety nie - nazwał tylko moją wypowiedź "idiotyczną" - jak na prawdziwego dyskutanta przystało :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Czy za brak zdecydowania będzie jakaś kara może? Idzie się "pad stienku", czy coś takiego? Podobnie idiotycznej wypowiedzi, jak ta powyżej, dawno tu nie widziałem :)

Podobnie idiotycznej wypowiedzi dawno tu nie widziałem.

GM

No cóż my Polacy mamy taką smutną przywarę - twierdząc, że na "wszystkim się znamy". A już w szczególności w temacie swoich pasji nie profesji. Może zatem niech każdy pozostanie przy swojej racji - ma do tego prawo szczególnie na forum dyskusyjnym. Ja swoją rację wyłożyłem, a kolega niestety nie - nazwał tylko moją wypowiedź "idiotyczną" - jak na prawdziwego dyskutanta przystało :)

Wybacz kolego, ale mógłbyś najpierw myśleć, a później pisać, a nie dowrotnie. Człowiek założył sobie wątek w którym chce zebrać wypowiedzi czy mu się taki talerz nada, pojawiła się twoja wypowiedź podważająca sens zakupu nowego talerza, a ja na podstawie własnych doświadczeń z tym akurat gramofonem i dwoma jego różnymi talerzami zajmuję stanowisko przeciwne. Namawiam do poszukiwań i zdobywania własnych doświadczeń, a nie opowiadania się po jakiejś dziwnej "stronie". Czy posiadanie akrylowego talerza w gramofonie Pro-Jecta, albo kupnego, albo wykonanego metodą "samodziału", wyklucza bycie melomanem?

Yul

akryl 40 mm kupisz na retkini w łodzi tyle ze trzeba kupowac z metra bieżącego płyty, talerz z obrobieniem wychodzil ok 300 zl

wywazanie dynamiczne pytalem oficjalnie - nikt tego nie robi za male obroty talerza aby miało znaczenie

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Zamiast tego polecam Ci talerz do RPM-5.1 w wersji SP (Super Pack), czyli pokrywany z wierzchu grubą warstwą vinylu.

Taki talerz (Sandwich platter, drugi od góry - srebrno-czarny) masz w tym katalogu na stronie 26:

Ukryta Zawartość

Zobaczylem katalog, szczerze to widzialem go juz wczesniej, tylko, ze w Voice nie moglem sie dopytac o to czy te talerze pasuja do rpm 5.1 i czy w ogole je posiadaja-albo nie odpowiadaja na maile albo facet, ktory tym sie zajmuje jest nieobecny:) W natomiast w sklepie RMS jest tylko akrylowy ale z zaznaczeniem, ze do modelu debiut III

Ukryta Zawartość

Zobaczylem katalog, szczerze to widzialem go juz wczesniej, tylko, ze w Voice nie moglem sie dopytac o to czy te talerze pasuja do rpm 5.1 i czy w ogole je posiadaja-albo nie odpowiadaja na maile albo facet, ktory tym sie zajmuje jest nieobecny:) W natomiast w sklepie RMS jest tylko akrylowy ale z zaznaczeniem, ze do modelu debiut III

Tego do Debuta nie kupuj, bo to za lekkie. Jeśli Voice nie odpowiada, to bym zapytał pod tym adresem:

Ukryta Zawartość

dlaczego polski dystrybutor ich firmy nie raczy odpowiedzieć na kierowane do niego maile z prostym pytaniem :)

Pozdro,

Yul

wywazanie dynamiczne pytalem oficjalnie - nikt tego nie robi za male obroty talerza aby miało znaczenie

Tak Ci odpowie każdy kto nie potrafi zrobić takiego wyważania. Wszystko co wiruje powinno być wyważone.

Dzięki za info o źródle akrylu na Retkini - nie wiedziałem o tym. Czy możesz podać, tu w wątku lub na priva, coś bliżej gdzie to jest - adres, telefon? Dzięki z góry.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

adres na retkini

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

sklep voice olewa. na moje maile też nie odpowiedzieli, telefon nie dał nic, talerz jak w katalogu stoi tak stoi a kupić się nie da - przynajmniej w voice.

akryl z tizco ma jedną wadę o której już ktoś pisał; mianowicie jego grubość sprawia że szpara pomiędzy talerzem a obudowa gramofonu redukuje sie do kilku milimetrów; po użyciu docisku dolna część akrylu szoruje o podstawe gramofonu. jest to spowodowane tym że talerz ma 40mm grubości ale od spodu jest wyżłobiony i tym wyżłobieniem nakłada się go na szpindel. gdyby zaś nałożyć go wyżej (modyfikując szpindel) nie starczy gwintu na docisk.

cena powala swoja drogą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz pecha - ok. 1,5 tyg. temu ktoś miał aukcję na allegro na talerz akrylowy do pro - jecta 5.1 używany - i jestem pewna że tego nie sprzedał ale nie pamiętam nawet jego nicku - wg. mnie upgrate w postaci tego talerza to całkiem rozsądna decyzja - sama myślę żeby sobie sprowadzić do swojego 1.3 - wg. mnie powinno zagrać lepiej :)

Ukryta Zawartość

Masz na mysli te aukcje?

Ukryta Zawartość

700 zl to za drogo. Za nowy gramofon zaplacilem rowno rok temu 2.149 zl. Czyli 3 talerze i mam gramofon:) Mija sie z celem. To juz wole kupic 2M-Black:)

po użyciu docisku dolna część akrylu szoruje o podstawe gramofonu

To calkowicie eliminuje ten talerz.

Tego do Debuta nie kupuj, bo to za lekkie. Jeśli Voice nie odpowiada, to bym zapytał pod tym adresem:

Ukryta Zawartość

dlaczego polski dystrybutor ich firmy nie raczy odpowiedzieć na kierowane do niego maile z prostym pytaniem :)

I chyba tak zrobie:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chyba to ta :) facet nie sprzedał tego talerza więc myślę że szło by się z nim dogadać żeby puścił taniej :P tak to faktycznie 700 zeta to trochę wygórowana cena :) i masz rację - jakbym miała wybierać czy zainwestować w nową wkładkę czy talerz to wybrałabym wkładkę :)

A jaka mate byscie polecili. Mam korkowa pro-jecta, ktora troche sie elektryzuje.

W sprawie talerza napisalem do RMS. Od nich sie dowiedzialem, ze dzwonili do Voice'a. Ci natomiast tez nic nie wiedza bo pracownik, ktory sie tym zajmuje jest na urlopie. Niby w piatek maja dac znac co i jak. Oczywiscie Voice mi nie odpisal:)

A czy ktos z Was bawil sie w robienie podstaw antywibracyjnych pod gramofon, poza "nocturne" bo wiem, ze ja zrobilas i jestes zadowolona z jej wplywu na dzwiek. Chodzi mi o najlepsze rozwiazania technologiczne (material, konstrukcja)

RMS do piatku nie odpisal. Dodzwonilem sie do Voice'a. Pracownik bedzie w poniedzialek, natomiast oni nawet nie wiedzieli, ze takie talerze sa, wiec beda pisac do austrii ile by kosztowalo sciagniecie takiego talerza. Niezle, co?:)

• 1 miesiąc później...

Czyli ustalenie ceny talerza z katalogu zajęło trzy tygodnie ????

Coś około 2 tygodni. Ciągle kogoś nie było w pracy w Voice. Natomiast mój post informujący jest napisany nawet później jak spojrzysz na daty:)

Coś około 2 tygodni. Ciągle kogoś nie było w pracy w Voice. Natomiast mój post informujący jest napisany nawet później jak spojrzysz na daty:)

W Voice jak to w Voice - mało się dzieje :) Jak to w czeskim filmie, hehe. "Młyny papieskie wolno zboże mielą" - chyba znają to przysłowie.

Pozdro,

Yul

Gość jarokar

(Konto usunięte)

A może jednak spróbować poszukać firmy , która wykonała by taki talerz z wymaganą jakością i spróbować zrobic zamówienie grupowe. Myślę że kilku użytkowników rpm 5 by się znalazło chętnych do wymiany talerza.

Masz na mysli te aukcje?

Ukryta Zawartość

700 zl to za drogo. Za nowy gramofon zaplacilem rowno rok temu 2.149 zl. Czyli 3 talerze i mam gramofon:) Mija sie z celem. To juz wole kupic 2M-Black:)

To calkowicie eliminuje ten talerz.

I chyba tak zrobie:)

Cena za nowy talerz jest - przy obecnym kursie Euro - niższa o 170zł niż u producenta. Gdybym jeszcze nie miał tego talerza, to nie wahałbym się i brał w tej cenie, bo naprawdę warto (wrażenia po zakupie opisywałem w innym wątku).

Ukryta Zawartość

Oto wspominany wątek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam.

Podtrzymując temat mój akrylowy RPM w wersji Day&Night.

Pozdrawiam vq.

Ukryta Zawartość

post-31954-0-42706300-1343305482_thumb.jpg

post-31954-0-72420100-1343305498_thumb.jpg

post-31954-0-07988200-1343305511_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.