Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph X - jeszcze jeden

jurny serowar

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie macie zdanie i czy zwracaliście na to uwagę aby przy używaniu pojedynczych transformatorów

dla każdego kanału zachować "absolutną fazę" napięcia na ich wyjściach?

Pomimo że obwody nie mają między sobą połączenia np. znajdują się w osobnych monoblokach

może zdażyć się tak że napięcie mierzone na wyjściu transformatoraw w każdym z monobloków

z osobna będzie właściwe i wynosi np 24V AC również napięcie po wyprostowaniu i filtrowaniu będzie

w porządku ale może się okazać że są one jakby w przeciwfazie.

Delikatne pulsacje pozostające na wyprostowanym napięciu mogą być przeciwne w obu kanałach -

tam gdzie jeden ma dołek drugi ma górkę.

Nie wpływa to zapewne zbyt korzystnie na takie sam kształt sygnału na wyjściu urządzenia np. wzmacniacza.

Zamiast tłumaczyć o co mi chodzi wrzucam obrazek

(szczególnie może nas zmylić to że wyniki pomiarów obu kanałów zawsze są takie same (24V)

a to o co mi chodzi widać dopiero po połączeniu i zmierzeniu obu kanałów na raz.

[obrazekLUKASZ-142429_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

By bylo ciekawiej to przy rozruchu po masie jeden ma wplyw na drugiego!!!!

I bywa czasem ciekawie!

Przykry widok....!

Stad konieczna dobra izolacja wtornego od pierwotnego...

A wszystko wynika z tego ze trafole powinny byc nawijane symetrycznie naraz 2 drutami!

>>darkul, tu nie chodzi o upływności między uzwojeniami a podłaczeniem samych trafoli.

>>jurny, zawsze starałem się podłączać trafa jednakowo (ale nie dokonywałem pomiarów, takich jak na rysunku)

W praktyce i tak chyba nie da sie uniknąć przesunięć fazowych więc i tak nie uzyska się idealnej powtarzalności napięć tętnień w obu kanałach. Wpływ na dźwięk wiązałbym raczej z jakością trafa i upływnościami między uzwojeniami i do obudowy. Jeśli trafo jest dobre, to na środkowym odczepie powinien być potencjał zerowy (chociaż raczej rzadko osiągalne dla dostępnych nam).

pozdr

Mi chodzilo o jakosc [symetrie]nawiniecia sztuki a sztuki....

Ztad wole dawac 1 trafol obslugujacy caly tor...tylko ze taki trafol jest duuuzy...no coz trudno.

W monoblokach to juz co innego...

Czesc!

Dlatego stosuje się dobre diody prostownicze wraz z odpowiednio dużą pojemnością aby te napięcia były sprowadzone do maksymalnego minimum:)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

>>darkul

Też mam juz dosyć czasami dwóch trafoli.

Powiedz w czym dla Ciebie jest różnica w przypadku monobloków. Połączenia można zrealizować dokładnie tak samo - jedyna różnica, to że jedna obudowa...Temat jest ciekawy i nie bez znaczenia.

Z mojej praktyki wynika ze monobloki tylko wtedy maja racje gdy sa w pelni symetryczne...2 tory na strone...samorownowazne.

Wtedy tez jest w pelni uzasadnione pedzenie sygnalu XLRami.

A jak masz prawdziwie symetryczny wzmak[mostkowy]to i trafol dajesz na mniejsze napiecie ale z wiekrzym pradem.....mniej zabawy i lepszy efekt finalny...bo jak wiemy w mostku praktycznie uzyskamy 2...3 razy wiekrza moc niz w singlu przy wyzszym napieciu.

>>darkul

A czy nie miałeś kiedyś efektu 'pogarszania' się dźwięku z biegiem czasu, coś jakby trwałe 'namagnetyzowanie' układu. Wtedy jakaś zmiana w podłączeniach na jakiś czas odwraca to niekorzystne zjawisko, by następnie znowu z biegiem czasu wszystko się powtórzyło.?

Dlaczego przedwzmacniacz pasywny nie może grać dobrze.

Zauważyłemłem, że potencjometr (jako oddzielne urządzenie typu pasywny preamp)

podłączany jak w rys. 4 daje dużo lepszy dźwięk w porównaniu z tradycyjnie podłączanym

potencjometrem - jak w tradycyjnej pasywce.

Dopóki ma się podłączony potencjometr tradycyjnie nie zauważa się gorszej jakości

dżwięku lub narzeka, że preamp nie gra tak jak byś my chcieli lub

nażekamy na jakość potencjometru, zmianę odczujemy dopiero po podłączeniu

potencjometru w zmieniony sposób.

Nie powinno się łączyć dolnej nóżki potencjometru z ekranem (tak jak w przedwzmacniaczach

pasywnych) tylko łączyć bezpośrednio z punktem masy np. wzmacniacza.

Najlepiej gdy potencjometr będzie wmontowany w któreś z urządzeń aby móc użyć

krótkich odcinków przewodów.

Wygląda na to, że tradycyjne przedwzmacniacze pasywne składające się z potencjometra

i gniazdek nie spełniają wymogów prawidłowego prowadzenia masy.

Najlepszym miejscem dla umieszczenia potencjometru jest wzmacniacz jak na rys.1.

Tak samo powinno się umieszczać potencjometr przed przedwzmacniaczem aktywnym

czyli nigdy nie jako osobne urządzenie typu pre pasywny.

Idąc dalej wygląda na to, że najbezpieczniej jest gdy nasz tor audio składa się

tylko z dwu urządzeń: żródła i wzmacniacza+kolumny a regulacja głośności stanowi część

któregoś z urządzeń bo tylko tak można zrealizować prawidłowe połączenie do masy.

(np. CD z regulowanym wyjściem + końcówka mocy lub CD + integra).

Jak sprawa naprawdę wygląda w przypadku trzech lub więcej sprzętów aktywnych

z własnym zasilaniem trzeba jeszcze będzie rozważyć.

Tak to wygląda w moim przekonaniu.

O dźwięku.

Przy tradycyjnym połączeniu dźwięk jest, najlepsze określenie to nieco mułowaty,

sklejony, nieprzejrzysty, utrudniający mocno odczuwanie dalszych planów.

Przy zmienionym połączeniu pojawia się czystość instrumenty wskakują na swoje

miejsce i słychać to co się dzieje na głębszych planach.

Jakie macie spostrzeżenia na ten temat?

[obrazekLUKASZ-143351_1.jpg] [obrazekLUKASZ-143351_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-990-100004315 1170257680_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No wlasnie rys.nr.4 dobrze jest narysowany ale jest zlym rozwiazaniem...dluga linia po potencjometrze ma juz spieprzona impedancje ........wlaza szumy i dochodzi ciecie gory po glugosci kabla pot>wzmak.

Wszystko fajnie, tylko nie zawsze pozostawienie ekranu nie podpiętego' z jednej strony daje sie dobrze zaimplementować. Wzrastają szumy i zakłócenia (zresztą widoczne na oscyloskopie) i ja np. mam z takim wariantem niezbyt miłe doświadczenia.

Chodzi mi o polecenie rozwiązań takich jak na rys1 i 2 a unikanie sytuacji jak nr.3

a wersja 4 jest tylko formą przejściową aby pokazać pożądany kierunek modyfikację preampa

w wyniku której usuwamy oddzielny preamp a potencjometr wstawiamy do wnętrza wzmacniacza

i dochodzimy do schematu identycznego z nr1 gdzie kable są już krótkie

a wersja nr 2 dodatkowo rozwiązuje problem niepodpiętego ekranu.

Może ktoś spróbuje u siebie takiego połączenia i poprawi mu to dźwięk - na to liczę.

Zresztą na rysunku nie dało się umieścić wszystkiego.

Do zorro

Uprzejmie proszę o informacje o transformatorze, jaki typ., napięcie wtórne i inne uwagi, jak możesz Podaj pełne oznaczenie. Zamierzam zamówić trafo. chętnie skorzystam z Twojego doświadczenia.

Ciąg dalszy opisu bo zima nas zastanie.

W moim wzm. są transformatory 12Vx2 450VA po jednym na każdy kanał.

Nie grzeją się, dopiero po wielu godzinach grania są ciepłe.

Podczas pracy są ciche a właściwie ich warkot słychać tylko z bliska z max 0,5m

w cichym pokoju. Początkowo planowałem, że umieszczę transformatory w przedniej

części obudowy ale bałem się, że będą zbyt głośne, więc umieściłem je w tylnej

części obudowy. W moim pokoju, który jest dość mały liczy się każde 40 cm o jakie

można odsunąć hałasujące transformatory. A to rozwiązanie ma dodatkowy plus,

że mogę się wygodnie dostać do środka obudowy od przodu ale chyba najlepszym

rozwiązaniem jest umieszczenie ich pod podłogą na płask wraz z innymi elementami

zasilacza górę zostawiając dla reszty elektroniki.

Co ciekawe, zauważyłem, że podczas budowy gdy wzmacniacz był podłączony do

przedłużacza wraz z innym bardzo mocno obciążonym transformatorem, transformatory wzmacniacza zaczęły mocno warczeć (problem jakości sieci energetycznej i jakości

prądu zasilającego się kłania?)

Transformatory pochodzą od Indela (mało poważana firma) ale proponuję

zainteresować się ofertą firmy Trafber (ekranowane, izolowane i inne cuda).

Napięcie z transformatora w układzie 12-0-12 V zostaje wyprostowane przez

dwa mostki po jednym na biegun + i - i filtrowane pojemnością 22000uF x4 szt

w każdym biegunie (czyli 176000uF na kanał, 352000uF na cały wzmacniacz)

Mostki (na radiatorze - konieczność) mocno gorące, polecam wersję 50A,

lub jak ktoś chce się wykosztować inne 'fancy diodes' (NP).

W przybliżeniu napięcie uzyskane po wyprostowaniu można w przybliżeniu

szybko oszacować z formułki U(tr) *1.4 -straty=U(wyprost)

Przykład: transformator 12V AC razy 1.4 równa się 16,8V DC

ale tak wysokiego napięcia nie uzyska się. Trzeba odjąć straty na diodach

prostowniczych, spadek napięcia na rezystorze tworzącym filtr CRC

(np. 0.1 OHM da spadek 0,5V ,rezystor 5W jest bardzo goący, lepiej 10W)

dodatkowo sam pracujący układ obciąży zasilacz i napięcie spadnie nawet

o kilka voltów. W efekcie dostaniemy poniżej 15V.

Jeżeli stosujemy dodatkowo cewkę indukcyjną dojdą następne straty.

Ogólna zasada dotycząca elementów filtrujących jest taka:

- cewka obniża napięcie - kondensator podnosi

Zastosowanie układu cewka przed kondensatorem da niższe napięcie ale też

lepiej wygładzone niż układ odwrotny C przed L - napięcie wyższe.

Rozsądnym rozwiązaniem (jeśli chodzi o uratowanie przyzwoitej wielkości napięcia

i dobre odfiltrowanie)jest układ CLCRC (lub CLC) - początkowy kondensator podnosi

napięcie, cewka nieco obniża to już podniesione napięcie a dalsze elementy już

pracują na dosyć gładkim przebiegu napięcia. Potrzebne są cewki o indukcyjności

najlepiej 10 mH (ale i 2mH też coś da) z grubego drutu np. 2 mmkw lub (2,5mmkw)

od tego zależy jak mocno będzie grzała się cewka i czy się nie uszkodzi.

Jeżeli jest możliwość lepiej używać samych cewek bez rezystorów w filtrze.

Niestety cewki powietrzne o potrzebnej indukcyjności mają duże wymiary, sporą

cenę i potrzebne jest na nie miejsce w obudowie oddalone od wrażliwych

elementów na płytce. Wygodniejsze jest stosowanie rezystorów (filtr CRC lub CRC).

(rezystorów nie powinno się stosować w filtrach dla wzmacniaczy w klasie AB

bo spowodują ograniczenie dynamiki dźwięku). Ale i w przypadku stałego obciżenia

jakie stanowi dla zasilacza wzm. w kl. A zdaje się że R potrafi nieco ograniczyć

żywotność dźwięku (jak?).

Nie przesadzać z ilością R trzeba spróbować czy np. dwie sztuki 0,1 OHM 5W

równolegle nam nie wystarczą (otrzymujemy rezystor 0,05 OHM 10W).

Efekt końcowy jest taki (nawet przy filtrowaniu na samych kondensatorach),

że z głośników nic nie buczy ale to również za sprawą układu symetrycznego

wzmacniacza, który z zasady odrzuca zakłócenia typu wspólnego i działania

samych źródeł prądowych stabilizujących prąd oraz prowadzenia masy.

cdn.

>A66

Trafo zamawiałem telefonicznie w www.telto.pl .Terminy są krótkie. Moc 800VA .Można się skusić też na 1000VA ale nie zmiesciłbym takigo kolosa w swojej obudowie . Napięcie wtórne 2x27V i myslę że spokojnie można zastosować kondensatory na 40V chociaż zaszalałem i mam na 63V. Dodatkowa zaleta , wyższe napięcie kondensatora przy tej samej pojemnosci - niższy ESR. Napięcie zasilania w oryginale Alepha5 to 34V , u mnie jest ok 38V.

Istnieje możliwosć zamówienia transformatora ekranowego.O tym dowiedziałem się już po fakcie. Ceny w Telto w porównaniu do producentów audiofilskich są bardzo przystępne bo mój kosztował ok 150 zł z przesyłką .

Podaj mi adres to coś podeślę bezposrednio .

Pozdr.

• 1 miesiąc później...

Lepiej późno niż wcale :-) Tak więc powołałem do istnienia jeszcze jeden X .

Na wstępie pragnę pogratulować wszystkim kolegom diy-owcom, którzy ukończyli swoje Alephy (oraz wszelkie inne cuda) wytrwałości i zamiłowania do samodzielnego robienia sprzętu. Ja narazie zmontowałem jeden kanał, na którym uczę się jak ten cud elektroniki działa. Jakdotychczas napotkałem nestępującu problem: jak sprowadzić wspólny DC ofset od +/- 0.1 V. W moim egzemplarzu testowym po wygrzaniu utzymuje się na circa +2.6V i nie potrafię niżej go sprowadzić. Zasilacz: toro Indel 600/2x17V (w rzeczywistości po 18V i to pod obciążeniem 6,5A!), 2 mostki 50A standard ( może jakieś sugestje co do lepszych) i 20 kond. 22mF/25V tworzącce po 2 filtry CRC 0.11Farada-0.1 Ohm-0.11Farada. Nap szyn +/- 20.3V, 25mVpp tętnień. Tranzystory IRFP240 dobierane zgodnie z ogólnie znaną procedurą. Radiatory profilu RM po 160mm (akurat takie w Bomisie kiedyś kupiłem i po 8 latach jak znalazł:-) Narazie po 4 tranzystory na jednym radiatorze, i wentylatory, docelowo w skrzyni po 4 profile na kanał.

Jestem bardzo dobrze zaskoczony dźwiękiem!! Precyzja grania jak na moje słuch jest wybitna, punktualność i zwartość dźwięku na bardzo wysokim poziomie, przestrzenie i plany usłyszę dopiero gdy sklece 2 kanał . . . cóż nie mają w lokalnym sklepie drugiego trafa, obiecują na następny tydzień . . .:-)

Podziękowania dla Nelsona Passa !!

Pozdrawiam dijowiczów forumowiczów.

Piotr

[obrazekLUKASZ-158968_1.jpg] [obrazekLUKASZ-158968_2.jpg] [obrazekLUKASZ-158968_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-2360-100003818 1170258423_thumb.jpg

post-2360-100003819 1170258422_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do DC to zobacz jak masz podlaczony CB. JEst on konieczny i wywal wtedy zwore R50

Ja korzystam z tego schematu

Ukryta Zawartość

Jak ja nie mialem CB to mialem po starcie nawet kilkanascie woltow DC

dopiero potem udalo mi sie je ustawic w do poziomu 10-15mV

Ukryta Zawartość

Więc tak: ja zrobiłem w/g schematu z:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W porównaniu do opracowania Greya Rollinsa są inne wartości rezystorów. Przed zrobieniem starałem się teoretycznie zrozumieć jak to działa dochodząc do wnoiosku, że inne wartości podyktowane są większymi nap zas i wyższym prądem biasu. W moim prototypie nie ma R50, wszystko jest tak jak w schemacie do którego link podałem na wstępie, jedynie rezystory źródłowe dałem 0.33 zamiast 0.39

Dziś całe przedpołudnie spędziłem wertując DiY Audio Forum i z tego co widzę, późniejsze wersje X'a zmierzały właśnie w kierunku tych wartości. Przewertowałem do 1000 posta potem już mózg mi spuchł i poszedłem na świerze powietrze zaczerpnąć trochę słońca puki jeszcze jest :-) może jutro poczytam następne 1000 ...

Reasumując Common ofset wynosi +2.6V nawet gdy wejście wisi. Na chłopski rozum myślę że źródła są zbyt otwarte lecz regulując VR1 i VR3 ofset zmienia się tylko na chwilę po czym stabilizuje się na +2.6V. Albo cuda albo czary może też jedno i drugie. A tak na serio to wymienię VRki na 100K a zamiast 75k dam 47 z wtedy się okaże.

Na fotce X-sianko podłączone do dużego zestawu głośnikowego, który też jest przedmiotem dociekań, ale o tym w innym wątku.

Ha ! co to jest to CB o którym piszsz;może to coś bardzo banalnego ale jakoś nie mogę się domyśleć ??

Pozdroxy.

[obrazekLUKASZ-159009_1.jpg]

post-2360-100003816 1170258426_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś badał wpływ rezystorów źródłowych (druciaki/Caddoc/Mills) na brzmienie Iksa ?

Czy są jakieś lepsze opcje zamiast Black Gate 220uF/25 V ?

Czy można się spodziewać że kondensatory zastosowane w pifiltrze zasilacza będą wpływać na dźwięk choćto stały pobór prądu? czy wystarczy taką baterię Samsungów jak na moich zdjęciach Zblokować jakąs dobrą impulsową Wimą MKP 10 albo SCRem?

Piotr

Skoro w iksie przez masę nie płynie żaden użyteczny prąd mam pomysł aby zasilić go z jednego źródła , a napięcie odniesiena masy sztucznie wytworzyć dzielnikiem rezystorowym między szynami powiedzmy 2 x 100Ohm/10W + 2 x 100uF , rezystor zenerki źródła prądowego możnaby dołączyć do szyny minusowej aby jej prąd nie wpływał na potencjał sztucznego zera.

Takie rozwiązanie, jeśli poskutkuje, uprości budowę zasilacza; jeden grec jeden symetryczny pifiltr!

Zaraz zrobię próby, może uda się nie sfajczyć prototypu ;-)

>Czy ktoś badał wpływ rezystorów źródłowych (druciaki/Caddoc/Mills) na brzmienie Iksa ?

Czy są jakieś lepsze opcje zamiast Black Gate 220uF/25 V ?

Czy można się spodziewać że kondensatory zastosowane w pifiltrze zasilacza będą wpływać na dźwięk choćto stały pobór prądu? czy wystarczy taką baterię Samsungów jak na moich zdjęciach Zblokować jakąs dobrą impulsową Wimą MKP 10 albo SCRem?<

Nie badalem, ale niewatpliwie te rezystory maja jakis wplyw na koncowy dzwiek. PassLabs uzywa Panasonikow (3W) dostepnych w digikey.com. Ja tez ich uzywalem i jesli chodzi o cene w stosunku do jakosci to jest to chyba nalepszy deal. Lepsza alternatywa moga byc rezystry Mills (wirewound)

Nie wydaje mi sie aby byla lepsza opcja niz Black Gate type N (albo NX jesli chcesz zaoszczedzic). Mimi ze te kondziory traktowane sa jako elektrolity, jakoscia dzwieku przewyzszaja wiekszosc film capacitors. Byc moze moglbys uzyc nizsze napiecie (znamionowe) co dodatkowo obnizy cene.

Kondensatory uzyte w zasilaniu, beda mialy wplyw na dzwiek, bez wzgledu na staly pobor pradu. Kolega zbudowal Aleph 2 uzywajac Nichicon (Super Through) i probowalismy "ulepszyc" jakosc dodajac 0.47 MIT RTX (majacych bardzo dobra opinie) i dzwiek byl duzo lepszy bez nich (jako bypass). Z bypassami dzwiek byl jakis "podrabiany" i nie brmial zbyt naturalnie. Tak ze eksperymentonie jest zalecane, cos co wyglada dobrze na papierze nie musi sie koniecznie sprawdzic w praktyce. ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.