Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki odtwarzacz CD oraz głośniki stereo do amplitunera YAMAHA RX-V359?

Pyotrech

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam amplituner kina domowego Yamaha model taki jak w tytule, z odtwarzaczem DVD Yamaha jakiś niski model w którym zresztą padł laser ale to nie ma teraz znaczenia. Głośniki frontowe to wolnostojące TDL Studio 5 oraz uzupełniający zestaw Yamaha: głośnik centralny + tyły (nie pamiętam modelu).

Słuchałem na takim zestawie kolekcje swoich płyt CD (odsłuch w stereo tylko na frontach) do czasu aż padł odtwarzacz DVD. No i przyszła pora na wymianę, myślałem nad kupnem nowego odtwarzacza DVD Yamahy ale po dłuższym namyśle doszedłem do wniosku że chyba lepszym rozwiązaniem będzie kupno osobno porządnego odtwarzacza CD i osobno DVD. Ze względu na ograniczony budżet kieruję swoją uwagę ku rynkowi wtórnemu. Chciałbym się poradzić czy dobrym wyborem byłoby podłączenie używanego odtwarzacza CD z wyższej półki do mojego amplitunera np. Yamaha CDX-930 lub Pioneer PD-8700? Dodam że w przeciągu ok. 6 miesięcy planuje zmienić frontowe kolumny a amplituner prawdopodobnie pozostanie ze mną jeszcze dłuższy czas. A może lepiej kupić nowy model podstawowy np. Yamaha CD-S300? Z głośników myślę nad Q Acoustics 2010i lub Tannoy Mercury V1. Czy to dobry wybór?

System gra w pokoju o pow. ok. 16m2 a co do upodobań muzycznych to są bardzo szerokie ale najczęściej w odtwarzaczu lądują płyty:

Yello - "Pocket Universe", "Zebra", "Touch"

Jean Michel Jarre - "Aero"

Mike Oldfield - "Elements"

Vangelis - "Themes"

Nigel Kennedy - "4 Saisons Vivaldi Orchestre Philharmonique de Berlin"

The City of Prague Philharmonic Orchestra & The Crouch End Festival Chorus - "Film Music of Hans Zimmer"

John Williams - "40 Years Of Film Music"

Johnny Cash - "The Legend"

Pink Floyd - "Dark Side Of The Moon", "The Wall"

The Doors - kompletna dyskografia

Queen - kompletna dyskografia

AC/DC - "Ballbreaker", "Black Ice"

Rammstein - kompletna dyskografia

Miałem kiedyś amplituner tego typu (RX-V350) - straszna bieda. Piszesz że chcesz zostawić go na dłużej - moim zdaniem błąd. Dobrze byłoby wymienić go na coś lepszego (tylko nie RX-V4xx czy RX-V5xx, tylko minimum RX-V6xx)

Miałem kiedyś amplituner tego typu (RX-V350) - straszna bieda. Piszesz że chcesz zostawić go na dłużej - moim zdaniem błąd. Dobrze byłoby wymienić go na coś lepszego (tylko nie RX-V4xx czy RX-V5xx, tylko minimum RX-V6xx)

Wiem że nie jest to szczyt osiągnięć ani marzeń, jest jaki jest póki nie jestem jeszcze dobrze osłuchany w sprzęcie to nie widzę/nie słyszę wad. Ale zakładając wymianę tego klocka powiedzmy za 6 miesięcy na proponowaną serię RX-V6xx to jak by się sprawowały podane przeze mnie przykładowe odtwarzacze CD?

Mieszkam aktualnie w Anglii i sprzęt używany jest tańszy niż w Polsce, aktualnie mam na oku na eBayu odtwarzacz CD Yamaha CDX-750E za 45 funtów oraz Pioneer PD-S703 za 49 funtów. Jest też Pioneer PD-S904 oraz Yamaha CDX-1030 które są licytowane i nie wiadomo za ile pójdą.

Mam ampli Yamahy 663 i uwierz mi NIE DA SIĘ na tym słuchać muzyki.

Taki NAD C320 lub wersja BEE z ominietym preampem to przy tym amplitunerze HI END ;)

No to widzę że nie mam innego wyboru jak po prostu z budować drugi odrębny system do odsłuchu stereo. A ten amplituner Yamahy zostawie z głosnikami tylko do oglądania filmów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.