Skocz do zawartości
IGNORED

Xonar DG- Zakłócenia...

Cornek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio kupiłem używanego Xonara DG. Wszystko działało git, a raczej myślałem, że działa. Ogólnie mówiąc kręce filmy na YT w pewnym momencie zachciało mi się nagrywać na nowym sprzęcie, obczajając potem materiał słyszałem "pyrczenie" myślę sobie, zmniejsze częstotliwość, może to fraps itp ale jednak nie. Gdy wejdę do gry karta automatycznie zaczyna pyrczeć (ja nie słysze dopóki nie włącze monitorowania mikrofonu (ogólnie wejścia do mikrofonu). Przełączam z Front mic na panel z tyłu, czyli Mikrofon nie działa jeśli jest podpięty z przodu. Ok włączam monitorowanie, jest szum ale to raczej normalne. Wchodzę w grę i co słyszę? To samo pyrczenie. Według mnie karta graficzna wpływa jakimś sposobem na dźwiękówkę (tak samo jak mój zalman mic1 buczy, ciągle, lecz nie równomiernie. W sensie IIiiIIiiIIiiII << Schemat. Bardzo was proszę o pomoc. Nie wiem czy może karta jest źle wpięta czy uszkodzona... Proszę o szybką odpowiedź z góry dziękuje.

PS: Na dodatek gdy odepnę mikrofon i dam monitorowanie dalej pojawiają się szumy

PS2: W słuchawkach słyszę leciuteńki szum, prawie niesłyszalny według mnie nie powinno się to pojawiać na takiej karcie.

HIS Radeon 6950 1 gb

8 gb ram. 1,333 (chyba)

Intel I7 3.4

ASRock P67 EXTREME4

PS3: Karta TV odłączona, dodatkowe USB jak i front panel. Może listwa przeciwprzepięciowa by pomogła?

LINK na czym polega mój problem :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PS4: Już wiem chyba w czym jest problem, zmieniłem slot karty dźwiękowej, tyle, że tak blisko karty graficznej, że bliżej się już nie da. I co ? Jeszcze gorzej. Według mnie zakłócenia pochodzą od karty graficznej tylko jak odizolować karte dźwiękową?

+ Pierdzące dźwięki systemowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/93848-xonar-dg-zak%C5%82%C3%B3cenia/

Szum na Xonarce jest niemal niewybaczalny (nie występuje już praktycznie na najtańszych kartach creative). Karta graficzna może siać zakłócenia, ale nie musi, jeśli już to wentylator, ale to tez odpada, gdyż zakłócenia nie są jednostajne. Zasadniczo jest to chyba najniższy model tej serii kart dźwiękowych i nie ma się tam co popsuć (o ile pamiętam - mikrokontroler + AC97 lub coś podobnego). W dodatku wszystko SMD, więc o odlutowaniu się którego kolwiek z ukłądu nie ma mowy. Radził bym na dobry poczatek wyjąc kartę, przeczyścic gniazdo, włożyć, jesli nie pomoże - przeinstalowac sterowniki, testowac różne wersje sterowników - starsze, nowsze. Takie banalne i wg niektórych pewnie idiotyczne kombinacje są bez sensu, ale jako serwisant - wiem, że najprostrze rozwiązania są zawsze najskuteczniejsze.

--->

Nie doczytałem PS4 -> najlepiej kawałkiem metalu umieszczonego między dwoma modułami, połączonego oczywiście solidnym krótkim przewodem z obudową.

BTW - to bardzo dziwny przypadek, ja co prawda mam płytę Gigabyte GA-MA770 UD3 więc jeśli chodzi o jakość wykonania to jest przynajmniej 2 klasy wyżej. Cały problem może się wywodzić po prostu ze złego prowadzenia mas po płycie głównej.

Dzięki, za odpowiedź ale zauważyłem jeszcze coś, jeśli gra np zatnie się, ponieważ przez 1-2 sekundy doczytuje tekstury, to pierdzenie na jakiś czas ustaje.

Gdy włączę np TS3 to pierdzenie plików systemowych ustaje... Tak jakby karta ograniczała się gdy nie jest ona zbytnio potrzebna. Na necie przeczytałem, że niektórzy tak mają tylko np oni w tym wypadku włączają winampa itp... Myślałem, może nad tym, że Direct x czy Open GL wpływa na kartę ale to chyba najgłupszy powód jaki by można było wymyśleć... Jeśli ktoś mi pomoże, to będę wdzięczny do końca życia :d bo próbuję się uporać z tym jakieś 3-4 dni. W grach nie przeszkadza mi to tylko jak wspominałem wcześniej... jestem youtuberem i nagrywam komentarze podczas gry. Rozwiązaniem, może być nagranie pierw gry, a potem dołączyć mikro z pulpitu ale ja chciałbym wszystko na tip top...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.