Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze głośników do nowych kolumn (był tonsil)

Gość cycus12

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Witajcie

Przez przypadek udało mi się sprzedać moje stare kolumny więc z braku czasu zaprzęgłem znajomego do konstrukcji nowych. Zazwyczaj korzystaliśmy z głośników Tonsila sporadycznie ARN, grają w miarę dobrze ale ciężko je porównać z konsternacji zagranicznymi.

Jestem ponad 7 lat poza obiegiem audio, teraz aktualizuje informacje ale nie umiem się połapać w tej całej „zagranicy”, masę firm, dużo pozycji z których bardzo niewiele można zakupić w kraju. Prosiłbym o jakieś wskazówki, nie wiek jak dany głośnik gra a chce się czegoś „lepszego”.

Ceny

Potrzebuję dwa komplety głośników: wysoko tonowych, średnio tonowych i bas. Budżet nie jest duży powiedzmy 2x tyle co na naszego rodzimego producenta, jeśli sprzęt warty to możemy dozbierać bądź pozostawić jakiś głośnik tonsila (np. bas)

Wymagania

1. Ma grać ładniej, zależy mi zwłaszcza średnich i wysokich. Bas był 30 cm i spokojnie dawał radę, nie jeden sub miał z nim poważny problem (kolumna oparta na labiryncie).
  2. Średnica głośników, tu zależnie od basu resztę się dopasuje, bas: 25-30 cm
  3. Całość zazwyczaj robiona pod 60-80watt / SPL 90db / 8ohm jednak widzę że mało jaki producent lubi produkować głośniki o takiej skuteczności.

Jakby ktoś miał czas to mile widziane propozycje wszystkich trzech głośników, jeśli nie to chociaż jaki głośnik u jakiego producenta szukać.

Poszukaj jakiegoś gotowego projektu, bo będizesz miał kłopot z zaprojektowaniem zwrotnicy (chyba, ze zlecisz to komus znajacemu sie na rzeczy).

Gotowe projekty, np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

etc, etc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Generalnie jak przejrzałem te gotowce to nie znalazłem nic bo by się mogło wpasować w moje wymagania. Zwrotnica nie powinna stanwoić problemu

Nie znalazłeś gotowca na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Niemożliwe.

Napisz jakie masz wymagania bo może są po prostu nierealne.

Poza tym jeżeli nie orientujesz się w tej całej „zagranicy” to pewnie nie masz też pojęcia o pomiarach głośników a pomiary to dopiero początek do zaprojektowania zwrotnicy. Napisz co rozumiesz przez "Zwrotnica nie powinna stanwoić problemu" Ktoś ci zrobi pomiary i zaprojektuje zwrotnicę?

Ukryta Zawartość

3-drożniaka sam dobrze nie zaprojektujesz. Solidny choć bez wzorniczego polotu projekt kolumny 3-way z dużym wooferem jest tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Wymagania dość luźno zostały określone na samym początku (ściślejszych brak), projekty są dawno wykonane i od lat w użyciu, poza tym labirynt nie trudno zmodyfikować (robi się to dość często dla małych głośników np. 20cm). Całości jest tyle że bez większych problemów obudowę dopasuje się do wybranych głośników.

3-drożniaka sam dobrze nie zaprojektujesz. Solidny choć bez wzorniczego polotu projekt kolumny 3-way z dużym wooferem jest tu:

http://zaphaudio.com/SB12.3/

Też go widziałem (chyba jako jedyny który w miarę pasuje), tylko że zwrotnice i tak będzie trzeba zrobić inaczej, bas będzie za mocny (labirynt ostro podbija).

Załóżmy nawet to gdzie mam kupić głośniki ? (dystrybutora chyba brak) I czego się mogę spodziewać po firmie (jak pisałem na wstępie zagranica jest dla mnie magią jeśli chodzi o granie)

Poza tym jeżeli nie orientujesz się w tej całej „zagranicy” to pewnie nie masz też pojęcia o pomiarach głośników a pomiary to dopiero początek do zaprojektowania zwrotnicy. Napisz co rozumiesz przez "Zwrotnica nie powinna stanwoić problemu" Ktoś ci zrobi pomiary i zaprojektuje zwrotnicę?

Każdy głośnik ma takie same zestawy parametrów nie ważne czy jest polski czy amerykański, zwrotnice w 80% przypadków są budowane od zera.

Chłopaki napisałem na samej górze że kolumna jest oparta na labiryncie a wy mi dajecie gotowe zestawy „ładne” z małymi wooferami (o ile w ogóle są) przeważnie robione pod BR. Owszem projekty są dość fajne zwłaszcza niektórych podłogówek.

Spodziewałem się konkretnych odpowiedzi czyli propozycji firmy modelu głośnika (albo kilku propozycji z czym to ma grać) o skuteczności nie niższej niż 90 db pracującym najlepiej na 8ohm, a nie na odwal podanych linków które już chyba każdy zna na pamięć. To wszystko już dano przekopałem.

Też go widziałem (chyba jako jedyny który w miarę pasuje), tylko że zwrotnice i tak będzie trzeba zrobić inaczej, bas będzie za mocny (labirynt ostro podbija).

Załóżmy nawet to gdzie mam kupić głośniki ? (dystrybutora chyba brak) I czego się mogę spodziewać po firmie (jak pisałem na wstępie zagranica jest dla mnie magią jeśli chodzi o granie)

Jak się źle zaprojektuje labirynt to podbija. Ja akurat próbowałem labiryntu i BR na głośniku Dayton RS125 i BR dawał zdecydowanie więcej basu.

Co do samej firmy SB Acoustics to założył ją były projektant Scan Speaka który projektował dla Scan Speaka bodajrze rewelatory. Bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Pytanie tylko czy sposób grania tych głośników trafia w twój gust.

Trudno było zrozumieć że obudowa już jest, skoro bas został podany jako 25 - 30cm. Obudowy dobrych kolumn projektuje się raczej pod konkretny głośnik a nie na zasadzie "jest buda, wrzućmy tu jakiś głośnik"

BTW - labirynty też można robić na bardzo wiele różnych sposobów, do tego jest to obudowa trudna do modelowania i przewidywania jej własności na basie. Nawet jakby labirynt był rozrysowany, mało kto byłby w stanie dobrać głośnik i przewidzieć f3, f6, ew. podbicie powyżej, wychylenia itd.

Każdy głośnik ma takie same zestawy parametrów nie ważne czy jest polski czy amerykański, zwrotnice w 80% przypadków są budowane od zera.

Pytanie tylko czy ty masz o tym zielone pojęcie. Zaprojektowanie prawidłowych zwrotnic do kolumn trujdrożnych w domowych warunkach do najprostszych zadań nie należy nawet dla bardziej doświadczonych konstruktorów. Chciałbym tylko przypomnieć że trzeba się uporać z baffle step a przy niskich podziałach w domu prawidłowo nie pomierzysz z powodu odbić w pomieszczeniu.

Projektowałeś kiedyś w ogóle jakieś zwrotnice czy zamierzasz to zlecić komuś innemu bo jeżeli chcesz zlecić komuś innemu to nikt kto ma o tym zielone pojęcie ci za darmo tego nie zrobi.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Dlatego Panowie zaczynam od głośników, wybór jest naprawdę spory z czego niewiele da się u nas kupić. Chciałem uzbierać kilku kandydatów spośród których bym potem wybrał względem ceny, mocy, dopasowania obudowy itd.. Jak pisałem protetyków jest sporo w zależności od tego jakimi głośnikami będziemy dysponować na taką się skusimy.

Jak się źle zaprojektuje labirynt to podbija. Ja akurat próbowałem labiryntu i BR na głośniku Dayton RS125 i BR dawał zdecydowanie więcej basu.

labirynty też można robić na bardzo wiele różnych sposobów, do tego jest to obudowa trudna do modelowania i przewidywania jej własności na basie. Nawet jakby labirynt był rozrysowany, mało kto byłby w stanie dobrać głośnik i przewidzieć f3, f6, ew. podbicie powyżej, wychylenia itd.

Każdy jeden projekt można zrobić na kilka sposobów jak i również sknocić. Najlepszym dowodem na to są odsłuchy firm które robią sprzęt pod zamówienie, poszperałem na forum, pojechałem posłuchałem i powiedziałem że nie wydam 10 tyś na głośniki które radzą sobie podobnie jak moje (czasem gorzej). 2K vs 10k to duża różnica. Dla uściślenia jedne grały fajnie ale nie warte kasy, drugie to katastrofa ! Dlatego gotowe zestawy które sugerowaliście się nie nadają. Poza tym prosiłbym by nacisk postawić na średnie i górę.

Pytanie tylko czy ty masz o tym zielone pojęcie. Zaprojektowanie prawidłowych zwrotnic do kolumn trujdrożnych w domowych warunkach do najprostszych zadań nie należy nawet dla bardziej doświadczonych konstruktorów. Chciałbym tylko przypomnieć że trzeba się uporać z baffle step a przy niskich podziałach w domu prawidłowo nie pomierzysz z powodu odbić w pomieszczeniu.

Projektowałeś kiedyś w ogóle jakieś zwrotnice czy zamierzasz to zlecić komuś innemu bo jeżeli chcesz zlecić komuś innemu to nikt kto ma o tym zielone pojęcie ci za darmo tego nie zrobi.

Jak pisałem wyżej to nie ja buduje całość, dysponujemy też studiem (czyli pomieszczeniem) i jesteśmy w stanie wykonać pomiary oczywiście z dokładnością różnie bywa.

A w razie czego mam nadzieje że pomożecie :)

Rozmawiając z kilkoma osobami dochodzę jednak do wniosku że chyba odpuszczę sobie ten zabieg pozostając przy sprawdzonych rozwiązaniach, nie jestem audiofilem a wiele osób jak słucha naszych konstrukcji to nie wieży że to gra tosnil i to za tak śmieszną kasę, której nigdy za wiele (trzeba jeszcze amplituner kupić).

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Update

Dobra chłopaki odpuszczamy sobie, trochę poczytałem i większość głośników np. basowych do 300 zł nie nadaje się do TL, niestety na głośnik o parametrach 30cm tonsila za 140 zł musiałbym wydać 500 jak nie więcej zł co jest trochę za dużo.

Podejrzewam że skończy się na firmach visaton, arn, tonsil. Jak dokonam wyboru przedstawię swoich kandydatów oraz projekt budy. Wtedy prosiłbym o komentarze, na razie dziękuje za zainteresowanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.