Skocz do zawartości
IGNORED

"Dzwięk japoński"

mirfak

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie chodzi mi o charakterystykę takiego dźwięku i sposób w jaki jest to osiągane. Widziałem kiedyś w sieci zdjęcie na którym był pokój odsłuchowy Japończyka. Wymiary może z 15 m2, a tam potężne kolumny na papierowych gigantycznych basowcach podłączone do solidnego pieca. Zastanawiam się jak to może brzmieć w takich warunkach.

----------------

Nie wiem, w japońskiej knajpie pracuje Wietnamczyk. Mówię o surimi a ten zawsze przynosi sajgonki. Głuchy jakieś...

-I oto tak Pan Hetman pisze co następuje: "Panie Muszalski..."

-Słucham?

Jedyny do rzeczy to Masaaki Suzuki, reszta to parę skrzypaczek-cyborgów i ich odmiany w fortepianie (Chinki ciekawsze, także urodą).

Właśnie chodzi mi o charakterystykę takiego dźwięku i sposób w jaki jest to osiągane. Widziałem kiedyś w sieci zdjęcie na którym był pokój odsłuchowy Japończyka. Wymiary może z 15 m2, a tam potężne kolumny na papierowych gigantycznych basowcach podłączone do solidnego pieca. Zastanawiam się jak to może brzmieć w takich warunkach.

To filozofia dźwięku.

Jak może brzmieć!

A jak brzmią słuchawki?

Japończyk zakłada słuchawki na swój pokój...

A moze japonczycy z racji swoich papierowych domkow, ktore moga bardzo pochlaniac wysokie tony, rekompensuja to wlasnie tym naddatkiem w systemie ?

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

A moze japonczycy z racji swoich papierowych domkow, ktore moga bardzo pochlaniac wysokie tony, rekompensuja to wlasnie tym naddatkiem w systemie ?

A może te papierowe ściany są przeźroczyste dla dźwięku?

Japończyki jakoby więc słuchają na wolnym powietrzu...

Japończyki jakoby więc słuchają na wolnym powietrzu...

No to tylko im pozazdroscic pomieszczen i kultury cywilizacji, a nie marudzic na innych charakter urzadzen niz produkowane dla europejczyka do jego murowanej warowni.

Ponizej maly przyklad ewidentnego spaczenia:

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Na bardzo duzej ilosci gory, ktora jest nienaturalna.

Przebija sie i dominuje.

To jest efekt odbijania sie chyba od wszystkiego w tym pomieszczeniu.

Podloga to gola terakota. Brrrrrr.

To jest ta roznica miedzy lekkim budynkiem i ciezkim.

A z tych 30 cm basów nie ma basów?

?

Piszecie o wysokich częstotliwościach a na większości fotografii są kolumny z gigantycznymi przetwornikami niskotonowymi. Aż nie chce się wierzyć, że to wszystko jest tak przesunięte w górę. Ktoś słyszał?

----------------

> mirfak

A mozesz precyzyjniej napisac co masz na mysli ?

Ja napisalem o wypaczeniu na tym konkretnym filmie, gdzie system pracuje w zwyklym murowanym pomieszczeniu, do tego bez zadnych dywanow na terakotowej podlodze i przy kolumnach jedyne ustroje to jakies styropianowe formy, byc moze z opakowania transportowego pralki.

Kolumny z tego filmu wyraznie nie sa 30 cm przetwornikami.

Jesli Ty nawiazujesz do innych zdjec z japonskich domow, to piszemy o rzeczach przeciwstawnych, bo ja pisze o tym ze cos co w europejskim domu moze byc za jasne, w japonskim moze byc w sam raz.

Czy dyskutujemy o tym samym ?

Nie wiem czy pisalem o tym na forum.

Na moim osiedlu, w moim bloku, jakies dwa czy trzy mieszkania dalej, ktos ma system audio.

Kiedy otwiera balkon i ja mam otwarty balkon, slysze bardzo fajna muzyke, w proporcjach pasm ktore mi bardzo odpowiadaja.

Wtedy wrecz zachwycam sie jak dobry musi byc to system, ze tak to dobrze u mnie slychac.

Ale w ktoryms momencie zastanowilem sie.

Skoro u mnie pasma sa tak fajnie rowne w odbiorze, to przy tych wszystkich tlumieniach, odleglosci i przeszkodach na drodze sygnalu, jaki obraz dzwiekowy musi byc u tej osoby w mieszkaniu ?

Czy aby nie "wywalona" gora pasma ?

> mamel

Przeanalizuj dokladnie przypadek grania w bloku ktory opisalem.

Mieszkania sa w tym samym bloku, nie w przeciwleglych blokach.

System tego kogos zapewne nie gra kolumnami na okna (czyli w kierunku podworka), ale raczej jak u wiekszosci rownolegle do okien.

Jesli do mnie kilka mieszkan dalej dociera dzwiek o bardzo wyrownanym pasmie, to ten system gra takze wyrownanym pasmem ?

Moim zdaniem zdecydowanie nie.

Tym bardziej, ze tlumienie wysokich czestotliwosci wzrasta wraz z odelgloscia.

A to jest jakies 15 m w linii prostej, nie liczac calej masy geometrii i struktury bloku, ktora przeszkadza propagacji tego dzwieku do mnie do mieszkania.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Na bardzo duzej ilosci gory, ktora jest nienaturalna.

Przebija sie i dominuje.

To jest efekt odbijania sie chyba od wszystkiego w tym pomieszczeniu.

Podloga to gola terakota. Brrrrrr.

To jest ta roznica miedzy lekkim budynkiem i ciezkim.

I ty to wszystko wieszczysz z filmiku na youtubie?

Gratuluję wyobraźni.

I ty to wszystko wieszczysz z filmiku na youtubie?

Gratuluję wyobraźni.

Po pierwsze sprawdz jaka jakosc ma ten film i dzwiek na nim zawarty.

Po drugie mam niezle sluchawki Sennheisser HD-600.

Slychac to dosc dobrze.

A filmik nie jest pierwszym leszym ktory na szybko znalazlem na Youtube.

Znam ten film od dawna, sluchalem tego wiele razy.

Kiedys nawet bylem pod wrazeniem.

Obecnie mam wieksze doswiadczenie i wymagania.

Szczerze mówiąc nie bardzo wiem , co macie na myśli mówiąc o japońskim dźwięku ?

Ale oczywistym jest fakt , że japońskie wydania płyt cd są świetnie zrealizowane , również sprzęt audio mnie znanych firm , tzn . te , które słyszałem osobiście takich marek jak Reymo , Musica , Leben czy Accuphase brzmią świetnie i w tym kontekście , to chyba wyrażacie komplement i podziw dla japońskiego dźwięku ?

?

Piotr

> 23031970

Ja w zasadzie zupelnie nie odnosze sie w ostatnich wpisach do samego sprzetu japonskich marek.

Tylko do adaptacji akustycznych w ktorych one czasem graja.

> 23031970

Ja w zasadzie zupelnie nie odnosze sie w ostatnich wpisach do samego sprzetu japonskich marek.

Tylko do adaptacji akustycznych w ktorych one czasem graja.

Rozumiem Cię doskonale . Zastanawiam się jedynie o co chodzi z tym japońskim dźwiękiem , jak to rozumieć ? Pejoratywnie czy superlatywnie ?

Piotr

Przeanalizuj dokladnie przypadek grania w bloku ktory opisalem.

Mieszkania sa w tym samym bloku, nie w przeciwleglych blokach.

System tego kogos zapewne nie gra kolumnami na okna (czyli w kierunku podworka), ale raczej jak u wiekszosci rownolegle do okien.

Jesli do mnie kilka mieszkan dalej dociera dzwiek o bardzo wyrownanym pasmie, to ten system gra takze wyrownanym pasmem ?

Moim zdaniem zdecydowanie nie.

Tym bardziej, ze tlumienie wysokich czestotliwosci wzrasta wraz z odelgloscia.

A to jest jakies 15 m w linii prostej, nie liczac calej masy geometrii i struktury bloku, ktora przeszkadza propagacji tego dzwieku do mnie do mieszkania.

Masz rację, ten system sąsiada gra górą pasma, a jego mieszkanie robi za dodatkową komorę basową, i dlatego u Ciebie tak dobrze słychać pełne pasmo.

Co do poprzedniego wpisu

Ponizej maly przyklad ewidentnego spaczenia:

Typowy przykład japońskiej szkoły brzmienia.

Kilka, jeśli nie kilkanaście lat temu, był ten temat poruszany.

Na łamach jednego z poczytnych i drogich wówczas (naszych) miesięczników, autor odwoływał się do różnych szkół brzmienia.

Brytyjskiej szkoły, niemieckiej i japońskiej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.