Skocz do zawartości
IGNORED

Kino dające radę w muzyce

tommarkus47

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze raz powtórzę: NIE WARTO bo cena dobrej końcówki to cena dobrego wzmacniacza zintegrowanego, który w stereo zagra zwykle lepiej niż końcówka podłączona do pre ampli z KD. I piszę to z doświadczenia.

to chyba oczywiste, że najlepsza opcja to integra z przełącznikiem końcówka-integra, można połączyć wszystkie źródła analogowo do wzmacniacza a w kinie korzystać z frontów bez komplikacji

natomiast nie wyolbrzymiajmy, że końcówki mocy się nie opłaca podłączać, różnica między pre z ampli + integrą w trybie końcówki a samą integrą często jest trudna do wychwycenia, zależy właśnie od amplitunera, więc nie generalizujmy po doświadczeniach z jakimś wyjątkowo spartolonym modelem amplitunera i jego kiepskim pre

Podsumowując chciałem tylko powiedzieć, iż uważam, że podłączanie końcówki mocy do amplitunera ma sens, ale nie do każdego.

Poza tym to zależy jaki jest cały system, np. jakie mamy fronty. Jeśli fronty są wielkości małej kanapy jak u HQ150 to pewnie bardziej odczujemy dołożenie końcówki niż przy głośnikach podstawkowych czy małych podłogówkach.

Jeszcze raz powtórzę: NIE WARTO bo cena dobrej końcówki to cena dobrego wzmacniacza zintegrowanego, który w stereo zagra zwykle lepiej niż końcówka podłączona do pre ampli z KD. I piszę to z doświadczenia.

Tu został poruszony istotny problem. Dobre końcówki mocy są drogie, koszt może przekroczyć cenę średniej klasy amplitunera. Trzeba się zastanowić w co warto zainwestować.

Można końcówki poszukać w używkach, ale to już inny temat.

zakładając jakość wzmacniacza na 100%, to moje 95% ma na celu jedynie zobrazować jak niewielka różnica jest między tym samym wzmacniaczem podpiętym pod pre out amplitunera

z tego co piszesz wynika że:

- słabe amplitunery mają słaby pre out - ok ale takie kiepskie amplitunery grają też słabo w stereo, więc dowolny wzmacniacz/końcówka podpięty pod jego słabe (rzekomo) pre out i tak zagra o wiele lepiej

- dobry amplituner ma dobre pre out więc podpięcie końcówki również ma sens

jak nie kijem go to pałą :)

a na koniec - nie ma kiepskich amplitunerów z pre out, takie złącze jest dopiero w modelach od średniej półki danego producenta...

to że osobne stereo pod lepszym przedwzmacniaczem lub sama integra (bez ampli jako pre) zagra jeszcze lepiej to oczywiste, tylko nie wypisujcie takich fanaberii że NIE WARTO podpinać końcówki mocy pod amplituner z powodu słabego pre out... to trochę kompromis ale taki zabieg i tak zapewni olbrzymi przyrost jakości w stosunku do samego amplitunera, obojętne czy on ma dobry czy słaby pre out

Koledzy, którzy testowali różne amplitunery z końcówkami twierdzą, że testy dowiodły, jakim bezsensem jest dopinanie końcówek mocy na przykład do HK 255 poprawy brak. Powiem Tak nawet podłączenie końcówki mocy do stosunkowo dobrego Onkyo 807 nie daje wyraźnej poprawy. Niestety średnia klasa amplitunerów ma pre-out zwykle do kitu. Stanowczo po testach stwierdzam, że podpinanie pod kiepski amplituner dobrej końcówki mija się z celem.

Gość Gość

(Konto usunięte)

No ja mam trochę inne doświadczenia. Podpiąłem pod Onkyo 905 końcówkę Pionerra Elite M-91 i jest o wiele lepiej. Różnica ogromna. Ale u mnie to też kwestia kolumn bo na frontach mam Infinity RSIIIb. Nie wiem jak w stereo bo u mnie kino do tego nie łuży więc się nie wypowiem.

Witam

Moje trzy grosze... czyli jak to wszystko widzę.

Sens podłączenia końcówki mocy stereo do amplitunera niższej/średniej pracy jest dyskusyjny. Dużej poprawy w stereo raczej nie będzie. Pre out w amplitunerze zdegraduje dźwięk. Sens podłączenia wzmacniacza stereo (jeszcze lepiej jak ma wejście na końcówkę mocy) jest ogromny. Kino trochę się polepszy ale stereo będzie duże lepsze bo .... będzie oddzielnym systemem (oczywiście dużą rolę odgrywa klasa wzmacniacza stereo i amplitunera).

Witam

Moje trzy grosze... czyli jak to wszystko widzę.

Sens podłączenia końcówki mocy stereo do amplitunera niższej/średniej pracy jest dyskusyjny. Dużej poprawy w stereo raczej nie będzie. Pre out w amplitunerze zdegraduje dźwięk. Sens podłączenia wzmacniacza stereo (jeszcze lepiej jak ma wejście na końcówkę mocy) jest ogromny. Kino trochę się polepszy ale stereo będzie duże lepsze bo .... będzie oddzielnym systemem (oczywiście dużą rolę odgrywa klasa wzmacniacza stereo i amplitunera).

Dokładnie tak jest

doprawdy ??

ten "kiepski" pre w 255 powoduje dużą różnicę po podpięciu najtańszego wzmacniacza HK 980, co by było w przypadku lepszej końcówki ?

ja sam posiadam Denona 2106 - no prosze mi powiedzieć, czy to jest wysoka klasa amplitunera ?

skręca mnie jak czytam takie bzdury że nie ma sensu, racja - nie podpinajmy nic najlepiej ! zostajemy przy amplitunerze :)

testowałem wielokrotnie różne integry przy współpracy z pre out ampli jak i bez, zawsze różnica była na granicy słyszalności, sama integra grała o włos lepiej, no ale oczywiście - to w końcu jakieś kiepskie integry z kiepskimi przedwzmacniaczami swoimi były... no a co ma być ? mamy podpinać pod amplituner hi-endowe końcówki mocy i porównywać do hi-endowych pre żeby na upartego pisać że jest różnica ??

mi wystarczy to co słyszałem niejednokrotnie u siebie, Denon 2106.... podpięcie różnych integr - zawsze różnica spora lub olbrzymia na plus, po podpięciu Sansui BA-F1 - różnica jest wręcz kosmiczna na plus

no ale przecież to nie może grać... bo pre zepsuje tak bardzo wszystko że szkoda zachodu... bzdura i jeszcze raz bzdura

panowie - więcej praktyki - mniej teorii...

Bardzo cieszę się, że słyszysz tak dużą różnicę, dzięki temu nie musisz zmieniać amplitunera na pre. Ja tego nie słyszę więc kupiłem dobry procesor. Notabene poczytaj fachową prasę na przykład stronę Areadvd tam testerzy też mają problem z tego typu amplitunerami jako pre. Swoją drogą nowości piszesz niesamowite.

Nie twierdzę, że końcówka pod lepszym pre zagra lepiej, ani sama integra bez pre amplitunera.

Ja tylko dementuję wierutne bzdury, jakoby jakość pre w amplitunerach (nawet tych gorszych pod tym względem) była na tyle słaba, aby podpięcie końcówki mocy traciło sens i jakoby nie słychać było różnicy między dobrym wzmacniaczem/końcówką mocy, podpiętą pod pre amplitunera, a samym amplitunerem. I nie boję się tego powiedzieć głośno, dla mnie to są bzdury i to do kwadratu. To wszystko co mam do powiedzenia w tej kwestii.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Sens podłączenia końcówki mocy stereo do amplitunera niższej/średniej pracy jest dyskusyjny. Dużej poprawy w stereo raczej nie będzie. Pre out w amplitunerze zdegraduje dźwięk

Jest jeszcze taka możliwość że końcówka mocy ma wejścia z regulacją czułości i bez. Wtedy w kinie domowym spinamy amplituner do wejścia processor a CD do wejścia regulowanego. I w stereo omijamy pre w amplitunerze. Możemy oczywiście wtedy osobne pre do samego stereo dołożyć. Mało tego w przypadku końcówek bez tej regulacji możemy też dołożyć DAC-a z regulacją głośności i również ominiemy pre w amplitunerze. Wtedy i przyzwoity napęd BD może nam od biedy jako transport posłużyć. Nie skreślałbym tak ogólnie końcówek dołożonych do kina domowego. Można sobie z nimi również poradzić.

Koledzy, którzy testowali różne amplitunery z końcówkami twierdzą, że testy dowiodły, jakim bezsensem jest dopinanie końcówek mocy na przykład do HK 255 poprawy brak. Powiem Tak nawet podłączenie końcówki mocy do stosunkowo dobrego Onkyo 807 nie daje wyraźnej poprawy. Niestety średnia klasa amplitunerów ma pre-out zwykle do kitu. Stanowczo po testach stwierdzam, że podpinanie pod kiepski amplituner dobrej końcówki mija się z celem.

Z własnego doświadczenia potwierdzam. Różnice są duże w klasie budżetowej. Dla przykładu amplituner Yamaha 667 - w stereo nie da się słuchać, następnie pod pre podpięty rotel 04 i jest wyraźnie lepiej, tak sobie grałem kilka ostatnich miesięcy nosząc się z zamiarem zakupu końcówki mocy połączyłem CD bezpośrednio do rotela, Różnica prawdopodobnie jest słyszalna dla półgłuchej osoby, ja słyszę różnicę będąc w innym pokoju nie mówiąc już o bezpośrednim odsłuchu.

Przy tego typu porównaniach trzeba też brać pod uwagę fakt że źródło zwykle do amplitunera podpinamy cyfrowo i korzystamy z D/A zawartego w amplitunerze. Przy połączeniu bezpośrednio do wzmacniacza wykorzystujemy D/A źródła które często jest lepsze niż to w ampli. W moim przypadku cd i ampli to podobna półka więc winę za tak dużą degradację dźwięku ponosi amplituner i sam sposób połączenia z integrą rotlea gdyż ta bez wejścia main in zasilana przez pre ymahay ma pokrętło głośności za godziną 12stą co ma również niebagatelny wpływ.

Gość Gość

(Konto usunięte)

TMQ

Ale czegoś tu nie rozumiem. Z doświadczenia darex-a 1973 wynika że wpięcie w system kina domowego dodatkowej końcówki jest bez sensu. Ty cytujesz jego wypowiedź i pisząc o zgoła odmiennych spostrzeżeniach, piszesz jednocześnie, że potwierdzasz to co on napisał. Albo już ze mną jest źle albo Ty piszesz trochę bez sensu.

No nie łapię sensu Twojej wypowiedzi po prostu.

Potwierdzam natomiast pomysł z całkowitym ominięciem pre w amplitunerze do podłączenia w stereo. To bardzo dobry pomysł.

TMQ

Ale czegoś tu nie rozumiem. Z doświadczenia darex-a 1973 wynika że wpięcie w system kina domowego dodatkowej końcówki jest bez sensu. Ty cytujesz jego wypowiedź i pisząc o zgoła odmiennych spostrzeżeniach, piszesz jednocześnie, że potwierdzasz to co on napisał. Albo już ze mną jest źle albo Ty piszesz trochę bez sensu.

No nie łapię sensu Twojej wypowiedzi po prostu.

Potwierdzam natomiast pomysł z całkowitym ominięciem pre w amplitunerze do podłączenia w stereo. To bardzo dobry pomysł.

Chodzi mi o to że różnica po podpięciu do pre amplitunera jest i można odnieść mylne wrażenie że to jest to co da nam zewnętrzny wzmacniacz, ale łącząc bezpośrednio źródło ze wzmacniaczem zyskujemy znacznie więcej i dlatego takie połączenie wg mnie jest słuszne co jest zgodne z tym co cytowałem . To że po podpięciu wzmacniacza pod pre amplitunera jest lepiej nie znaczy że jest to dobre rozwiązanie.

Gość Gość

(Konto usunięte)

O.K.

No to jeszcze bardziej nie rozumiem. Jeśli potwierdzasz że po podpięciu dodatkowego pieca jest lepiej, to czemu niby jednocześnie jest to złe rozwiązanie? No to jest całkowicie nielogiczne. A to że oddzielnie zbudowane stereo, w oddzielnym pomieszczeniu jest jeszcze lepsze to chyba każdy wie.

Jak pisałem poprzednio. Dołożenie dodatkowej końcówki czy wzmaka do kina domowego polepszy nam i kino i stereo. Twoja wypowiedź to tylko potwierdza. Natomiast oczywiście oddzielenie całkowite toru stereo i kina domowego w oparciu o ten sam piec jest jeszcze lepszym rozwiązaniem. I wcale nie trudnym do wykonania. Pisałem o tym parę postów wyżej.

O.K.

No to jeszcze bardziej nie rozumiem. Jeśli potwierdzasz że po podpięciu dodatkowego pieca jest lepiej, to czemu niby jednocześnie jest to złe rozwiązanie? No to jest całkowicie nielogiczne. A to że oddzielnie zbudowane stereo, w oddzielnym pomieszczeniu jest jeszcze lepsze to chyba każdy wie.

Jak pisałem poprzednio. Dołożenie dodatkowej końcówki czy wzmaka do kina domowego polepszy nam i kino i stereo. Twoja wypowiedź to tylko potwierdza. Natomiast oczywiście oddzielenie całkowite toru stereo i kina domowego w oparciu o ten sam piec jest jeszcze lepszym rozwiązaniem. I wcale nie trudnym do wykonania. Pisałem o tym parę postów wyżej.

Wspomogę odpowiedź: to że jest lepiej nie znaczy że nie jest bez sensu: za te same pieniądze kupując integrę stereo jest jeszcze lepiej. I daltego jest to bez sensu.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Ja tam w poprawie dźwięku widzę sens.

Już pisałem wyżej to samo. Można kupić i integrę i końcówkę która da nam oddzielny tor stereo i wspomoże fronty w kinie. Nie wiem czemu takie rozwiązanie ma być złe i bez sensu?

Ja tam w poprawie dźwięku widzę sens.

Już pisałem wyżej to samo. Można kupić i integrę i końcówkę która da nam oddzielny tor stereo i wspomoże fronty w kinie. Nie wiem czemu takie rozwiązanie ma być złe i bez sensu?

Jeżeli można wtrącić swoje 3 grosze do dyskusji.

W całej rozciągłości popieram @HQ150.

================================

Zobaczcie może mój wątek właśnie w tym temacie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wszystko sprawdzane empirycznie - nie teoria !

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Darex jeśli można spytać to jaki pocesor zakupiłeś, co obecnie robi za końcówki mocy i jak wrażenia ?

Kupiłem na wyprzedaży Myryad MDP 500 taki stary procesorek, ale działa doskonale. W stosunku do obu Onkyo (807,905) jest zdecydowanie delikatniejszy, większa scena i klarowność. Na razie na końcówce Rotel 985 mk2, ale pewnie niebawem do wymiany.

re Darex1973

Super, że jesteś zadowolony. Teraz tylko czekać na porównanie do 905 ;)

A wiec tak procesor wynalazł mi na wyprzedaży sklepu kolega Gummo. Pierwsze wrażenia w stosunku do ONKYO 905. MYRYAD to zupełnie inna filozofia dźwięku. Procesor gra równo ma zdecydowanie lepiej kontrolowany bas. Średnica szczuplejsza, bardziej klarowna, Góra, no właśnie co z tą górą, hm nie jest jej więcej ona po prostu jest znacznie czytelniejsza. Porównanie robione na tej samej końcówce mocy Rotela z OPPO 83SE. Podsumowując jest lepiej w każdym zakresie, teraz pewnie ograniczeniem jest końcówka mocy przydały by się jakieś monobloki.

zdziwisz się ale w tej klasie sprzętu dużo więcej zależy od przedwzmacniacza niż od samej końcówki. Żeby konkretnie skoczyć z tego ROTELA będziesz musiał wejść już na dość wysoki pułap. Najlepiej każdą parę zasilać z solidnej końcówki stereo. Są łatwo dostępne i mamy większe pole manewru z wymianą.

zdziwisz się ale w tej klasie sprzętu dużo więcej zależy od przedwzmacniacza niż od samej końcówki. Żeby konkretnie skoczyć z tego ROTELA będziesz musiał wejść już na dość wysoki pułap. Najlepiej każdą parę zasilać z solidnej końcówki stereo. Są łatwo dostępne i mamy większe pole manewru z wymianą.

Właśnie w tym kierunku chyba trzeba iść. Mam jeszcze pytanie jeśli Oppo jest podpięte analogowo mch to jak wyregulować głośność poszczególnych głośników w ustawieniach odtwarzacza?

A to już musisz się pobawić. Ogólnie głośniki surround nie mają walić jak oszalałe tylko muszą tworzyć spójną scenę dźwiękową z frontami oraz generować efekty przestrzenne. Nikt w tym wypadku nie da ci rozwiązania na tacy. Musisz sam skonfigurować channel level pod swoje pomieszczenie i preferencje.

To moze ja teraz swoje 3 grosze, obecnie posiadam ampli Onkyo 905 i niedawno zaprzyjazniona firma Akkus skonstruowala dla mnie kolumny frontowe 2 drozne na kopulkach berylowych scan speaka i srednio-nioskotonowcu ceramicznym accutona, kiedy robilem pierwsze odsluchy po zbudowaniu w sklepie bylem wniebowziety z wynikow, doskonala przestrzen wysokie tony czyste analityczne bas niski punktowy poprostu super, graslo to wszytko podlaczone na przedwzmacniaczu i 2 monoblokach Pathaudio zabojczo. Kiedy jednak zabralem je do domu i podlaczylem do onkyo nie bylem juz tak zadowolony -dziwk stal sie bardziej plaski srednica wycofana bas za malo , nie mowie ze bylo beznadziejnie ale jednak duzo gorzej, stad moje pytanie co zrobic zeby bylo lpiej , oczywiscie moglbym zbudowac drugi zestaw do stero ale nie mam poprostu na to miejsca a rodzielani kolumn do kina i stereo nie wchodzi w rachube , postanowilem wiec sprobowac moze z podlaczeniem do pre w ampli jakiegos wzmaka lub koncowek mocy? najpier poszedl w testy NAD C316 ale praktycznie nie odczulem zadnej roznicy ,moze za niski pulap cenowy , robilem przy okazji test porownaczy tego NADA i Onkyo i wedlug mnie Onkyo gra lepiej trybie pure audio niz NAD, ale to moje zdanie. dzisiaj padlo na nowe wyzwanie podlaczylem wiec do przedwzmacniacza w Onkyo 2 wypozyczone monobloki Pathaudio 250W/8 ohm ,no i musze powedziec ze jest bardzo dobrze naprawde slyszalna poprawa dziewku nie wiem czy az taka jak w przypadku dedykowanego przedwzmacniacza ale zauwazyla ja nawet moja kobieta wiec jest naprawde spektakularna, decyzja zapadla w niedlugim czasie zaoparuje sie w 2 koncowki mocy i bedzie git :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.