Skocz do zawartości
IGNORED

scan speak 9500-9700

tomaszE

Rekomendowane odpowiedzi

a co sadzisz o tej mojej zwrotnicy dołączam ręczny szkic,

Jeżeli wolno mi się wypowiedzieć - miałbym do tej zwrotnicy dwa zasadnicze zarzuty:

- 1.2mH to trochę mało kompensacji baffle step jak na dzisiejsze standardy.

- drugi rząd filtru gwizdka (podobnie na midwooferze) i odwrotne polaryzacje - to nie ma szans się fazowo zgodzić nawet na 15deg pochyłej ściance. Naturalne przesunięcia fazy związane z roll-offs przetworników - Fs i Qts dla gwizdka przesuwa fazę do przodu podczas gdy roll-off lowpass midwoofera - do tyłu plus jeszcze ew. cofnięcie centrum akustycznego midwoofera - to wszystko sprawia że drugie rzędy elektryczne łączą się lepiej w polaryzacjach zgodnych. Zwłaszcza że rezonans filtru 5.6uF i 0.33mH to wysokie 3.7kHz, wiec przy podziale np. 2kHz przesunięcie fazy samego filtru będzie sporo większe niż 90 stopni.

Z kolei próby zrobienia akustycznego drugiego rzędu (prawidłowe sumowanie w odwrotnych polaryzacjach) - zwykle należy zastosować pochyłą ściankę i pierwsze rzędy elektryczne.

Tak czy siak za wymianę gwizdka zabierałbym się dopiero po uzyskaniu prawidłowej zwrotnicy na tym co jest.

To samo pomyślałem. Żeby uzyskać zgodność fazy trzeba by pochylić ściankę. Tylko po co łączyć w przeciwfazie. Przecież to zaleta jeżeli głośniki pracują w zgodnej fazie. Dlatego ja osobiście nie lubię zwrotnic pierwszego rzędu bo nie da się uzyskać zgodnej fazy bez pochylenia przedniej ścianki.

Czy zwrotnica była w ogóle projektowana przy pomocy pomiarów?

Jeżeli wolno mi się wypowiedzieć - miałbym do tej zwrotnicy dwa zasadnicze zarzuty:

- 1.2mH to trochę mało kompensacji baffle step jak na dzisiejsze standardy.

- drugi rząd filtru gwizdka (podobnie na midwooferze) i odwrotne polaryzacje - to nie ma szans się fazowo zgodzić nawet na 15deg pochyłej ściance. Naturalne przesunięcia fazy związane z roll-offs przetworników - Fs i Qts dla gwizdka przesuwa fazę do przodu podczas gdy roll-off lowpass midwoofera - do tyłu plus jeszcze ew. cofnięcie centrum akustycznego midwoofera - to wszystko sprawia że drugie rzędy elektryczne łączą się lepiej w polaryzacjach zgodnych. Zwłaszcza że rezonans filtru 5.6uF i 0.33mH to wysokie 3.7kHz, wiec przy podziale np. 2kHz przesunięcie fazy samego filtru będzie sporo większe niż 90 stopni.

Z kolei próby zrobienia akustycznego drugiego rzędu (prawidłowe sumowanie w odwrotnych polaryzacjach) - zwykle należy zastosować pochyłą ściankę i pierwsze rzędy elektryczne.

Tak czy siak za wymianę gwizdka zabierałbym się dopiero po uzyskaniu prawidłowej zwrotnicy na tym co jest.

dobra uwaga a co proponujesz w tym ,czy wystarczy odwrócić polaryzacje na wysokotonówce i resztę zostawić .projekt samej zwrotnicy był z tego

projektu, tylko potem wywaliłem pierwszą sekcję w filtrze tweetera bo wogule mi to brzmienie nie przypadło do gustu

Czy zwrotnica była w ogóle projektowana przy pomocy pomiarów?

nie zrobiłem początkowo projekt jak wyżej tylko go trochę okroiłem bo brzmienie mi nie odpowiadało ,prosze o jakieś propozycję

Pozdrawiam

Tomasz

Ten projekt (oryginał) wygląda na akustycznie 6-ty rząd - skoro filtr gwizdka jest elektrycznie 4-tego rzędu. Zmniejszenie rzędu filtru gwizdka o 2 - zdecydowanie zgodne polaryzacje powinny dać lepszą zgodność fazową wg. tego co się znam na medycynie. Czy to da prawidłową zwrotnicę to już oddzielna kwestia.

<br />

zdecydowanie zgodne polaryzacje powinny dać lepszą zgodność fazową<br />

<br />

jeszcze raz dzięki za radę bo faktycznie duża poprawa jest w całym brzmieniu po zmianie polaryzacji

Pozdrawiam

Tomasz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.