Skocz do zawartości
IGNORED

Burmester 933mkii - dobry klonik ?

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Burmester 933mkii - Co sądzicie o klonowaniu tego wzmacniacza ?

Firma zacna, ma ktoś moze schemat ?

Ukryta Zawartość

Burmester 933mkii - Co sądzicie o klonowaniu tego wzmacniacza ?

Firma zacna, ma ktoś moze schemat ?

Ukryta Zawartość

już znalezione wszycho !

post-1532-0-25789600-1336485579_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/94209-burmester-933mkii-dobry-klonik/

Tu znalazłem bebechy jak to wygląda w środku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witajcie.

Bogdan@ -

Zakładasz sporo tematow , nie pisze że to coś złego wrecz przeciwnie ,warto rozruszać od czasu do czasu to forum ale ...

Co z najciekawszymi jakie założyłeś ? Oczywiście nie pomyśl że jakoś cie śledze i szukam dziury :).Mam miedzy innymi na myśli temat "wzmacniacz hybrydowy - circlotron" .Sorki że tutaj o tym wspominam ale chyba to w niczym nie przeszkadza . Czy zakładałeś tamten temacik tylko by coś napisać czy też faktycznie byłeś zainteresowany budową circlotrona ? Pisze o tym ponieważ jestem "świeżo " po próbach takiego ustrojstwa na mosfetach w wersji słuchawkowej , narazie jeden kanał był ale .... zasłuchiwałem sie muzą kilka godzin .W wersji stereo nie było sensu lutować pajęczaka ponieważ i tak moje słuchawki na dziś nie mają "połączenia" 4 przewodowego tylko standard z wtyczka na 3 styki, więc bez przerobienia słuchawek niemoge cieszyć sie dwiękiem z circlotrona.Przepraszam ze tak sie wcinam w inny temat :) .

Pisze o tym ponieważ jestem "świeżo " po próbach takiego ustrojstwa na mosfetach w wersji słuchawkowej , narazie jeden kanał był ale .... zasłuchiwałem sie muzą kilka godzin .W wersji stereo nie było sensu  lutować pajęczaka ponieważ i tak moje słuchawki na dziś nie mają "połączenia"  4 przewodowego tylko standard z wtyczka na 3 styki, więc bez przerobienia słuchawek niemoge cieszyć sie dwiękiem z circlotrona.Przepraszam ze tak sie wcinam w inny temat :) .

Tez przepraszam ze nie w temacie :-)Atmeg - możesz wrzucić coś więcej na temat tego sluchawkowca? ( może nowy temat?)

Przepraszam, ze sie wtrące. No ale te płytki nawet obok orginalnego Burmestera nie lezaly.

Tak sie sklada ze mialem przyjemnosc obcowania z tym wzmacniaczem (Wersja I) i ogladania instrukcji gdzie byly tez pokazane wnetrznosci.

Plytka jest inna, nawet inna ilosc kondensatorow.

Zwyczajne podejrzenie schematu wzmacniacza przez kogos na ebay (lub brak i jedynie kompletny tego wymysl) = genialny pomysl.

I szukanie jelenii na projekcik podszywajacy sie jako pod kultowa firme. Skoro tak mozna zarobic sporo kasy to czemu nie.

Przepraszam, ze sie wtrące. No ale te płytki nawet obok orginalnego Burmestera nie lezaly.

Tak sie sklada ze mialem przyjemnosc obcowania z tym wzmacniaczem (Wersja I) i ogladania instrukcji gdzie byly tez pokazane wnetrznosci.

Plytka jest inna, nawet inna ilosc kondensatorow.

Zwyczajne podejrzenie schematu wzmacniacza przez kogos na ebay (lub brak i jedynie kompletny tego wymysl) = genialny pomysl.

I szukanie jelenii na projekcik podszywajacy sie jako pod kultowa firme. Skoro tak mozna zarobic sporo kasy to czemu nie.

Dokładnie tak samo klient ten posiada jak się nie mylę Goldmunda Telosa ,który wyłącznie wyglądem przypomina.

Panowie nie demonizujcie ewentualnych różnic, bo z tego co ja zauważyłem , to projektant pominął pewne bloki wzmacniacza i skupił się jedynie na końcówce mocy , co może przynieść efekt pozytywny, bo czasem producenci wcisną jakieś wynalazki lub korektorki. To , że to nie jest idealna kopia to niekoniecznie źle.

A płytka wygląda całkiem przyzwoicie, więc nie skreslałbym tego projektu na podstawie domysłów.

Schemat jest w linku który jest powyżej.

Litosci, wlasnie sprzedawczyki z ebay na takich czekaja.

Koncowka mocy w ogole nie zgodna z zalozeniami orginalnego wzmaka, i to jest "ich" Burmester"

Samo PCB jest 50% jakosci danego urzadzenia.

A co za preampa sie na zabral. Za trudne, czy brak materialow na temat tego wzmacniacza? (tak myslalem)

Bo burmester nigdy nie udostepnia schematow, polecam sie zorietowac. Malo tego z napisy z co niektorych ukladow, tranzysotrów zciera.

Korektory i wynalazki. Wiesz o czym piszesz? Hmm...

Polecam niech Pan naprawde posłucha koncowek mocy z nawet najwyszszej polki jak potrafia slabo zagrac z niedobranym preampem.

Zaleta integr jak i nawet wiekszosci koncowek mocy jest to ze maja przygotowany odpowiednio stopien wejscia (nie wspominajac o preampie ) pod koncowke. To jest zwarta budowa ukladu. Bo inaczej to mozna wybrany blok wsadzic... do kosza.

Nie chce juz poruszac konfrontacji z "projektem klonow" pewnych wzmacniaczy cenionej firmy hi-end ktore robiono ostatnio na tym forum. Makabra wyszla.

dlaczego od razu sprzedawczyki, po co człowieka obrażać ? po co wogóle przy okazji zabawy w elektronike tyle negatywnej energii - dochodzenia kto i co zrobił a czego nie dokończył - jak co komu wyszło ........... może po prostu nie wyszło.

niektóre kopie wzorowane na accuphase grały conajmniej tak dobrze jak oryginały, owszem możliwe jest że ktoś coś w swoim wytworze skopał i nie chce to dobrze zagrać - błagam , bo jak czytam że pcb to 50% jakości to mi sie niedobrze robi - owszem złe pcb zepsuje efekt, ale poprawnie zaprojetowane i wykonane nie , będzie miało wpływ marginalny - to nie odczynianie czarów , tylko inżynieria - dobry układ, dobry pcb, dobre elemnty , masowanie, zasilanie , itd

Jeśli coś sie spitoli to oczywiście , bedzie grało jak najsłabsze ogniwo.

tak , producenci wtykaja różne bzdety żeby zadowolic najszerszą klientelę, czasem kosztem jakości - np accu lubi ładować korektory barwy - potrzeba ? dla mnie nie - poprawiaja jakośc - nie - to o czym ta durna dyskusja i łapanie się za słówka

Powtarzam malkontentom dość regularnie : nie chcesz nie rób i nie psuj innym zabawy

wcześniej padl "zarzut" ze dużo zakladam wątków -to źle ? zaleta jest wadą ? dziwny jest ten świat...............

są tacy co nie maja pomyslów, a ja mam ich 100 dziennie , a że ich nie realizuje , mój ból , moja strata

forum jest dla entuzjastów a nie maklontentów ( błagam mi tylko zarzucić że kogoś chcę wykluczać ) ,

dzielmy sie energią pozytywną, pomysłami a nie dołowaniem sie od pierwszego wpisu

staram się nie irytowac , ale czasami sił brak

takie fajne towarzystwo , a czasami tyle kwasu....

Spokojnie twoja wola. Rob co tylko chcesz, jesli ci to akurat daje radosc. Nic mi do tego.

Ja tylko mowie jak jest, chcac uchronic niezorietowanych i slepo zapatrzonych.

Otlumanienia zwlaszcza malodoswiadczonych forumowiczow, bo takie projekty sa z checi zysku i oto chodzi sprzedajacemu.

W tym przypadku nie tylko sa konstrukcjami nie majacymi noc wspolnego z markowym sprzetem hi-end, ale nawet nie ma tu podstawwy - orginalnego schematu danego producenta, czy dokumentacji na czym to oparto.

Błagam tylko nie pisać klamstw typu "niektóre kopie wzorowane na accuphase grały conajmniej tak dobrze jak oryginały"

Moze jeszcze lepiej ? Robcie sobie co chcecie, nie mniej tu przestrzegam wszem i wobec.

Porownywalem osobiscie cztery konstrukcje forumowiczow z orginalnymi wzmacnaiczami takiej firmy obok siebie.

Grało to znacznie gorzej, nie ma nawet porownania. To jest oczywiste jesli bierzemy pod uwage orginal.

W razie watpliwosci zapraszam do warszawskiej grupy odsluchowej posluchanie prawdziwych kostrukcji z tej polki oraz pozniejsze podzielenie sie wnioskami.

Pozdrawiam i zycze powodzenia.

470pF pojemności kompensującej q13 i q14? Nie za dużo?

Ciekawa kompensacja pradu spoczynkowego - 3 diody i potencjometr, bez tranzystora - rzadko sie spotyka.

Bogdan, odpiszesz mi na priv? Pytałem o Twój wzmacniacz.:)

BTW, to że zakładasz tyle wątków o wzmacniaczach to imho duży plus, bo samemu nie dotrzese sie do tak wielu ukladów, a po to jets forum, by sobie pomagac.

El sueño de la razón produce monstruos.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.