Skocz do zawartości
IGNORED

Wyjasnienie/porada. Po cal! Beyerdynamic DT 770 ?

kwasior21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.Mam nastepujacy problem.Rok temu zakupilem sennheisery hd555, na poczatku bylem oczarowany dzwiekiem jaki sie z nich wydobywa (wiekszosc ludzi zaczyna chyba od hd555), po jakims czasie stwierdzilem , ze niestety to nie to czego szukam (dzwiek okazal sie pudelkowaty chociaz scena byla fajna)Nastepnie zakupilem Cal! po kilku mieciacach zostal wykonany profesjonalny recabling na kabelku canare star quad i wtyku neutrika. Dzwiek jaki sie z nich wydobywa bardzo mi pasuje (zaznaczam) niestety zaczely mnie denerwowac male muszle oraz zcena , ktora jest dosc mala.Chcialbym sie Was poradzic czy zmiana Cal! po recablingu na Beyerdynamic DT 770 to dobry pomysl.

Po zmianie oczekuje:

-wiekszej sceny

-mam nadizeje ze muszle obejma mi cale uszy (tak jak bylo w hd555)

-dzwiek bedize podobny ale jednak bedzie wiecej slyszalne

-otrzymam ladna srednice, punktowy niskoschodzacy bas i malo syczace wysokie tony.

W zasadzie wydaje mi sie , ze bayery to sluchawki idealne dla mnie.Prosilbym jeszcze o wyjasnienie roznic pomiedzy modelami.

Sa zwykle, limitowane , 80ohm oraz 250ohm.Ktora wersje wybrac bayerow aby nie byc rozczarowanym i czy znaczace roznia sie miedzy soba.

Pozdrawiam.

Kilka dni temu słuchałem DT 770 Pro. Dźwięk jest podobny do CALi tylko z jeszcze bardziej podbitymi skrajami pasm. DT 770 Pro były podłączone do jakiegoś miksera i kontrola basu była praktycznie zerowa, sporo gorsza niż CALe. Także jeśli chcesz je podłączać do czegoś innego niż dobry wzmacniacz słuchawkowy to możesz być niezadowolony. DT 770 mocno zaznaczały również niedostaki w jakości muzyki (kiepskie mp3 odpada na pewno).

Ale jeśli je dobrze napędzić, aby bas miał kontrolę to być może słuchawki te odpowiadają Twoim potrzebom. Posłuchaj ich gdzieś!

Dzieki za zainteresowanie i odpowiedz.A jeszcze takie pytanie odnosnie impedancji. Rozumiem ze wersja 32 omowa (bo taka tez jest) bedzie latwa do napedzenia, ale .... gdy w pozniejszym terminie dokupilbym wzmacniacz sluchawkowy to ta wersja zagra gorzej niz sluchawki 250 omow?

Pozdrawiam.

Jeżeli w przyszłości masz zamiar kupić wzmacniacz słuchawkowy to bierz 250-tki. Słuchawki niskoohmowe to pewien kompromis pomiędzy jakością dźwięku a łatwością napędzenia. W moim przypadku z CAL przesiadłem się na Beyerdynamic dt 990 pro i był to strzał w dziesiątkę. Napędzam je wzmacniaczem lampowym Espressivo i jestem bardzo zadowolony.

Słuchawki niskoohmowe to pewien kompromis pomiędzy jakością dźwięku a łatwością napędzenia.

Jak się pędzi z lampy OTL, to tak wychodzi. Natomiast jest kilka topowych modeli słuchawek, które mają niską impedancję i grają co najmniej nie gorzej od tych szczytowych konstrukcji z przedziału 250~600 omów. Przykłady: Grado wszystkie modele, w tym RS1, GS1000, PS1000, Audio-Technica ATH-W5000, W1000X, Denon AH-D7000, AH-D5000, Ultrasone Edition 7, 8, 9, 10. Wszystko to słuchawki z przedziału impedancji 24~40 omów.

Z Beyerdynamica szedłbym w wersje 600 omów, jeśli są dostępne, ale tu trzeba mieć wzmacniacz słuchawkowy. DT770 Edition słyszałem w wersji 250 omów i grały bardzo przyjemnie. DT770 Pro 80 omów łupią basem, a średnicę mają wciętą, nie wytrzymałbym z nimi długo.

I wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo. Dzieki wielkie. A czy taki wzmak jak Fiio e10 jest w stanie napedzic bayery?W niewielkich kwotach jest jeszcze kilka innych wzmakow z dackiem.Myslalem zeby kupic na poczatek taki wzmacniacz sluchawkowy najlepiej z dackiem, ktory nepedzi mi cal! a w pozniejszym terminie poradzi sobie z Bajerami 250 omowymi.

Pozdrawiam.

fiio to nie jest przyszłościowy wzmacniacz, lepiej coś konkretnego na początek chociażby możesz kupić hybrydę od micszu, poniżej 400 używana napewno się znajdzie i nie będziesz miał kosmicznych trudności z odsprzedażą, 600 ohm to słuszny kierunek, mam dwie pary sześć setek i słucha się tego jakby zniekształcenia były o rząd wielkości mniejsze, z drugiej strony nie ze wszystkim zagrają, bo często obcina skraj pasma z braku mocy, więc i dynamiką nie zabiją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.