Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny za około 2 tys

marcinc

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio niezłą prasę mają niedrogie podłogowe Missiony. Zwracam uwagę, że wybrane kolumny muszą być w stanie nagłośnić ten całkiem spory pokój. Ładnie grające ale przesterowane nie zabrzmią rewelacyjnie.

Dlatego Paradigmy, choć moim zdaniem mające "podrasowane" brzmienie, mogą stanowić lepszy wybór niż np. Phoebe, które są dwudrożną 4 ohmową konstrukcją o niewielkiej efektywności.

Niewatpliwie Dedykacje V sa kolumnami najwyzszej klasy sposrod przerabianych w tym watku...ale one maja 13cm przetworniki!!,bedziesz mial 0 basu.Ja swoje Zollery Imagination,ktore sa podobna konstrukcja sprzedalem wlasnie z powodu niedostatku basu,a moje pomieszczenie ma 25m.

hmm...nie wiem,musialbys sam to sprawdzic,moze ktos inny cos Ci podpowie,nie mam doswiadczen w tym temacie,wiec nie bede sie wypowiadal..,chociaz bas z suba bedzie na pewno mniej precyzyjny,poza tym dobry subwoofer kosztuje :)

-->Mars

uwielbiam gdy używa się słowa młodzieńczy, młodość etc w moim kontekście!!

wczoraj oglądałem "czterdziestolatka" i muszę powiedzieć że tuż tuż będę miał podobne dylematy

:)

Cześć. Do takiego dużego pomieszczenia i przede wszystkim do tego amplitunera też polecałbym podłogowe kolumny o dużej skuteczności. Biorąc pod uwagę twoje preferencje muzyczne, zgadzam się z mujem, że paradigmy monitor 7 mogłyby Ci się spodobać. Głównie jednak chciałem zabrać głos w sprawie dwóch prostacko-bucowatych wypowiedzi "THOMASA". I nie chodzi mi nawet o to, że się nie zgadzam z taką opinią o tych głośnikach (przez długi czas używałem monitor 3 i patrząc z perspektywy czasu dalej uważam, że są to relatywnie dobre głośniki w swojej powiedzmy "klasie", tylko nie każdy ma jednakowe oczekiwania co do dźwięku. Przeszło mi przez ręce kilka różnych kolumn, z reguły tych dobrze ocenianych w gazetach i chociaż brzmienie wielu z nich mi nie odpowiadało to nigdy nie napisałbym "to ułomna kolumna jak cała firma ", " albo "o Eltaxach myśle tyle co i o amplitunerach Techniksa", bo mam świadomość, że innej osobie właśnie takie brzmienie mogłoby się spodobać. Popchnij sobie siano paluchem, bo ci sie z mesztów wypsło.

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Widze panowie ,że macie problem,szukacie śmietany na g. bo już inaczej nie mozna napisać. Kolumny paradigm są dla głuchoniemych z watą w uszach,nie wiedzialem ,że rzucicie się jak psy na kość. Otóz powtórzę ta kolumna udaje że gra a dokladniejsze określenie bedzie ,że stuka.Jarząbek nie reklamuje swoich starych Dali jak napisałeś bo nie są moje tylko otrzymałem je do sprzedania od klijenta ,który kupił ode mnie kolumny mojej produkcji,mam pojęcie o tym co pisze natomist widze ,że co niektórzy tutaj szukają polemiki nie posidajac żadnej odpowieniej wiedzy.

pozdrawiam wszytkich głuchoniemych

Asmon

sam napisałeś ,że wpadło Ci w ręce pare kolumn ktróre miały dobre recenzje i co wielkie g. czyż nie ,wiec powtarzam ,że Paradigm to firma wyjatkowo nastawiona na zysk a nie na dzwięk,elementy zwrotnicy wewnetrzne okablowanie to kpina a dzwięk łubudubu ,wię jest to ułomna kolumna jak i cała firma acz kolwiek są ludzie ,których łatwo zwieść ,czyz to forum nie jest po to ,aby frajerów było jak naj mniej a takie firmy jak Paradigm poszły z torbami?

miło dowiedzieć się że się jest głuchoniemym

polecam, bo nie przepłaca się za kolumny

ja do kilkunastu kzł znalazłem tylko proaca response 1,5 którego wolałem niż Paradigma (ogólnie, bo pewne cechy Studio biją proaca na głowę, pewnie wymagają po prostu znacznie lepszego wzmacniacza niż A300)

kupiłem Studio za tyle ile wydaje na płyty przez dwa,trzy miesiące i był to mój best buy w życiu

dzięki głuchoniemocie mam te kilkaset płyt więcej, polecam

>Teraz

"Podrasowaniem" nazywam podbicie basu i wysokich tonów, stosowane w wielu głośnikach. Dźwięk staje się żywszy, bardziej detaliczny, sprawia wrażenie większej dynamiki i wykopu. Szlag trafia natomiast neutralność, średnie tony zostają "przysłonięte". Taki system jest też bardziej wrażliwy na efekt nadmiernych sybilantów, również sekcje blachy i skrzypce potrafią brzmieć męcząco. Z kolei podbicie basu w połączeniu z modami pomieszczenia moze dawać buczące i jednostajnie brzmiące niskie tony. Wydaje mi się, ze te negatywne efekty bardziej słychać w klasyce i w ogóle w muzyce akustycznej i wokalnej.

Oczywiście wszystko zależy od osobistych upodobań, charakterystyki słuchu, rodzaju muzyki, akustyki pomieszczenia, itp.

Przypuszczam, że Studio 20 w swojej cenie i z odpowiednio dobraną resztą toru mogą być dobrym rozwiązaniem.

no to studio nie są podrasowane

góra mięciutka jak jedwab choć to nie revelator to w cenie rewelacyjna (lepsza niż takich 705tek wiadomego producenta, niedawno słuchane), dół szybki, dobrze zarysowany ale nie dominujący

bardzo dobrze oddająca barwy średnica, nieagresywna i detaliczna, choć nie wypchnięta do przodu jak w niektórych kolumnach o których mówi się że mają piękną średnicę - fortepian, jak pisałem wielokrotnie, genialny w tej cenie

miałem dość długo Paradigmy Monitor 3 i podobało mi się dopóki nie posłuchałem muzyki na troche innym sprzęcie... wtedy zorientowałem się że Paradigmy coraz mniej mi się podobają i czegoś tu brakuje (muzyki ?) wymiana na tanie Celstiony F30 okazała sie prawdziwym objawieniem. Muzyka nabrała soczystości, pojawiła się scena chociaż żeby być uczciwym paradigmy miały znacznie lepszego "kopa" a bas w tej cenie jest naprawde trudny do pobicia. Z Paradigmami jest ten problem że robią znakomite pierwsze wrażenie na początkujących słuchaczach i trudno im wytłumnaczyc że dźwięk nie jest taki naprawdę... brzmi to efektownie choc na pewno nie naturalnie.

Moja rada: jeśli chcesz dźwieku efektownego i dobrego do kina domowego bierz te 7-ki, choć z drugiej strony twój amplituner gra ostro i połaczenie z paradigmami może być męczące - warto byłoby posłuchac przed zakupem. Jeśli myslisz o kupnie w przyszlości wzmacniacza stereo i kino cie nie bierze, chcesz słuchac muzyki i zależy ci na naturalnym dźwięku w pełnym pasmie (a nie chcesz imponowac kumplom taaakim basem) trzymaj się od paradigm monitor z daleka bo prędzej czy póżniej będziesz je wymieniał (jak ja).

=> Thomas

W serii studio - bdb elementy zwrotnicy + ich mała ilość i naprawdę przyzwoite okablowanie w porównaniu z konkurencją, same przetworniki też bdb - magnesy potężne w porównaniu z konkurencją :-) Tak więc czas do lekarza sie wybrać, chłopie ;-)

W serii Monitor też z elementami jest ok biorąc pod uwagę cenę, bardzo, bardzo ok - inna firma nie wykluczone że życzyłaby sobie więcej kasiorki za tego typu paradigmowskie konstrukcje.

=> Thomas

a może jednak u ciebie cosik nie tak ze słucham ???? Bo jak widzę z kulturką i sposobem wyrażania myśli masz problemy, zdania też jakoś chaotycznie sklecasz - oj, niedobrze, niedobrze........

:-) i tu uśmiech w kierunku pana Thomasa, ten facet ma po prostu słuch, i przypuszczam że zna się na rzeczy, też preferuję DALI, tu akurat 505 do 2000 zł, czym lepszy wzmacniacz w zasięgu polskiego Kowalskiego (np. Rotel, Marantz, NAD) tym lepiej zagrają, ale szanuje też preferencje przeciwników.

Jeśli ktoś byłby zainteresowany to podaję dosyć ciekawe forum dla użytkowników kolumn Paradigm:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.