Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z Marantz SR5006

tommarkus47

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niedawno zakupiłem nowy amplituner Marantz SR5006. Gra pięknie, lecz zauważyłem uciążliwy problem z funkcjonowaniem amplitunera. Nie oczekuję tu porady technicznej, ale może ktoś z użytkowników tego amplitunera miał podobny przypadek i sobie z nim poradził.

Problemem jest brak wyświetlania menu na ekranie telewizora, kiedy źródło odtwarzania jest przełączane z dekodera SAT lub laptopa na NET/USB. Chodzi tu o menu poprzez które mogę widzieć i odtwarzać zawartość USB ale też menu amplitunera. Zauważyłem, że podczas przełączania amplitunera na NET/USB rozdzielczość telewizora zostaje przełączona z 1080i na 720p i pozostaje czarny ekran. Menu NET/USB jest wyświetlane w rozdzielczości 576i (o ile wszystko przełączy się ok). Jeśli przełączę na powrót na źródło SAT lub GAME (laptop) wszystko działa ok. Jedynym rozwiązaniem problemu jest odłączenie amplitunera na chwilę z prądu. Wtedy przez powiedzmy kilka godzin jest ok i znów problem się powtarza.

Nie ma żadnej zależności z występowaniem tego problemu. Czasem wszystko przełącza się ok, a czasem nie.

Dodam, że amplituner połączony jest z telewizorem kablem HDMI high speed (to już 3 testowany kabel). Telewizor to Sharp Aquos LC42XL2E. Poprzez HDMI telewizor jest w stanie wyświetlać następujące rozdzielczości: 480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p. Firmware amplitunera jest uaktualnione do ostatniego dostępnego online.

Myślałem, że może problem powoduje tuner sat który jest podłączony do ampli i który pracuje w rozdzielczości 1080i. Przełączyłem tuner sat w rozdzielczość 576i lecz problem dalej występuje. Obecnie całkowicie wypiąłem tuner sat z ampli i podłączyłem bezpośrednio do tv.

Jeśli ktoś z was zna przyczynę problemu proszę o odpowiedź. Tak jak pisałem przetestowałem już 3 kable HDMI. Czy to muszą być kable HDMI 1.4? Osobiście wątpię, ale może się mylę??

Wysłałem email z zapytaniem do marantz.pl na adres [email protected] ale niestety zero odzewu. A może ktoś z kolegów zna adres serwisu, gdzie mogę uzyskać rozwiązanie mojego problemu??

Dodam, że obecnie nie mam możliwości aby podłączyć ampli pod inny telewizor, aby wykluczyć problem z odbiornikiem tv

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/94572-problem-z-marantz-sr5006/

Witam ponownie

Wypiąłem dekoder Cyfry+ z amplitunera i podpiąłem bezpośrednio do TV. Obecnie ampli pracuje idealnie, źródłem zewnętrznym jest tylko laptop. Czy jest możliwe, że problemy powoduje kabel HDMI pomiędzy ampli a dekoderem sat? A może dekoder sat Sagemcom DSI 87 HD jest jakoś niekompatybilny??

Pozdrawiam

Ostatecznie reset microprocessora może pomóc. Ale miałem podobny problem z Denon AVR-1912. Włączyłem Network standby i za każdym gdy wyłączam amplituner przełączam na NET/USB. Na wyłączonym mam ustawione by zawsze wyświetlał obraz z HDMI 3 (SAT). Teraz nie mam już czarnego ekranu na NET/SUB i menu zawsze jest widoczne. Zrób test, jak to nie pomoże to będziemy myśleć dalej.

Dawniej zdarzało się że amplitunery miały problem z dekoderami satelitarnymi w związku protokołem HDCP. Jednak powiem szczerze dawno o tym problemie nie słyszałem. Może tu jest podobna sytuacja. Jeśli chodzi natomiast o złącze NET/USB nie sluzy no to wpinania laptopa tylko odczytu z USB na froncie lub do wlaczania radia internetowego. Chyba ze przyporządkowałeś inaczej. Jeśli nie. To prawdopodobnie ekran jest czarny gdyz nie ma wpiętego USB ampli nic nie widzi

@5z0p3n i Fabiomaster

W sumie to nie jest złącze NET/USB to jest jedna z opcji wyboru źródła. Mam pod USB podpięty na stałe pen 8GB który działa bez problemu gdy przełączę na NET/USB. Może niezbyt jasno się wyraziłem w poprzednich postach. Laptop jest podpięty pod GAME (chyba HDMI 4). Zresztą nawet bez podpiętej pamięci USB jest co wyświetlać: radio internetowe i inne ,,duperelki,, W pierwszym poście zapomniałem dodać, że reset ampli też robiłem. W każdym bądź razie coś już odkryłem. Bez wpiętego dekodera sat menu NET/USB działa bez problemu. Za tydzień będę miał inny dekoder sat do testów i zobaczę czy problem dalej występuje.

Jeszcze jedno spostrzeżenie. Nawet jeśli nic nie jest podpięte pod jakiekolwiek wejście (źródło) to fakt nic się nie wyświetla. Ale w dalszym ciągu wyświetla zmianę poziomu głośności i można wyświetlić menu amplitunera. A na NET/USB jak się zawiesi to nic nie wyświetla Ło Boże ale zakręciłem ;-)

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie

Oto wynik mojej bitwy ze sprzętem (mam nadzieję, że komuś w przyszłości może się przydać)

Dziś do ampli podpiąłem starego Fergusona HD8800 zamiast Sagemcom DSI87. Po paru godzinach testowania stwierdzam, że powyżej opisany problem nie występuje. Wychodzi na to, że w jakiś sposób dedykowany dekoder cyfry powodował problem.

Dodatkowo zauważyłem, że teraz jest prawidłowo przesyłany dźwięk DD 5.1 i Dolby Sourround z telewizyjnych kanałów HD. Dźwięk jest o niebo lepszy z Fergusona niż z Sagemcom.

Wyświetlając w amplitunerze status sygnału z tunera sat zauważyłem jeszcze jedną różnicę. W zakładce Signal info ,,Color Space,, jest opisane jako YCbCr 4:4:4. W tunerze Sagemcom ,,Color Space,, było opisane jako YCbCr 4:2:2. Czy to oznacza, że teraz sygnał wizyjny jest lepszy niż poprzednio??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.