Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie kolumn akustyka

Allen

Rekomendowane odpowiedzi

Po zamieszczeniu w temacie o ustroju fotek i dostania paru komenatrzy, że kolumny są źle ustawione postanowiłęm coś z tym dziś zrobić i próbować różnych konfiguracji. Sprzęt to sony STR-V6 z kolumnami JBL ES90 oraz kable QED X-Tube XT-350.

Muzyka na której testowałem to album above and beyonce grupe therapy, schiller - atemlos, płyty koncertowe depeche mode z Paryża oraz Barcelony wszystkie płyty oryginalne przynajmniej kupione w sklepach muzycznych.

Pokój widać na 2 pierwszych fotkach. Soniacz z wyłączonym laudnesem oraz wszystkie gałki na 0 wyłączony filtr wysoki i niski.

Próbowałem z wyjeżdzaniem kolumn do środka pokoju odległości od ścian wynoszą 1m pomiędzy kolumnami jest 3 metry odległości. Wokal super lecz basu brak lub znikomy. Dopiero dodanie funkcji laudnes lub podciągnięcie basu do +4-5 grało to poprawnie i tak jak bym chciał i mi odpowiadało.

Prosto do ściany bez żadnych skosów troche mała przestrzeń bo głośnik stał od tylnej ściany 35 cm natomiast od boków po 30 cm. Grało to najlepiej w takiej konfiguracj podobał mi się bas oraz góra, choć musiał ją lekko podkręcić gałką na góre +1. Bas był dobry dobrze schodził nie dudniał.

Konfiguracja nie polecana w poradnikach czyli kolumny w róg. Tył kolumny jest odsunięty od rogu 55 cm od ściany 27 od szafy 37 cm basu jest po prostu za dużo. Trzeba odejmować góra i środek pasująca mi w ucho po przekręceniu gałki dopiero na +4.

Jakieś inne propozycje ? Myślałem żeby szafy przesunąć ku ścian a kolumny pomiędzy szafke pod sprzęt a szafą, lecz nadal jest mała odległość dla bass reflexu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-42880-0-84971000-1338016395_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/94619-ustawienie-kolumn-akustyka/

Odległość kolumn po skosie czyli tam gdzie stoją to 3.8m natomiast w lini prostej do ściany 4.2m

Zrobiłem tak jak na zdjęciu i musze powiedzieć że teraz to gra bdb wszystko jest na 0, laudnes wyłączony filtr tylko włączony od wysokich tonów i gra wyśmienicie. Od ściany stoją 50 cm. Natomiast od innych przedmiotów jak widać wogóle nie ma przestrzeni ale gra naprawde bdb. Bałem się, że przy koncercie Depechów będą szkło się trzęsło ale wogóle nie ma takiego efektu bass schodzi nisko bez buczenia i innych wynalazków góra dobrze słyszalna szczegółowa środek wycofany tak jak lubie. Odległość pomiędzy kolumnami teraz wynosi 2.6m.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie potrzebnie dodałeś te małe szafeczki po bokach szafki RTV. Ja bym je zabrał i wtedy dla kolumn będzie więcej miejsca do ewentualnego manewrowania nimi, co jeszcze może poprawić dźwięk.

Gość

(Konto usunięte)

Zdecydowanie, jeśli jest taka możliwość i nie będzie to strasznie przeszkadzało w "normlanym" funkcjonowaniu pokoju, wysunąłbym kolumny do przodu.

Po pierwsze, by miały choć trochę przestrzeni wokół siebie - powinno to poprawić szerokość sceny, a po drugi, by jeszcze skrócić dystans pomiędzy nimi a miejscem odsłuchowym.

Zresztą na próbę odsuń stolik i usiądź sobie w tamtym miejscu, posłuchaj... :)

I po wysunięciu kolumn, być może wskazane będzie lekkie dogięcie ich do środka.

Napisano dziś, 17:44

Nie potrzebnie dodałeś te małe szafeczki po bokach szafki RTV. Ja bym je zabrał i wtedy dla kolumn będzie więcej miejsca do ewentualnego manewrowania nimi, co jeszcze może poprawić dźwięk.

Zgadza się! Szafeczki są be ;)

Chyba że faktycznie, jak proponuję, wysuniesz kolumny przed cały ołtarz ;)

Wysuńże te kolumny do przodu.........

Stoi to wszystko tak równiutko pod ścianą jak do rozstrzelania......

Masz dużo miejsca. Nad kanapą musi coś wisieć; małe półeczki, duże obrazy, Kwiaty......dużo kwiatów......

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Zrobiłem tak jak na zdjęciu i musze powiedzieć że teraz to gra bdb wszystko jest na 0, laudnes wyłączony filtr tylko włączony od wysokich tonów i gra wyśmienicie. Od ściany stoją 50 cm. Natomiast od innych przedmiotów jak widać wogóle nie ma przestrzeni ale gra naprawde bdb. Bałem się, że przy koncercie Depechów będą szkło się trzęsło ale wogóle nie ma takiego efektu bass schodzi nisko bez buczenia i innych wynalazków góra dobrze słyszalna szczegółowa środek wycofany tak jak lubie. Odległość pomiędzy kolumnami teraz wynosi 2.6m

A czy buduje sie tam jakakolwiek scena? Basy i soprany to nie wszystko....

Do zbudowania prawidłowej lub w miarę prawidłowej sceny, głośniki powinny mieć wokół siebie mnóstwo przestrzeni.

Nie jest dobrze. Kolumny od tylnej ściany (licząc od frontu) powinny mieć przynajmniej 1m luzu. Inaczej nie ma mowy o reprodukcji nagrania wgłąb (ale też i poprawnie lokowanych źródeł w przód). Ani kolumny, ani uszy nie nie powinny być blisko ściany (słuchacz min. te 0.5m). Po prostu nie uda się odtworzyć wierności nagrania, gdyż w tym celu potrzebny jest udział fal odbitych z optymalnym opóźnieniem.

.

W poprzedniej konfiguracji miało 47 cm mierząc miarką od ściany do tylnej ściany kolumny, może zdjęcie dawało pogląd jakiś inny. Teraz jak na zdjęciu ma 58 cm do tylnej ściany przechylone ku kanapie, oraz więcej przestrzeni po boku. W takiej konfiguracji trzeba było włączyć laudnes bo basu praktycznie nie było.

Kanape odsunełem 10 cm od ściany. Co do kwiatów nie przejdzie bo moja druga połowa nie znosi kwiatów. Obraz nad głową się pojawi jest zamówiony i sie maluje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Allen

Niestety nie wszystkie porady sprawdzą się na twoim systemie i w twoim pokoju. To co pisze Lumperator, to oczywiście prawda, ale wtedy, jeśli miałbyś sprzęt za jakieś 30 - 40tys. zł.

Kanapę dosuń do ściany tak jak była i kolumny też przysuń trochę do tylnej ściany. Bas znowu się pojawi i dźwięk będzie cieplejszy. Zasada jest prosta, im kolumny bliżej tylnej ściany, tym więcej basu, ale mniej głębi. To od ciebie zależy jak daleko kolumny będą od tej ściany stały.

Jak kupisz sobie sprzęt wyższej klasy, to poznasz kolejne tajniki akustyki i będziesz mógł analizować fakture nagrania. Teraz jednak ustaw sobie kolumny tak, żebyś miał przyjemność z słuchania muzyki.

Gość rydz

(Konto usunięte)

W poprzedniej konfiguracji miało 47 cm mierząc miarką od ściany do tylnej ściany kolumny, może zdjęcie dawało pogląd jakiś inny. Teraz jak na zdjęciu ma 58 cm do tylnej ściany przechylone ku kanapie, oraz więcej przestrzeni po boku. W takiej konfiguracji trzeba było włączyć laudnes bo basu praktycznie nie było.

Kanape odsunełem 10 cm od ściany. Co do kwiatów nie przejdzie bo moja druga połowa nie znosi kwiatów. Obraz nad głową się pojawi jest zamówiony i sie maluje.

Allen,2-3 tygodnie temu w którymś temacie radziłem Ci by witryny postawić w rogach pomieszczenia:)

Pozostało Ci teraz żmudne ustawianie kolumn.

Czy 2,60 jest do bocznych ścian kolumn,czy do centrów głośników?

Jeżeli do bocznych wewnętrznych ścian kolumn,to zmniejsz bazę na 210-230cm.

Tylko cierpliwe przesuwanie,zblizanie kolumn po dosłownie kilka cm do siebie,to samo od ściany tylnej przyniesie w końcu najlepszy w którymś z ustawień efekt,kąt dogięcia kolumn też jest bardzo ważny.

Powodzenia,cierpliwości!

Pozdrawiam.

Ps,jak coś niejasne,pytaj.

Jeszcze jedna sprawa,w ramach eksperymentu,ale jestem pewien że będzie lepszy efekt,mianowicie,przesuń dywan w stronę kolumn,powiedzmy żeby leżał 20 cm przed nimi,odstaw stolik na lewo pod ścianę.

@ AudioAcademy

Bez przesady, ze sprzęt za 30-40k. Ja na swoim budżetowym zestawie słyszę znaczną różnicę, jeśli kolumny dostaną trochę luzu. Bas staje się dokładniejszy, nadąża za resztą pasma. Allen powinien zadbać również o mikro-ustawienie. Czasem kolumna odsunięta względem drugiej w jakimś kierunku o 5-6cm może spowodować pewną niespójność w brzmieniu (nierówność fazowa). Dopiero po uzyskaniu najlepszego możliwego brzmienia w s tym systemie (a więc zrobienia czego się da poza systemem), poszedłbym dalej, czyli wymienił coś w sprzęcie.

.

Te 2.6m to boczne ściany i tak najlepiej by zostało.

Dywan przyniosełm jakiś stary z piwnicy żeby jeszcze zakryć przestrzeń parkietową.

Nadal przestrzeń między kolumnami wynosi 2.6 kolumny (od ściany bocznej kolumny do ściany bocznej)

Od ściany tylnej stoją 40 cm (mierząc ściane do tylnej ścianki kolumny).

Po bokach jest po 45 cm luzu z każdej strony. Pojawił się też jakiś stary obraz na chwile.

Amplituner ustawiony na bas 0 wysokie 0 reszta wyłączona. Utwory ciągle puszczane te same. Ściągłem raz dywan raz obraz raz bliżej dalej kolumny inne konty bardziej wsunięte na środek itp. I najlepsza konfiguracja jak wyżej.

Bardzo dużo dał dywan, w bardzo pozytywnym kontekście obraz też choć mniej oczekiwanie, nie wiedziałęm że dywan aż tyle może poprawić. Stołu nie ruszałem jeszcze przynajmniej. Na dzień dzisiejszy na pewno będzie kupiony nowy dywan. Czy lepiej cały kupić i zakryć parkiet i kupić np. podstawki marmurowe pod kolumny czy tylko część jak jest teraz czyli pkratycznie załonięta częśćprzed kolumnami ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.