Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór końcówki mocy do układu LCR 3,1

k9driver

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Aktualnie posiadam amplituner Pioneer 1015. Planuję do niego dokupić końcówkę mocy (najlepiej 3 kanałową) i podłączyć pod pre out, a w dalszej przyszłości planuję wymienić go na procesor.

Zależy mi na podniesieniu jakości dźwięku w kinie i muzyce, lubię dźwięk precyzyjny, czysty, bez szumów z dynamicznym szybko gasnącym basem.

kino i konsola - 80% - muzyka 20%[FLAC z komputera i CD po optyku ze słabej jakości odtwarzacza CD]

Posiadam kolumny głośnikowe Paradigm o parametrach wg producenta:

Konstrukcja - 6-cio głośnikowa, 3-drożna, głośniki naścienne Lewy/Prawy/centralny

Zasięg basu 44 Hz (DIN)

Pasmo przenoszenia przy +/- 2dB

70 Hz - 45 kHz, 70 Hz - 20 kHz przy 30° odchyleniu od osi

Efektywność (komora bezechowa / na ścianie) - 94 dB / 90 dB

Zalecana moc wzmacniacza - 15 - 450 W

Moc - 225 W

Impedancja - Kompatybilne z 8 Ohm

Waga - 17.7 kg sztuka

+ sub aktywny 100W koda sw1000

Według recenzji w internecie moje kolumny pokazują pazur przy bardzo mocnych wzmacniaczach około 200W / 8 Ohm.

Ze względu na niski budżet - chcę wydać jak najmniej

Zastanawiam się nad końcówkami mocy:

Anthem MCA 30

Emotiva XPA-3

3 x monoblock audiolab 8200MB

zrobiłem nawet małą tabelkę porównawczą

por%20mocy_1338158281.png

najgorsze jest to, że nie mam możliwości odsłuchu żadnej z tych końcówek, muszę brać po specyfikacji i opiniach. Myślę, że są to porównywalne sprzęty lecz o opinię proszę was - może ktoś miał z nimi do czynienia

z góry dzięki za rady

a co to dokładniej za model Paradigmów ?

Paradigm Signature w5 i centralny w5c

link do opisu i testu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przy niskim budżecie jest ciekawa propozycja: Atoll AV100, cena jakieś 3500zł.

do którego w przyszłosci po zakupie procesora możesz dokupić 2-kanałowy AM100.

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o Audiolaba to są jeszcze monobloki 8200M - tańsze o 1000zł od modelu MB.

Do nich z kolei w przyszłości możesz dokupić 8200P - końcówkę 2-kanałową.

Ukryta Zawartość

Przy niskim budżecie jest ciekawa propozycja: Atoll AV100, cena jakieś 3500zł.

do którego w przyszłosci po zakupie procesora możesz dokupić 2-kanałowy AM100.

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o Audiolaba to są jeszcze monobloki 8200M - tańsze o 1000zł od modelu MB.

Do nich z kolei w przyszłości możesz dokupić 8200P - końcówkę 2-kanałową.

Alternatywa dobra, lecz myślałem o mocniejszych końcówkach, aby poczuć różnicę w stosunku do końcówek mocy mojego amplitunera (też około 100W na kanał - przy wysterowanych 3 kanałach) - Atoll AV-100 ma 100W / 8Ohm a ten audiolab 125W / 8Ohm

Ukryta Zawartość

Jest jeszcze taka 3 kanałowa końcówka mocy AMC całkiem niedroga i mocna

Ukryta Zawartość

Ale bliżej nie wiadomo jak to gra.

Mnie osobiście najbardziej kusi Audiolab

Ukryta Zawartość

Gość Gość

(Konto usunięte)

k9driver

Z porównania które zamieściłeś chyba XPA-3 jest poza konkurencją. Na pewno nie mo konkurenta w swojej cenie jeśli bierzemy pod uwagę nowe klocki. Widzę że zakładasz możliwość wyższego budżetu skoro bierzesz pod uwagę inne droższe klocki. Może XPA-2 + XPA-3?

Mczaj miałeś jakieś doświadczenia z tą końcówką Atoll AV100?

niestety nie, zwróciła moją uwagę apetyczną konstrukcją wewnętrzną

poza tym to jest praktycznie ta sama konstrukcja co integra IN100SE, która zbiera dość spójne opinie, np. w hifi i muzyce chwalili ją za wyjątkową wydajność, podobno bez problemu sterowała Magnepanami.

Trzeba by podjechać z własnym ampli do salonu i sprawdzić, czy taka końcówka wnosi jakąś wartość dodaną czy nie.

Wiem, widziałem, natomiast trzeba wziąć poprawkę, że były testowane m.in. w zestawieniu z kilkukrotnie droższym Audionetem, a po drugie to Niemcy nieszczególnie kochają franuskie wyroby. Gdyby test był na jakimś francuskim portalu wyniki byłyby pewnie zgoła inne.

A nawet Niemiaszki zauważyły, że (kulawe tłumaczenie z niemieckiego na angielski przez translatora) :

Made as a supplement to a Marantz SR-7500 AV-100 still a good figure and improved (compared to the internal power amps), not only the level of strength, but also the release of the music from the speakers. This showed at the hearing clearly that can be achieved primarily through improvements in this respect, external power amplifiers.

Skoro poprawił Marantza to tym bardziej poprawi Pioneera, którego ma kolega, co założył wątek. Przynajmniej teoretycznie.

k9driver

Z porównania które zamieściłeś chyba XPA-3 jest poza konkurencją. Na pewno nie mo konkurenta w swojej cenie jeśli bierzemy pod uwagę nowe klocki. Widzę że zakładasz możliwość wyższego budżetu skoro bierzesz pod uwagę inne droższe klocki. Może XPA-2 + XPA-3?

Rzeczywiście cenowo XPA-3 jest bezkonkurencyjne, lecz jeśli do ceny dojdą koszty przesyłki i cła nie wiem jak to będzie się kształtować, muszę wyliczyć.

Budżet mam ograniczony dlatego wolałbym wydać jak najmniej, choć jeśli jakość dźwięku miała by się polepszyć zauważalnie to jestem w stanie podeprzeć się kredycikiem.

Potrzebuje końcówkę 3 kanałową - posiadam tylko 3 głośniki plus subwoofer - uważam, że w moich warunkach lokalowych jest to optymalne.

Miałem przez kilka lat zestaw 5,1 lecz nie sprawdził się u mnie, brak dedykowanego pomieszczenia do odsłuchu ( mam salon z otwartą kuchnią ), dźwięk był za bardzo punktowy z tylnych głośników, próbowałem dipolowych głośników było lepiej lecz mniej czysto i klarownie (taki dźwięk lubię).

Moim zdaniem w moich warunkach głośniki tylne wprowadzają tylko - nie wiem jak to ująć - niecałe 10% jakości do mojego systemu.

Głośniki L C R wspomagane subem potrafią zbudować przestrzeń i dają naprawdę radę w kinie - nie tęsknię za tylnymi kanałami - co nie znaczy, że za kilka lat jak zmienię lokum nie zainwestuje w system 7,1

A nie prościej by było teraz dokupić końcówkę stereo , a centrala zasilać z ampli na razie ? Jak przejdziesz na procesor , to albo dokupisz monobloka albo końcówkę 3 kanałową . Tak piszę , bo wybór końcówek stere jest dużo większy

M

A nie prościej by było teraz dokupić końcówkę stereo , a centrala zasilać z ampli na razie ? Jak przejdziesz na procesor , to albo dokupisz monobloka albo końcówkę 3 kanałową . Tak piszę , bo wybór końcówek stere jest dużo większy

M

ceny końcówki stereo o mocy ok 200W / 8 Ohm kształtują się w podobnych widełkach cenowych co wymienione tutaj końcówki 3 kanałowe

Spróbuj zadzwonić do Polpaku i wypożyczyć to AMC być może jest coś warte.

Szukałem dużo w sieci o tym AMC, ciężko coś znaleźć lecz znalazłem kilka opinii z roku 2002 , kilku użytkowników oceniło go na 4 w skali od 1-5 zachwalając moc i cenę, a także konstrukcję prawie identyczną z końcówkami NAD z 1998 roku - wtedy to premierę miało właśnie to AMC

Znalazłem tylko jedną negatywną opinię o tej końcówce - ktoś stwierdził, że bardzo megamocno się ta końcówka grzeje i 2 miesiące po okresie gwarancji się popsuła

wiadomo, że na podstawie opinii innych nie można oceniać sprzętu (nie ma to jak się samemu przekonać), lecz dziwi mnie to, że mało kto wspomina o walorach dźwięku tej końcówki a także to, że wszystkie opinie są z roku 2002

Dziś podzwoniłem i okazało się, że 3 monobloki audiolaba można zakupić za 9600, co trochę namieszało mi w głowie...kasa duuuuuuuża lecz ... mętlik mam bo jakiś sprzedawca telefonicznie powiedział mi, że te monobloki mają duże szumy - i chciał mi wcisnąć krella za 30tys.

Wertuję internet w poszukiwaniu jeszcze jakiejś alternatywy, lecz jedyne co znajduje to mega końcówki o cenie powyżej 20tys.na które mnie nie stać , a nawet jakby mnie było stać to nie wydałbym tyle na końcówkę.

Test monobloków 8200M będzie w najnowszym Audio.

Obstawiam moc zdecydowanie ponad 200W przy obciążeniu 4 ohm (Twoje kolumny są 4 ohmowe).

Poziom szumów też powinien być niski - końcówka 8000P wypadła na pomiarach znakomicie pod tym względem. Przy jednym obciążonym kanale miała chyba 220W - to naprawdę świat i ludzie, tym bardziej że wydajny zasilacz pozwala się spodziewać sporej nadwyżki chwilowej mocy.

Takie 3 monobloki spokojnie kupisz za 7500PLN albo mniej, jak dobrze ponegocjujesz.

Ale, który model monobloków Audiolaba za 9600? Co do Amc problem faktycznie jest z nim taki, że w necie prawie nic o nich nie ma.

8200M, czytałem ten test, wyszły jak zawsze świetnie, sam bym chciał je mieć u siebie.

Ale, który model monobloków Audiolaba za 9600? Co do Amc problem faktycznie jest z nim taki, że w necie prawie nic o nich nie ma.

audiolab 8200MB 3 sztuki za 9600zł

Obstawiam moc zdecydowanie ponad 200W przy obciążeniu 4 ohm (Twoje kolumny są 4 ohmowe).

według specyfikacji na stronie paradigm moje kolumny są 8 Ohm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To chyba dobra cena ja jednak brałbym te tańsze w testach poprzednik zawsze wypadał rewelacyjnie a te nowe na pewno nie są gorsze. Mczaj ma rację 8200M są optymalne i nie sądzę, żeby cokolwiek nowego w tej cenie je przebiło dźwiękiem.

Wszystkie Paradigmy są 4 ohmowe wg pomiarów, bo wg specyfikacji to oczywiście 8-mio.

darex1973 - czytałeś już ten test w Audio? Jaką moc im zmierzyli?

Według testy w AV audiolab to sprawdzona recepta na bardzo dobre granie. Jednak ma silnego oponenta w postaci końcówki Rotela, która wypadła niespodziewanie dobrze zbliżając się do kategorii sprzętu A

Wszystkie Paradigmy są 4 ohmowe wg pomiarów, bo wg specyfikacji to oczywiście 8-mio.

darex1973 - czytałeś już ten test w Audio? Jaką moc im zmierzyli?

Niestety są tylko dane katalogowe 125/200. Rotel procentowo nawet wygrał z Audiolabem 98%/93%. Sromotną porażkę poniosła natomiast końcówka Roksan Caspian M-2. Z tego co czytałem w necie słabsza końcówka Rotela gra bardzo podobnie i technicznie też jest to samo jedyna różnica to moc i cena.

Ale Ty Mczaj kiedyś interesowałeś się tą słabszą wersją morzę miałeś okazję ją sprawdzić?

Czytałem reckę Rotela RB1582 w AV.

Powiem Ci szczerze, że jest jak dla mnie trochę "za dobra". Nazbyt entuzjastyczna. Końcówka była też testowana w HiFi Choice i nikt nad nią nie piał z zachwytów, ba, wskazano kilka słabości.

Podobnie jej poprzednik, model 1080, wewnętrz taki sam, miał takie sobie dwie recenzje w HiFi i Muzyce.

Recenzja końcówki Caspiana z kolei jakoś dziwnie negatywna - tym bardziej jest to dziwne, że integra, której ta końcówka jest podstawą, zyskała u nich świetne noty, a tu nagle recka z gatunku dołujących. A trzeba wiedzieć, że recenzja zbiegła się ze zmianą dystrybutora Roksana, teraz jest nim Polpak, który reklam w AV nie zamawia...

Dlatego do tych wszystkich recenzji trzeba podchodzić bardzo ostrożnie.

Ale uwaga, uwaga!

Mam nawe Audio i pomiary 8200M. Ktoś zainteresowany ? :))

Co do samej recenzji, to pitu pitu jak to w Audio, kompletnie nic z tego nie wynika, równie dobrze mogliby pisać lalalalalalalala itd.

153/272 W (8/4 ohm)

poziom szumów dość wysoki - 83db

Dziękuje, moc bomba tylko te szumy. W każdym razie wygląda na to, że Audiolab ogólnie w prasie ma troszku lepsze recenzje. Ciekawe za ile do wyrwania byłby ten Rotel

Poziom szumów też powinien być niski - końcówka 8000P wypadła na pomiarach znakomicie pod tym względem. Przy jednym obciążonym kanale miała chyba 220W - to naprawdę świat i ludzie, tym bardziej że wydajny zasilacz pozwala się spodziewać sporej nadwyżki chwilowej mocy.

Takie 3 monobloki spokojnie kupisz za 7500PLN albo mniej, jak dobrze ponegocjujesz.

witam

przymierzam sie do tej końcówki audiolaba lub własnie do monobloków 8200M , jest może gdzies jej test? co według ciebie byłoby lepsze do napędzenia dosyc wymagających głosników z bardzo punktowym i zwartym basem , bo siedze nad tym juz 2 tygodnie i zastanawiam sie nie mam niestety mozliwosci odsłuchu , czy faktycznie ta końcówka stereo ma duże nizsze szumy niz monobloki?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.