Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio 15w75 jaki wysokotonowiec ?

ciupaga

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy... zakupiłem od kumpla oryginalne głośniki Dynaudio 15W75 z jego kolumn Audience 42. Przymierzam się do zlecenia budowy monitorów do 7-8 litrów w oparciu o te głośniki ale nie jestem zdecydowany jakie zastosować wysokotonowce - proszę o podpowiedź

https://www.audiostereo.pl/topic/94681-dynaudio-15w75-jaki-wysokotonowiec/

XT , mogą być w obu rozmiarach (25 i 19) - i nic więcej nie dodam, choć np. Scan Speak robi lepsze i droższe.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

XT , mogą być w obu rozmiarach (25 i 19) - i nic więcej nie dodam, choć np. Scan Speak robi lepsze i droższe.

Dzięki za podpowiedź, zastanawiałem się nad n/w bo nieosiągalny jest już D2010:

Scan Speak Discovery R2604-832000

Scan Speak Discovery R2604-833000

Polecam recenzję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) szczególnie zaś zwracam uwagę na okablowanie kopułki

solidem miedzianym. Z tym, że polecam max. 0,5 mm średnicy. Uważam, że XT z takim drucikiem potrafi się odwdzięczyć. Mam XT jeszcze Vify, sprzed wojny japońskiej za 2 razy tyle, co dziś kosztuje Discovery 83200, ale nie żałuję nawet jednej złotówki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A może coś na wzór Totemów z Seasem na górze.

Sorrki zdublowałem kolegę powyżej :-) Totem używał też w swoich kolumnach tańszego ( ale wcale nie gorszego ) Hi-Vi D6.8.

aktualnie głośniki Dynaudio zestawione są w skrzynkach 320x160x200 z z głośnikami Focal-a, tj. odwrócona tytanową kopułka stosowaną w kolumnach NEAT. De facto są to przerobione NEAT Motive 3 gdzie zamiast Peerlessa jHDS-134 jest Dynaudio 15w75. Docelowo chcę zbudować kolumny na miękkiej wysokotonowej kopułce ze względu na przyzwyczajenia z poprzednich posiadanych firmowych głośników Dynaudio, zwłaszcza D260 z Contour 1.1. Mimo modyfikacji zwrotnicy i ściszeniu Focal-a dla zakresu wysokotonowego przekonałem się, że jak dla mnie wysokotonówka to miękka, a nie metalowa. Czyli proponujecie Scan Speak pierścieniowy ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No chiba ;-) Oczywiście jeśli ktoś poleci lepszą kopułkę jedwabną, to zmień koncepcję, ale SS mógłbyś, jeśli to możliwe - wypróbować. Lepszą rozumiem przez przynajmniej pomiary, bo to jest podstawa. Jednak CCAM, tytan mają zwykle, jeśli nie w pasmie do 17 - 20 kHz, to poza nim jakieś "przygody". Niby nie powinno to mieć wpływu na dźwięk, czy jak kto woli - barwę, ale jednak ma. Gdyby tak nie było, nie byłoby tylu ich zwolenników. Jeszcze to, że można na SS pracować już od 2 kHz, a w przypadku Dynaudio ok 2,5 kHz; wtedy pokaże, co potrafi. I najważniejsze - oczywiście nie naruszał bym rozsądnego w przypadku SS budżetu.

oczywiście nie naruszał bym rozsądnego w przypadku SS budżetu.

czyli sugerujesz, że SS będzie dobrym uzupełnieniem Dynaudio 15w75 - czy zatem n/w głośnik jest tym który polecasz ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesli podoba ci sie d260 to ET338(morel elite) bedzie idealne .To bardzo podobna szkola grania .

Scany prawie wszystkie byly u mnie i wg mnie niekoniecznie byly lepsze od tego morela.

Wiesz jak to jest z tym "króliczkiem", D260 był ok, podobał mi się ale to jeszcze nie to :) Nie znam możliwości w/w na allegro Scan Speak-a ale jeśli podzielisz się swoją opinią wezmę ja pod uwagę. Przy okazji, gdzie w Polsce można kupić głośniki Morel-a. Kiedyś dystrybucją zajmował się QBA ale aktualnie na stronie brak cennika :(

• Moderatorzy

tu masz chyba dynaudio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

o do morela w PL aktualnie chyba problem w D to intertechnik.

Kiedyś na stronie QBA był cennik MOREL-a ale aktualnie marka zniknęła z dystrybucji. W tej sytuacji zostaje przy wyborze Scan Speak tylko podpowiedzcie proszę, który ?

Scan Speak Discovery R2604-832000 - Głośnik wcześniej produkowany jako Vifa XT25TG30-04.

Scan Speak Discovery R2604-833000 - Głośnik wcześniej produkowany jako Vifa XT25BG60-04.

Różnica, z tego co widzę w efektywności, pierwszy 90db, drugi 92db - zatem który do Dynaudio 15w75

IMO najciekawiej byłoby gdybyś ożenił 15w75 z seasem DXT za pomocą filtrów pierwszego rzędu w okolicach 2,5k.

Albo HDSa, jeżeli wolisz szmatę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

IMO najciekawiej byłoby gdybyś ożenił 15w75 z seasem DXT za pomocą filtrów pierwszego rzędu w okolicach 2,5k.

Budżet mam zarezerwowany na 500zł za parę - kwestia dobrego wyboru w tych granicach - ale jak sugerują koledzy SS R2604 jest na mojej TOP liście :)

No to musisz posłuchać tego XT, aby wyrobić sobie opinię nt. brzmienia. Jak chcesz coś blisko esoteca to niestety zostaje tylko drogi morel.

Za parę DXT wyjdzie około 400zł, ale to alu i gra inaczej od esoteca.

Rowniez bym polecil HDS Tweeter tutaj. Ale on niej jest prostym glosnikiem do implementacji pomimo tego, ze moze grac nawet od 1500Hz.

Ewentualnie usher T9950. Od 2Khz jak najbardziej.

Rowniez bym polecil HDS Tweeter

metalowy tweeter to nie dla mnie, jak pisałem wyżej aktualnie Dynka pracuje z CCAM Focal - dźwięk jest raczej chłodny. Dodam, że gram Naim-em. Poszukuję dźwięku ocieplonego niekoniecznie neutralnego

Jak w wyznaczonym budzecie 500zl to Morel 298.Fajny ale wg mnie d260 lepsze .Choc po focalu moze brakowac szczegolow i powietrza.

mam dojście do oryginalnego D28/2 (z audience 42) ale to nie to samo co D260 (miałem Contour 1.1) - zdecyduję się raczej na Scan Speak-a R2604-833000 - aktualnie na allegro za 195zł za sztukę

Jak myślisz, że XT będzie podobnie grało do esoteca to jesteś w ogromnym błędzie.

nie sugerowałem, że w połączeniu z np. SS XT chciałbym uzyskać brzmienie zbliżone do Esotec-a. Wspomniałem, że podoba mi się prezentacja D260 ale chciałbym dobrać inny tzn. właściwy technicznie i sonicznie (o ile to możliwe) głośnik wysokotonowy do dynaudio 15w75. Aktualnie, jak pisałem, 15w75 zestawiony jest w skrzynce z Neat Motive 3 i głośnikiem focala - zwrotnica oczywiście zmodyfikowana. Jestem przekonany o tym, że metalowa kopułka to nie dla mnie, ale pewnie podniosą się głosy, że to kwestia zwrotnicy i tak już zmodyfikowanej. Reasumując w tym wątku chciałem się Was poradzić jaką miękką wysokotonówkę zastosować i wszystko przemawia za SS XT ale nie przesądzam sprawy bo skrzynki będą dopiero projektowane

Tak to aktualnie wygląda. Docelowo Focal-e CCAM będą na sprzedaż gdyby ktoś reflektował

Ukryta Zawartość

post-16501-0-71214800-1338479203_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jezeli ma to byc do naima to tylko i wylacznie Usher t9950. Vifa bedzie grac za ostro tutaj w tym zestawieniu. Usher drozszy ale wg mnie zdecydowanie lepszy od tej pierscieniowki vify. Mozesz ewentualnie poszukac morela cat298, ktory to bedzie najbardziej zblizony brzmieniem do esotecow.

Jezeli ma to byc do naima to tylko i wylacznie Usher t9950.

dzięki Kolego... to faktycznie może być TO ! poczytałem w Necie wypowiedzi o tym głośniku i przeanalizowałem konstrukcje. Dobra podpowiedź

Jeszcze pytanie do Ciebie Pharoh, czy ten Usher i Morel to nie będzie to samo co Dynaudio D28/2 który mogę mieć od ręki tylko to nie to samo co D260 - znam obydwa bo miałem Audience 42 z D28/2 i Contour 1.1 z D260, a tera mam DIY :)))))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.