Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz Ki Pearl Lite czy Denon Seria 1510 AE

piotrella41

Rekomendowane odpowiedzi

Denon pma świetnie współpracuje z dedykowanym odtwarzaczem, po co kombinować ?

Z tego samego powodu, dla którego niektórzy bawią się kablami. Kombinowanie leży w naturze audiofila. Podałem przypadek, w którym może komuś brakować wysokich tonów, czy detaliczności. Wtedy innym cedekiem może się pobawić. Sam wiesz, że to co dla jednego świetne, dla drugiego nieakceptowalne, szczególnie tu w audio.

Z tego samego powodu, dla którego niektórzy bawią się kablami. Kombinowanie leży w naturze audiofila. Podałem przypadek, w którym może komuś brakować wysokich tonów, czy detaliczności. Wtedy innym cedekiem może się pobawić. Sam wiesz, że to co dla jednego świetne, dla drugiego nieakceptowalne, szczególnie tu w audio.

...w sumie racja.

Ja delikatnie chciałem powiedzieć że CD z serii 1510 jest lepsze od wzmacniacza (moim zdaniem) DCD zagrał fajnie prawie z każdym wzmacniaczem nawet z tanim. PMA już z tanim CD zagrał źle, nawet powiedziałbym że bardzo źle. Z tym CA było u mnie za szorstko, wszystko na jedną modłę (barwę) ale to moje zdanie i na moich głośnikach za to z "wysokim" Naimem super.

Może CA z czasem rozkręciłby się, kto wie.

A najciekawsze jest to że niektórzy maja na tym wzmacniaczy przesyt wysokich. Czyżby akustyka ?

skk

Ja próbowałem "mieszać" ten wzmacniacz z różnymi CD Marantza, ale - na mój gust - jedynie z najniższym modelem (5004) zagrał w miarę poprawnie. Inne były bardzo matowe, kartonowe w brzmieniu.

Co prawda na razie mój Denon grzeje się dopiero 40-50 godzin, więc wierzę, że za 2-3 dni nabierze pełnej, rzeczywistej barwy. Chwilami mam zamiar go wyrzucić - tak metalicznie rzęzi :-)

Dzisiaj "dostał" już ładnego, cieplejszego basu.

W tygodniu będę próbował CD innych niż Marantz marek - może coś "sparuję".

=> stalin: czy DCD 1510 eksponuje więcej góry? Przyznam, że tego mi brakuje najbardziej - wysokie tony po prostu kończą się zbyt nisko...

A najciekawsze jest to że niektórzy maja na tym wzmacniaczy przesyt wysokich. Czyżby akustyka ?

Moze tez, albo Audio Physiki Tempo 6. Hegel H100 mial dalej rozciagniete wysokie tony. W zasadzie bylo ich wiecej.

Ja próbowałem "mieszać" ten wzmacniacz z różnymi CD Marantza, ale - na mój gust - jedynie z najniższym modelem (5004) zagrał w miarę poprawnie. Inne były bardzo matowe, kartonowe w brzmieniu.

Co prawda na razie mój Denon grzeje się dopiero 40-50 godzin, więc wierzę, że za 2-3 dni nabierze pełnej, rzeczywistej barwy. Chwilami mam zamiar go wyrzucić - tak metalicznie rzęzi :-)

Dzisiaj "dostał" już ładnego, cieplejszego basu.

W tygodniu będę próbował CD innych niż Marantz marek - może coś "sparuję".

=> stalin: czy DCD 1510 eksponuje więcej góry? Przyznam, że tego mi brakuje najbardziej - wysokie tony po prostu kończą się zbyt nisko...

Nie wiem czy nie za późno odpowiadam.

Tak DCD jest jaśniejszy od PMA . Odtwarzacz brzmi przestrzennie ma świetną stereofonię, dźwięki są "wypolerowane".

A jak u Ciebie z akustyką bo metaliczność to podbicie charakterystyki przetwarzania miedzy 2,5 kHz a 5 kHz. Typowe dla niewytłumionych pokoi. Jakie masz głośniki ?

Co do barwy PMA to taka barwa jest prawidłowa Denon gra tak jak jest faktycznie a nie tak jak byśmy sobie chcieli.

U mnie próby z innymi odtwarzaczami nie powiodły się dlatego go sprzedałem ale jak usłyszałem w komplecie postanowiłem kupić DCD i PMA. I trochę musiałem "poćwiczyć" z kablami (pewnie zaraz ktoś będzie ze mnie drwił że nabrałem się na marketing) Posłuchaj systemu w dobrym salonie wtedy poznasz ile jest wart denon dla Ciebie.

skk

Nie wiem czy nie za późno odpowiadam.

Tak DCD jest jaśniejszy od PMA . Odtwarzacz brzmi przestrzennie ma świetną stereofonię, dźwięki są "wypolerowane".

A jak u Ciebie z akustyką bo metaliczność to podbicie charakterystyki przetwarzania miedzy 2,5 kHz a 5 kHz. Typowe dla niewytłumionych pokoi. Jakie masz głośniki ?

Co do barwy PMA to taka barwa jest prawidłowa Denon gra tak jak jest faktycznie a nie tak jak byśmy sobie chcieli.

U mnie próby z innymi odtwarzaczami nie powiodły się dlatego go sprzedałem ale jak usłyszałem w komplecie postanowiłem kupić DCD i PMA. I trochę musiałem "poćwiczyć" z kablami (pewnie zaraz ktoś będzie ze mnie drwił że nabrałem się na marketing) Posłuchaj systemu w dobrym salonie wtedy poznasz ile jest wart denon dla Ciebie.

Dzięki za odpowiedź. nie ma pośpiechu :-)

Ja już nie walczę z akustyką pokoju (wiem co mu dolega i co można poprawić, ale zastosowałem też pewne kompromisy). Pracowałem nad nią przy innych wzmacniaczach.

Natomiast teraz "zostałem" bez najwyższych tonów... muszę więc pokombinować z kablami IC (głośnikowe mam KIMBER na srebrze, więc jest wystarczająco dobrze.)

Na razie poczekam na pojawienie się upgrade'u DCD1510 (1520?) i na rozsądniejszą cenę.

A w między czasie może coś "sparuję" innych firm. Wiem już, ze to nie będzie Marantz :-)

Ja pierdziele ale bełkot.Ten denon nadaje sie do spokojnej muzy,na rocku metalu kompletnie sie wyklada.Brakuje mu szybkosci na srednicy i jest przyciezki na basie.Do tego jak ktos napisal kanaly graja nierowno(moze sie trafi komus rowny egzemplarz)

Barwe ma super i Yoonsun Nah na wokalach wypada zjawiskowo,cieple intymne granie i tyle.

Jesli zalozyc ze wzmak ma byc do wokaliz,spokojnej intymnej muzyki i trafi sie rowny egzemplarz to bardzo ciekawa propozycja.Jesli ma byc do ostrzejszego grania jego noty spadaja drastycznie.Cieply i miekki,aha gra czysto ale nie problem znalezc czystszy piecyk choc szumy ma niskie-wogole nie szumi i ma dobry wzmak sluchawkowy.

Mialem go ponad rok i gral na Paradigmach

Jak nie kupiles to nie kupuj ani marka ani danosia.

Jak go wlaczysz na Dali Ikonach, nie bedzie przyciezki na basie, jesli natomiast dostanie bogate w bas kolumny, to naloza sie cechy tychze i wzmacniacza i sie okaze, ze muzyka plynie jak opasly Niemiec. Ocena wzmaka w funckji glosnikow, zwykle prowadzi do roznych wnioskow. Na AP jest lekko misiowato, przydaloby sie wiecej lekkosci.

Ja pierdziele ale bełkot.Ten denon nadaje sie do spokojnej muzy,na rocku metalu kompletnie sie wyklada.Brakuje mu szybkosci na srednicy i jest przyciezki na basie.Do tego jak ktos napisal kanaly graja nierowno(moze sie trafi komus rowny egzemplarz)

Barwe ma super i Yoonsun Nah na wokalach wypada zjawiskowo,cieple intymne granie i tyle.

Jesli zalozyc ze wzmak ma byc do wokaliz,spokojnej intymnej muzyki i trafi sie rowny egzemplarz to bardzo ciekawa propozycja.Jesli ma byc do ostrzejszego grania jego noty spadaja drastycznie.Cieply i miekki,aha gra czysto ale nie problem znalezc czystszy piecyk choc szumy ma niskie-wogole nie szumi i ma dobry wzmak sluchawkowy.

Mialem go ponad rok i gral na Paradigmach

Jak nie kupiles to nie kupuj ani marka ani danosia.

Do kogo ten "bełkot" ?

:-)

Wg mnie Denon jest O WIELE lepszy do ostrego rocka, metalu itp czadu. Sam słucham 70% takiej muzy.

Zostawia daleko w tyle wszystkie Yamahy, NADy i MARANTZe. O kilku wysublimowanych wzmakach, pretendujących do miana audiofilskich, nie wspomnę, bo one wykładają się na dzień dobry przy łojeniu (to właśnie one nadają się do wieczornego, ciepłego plumkania).

Bas basem,srednica jest zamulona i po temacie jesli chodzi o efektowniejsza muzyke.A bas moich kolumn naprawde moze byc duzo szybszy i duzo lepiej kontrolowany,a nawet nizej schodzi.Co prawda teraz gra na duzej koncowce i pre za inna kwote ale Danosia moge ocenic wzgledem preferencji muzycznych.No i jak juz to ja kupilem go za 2k,3700 w zyciu bym nie dal.

C.E.C to znacznie lepszy i bardziej uniwersalny piecyk.Choc modelu 3800 nie znam ale 3300 rewelacja.A jak chcesz połoić to Anthem 225 byl swego czasu w tej cenie.

Nie tyle do kogo belkot a do jakich wywodow.Dla mnie to Twoim zdaniem moze zostawiac w tyle nawet Gryphona czy Brystona co nie zmienia faktu ze do ostrego lojenia sie nie nadaje.Malo slyszales jak Danio Ci gra rocka :)

Zaraz się okaże, że tylko dwie marki graja rocka, i przypadkiem nic poniżej 10k :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Anthem 225 za 3999zl gra czadem,C.E.C,Naim,Audiolab,NAD(choc tego nie lubie bo to zbita pulpa) i wiele wiele innych.

... na przykład Denon 1510 :-)))))

a NAD faktycznie - kotłuje się straszliwie (nie słuchałem modelu 375 wzwyż)

Uwierzcie mi,denon 1500 nie do rocka,mialem i popchłem z tego powodu.A jego wysoka moc jest porzytkowana na stabilnosc i pewien spokoj.Skale ma nie za wielka i nie problem by sie galka skonczyla.Fakt ze latwo sie nie poddaje kompresji ale glosniej juz sie nie robi tylko stara sie utrzymac to co moze.

Ja rozumiem ze posiadacie denony i jestescie zadowoleni bo mozna,ale wyprobujcie C.E.C,mocarz to nie jest ale jakosc kapitalna.

Uwierzcie mi,denon 1500 nie do rocka,mialem i popchłem z tego powodu.A jego wysoka moc jest porzytkowana na stabilnosc i pewien spokoj.Skale ma nie za wielka i nie problem by sie galka skonczyla.Fakt ze latwo sie nie poddaje kompresji ale glosniej juz sie nie robi tylko stara sie utrzymac to co moze.

Ja rozumiem ze posiadacie denony i jestescie zadowoleni bo mozna,ale wyprobujcie C.E.C,mocarz to nie jest ale jakosc kapitalna.

Ne miałem 1500, ale 1510 jest super. Po wygrzaniu bas i średnica dają tyle mięcha, że więcej mi nie trzeba.

Ale nie przerzucajmy się już, OK?

Każdy ma swoje uszy (i brzuch odnośnie basu :-) ) oraz własne doświadczenia/oczekiwania

Ten wzmacniacz jest świetny do rocka i tyle w tym temacie.

Ma za dużo basu ? Dla mnie nie, nawet mogłoby być go więcej.

Anthem 225 jak jest taki dobry to czemu cena spadła tak drastycznie a mimo to sklepy nie mogą się go pozbyć ?

Do "mrb" jak chcesz to podam namiary do gościa co ściąga z niemiec po 3500. Ja u niego kupiłem jest ok

Skąd ta pewność że to wzmacniacz zamula a może jednak głośniki ?

Najczęściej większość zwala winę na wzmacniacz a prawda jest taka że to głośniki najwięcej podbarwiają poza akustyką oczywiście. Mój pokój odsłuchowy co by do niego nie wstawił to podbija charakterystykę na 400Hz i 3-4kHz i nie mówię że sprzęt do d...y

... jedni piszą że PMA ma za dużo wysokich jedni że za mało, średnica schowana inni że wypchnięta, denon zamula inni że jest krzykliwy o czym to świadczy ?

skk

... jedni piszą że PMA ma za dużo wysokich jedni że za mało, średnica schowana inni że wypchnięta, denon zamula inni że jest krzykliwy o czym to świadczy ?

Posiadana akustyka, kolumny, gust... W tym kontekscie piecyk jest jakims procentem elementu toru, ktorego kazdy roznie ocenia. Stad te wszystkie porady tutaj sa tyle warte, ile sie za nie zaplacilo. Jedyne co ma sens, to wlasna ocena, a ta nie zawsze jest mozliwa. Dlatego racje bytu maja wszelkie periodyki, w ktorych kazdy pisze co chce i co uslyszal. Stad wszelkie klotnie, zlosliwosci, a na koncu i tak niewiele wiadomo. Malo ktora branza jest taka "plynna" i malo konkretna, malo o ktorych urzadzeniach mozna wydac dwie skrajne opinie. Jak smakuje schabowy? Zalezy, czy zrobila mama, tesciowa, czy restauracja, zalezy od swini i kucharza. Podobnie jest z piecykiem Denona. Im wiecej, czytasz, tym mniej wiesz. Czyli, gowno wiesz....

ja slodze herbate dwie lyzeczki, gdy pije ja moja dziewczyna, mowi, ze to slodki lepik. Znam goscia, ktory slodzi herbate 7 lyzeczek, dopiero wtedy twierdzi, ze jest slodka. No i jak tu sensownie dyskutowac.

Buahahahahha

Wszystko jasne,jest biznes,kolo sciaga z niemiec wiec swietny.

Napisalem wczesniej na jakich kolumnach "gralem" i jak one zamulaja to tylko sie kolego kompromitujesz,moze nie przed swierzakami ale ten kto sie zna na rzeczy odrazu zgadnie ile w zyciu slyszales.

Chyba wiem co zamula to nie strugaj tutaj wrozbity.

Co do Anthema to jest swietny w rocku,brak mu wyrafinowania ale danonka wciaga noskiem.

Denon wzmacniacz najlepszy w Polsce jest,

najlepszy w Polsce jest,najlepszy w Polsce jest,

Nie ma lepszego od denona Waszego,Nie ma lepszegoooooooooooooo, od denona Waszego

Do boju do boju do boju de e non.

15 lat pozniej

bez kitu ten zenon to lipa

Nic sie nie stalo ,rodacy nic sie nie stalo nic sie nieeeeeeeee staloooooooooooo.... :)

Koniec piesni,nie bede sie kopal z "koniem" hehehehhe.Any more

Po to spiewki ,ze niby ustapilem i głosze te same herezje tylko krzykiem,wokalem ;)

Bedziecie szukac roznych argumentow,nie wiem czy mi sie chce bo moge kazdy z nich rozbic w drzazgi.Kolumny np mialem rozne i wzmacniacze rozne i wiem co jak gra i ktory klocek za co winny.Pokoj tez zaadaptowany akustycznie w stopniu wystarczajacym.Nosilem tez do innego pokoju i do kolegi,on do mnie kolumny itd.Kolejny dowod to taki ze paradigmy sa szybkie w kazdym pasmie,wiec to pewnie wina wrozki zebuszki.

Juz wiem,kable to musza byc winne kable,albo zasilajacy power cord.A moze trzeba specjalny stolik np od Finite Elemente czy Sroki?Albo za bardzo piłem przez ten okres czasu lub sluch nie ten.

Toz to nie mozliwe ze denon to gawno hahahahhahaha

Strasznie porywczy jesteś. Rozbijasz w drzazgi... Twój wzmak wciąga nosem...

I obiecałeś już "nie kopać się z koniem", więc po co kolejny post?

Albo za bardzo piłem przez ten okres czasu lub sluch nie ten.

I na tym bym poprzestał

Nie ściągam z niemiec po prostu wolałem kupić taniej pewni też i rmb Jeśli ktoś nie wieży zapraszam do siebie mieszkam w Ostrołęce. DCD kupiłem z horna po okazyjnej cenie, PMA trudniej znaleźć w takiej cenie zaryzykowałem ale gościu okazał się uczciwy.

Zostałem już pomówiony o handel kablami(chyba Mario-77 to pamieta ?), teraz że sprowadzam Denona... Panowie jutro będę miał tanio telewizory ;)

Gawron88 powiesz że Naima też sprowadzam bo moim zdaniem jest najlepszy do rocka(ale nie najtańsza seria) ?

skk

To tylko Twoja opinia wsrod setki innych, ktore definiowane byly, w oparciu o rozne gusta, kolumny, akustyke, plyty etc. Mnie tam wisi, nie jestem emocjonalnie zwiazany z tym, czy innym wzmacniaczem. Nigdy nie przemawialy tez do mnie skrajne opinie. Chodzi o pewna sumiennosc, obiektywizm, wazenie opinii. W kazdym urzadzeniu sa pewne kompromisy, cos co mozna by poprawic. A taka smialosc i megalomania brzmi malo powaznie. Papier wszystko przyjmie, kazda opinia jest tylko wynikowa czyjegos gustu. Sa ludzie, ktorzy twierdza, ze Hi Endem jest wzmacniaczyk lampowy 2 x 8W grajacy z monitorami Harbetha i sluchaja plumkania odplywajac w zaswiaty. Dla Ciebie to nie gra, dla mnie tez nie, a gosciu by zone sprzedal za ten dzwiek. Dobre i zle to subiektywne oceny.

Najważniejsze to trzeba wiedzieć(właściwie usłyszeć) jak brzmią instrumenty na żywo bez amplifikacji wtedy można się wypowiadać czy coś jest dobre czy nie.

Wiem co słyszę na koncertach i próbach (a słyszę ich dużo ze względu na miejsce pracy) i wiem co słyszę odsłuchując dany sprzęt.

Też dużo przerzuciłem sprzętu nawet lampowego, powiem więcej zrobiłem swojego lampowca i jakoś go nie sprzedaje...

Dla mnie każdy może nabyć tak zwaną "gwiazdę sezonu", później inni mogą sobie kupić taniej na allegro.

Ja piszę o denonie bo ktoś pyta a trochę o nim wiem i chce pomóc i tyle.Po to te forum. mam też inny sprzęt ale nie piszę o nim bo nikt nie pyta. Tylko wkurza mnie dlaczego gdy ktoś coś napisze w odpowiedzi jest szykanowany bo zawsze znajdzie się miszczu co wszystko miał ,słyszał i jest na "nie" a jestem pewien że słaby z niego "fachowiec". Nie trawie pewnych firm ale jakoś o tym nie chrzanie na lewo i prawo.

Po takich scysjach pewnie i ja porzucę te forum(już kilku zacnych audiofili nie pisze) , niech się młodsi produkują (raczej żrą) za stary jestem na utarczki. To nie jest już forum audiofilskie tylko forum przemądrzałych nic nie mających wspólnego z tym pięknym hobby ludzi.

skk

Ale nie ma nad czym dyskutowac, szkoda slow Stalin. Jesli ktos nie rozumie, ze brzmienie podlega takiemu samemu wartosciowaniu jak schabowy i ze kwestia gustu jest, co dobre i zle, to takie wypowiedzi sa plytkie jak kaluza powstala po sikach wrobelka.

Ja nie posiadam Anthema wiec jaki moj?Alkoholu tez nie pije wiec kolejny mit obalony hehehhehe to byl sarkazm ze pilem LOL.

Mam do Was pytanie,najpierw kupiliscie stereo czy zarejestrowaliscie sie na forum.Pytam bo widze najstarszy stazem jest stalin(sorki ze z malej ale tak mial na nazwisko pewien gad i nie napisze tego wielka),ponad 2 lata wyksztalcenia forumowego WOW-niedlugo doktorat bedzie

Ja napisalem o denonie zeby kolo kasy nie umoczyl,bo rocka to sie lepiej slucha na radyjku kuchennym marki elta,wiec tez chcialem pomoc,a w zasadzie powstrzymac Was byscie nie zaszkodzili ,ale nie dam rady,drzazga mi sie wbila hahahhahaha.

Data zarejestrowania nie świadczy o niczym. Moja choroba (audiofilizm) trwa ponad 25 lat.

Tak stalin to był zły człowiek tylko że ja nie jestem nim ani nie nosze jego pseudonimu, nie jednemu psu na imię burek. Ty znasz tylko jednego stalina więc masz problem.

Ja w porównaniu do Ciebie nie piszę że ten jest zły, lepszy ten i ten . Pisze tylko że jest taki i siaki bez porównań. Szanuje czyjeś gusta i nie piszę że jego sprzęt jest słaby, tak piszą tylko niedoświadczeni audiofile ( do końca trzymam fason i nie rzucam obelg) Jesteś tu po to aby atakować i obrażać ludzi a nie po to żeby podzielić się doświadczeniem. Szkoda że znad klawiatury można być "ekspertem" bo się chce a nie dlatego że się jest.

I tak na koniec, polecasz Anthema a nawet go nie masz a gdy jest taki dobry to powinieneś go mieć bo głupio jest zachwalać coś czego się nawet nie widziało. Nie pisz ze słuchałeś bo nie uwierzę a nawet krótki odsłuch nic nie daje bo słuch mamy ułożony do ostatnio posiadanego zestawu trzeba czasu aby się zaaklimatyzować.

...Tylko że Ty tego nie wiesz w ogóle wiesz niewiele. Przestań czytać czasopisma i fora weź się za słuchanie i tak po kilku latach możemy pogadać.

Żegnam

skk

Buahahahaha.

25 lat to musisz czesto nicki zmieniac na forum.Co po Twojej poetyckiej paplaninie jak mi wystarczy ,ze 2 razy denona kupiles i to mowi wszystko o Tobie,co szlyszales ile odrozniasz i nawet jesli przyjac zasade ze o gustach sie nie dyskutuje to taki danonek moze utrafiac w gusta,fiat 126p rownierz.

Z przykroscia musze tez stwierdzic,ze Twoja choroba nie jest "audiofilizm" tylko trollowanie.

Ja sam mam niewiele wiecej niz 25 lat i gdybym przez ten czas byl "w tym miejscu" co Ty to bym sie pochlastal.

:)

Po co mi Anthem,mam Tangent Ampster.

PS:Wierze Ci ze anthema nie slyszalem LOL

Buahahahaha.

25 lat to musisz czesto nicki zmieniac na forum.Co po Twojej poetyckiej paplaninie jak mi wystarczy ,ze 2 razy denona kupiles i to mowi wszystko o Tobie,co szlyszales ile odrozniasz i nawet jesli przyjac zasade ze o gustach sie nie dyskutuje to taki danonek moze utrafiac w gusta,fiat 126p rownierz.

Z przykroscia musze tez stwierdzic,ze Twoja choroba nie jest "audiofilizm" tylko trollowanie.

Ja sam mam niewiele wiecej niz 25 lat i gdybym przez ten czas byl "w tym miejscu" co Ty to bym sie pochlastal.

:)

Po co mi Anthem,mam Tangent Ampster.

PS:Wierze Ci ze anthema nie slyszalem LOL

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.