Skocz do zawartości
IGNORED

jaka lampa dla początkującego

Bart1981

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

posiadam zestaw jak w o mnie. myślę nad kupnem lampy. pewnie sprzedałbym obecny amp Yamahy. budżet mały ok 2000. myślę o fatmanie i tube. preferencje muzyczne rozległe...rock, prog, jazz akustyczny, grunge...pokój odsłuchowy mały ok 8m2 średnio zaadaptowany amatorsko. kolumny mission m33i. proszę o jakieś rady..

dzięki .

bart

Gość StaryM

(Konto usunięte)

W zasadzie byłoby lepiej, gdybyś rzucił jakąś sumą, którą zamierzasz wydać.

Lampa przeważnie wciąga, więc warto kupić coś bezawaryjnego, aby się nie zniechęcić.

Akurat Fatmana nigdy nie słuchałem, ale widziałem w sklepie i wydawało mi się to jakąś zabawką. Myślę o tej powszechnie dostępnej wersji z osobnym dockiem pod ipoda. Na dodatek jest to hybryda. Niewiele droższy jest Avance AT 150, a tego wzmacniacza słuchałem i ma bardzo dobry dźwięk.

Jeśli lampa to raczej pełna, a wzmacniaczy nawet teraz jest sporo fajnych na Allegro. Wszystko zależy od ceny.

No i zgadzam się z poprzednim wpisem o kolumnach.

czyli radzisz StaryM zmianę mission np na lepsze monitory?? więc co proponujecie w takim razie.

kilka propozycji

-dali zensor- miałem dali concept i grały swietnie..lub lektor

-magnat quantum

-cos wharfedali

bobaj..mozna okno otworzyć..hehe. a na poważnie ten fatman itube carbon jest na pewno powazniejszy niz np mistrall za 600zł. chyba mam rację? pomieszczenie małe, ale nie mam wyboru.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Zarówno Fatman jak Mistral to są hybrydy ze stopniem mocy na tranzystorach (układach scalonych?). Zatem musisz zdecydować, czy szukasz pełnej lampy, czy hybrydy. I określić pułap cenowy.

Sam Fatmana za 1,5 kzł bym nie kupił, są w tej cenie fajniejsze wzmacniacze.

nie zamierzam zniechęcać Cię do lampy, sam wpadłem po uszy i nie zamierzam póki co wracać do tranzystora, raczej powoli kiełkuje w głowie myśl o jeszcze lepszej lampce, ale póki co to pieśń przyszłości,

poszukaj opinii o np. MS-6V6 - kolega Therion chyba jest/był z niego bardzo zadowolony, MS-34C - mały ale ma pilota i dziurkę na słuchawki, ja polecam MC-10L lub jego klony, to jest temat rzeka a to ty musisz sprecyzować jakieś priorytety w dźwięku, które cię najbardziej interesują i pod tym kątem dobrać wzmacniacz, no a potem całą resztę

dzięki Bobaj. budżet tak ograniczony więc nie mam co precyzować brzmienia. po prostu chcę spróbować lampy. wiadomo że będzie to cos innego niż tranzystor, innego niż moja obecna mocna Yamaha. ok dzięki jeszcze poszukam.

człowieku małej wiary, masz 1800zł więc nówkę też możesz kupić, co prawda cala Polska oczekuje jak kania dżdżu nowej dostawy Yanków, ale można znaleźć jeszcze w sklepach i na allegro egzemplarze ze starej dostawy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - klon, inna wariacja mojego MC-10L, nie wiem jak gra, nie wiem co to za lampy w nim siedzą, trzeba by poszukać w sieci, ale widzę, że ma gniazdko słuchawkowe, a to dla niektórych duży plus

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - inna kolejna wersja MC-10L, cena trochę przekracza założony budżet, ale cóż się nie robi dla takiego hobby ;)

można jeszcze spróbować kupić jakąś używkę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chwila w sieci i masz o czym myśleć przez wieczór, a jak poszukasz to może jeszcze coś znajdziesz

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bierz Yaqina, wpadnij na wątek o lampach mocy i sterujących. Z następnej pensji dokupisz lampki. Jestem przykładem kogoś, kto nie wierzył jak wielu tu w chińszczyznę, ale mnie moje uszy nie oszukują, szczególnie że mam dość szerokie porówanie i sporo odsłuchów za sobą. Póki co od lekko roku bezawaryjnie i intensywnie eksploatuję ten wzmacniacz. Jednak zawsze powtarzam: najważniejsze kolumny i soczyste źródło. Owocnych decyzji.

Echem, te kolumienki to inne bys mogl miec.

Wakacje wlasciwie juz sa, moze jakis urlop czy cos. Po drodze na wczasy mozesz zawadzic o kilka salonow audio i posluchac jak co brzmi. A przy kontakcie osobistym ze sprzedawca moze uda sie tez wytargowac conieco. A moze od razu kolumienki tez bys kupil? Na raty albo takie same z drugiej reki? W koncu to nie samochod czy inne dziadostwo, ktore ci sie zuzyje zanim je splacisz.

server unreachable;--

W budżecie mieści się jeszcze to, w przyszłym tyg będę odsłuchiwać dam znać jak dźwięk.

Ukryta Zawartość

Tu masz wątek o MC-6N5P na allegro pod podanym linkiem wyżej jest już ostatnia sztuka, kilka sprzedaliśmy i nabywcy zadowoleni.

Ukryta Zawartość

Hybrydy omijaj do 1800 zł kupisz już „pełną” lampę.

Prywatnie będę wystawiał na allegro mojego MC-10L po modyfikacji czarno srebrny + małe lampy 6N1P dobrana kwadra jeszcze nie wygrzane. Prawie nówka, używany od marca tego roku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Pomyśl o firmie Audio Academy (kolumny) konstruktor i producent w jednej osobie , pan Michał przyjeżdża ze swoimi kolumnami na odsłuch do klienta , ma w swojej ofercie monitory oraz podłogówki .Są to w kontekście jakości brzmienia bardzo dobre kolumny i nadają się do wzmacniaczy lampowych , być może ma również jakiś roboczy wzmacniacz lampowy i jeśli tak , to mógłbyś przy okazji posłuchać kolumn i lampiaka , co pomogło by Tobie w potencjalnej decyzji a propos zmian w swoim systemie .

Ze swej strony też polecam Yaqina B 100 , rewelacyjny wzmacniacz i w swojej klasie cenowej nie mający konkurenta.

Możesz również pomyśleć o używanym wzmacniaczu lampowym z Allegro .

Piotr

Ze swej strony też polecam Yaqina B 100 , rewelacyjny wzmacniacz i w swojej klasie cenowej nie mający konkurenta.

Możesz również pomyśleć o używanym wzmacniaczu lampowym z Allegro .

z tym wzmacniaczem to chyba już się upiecze w swoich 8m2

a kolumny AA jak najbardziej polecam, z tym że od kilku lat nie ma już w ofercie kolumn podstawkowych

dzięki za rady. czekam na opinie o mingda

możesz się nie doczekać zbyt wielu opinii,ze wszystkich marek wzmacniaczy lampowych z chin (Music Angel, MingDa, Yaqin, Bewitch itp) Yaqin zbierał na forum najlepsze opinie i to nie tylko za jakość dźwięku, ale również za jakość wykonania więc siłą rzeczy większość z nas kierowała swoją uwagę właśnie na tą markę

Ja akurat słuchałem większości Yaqinów, Bewitcha 6550 i mingda MC34-A. Co do Yaqina nie dokońca jest jak piszesz a stał on się bardzo popularny tylko dzięki temu forum. Nie powiem gra on wyśmienicie ale żaden Yaqin nie zagrał lepiej od Bewitcha 6550, co do mingda to właśnie mojego 10L zamieniam na MC34-A choć myśle jeszcze nad MC300-ASE. Mam bardzo dobry kontakt z Panem Waldkiem z Goldfochmod który grzebał w kilku naszych Yaqinach i nie tylko więc znam jego wady i zalety. Podstawowe wady Yaqinów to: złe prowadzenie masy, złe napięcie zażenia, nierówno łapiące potencjometry. Elementy z których został zbudowany także są najtańsze z możliwych: kable, potencjometry itd. Yaqina niestety trzeba tuningować aby go doprowadzić do stanu prawidłowego. Nie ma cudów nie wyprodukuje się wzmacniacz za 1500 zł na wypasie, oszczędności są wszędzie.

Ja zawsze piszę prawdę :) dziś jest to za miesiąc będzie tamto a klient i tak kupi co mu się podoba. Czasami trochę strach coś pisać jako branża bo są częste ataki na nas ale poszukajcie zdjęcia na necie i zobaczcie środek MingDa. Tu macie watek o MinDa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu bebechy

O Yaqinach jak bym napisał o pomiarach niektórych modeli to został bym ty pewnie zlinczowany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten akurat rozbebeszony Ming to kosztuje około 8.000 zł więc nienaganny porządek i niezłe elementy (a przynajmniej ładnie wyglądające) dziwić nie powinny

Na allegro jest akurat MC10L z bardzo dobrymi lampami, co prawda licytacja, ale może uda się osiągnąć fajną cenę

Ukryta Zawartość

Słuchałem MC10L na seryjnych lampach z misiami m35i i brzmiało w miarę fajnie, choć dźwięk lekko zza koca i bas jak kluska - do rocka się nie nada, wegetariańskie granie krótko mówiąc :)

Ukryta Zawartość

a gdybym jednak upierał się przy tym fatmanie? trochę poczytałem o nim i nie do konca jest to dock z doczepionym ampem. dzwięk podobno tez niezły i w takim razie miałbym drugi amp

A masz powód żeby się przy nim upierać? Starego fatmana (z osobnym dockiem) można było kupić na allegro poniżej 600 zł, i jakoś chętnych nie było... Pojawiały się też same wzmacniacze bez docka za 400 zł i też raczej nikłe zainteresowanie. Ja osobiście go nie słyszałem ale według mnie taka lampka to raczej nadaje się do biurkowego plumkania niż prawdziwego grania - chociaż przy twoich 8 metrach powinien być wystarczający.

Jeśli masz do wydania 1800 zł to nie widzę sensu aby upierać się przy iTube, weź tego Yaqina - raczej nie pożałujesz, a jeśli będziesz żałować to zawsze możesz go sprzedać - z tym problemu raczej nie będzie. Ewentualnie możesz polować na Xindaka MT-3

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

a gdybym jednak upierał się przy tym fatmanie?

Jak już pisałem, fatmana nie słyszałem. Ale słyszałem koreańską lampową hybrydę, która wyglądała identycznie jak fatman i to była zabawka.

Ale oczywiście masz prawo postąpić po swojemu... ;)

Jestem ciekaw gdzie naczytałeś się dobrych rzeczy o Fatmanie.Bo chyba nie traktujesz opinii z Ceneo jako wiarygodne.Większość produktów lansowana przez dystrybutora i przez nich tez pisane opinie.Nie mówie że Forum jest inne ale przynajmniej znacznie w mniejszym stopniu. Nie słyszałem tego Fatmana ale miałem styczność z innymi hybrydami ala Mistral i powiem krótko że to zabawki a nie wzmacniacze do tego w większości źle skonstruowane. Yaqiny w swojej cenie graja superowo ale wykonane się "na kolanie" elementy podłej jakości często poskładane byle jak. Zdarzało się że odpadła gałka i trzeba było przykleić :) lub klej wyłaził spod wyświetlacza.Nie są to może wasy katastrofalne. Po prostu widać że jest to raczej tańsza konstrukcja co oczywiście nie umniejsza jego osiągów z punktu widzenia brzmienia, ale jak chcesz mieć porządną lampę to poszukaj czegoś innego

Miałem miesiąc temu MingDa 34A na wypożyczeniu. Zrobiła na mniej konkretne wrażenie.Teraz czekam na dostawę bo jestem zapisany w kolejke.Jakby ktoś chciał podzielę się wrażeniami w przyszłym tygodniu. Lampa ta niestety troszkę wybiega ponad budżet autora tematu ale zaletą dla początkujacego jest fakt że lampy początkowe ma niezłe i nie trzeba ich zmieniać na starcie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.