Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner radia Internetowego

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie większość ludzi wybiera technikę a nie wygląd

U mnie nie ma alterantywy: technika czy wygląd. Ma być technika i wygląd. Powtarzam: sprzęt ma cieszyć nie tylko ucho, ale również oko. To ma być ozdoba pokoju.

istnieją metody zmiany wyglądu

I wyjdzie z tego arcydzieło wiejskiego kowala :)

Powtarzam: sprzęt ma cieszyć nie tylko ucho, ale również oko. To ma być ozdoba pokoju.

Ale się uparłeś na budowanie "wieży" Słupki były modne za czasów Technicsa i Diory :) Przecież np. taki Squeezebox mógłby sobie gdzieś stać z boku z dyskretnie puszczonymi przewodami i też może fajnie wyglądać. Młodsi będą wiedzieli co to jest, starsi ewentualnie wezmą to za termometr :)

Jaka wieża? U mnie klocki stoją w poziomie. Może tuner Internetowy stałby na odtwarzaczu BD. Przecież to musi jakoś razem wyglądać. Założyłbyś jeden but skórzany, elegancki, taki na uroczyste wyjście, a drugi sportowy od Adidasa?

a może takie cuś:

BLAUPUNKT IR+ 40 SV

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo to:

Teac T-H380 NT

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bobcat, ale może lepiej skup się na tym radiu Teac, czytałem trochę opinii na niemieckim Amazonie o tym Blaupunkcie i nie są dobre. Jest jeszcze bardzo ciekawe Onkyo, ale niestety drogie:

Onkyo T-4070

Ukryta Zawartość

szukałem identyczne urządzenia jak Ty i niestety nie znalazłem, u mnie stanęło na

Maximus MR-2000

a i jest jeszcze Block IR-100:

Ukryta Zawartość

ale cena też nie rozpieszcza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TEAC też ma trochę dziwaczny wygląd. Zmartwiłeś mnie tymi opiniamni o Blaupunkcie, gdyż jak dotąd ze wszystkich propozycji pasował mi najbardziej właśnie on. Co konkretnie mu zarzucają na niemieckim Amazonie?

Block - to już bardziej opłaca się Denon DNP-720AE

Dodatkowym plusem Blaupunkta jest możliwość odbioru DAB/DAB+. TEAC tego nie ma, jest w nim za to zwykłe radio FM/AM. Po co mi to, skoro mam już te zakresy w amplitunerze? Natomiast DAB+ dobrze jest mieć.

Kiepskie wykonanie to jest poważny zarzut. Do jakości dźwięku nie bardzo potrafię się ustosunkować. Istotne to by było, gdyby dotyczyło wyjść cyfrowych. Natomiast jeśli ktoś słuchał po analogu - wcale nie dziwi, tego typu urządzenia mają zazwyczaj DAC-i miernej jakości. Trzeba korzystać z zewnętrznych.

Ja trochę zaliczyłem wtopę z kupnem radia intrernetowego, słucham głównie Trójki, a ta ma skandalicznie niski bitrate, dźwięk jest fatalny i nic nie pomoże tutaj nawet dac, shit in, shit out, Trójka z normalnego fm gra o niebo lepiej nawet na badziewnej pokojowej antenie, daltego teraz planuję kupno jakiegoś dobrego radia analogowego.

esse wiadomo ze niektóre stacje same sobie nie mogą konkurencji robić, szczególnie choć częściowo z abonamentu dotowane.Coś za coś, czasem mniej szumów przy słuchaniu radia jako tła , pozwala zaakceptować słabszą mp3jkę czy aac.

• 1 miesiąc później...

Bobcat - poczytałem trochę ten watek i zastanawiam się czy wybrałes w końcu jakieś radio?

Ostatnio pogrzebałem w tym temacie i doczytałem, że ten Logitech Squeezebox Duet oparty jest na DAC Wolfsonie i nie kosztuje kosmiczne pieniądze. Nie ma wymiaru 43 cm, jednakże zawsze można go gdzieś schować za wieżą :)

Ja też przymierzam się do zakupu jakiegoś radia sieciowego z obsługą DAB+ ( choć na nie nie nastawiam się, ponieważ jak to u nas pewnie wejdzie jak już na całym świecie ten format będzie dawno nieaktualny.

Chodzi mi po głowie Rotel-RDG-1520. Fajny, no nie? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dziękuję Sittek za linka. Ciekawy sprzęt i na dodatek bardzo ładny. Widzę że ma DAB, ale nigdzie nie znalazłem (może nieuważnie czytałem) czy jest DAB+. Cena niestety mało zachęcająca: 4100 zł.

W Warszawie były testowe emisje DAB+ z Pałacu Kultury, odbierane w promieniu 60 km. Piszę w czasie przeszłym, gdyż nadajnik uległ uszkodzeniu, a Emitel weźmie się za jego ponowne uruchomienie dopiero gdy się upora ze swoim najważniejszym w chwili obecnej zadaniem, czyli wprowadzeniem DVB-T na terenie całego kraju. Na razie sprawa została odłożona do szuflady. Wszelako uważam, że warto tę funkcjonalność mieć.

Upatrzyłem doradzonego mi w tym wątku Blaupunkta IR+ 40 SV. Najlepiej spełnia moje oczekiwania. Ma wszystko co chciałbym mieć. Nawet go zamówiłem, ale minął kolejny obiecany termin dostawy, a sprzętu jak nie było tak nie ma. Bo on na rynek polski nie jest przewidziany. To jest moje indywidualne zamówienie. Obawiam się, że nic z tego nie będzie i trzeba zacząć nową rundę poszukiwań. Inne klocki z tego wątku albo nie mają DAB+, albo są niedostępne w kolorze srebrnym (cały sprzęt mam taki), albo jeśli chodzi o wygląd to są jakieś pokraczne cudaki, design godny bazarowego radia do kuchni. Albo też nafaszerowane funkcjami z których nie będę korzystał.

Przykładami tego, o czym wspominam powyżej mogą być Cambridge Audio NP-30 i nowy Stream Magic 6. Podobno bardzo dobre, Niestety bez DAB+.

Pozdrawiam Cię Sittku.

Faktycznie Rotel RDG-1520 nie ma chyba DAB+ poza tym nie jest już chyba w ofercie Rotela ponieważ wchodzi właśnie nowa seria, jak widzę już z DAB+

Są to dwa modele:

1. Rotel RT-11 z FM i DAB+

2. Rotel RT-12 z FM,DAB+ oraz radiem internetowym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Budowa taka jaką i ja lubię, zwarta prosta i 43 cm :)

Kolor czarny i srebrny.

Ceny, zobaczymy, porównując do cen w UK, będzie w granicach 3000-3500 złotych.

fotki

post-8490-0-16848600-1342867774_thumb.jpg

post-8490-0-85326600-1342867784_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Sittku. RT-12 faktycznie wygląda bardzo ciekawie i ma wszystko, co trzeba. Przynajmniej z mojego punktu widzenia. No i jest dylemat. Zamówiony przeze mnie Blaupunkt też ma wszystko co trzeba, a kosztuje 200 EUR (po kursie dnia). Czyli jakieś 1000 zł. Tutaj spodziewamy się ceny ok. 3500 zł.

Od zawsze stałem na stanowisku, że elementami zestawu powinny być klocki z tej samej półki jakościowej. Co mam aktualnie - patrz proszę moje " O Mnie". Czy nie uważasz że dla mnie bardziej adekwatny byłby Blaupunkt niż ten Rotel? Przecież Rotel to są najwyższe półki.

Bardzo ciekaw jestem Twojej opinii.

Na temat Blaupunkt IR+ 40 SV niestety nic nie wiem, jednakże obawiam się, że jakość dźwięku będzie uwsteczniała cały system. Co do funkcjonalności też niewiele mogę powiedzieć, czy sieć będzie zrywać, czy będą kłopoty z odbiorem, czy jest dostęp do programów premium, czy jest w Polsce ich autoryzowany serwis i jak wygląda sprawa z ewentualna reklamacją i naprawą? Nie wiadomo jaki DAC w nim siedzi, a wiem, że ma to kapitalne znaczenie w odbiorze dźwięku.

Kupując na przykład tego Rotela nie trzeba będzie obawiać się ani kombinować. Ma tam wbudowany przetwornik C/A Wolfson WM8740 24/192 bity, a to jest już porządny układ.

CA jest dość ciekawą firmą gdzie elementy wyglądają bardzo nowocześnie. Jest w nich coś z Rotela, bądź co bądź są to dwie konserwatywne brytyjskie firmy. Porównując model Cambridge Audio Stream Magic 6 z Rotelem RT-12 widzę, że są to bardzo podobne modele, wręcz ta sama półka jakościowa i cenowa ( no, Rotel, będzie może trochę tańszy).

Od pewnego czasu również szukam czegoś do swojego systemu w "internetowym streamie" zachęcony bardzo dobrą jakością odbioru radia DAB w UK. Przy bitrate 160- 192 kbit/s było już naprawdę świetnie, często ten dźwięk dorównywał odtwarzaczom CD, a czasami je przewyższał.

Cenie sobie dobrą jakość dźwięku i wygląd dlatego w poszukiwaniach zrezygnuję zapewne z urządzeń typu squeezeboxa na rzecz konkretnego klocka, w moim przypadku RT-12.

Jeśli zakupisz przez net tego Blaupunkta zawsze możesz sprawdzić jak działa i w ostateczności, jeśli ci się nie spodoba, zwrócić. W ramach "zwykłego zarządu" zakupiony przedmiot możesz podłączyć i przetestować i podjąć decyzję.

Wówczas pozostanie ci chyba tylko dokupić do kompletu Cambridge Audio Stream Magic 6 i porównać z jakością radia w amplitunerze. Może okaże się, że CASM6 pobije go na głowę :)

Jeśli jednak Blaupunkt spełni oczekiwania ciesz się i raduj do woli :)

Ja zaczekam na nową serię Rotela

Uwsteczni cały system... Przyznam, że jest to niebywale ważki argument, który każe się zastanowić raz jeszcze. Do tego nastraszyłeś mnie, że Blaupunkt może rwać odbiór. Serwis (gdyby coś) o tyle nie jest problemem, że jest przecież gwarancja EU i wyślą go do Niemiec. Tyle że to trochę dłużej trwa.

Masz rację, że RT-12 i SM-6 to ta sama półka jakościowa. Rotel ma jednak tę zdecydowaną przewagę nad CA (tańszym modelem NP-30 również), że posiada DAB+.

Czy jakością DAC-ów należy się przejmować? Jak znam życie (i siebie) - cokolwiek kupię podłączę cyfrowo przez S/PDIF i będę korzystał z DAC-ów w amplitunerze.

W takim razie czekam na opinie o tym Blaupunkcie. Może przesadzamy i będzie spisywał się świetnie?

Nie grzebałem w instrukcji ale czy ma on gniazdo Ethernet? Jest wówczas mniejsze prawdopodobieństwo rwania połączeń.

Poza tym sprawdź czy dostatecznie dobrze trzymał będzie ustawienia stacji....

Ja od pewnego czasu odkładam gotówkę i cieszę się, że akurat pojawiła się nowa seria Rotela.

W moim przypadku akurat DAC jest ważny, gdyż mam wzmacniacz stereo. Taki sam mam w swoim odtwarzaczu i uważam, że jest naprawdę dobry. Poza tym Rotel buduje bardzo porządne jednostki i od lat ich design mnie powala :)

Zgadzam się. Design Rotela jest piękny. Ale CA czy też Blaupunkta moim zdaniem też. Blaupunkt ma gniazdko Ethernet of course.

No, dałeś mi myślówę... CA SM-6 i NP-30 odrzuciłem w eliminacjach, na skutek braku DAB+, A w Rotelu jest... Może faktycznie odżałować kasę i pójść w Rotela? Tymbardziej, że w miniony czwartek upłynął kolejny (niedotrzymany) termin, w którym zapewniano mnie, że "Blaupunkt napewno będzie". Chyba trzeba będzie na niego machnąć ręką, bo nic z tego nie będzie.

Patrząc na zadziwiającą solidność z jaką dostarczają ci tego Blaupunkta ( idzie z Hong Kongu czy z Phenian?) aż boję się pomyśleć jak przebiegać będzie ewentualny zwrot towaru i pieniędzy lub naprawa gwarancyjna, brr, dlatego ja bym sobie taką drogę zakupu odpuścił.

Gwarancja EU też niesie za sobą pewne niedogodności. Pomimo tego, że prawo EU na terenie Unii Europejskiej dopuszcza naprawy objęte europejską gwarancją większość sprzedawców wykorzystuje to i nie dostarcza własnej. Wówczas w komplecie zwykle dołączają tylko druczek europejskiej gwarancji, która generalnie nic nie daje.

Odzyskanie pieniędzy z takiego zakupu też często się przedłuża i przedłuża.

Ale to jakby nie na temat.

Patrząc na ceny w UK ( Ł649) Rotel RT-12 powinien kosztować tyle samo co RA-1520 czyli 3500 zł. Pamiętając dość dużą elastyczność naszych sprzedawców ( w końcu!) będzie można go kupić w cenie bliższej 3000 złotych, więc uszy do góry :)

No tu mnie nastraszyłeś nie na żarty. Z Pyongyang (tak się powinno pisać, nie Phenian)??? Toć on będzie dostosowany wyłącznie do odbierania stacji z tego kraju, jak każdy tamtejszy sprzęt. Zamiast 20000 stacji z całego świata - będę miał wyłącznie propagandę KRL-D i przemówienia tow. Kim Jong Una??? :)

Teraz na poważnie. Przekonałeś mnie. Jutro zadzwonię do gościa, który mi to sprowadza (a raczej nie sprowadza) i powiem, że rezygnuję z Blaupunkta. Nie wiem czy RT-12 już jest dostępny na rynku polskim. Jeśli tak to go zamówię, jeśli nie - poczekam.

Ciągle jednak mam obiekcje czy ten Rotel jednak nie jest że zbyt wysokiej półki w stosunku do reszty mojego sprzętu. Bo Blaupunkt wydaje mi się adekwatny jakościowo.

RT-12 i reszta nowej serii w Polsce będzie oficjalnie dostępny od sierpnia, kiedy dokładnie nie wiem. Ja równiez czekam na informację od naszego dystrybutora. Można już też zakupić np. z UK, ( czekam aby porównać ceny), jednakże nie każdy sprzedawca wysyła poza granicę Angolandu.

Czy Rotel będzie ze zbyt wysokiej półki? Ja bym się raczej martwił aby nie był ze zbyt niskiej..... :)

Jest jeszcze w podobnej cenie Marantz NA7004 i jego odtwarzacz sieciowy, ma DAB+; ale jakoś mi plastikowa obudowa i design nie odpowiada.

przemówienia tow. Kim Jong Una .... :)

Można już też zakupić np. z UK, ( czekam aby porównać ceny),

Z tego co widzę to UK nigdy się nie opłacało. Świeży przykład: nowy Panasonic TX-P42GT50, którego u nas można dostać za 4400 zł - w UK kosztuje conajmniej (w przeliczeniu z GBP) 6300 zł.

Czy Rotel będzie ze zbyt wysokiej półki? Ja bym się raczej martwił aby nie był ze zbyt niskiej..... :)

Wiesz... Jakby to powiedzieć... Kiedyś w innej dyskusji (tu na Forum) mój sprzęt został nazwany "budżetowym". Więc staram się znać swoje miejsce w szyku. Rotel to jest Rotel. Marka sama dla siebie. Został wtedy określony jako przeciwstawny biegun CA.

Marantz NA7004 i jego odtwarzacz sieciowy, ma DAB+; ale jakoś mi plastikowa obudowa i design nie odpowiada.

Mnie również nie.

Design to by najbardziej pasował CA SM6. Ale brak DAB+ go dyskwalifikuje.

Sittek Ty juz w kraju czy dalej w anglolandii?:)

Bobcat z telewizorami to jest tak dziwnie wlasnie w Uk. Sa drozsze niz w Pl. Ale sprzet audio jest w wiekszosci tanszy niz w Pl . Zreszta w Uk mozna dostac fajne upusty nawet na nowy sprzet.

Ja do uzywania radia interntowego uzywam Dune HD Smart D1 - jest to taki moj kombajn- czyta wszystko (filmy ,filmy hd , blue-ray, muze , youtube) + 1000 stacji internetowych lub nawet wiecej... Mozesz rowniez tworzyc swoje wlasne listy kanalow radiowych itp...

Jakosciowo jest naprawde dobrze, zreszta z radia internetowego nigdy hiendu nie zrobisz:)

Zerknij na tego dune - ja uzywam ponad rok i nawet jednej zwiechy nie mialem... Ma maly ale czytelny wyswietlacz takze nie musisz tv wlaczac do sluchania muzyki...

Ja za swoja nowke dalem jakos 900zl z wysylka

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Sittek Ty juz w kraju czy dalej w anglolandii?:)

Tymczasowo w PRL II.

Co do cen w UK to zależy.

Gdy w 2008 roku kupowałem swoją pierwszą plazmę Panasa ( 37" model PX 80) przeważnie ceny w UK oscylowały wokół 800- 900 funtów. Gdy udałem się do sklepu to bez większych negocjacji zakupiłem ją za 500 funtów. Teraz jak widzę trochę podskoczyły, ale to pewnie w związku z ciągnącą się recesją.

Tak samo było z Rotelem RC/RB-06. Kupiłem nowy praktycznie za pół ceny........

Więc nie jest tak źle.

Oficjalna cena za wzmacniacz RA-1520 w Polsce w autoryzowanych salonach to prawie 4000 złotych , w UK- Ł695 ( 3400).

Oczywiście cena jest do negocjacji ......

U nas niestety trzeba się często ostro napocić i modlić, że nie dostanie się sprzętu powystawowego lub refurbished

Dune HD Smart D1? Dzięki za wskazanie, ale nie.

1. Brzydki jak noc w listopadzie.

2. Nie lubię takich kombajnów.

3. Nie ma DAB+.

To byla tylko propozycja;-)

Gdy stoi na szafce wyglada naprawe ok. Metalowa obudowa w miare ciezki. Fakt nie ma dab+ ale kosztuje 4x mniej niz rotel czy CA.

Szukaj dalej, mize cos dorwiesz ciekawego.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Fakt nie ma dab+ ale kosztuje 4x mniej niz rotel czy CA.

1. DAB+ jest warunkiem koniecznym.

2. CA też go nie ma. Dlatego odpadł w przedbiegach.

3. Blaupunkt którego mi dostarczają i dostarczyć nie mogą również jest 4x tańszy od Rotela.

4. Ma wszystko co chcę mieć, w tym DAB+.

5. Na dodatek ma bardzo ładny, klasyczny design. Taki lubię.

A ten ? Jakosciowo powiniem byc dobry...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blaupunkt (wreszcie) przyjechał i czeka na mnie w znajomym sklepie. Odbiorę go na dniach, podłaczę i jeśli to Państwa zainteresuje - podzielę się spostrzeżeniami z odsłuchu. Sam jestem ciekaw, bo ma różne opinie: czytałem bardzo dobre i czytałem wprost przeciwne.

Jak radzicie podłączyć? Mam w domu Wi-Fi, ten klocek ma antenkę i jest dostosowany do odbioru bezprzewodowego. Czy to prawda, że:

1. Lepiej przez Ethernet, bo przez Wi-Fi lubi przerywać?
  2. Przy Wi-Fi są jakieś ograniczenia transmisyjne i sygnały w większym przepływie danych (w kbs) już nie przechodzą? Czy przejdą np. stacje nadające 256 kbs?

Proszę znawców tematu o radę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.