Skocz do zawartości
IGNORED

mf100 górą?

lian

Rekomendowane odpowiedzi

vlado, odwracasz kota ogonem. wyjaśniłem, że błędnie spieramy się o nazwy tych sił, a nie o ich znaczenie. Wcześniej zauważyłem, że niektóre definicje podają nazwę siły poślizgowej/antypoślizgowej inne coś mówią o siłach odśrodkowych i dośrodkowych.

Jak słusznie excel zauważył, to jest kwestia nazewnictwa.

Mnie interesuje jak to działa.

Czy możesz mi to opisać lub dać linka do tego? Albo inaczej, wiesz jakie siły działają na igłę? Umiesz podać wzór lub go skopiować z objaśnieniami? W sobotę będę miał trochę czasu to poszukam, ale liczę nadal, że Ty Yul podacie mi to na tacy, w końcu od tego jest forum.

_____

Odnośnie zacietrzewienia. Skąd taki pomysł? Nie podoba Ci się mój styl? Wydaje Ci się agresywny? Może taki jest. Ale skoro wszyscy są zmuszeni tolerować trolenie Yula, to dlaczego nie mieli by tolerować mojego stylu? Mi osobiście bardziej przeszkadza takie pitolenie nie na temat dla własnego animuszu. W gruncie rzeczy chodzi o to żeby się czegoś dowiedzieć; moja dociekliwość bardziej w tym pomaga niż gadanie o margarynie.

Jak będziesz miał 1/1000 tej wiedzy co Yul- to daj znać.

On już ma wiedzę. Wie jak kupić za tysiunc pińćset 30-letniego runchla z niesprawnym napędem, klekocącym ramieniem i wkładką w nieznanym stanie :) Żeby kozakować na Analogu, tak jak tu kozakuje, taka "wiedza" jest w zupełności wystarczająca, nawet aż nadto! hehe.

pozdro,

Yul

Żeby kozakować na Analogu, tak jak tu kozakuje

Nie kozakuj tak :] , tylko odpisz mi proszę na posta nr 2362

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Nie kozakuj tak :] , tylko odpisz mi proszę na posta nr 2362

Ukryta Zawartość

O, przeoczyłem pytanie. Mam tylko jedno wydanie "1812" - RCA Victrola (VICS1352), razem z "Bolero" Ravela, pod Mortonem Gould'em. W zasadzie dla "Bolero" to kupiłem...Czajkowskiego trochę nie trawię :(

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

>>vlado, odwracasz kota ogonem. wyjaśniłem, że błędnie spieramy się o nazwy tych sił, a nie o ich znaczenie. Wcześniej zauważyłem, że niektóre definicje podają nazwę siły poślizgowej/antypoślizgowej inne coś mówią o siłach odśrodkowych i dośrodkowych.<<

Drogi Iian'ie, po raz trzeci wskazuje Ci błąd w Twoim rozumowaniu i jeszcze raz wyjaśniam, że nazewnictwo owych sił jest prawidłowe. Są to całkowicie różne oddziaływania. Jednak Ty nie oczekujesz odpowiedzi, tylko chcesz wymóc na nas potwierdzenie Twoich gdybań :-)

>> liczę nadal, że Ty Yul podacie mi to na tacy, w końcu od tego jest forum.<<

No i się przeliczysz. Forum nie jest od wyrównywania braków w edukacji forumowiczów. Ani ja, ani Yul, ani jak widzisz inni, a uwierz mi mamy na forum wykładowców akademickich z dziedziny fizyki i mechaniki, nie palą sie do pisania referatów w celu niesienia Ci kaganka oświaty w tej dziedzinie.

Nie powinieneś sie jednak obrażać, ponieważ cierpliwie wskazujemy Ci gdzie popełniasz błąd. Odnalezienie źródeł i przyswojenie wiedzy to Twoje zadanie. My wskazujac Ci kierunek zrobiliśmy swoje, lekcje musisz odrobić sam:-)

vlado, trochę źle trafiłeś. Tak się stało, że moja edukacja i praktyka zawodowa w zakresie nauk ścisłych jest wysoka, znasz moje wykształcenie? Budujesz w tym momencie poczucie jakiegoś "my", nie ma żadnego my. Wypowiadasz się Ty, Yul i parę innych osób. I sądzę, że gdyby ktoś z Was rozumiałby te zjawiska faktycznie, a nie tylko od strony obiegowych pojęć, to by napisał chociaż jedno zdanie, które na to wskazuje. Słabiutko

Budujesz w tym momencie poczucie jakiegoś "my", nie ma żadnego my. Wypowiadasz się Ty, Yul i parę innych osób.

A to nie jest my? Odpowiedziałem Ci na post w którym zadałeś pytanie mnie i Yul'owi jednocześnie, stąd całkowicie usprawiedliwiony dualizm mojej odpowiedzi.

Nie podważam Twojego wykształcenia, tylko stwierdzam, że w tym konkretnym przypadku sie zamotałeś, jak zwykle zacietrzewiłeś tak dalece, że otrzymawszy ścisłą odpowiedź od excela za co mu już podziękowałem, dalej gonisz ogon wieszajac psy na Yulu i na mnie.

Odpowiedź otrzymałeś już dawno w postcie 135. więc Twoje ostatnie zdanie, którego nie bedę przytaczał jest odrobinę bezczelne.

To nie dyplom, tylko człowiek daje świadectwo swojego wykształcenia.

Pozdrawiam W.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

yul snaffca, wyszło jaki wielki snaffca - 4800 postów o pitu pitu, o tym jak wysoko umiem drzewko obsiusiać :)

Do Yulka prze Pana trzeba po prostu znać PIN :)

Daj Boziu zdrowie kiedy będę miał z 10% jego wiedzy.

masza1968 >>>> Ciesz sie,ze nie masz tych 10% jego aroganctwa i mentorstwa ,bo takich dwoch juz by ta zakladka i moja skromna osoba nie wytrzymala :)

Wiedza to nie wszystko trzeba ja jeszcze w normalny sposob przekazac nie szydzac z innych mniej doswiadczonych wmawiajac im ,ze moje jest ,,mojsze,, i basta a tak niestety wyglada wiekszosc postow naszego nadwornego znawcy (wiec prosze podaj kod pin do niego bedzie latwiej?)

robix

mówiąc o tym, że antyskating kompensuje siłę poślizgową, ulegacie takiej samej zmyłce co autorzy instrukcji polskich gramofonów (o których pisał excel) piszący o kompensacji sił dośrodkowych.

różnica między prawdą a powyższymi dwoma wariantami jest taka jak różnica między rencistą a rentierem.

Jak dojdziemy do końca tej rozmowy Yul, to może poczujesz trochę, dlaczego ja jestem bogaty, a ty jedynie kimś w rodzaju błazna forumowego :)

Ilian, nazwano te reakcję po angielsku skating jako uślizgiwanie sie ramienia bez określenia kierunku jego uślizgu. Mając prawo do spolszczenia nazwano tę reakcję siłą "dośrodkową" tylko ze wzgledu na kierunek dryfu ramienia, czyli do środka płyty. Reakcja ta wymuszona jest geometrią ramion osadzonych jednym końcem na osi obrotu, również kat osadzenia head shella wzmaga tę reakcję, a to dlatego, że sprawcą jest tarcie igły o ścianki rowka który ciągnie ramię ku osi obrotu talerza.

Było o tym zjawisku mnóstwo w necie i każdy kto ma aspiracje używać drogich szlifów igieł bedzie zmuszony wiedzę o antyskatingu przyswoić i opanować. Nie jest to proste, bo zjawisko ma charakter dynamiczny i zmienia sie w każdym punkcie płyty i w zależności od gęstości zapisu i modulacji rowka. Ma również inną wartość dla każdego typu szlifu.

Miłej lektury i zadowolenia z gramofonu.

Pozdrawiam W.

a kłóćta a się dalej, a kłóćta, bywa że nawet 9" obywa się bez antyskatingu, ta regulacja to tylko zło, niestety przeważnie konieczne

a czy to jest na pewno związane także ze szlifem? jak dla mnie za dużo teorii

na pewno VPI (z Lyrą) go nie potrzebuje, a ma

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Mamelu Drogi, nie wściekajta się tak! :) Antyskating w ramieniu VPI daje siła z jaką skręcono kable biegnące od ramienia do puszki z gniazdkami. Może ta siła za duża nie jest, ale lepszy antyskating trochę za słaby niż za silny.

Pozdro,

Yul

a czy to jest na pewno związane także ze szlifem? jak dla mnie za dużo teorii

Szlif Drogi Janie ma wpływ przez zależność siły tarcia od powierzchni styku igły ze ściankami rowka. Tu leży źródlo teorii o nieiostotnym wpływie antyskatingu na odtwarzanie wkładkami sztywnymi z igła o szlifie sferycznym. Są one z definicji najbardziej tolerancyjne na to zjawisko.

Vlado,- to widać ja tak mam, że u mnie jest zawsze wszystko na opak, z tą sferą także

Może ta siła za duża nie jest, ale lepszy antyskating trochę za słaby niż za silny.

no to zaczynajcie kręcić kable, w mision774 mam podobny układ z kablami (wymienione, dłuższe, nie za miętkie) i też nie używam

ale jaja, Yul, nie rób sobie jaj z "tom siłom"

no to zaczynajcie kręcić kable, w mision774 mam podobny układ z kablami (wymienione, dłuższe, nie za miętkie) i też nie używam

ale jaja, Yul, nie rób sobie jaj z "tom siłom"

0

Mamelu Drogi, w całej swej łaskawości raczyłeś chyba nie zrozumieć czegoś lub ja czegoś nie rozumiem w Twej wypowiedzi. Zakładam oczywiście, że to drugie. Jaj nie robię, bo trudno z tego jakby jaja robić, co innego z bogatego i wykształconego.

Monofilamenty Nordosta w ramieniu JMW-9" lekko "oporują" jak rozpiąć wtyk LEMO i kilkukrotnie obrócić go tak aby skręcenie kabli było silniejsze. Pamiętać należy, że siła poślizgowa, odpowiadająca za dryf ramienia ku środkowi płyty, to zaledwie 5-10 % VTF, zatem na prawdę nie potrzeba dużo aby ją zrównoważyć antyskatingiem. Pewnie dlatego ludzie z VPI napisali co napisali:

"...QUESTION- DO I REALLY NEED TO USE ANTI-SKATE

ANSWER- Most times NO! Some cartridge manufacturers are happier if you use anti-skate, such as Sound Smith's Peter Lederman, who believes in the sonic and mechanical advantages of it. At VPI we can hear it working, so we do not use it, and not just ours - we can hear them all working, as the center hole of the record is not dead center. This causes the anti-skate mechanism to pull and release the arm as it is doing its job..."

Jak zwykle uniżenie w pas się kłaniam i za kolana podejmuję,

Yul

Dla przypomnienia TEMAT WĄTKU:

mf100 górą? :)

No to odpowiadam na temat:

Ostatnimi czasy MF-100 górą była...za Gierka :) Górowała nad takimi produktami geniuszu małego Kazia jak UF-50, UK-7, UK-9, itp. Trudno mi wskazać coś nad czym MF-100 obenie jest w stanie górować. Raczej dołuje niż góruje, hehe.

Pozdro,

Yul

Vlado,- to widać ja tak mam, że u mnie jest zawsze wszystko na opak, z tą sferą także

To znaczy Drogi Janie, że w Twoich zacnych sprzętach im większa powierzchnia styku tym mniejsze tarcie? Prawdopodobnie źle odczytałem intencje Twojej wypowiedzi, lub zbyt delikatnie wskazałeś błąd w mojej. Bardzo Cię prosze o wyraźną korektę mojego wpisu gdybym wprowadzał w błąd czytajacych ten wątek.

Co do realizacji układu antyskating za pomocą naprężenia kabli sygnałowych ramienia, to dość stary patent w ramionach o przegubie unipiwot.

uważam, że nie powinno się lekceważyć wkładki, która gra na poziomie 2MRed, albo i lepiej, a kosztuje 4 razy taniej.

To Ortofon schodzi na psy:-)

Jesli możesz excelu podać z jakiego rankingu cytujesz tak wysoką klasyfikacje wkłdki Mf-100, to bardzo bym prosił. Widocznie coś mi umknęło.

Jesli możesz excelu podać z jakiego rankingu cytujesz tak wysoką klasyfikacje wkłdki Mf-100, to bardzo bym prosił.

po prostu miałem 2mred, kupiłem w sklepie, chyba 320 zł. - po kilku próbach sprzedałem ją w komisie, bo stwierdziłem, że raczej nie będę jej zakładał, to po co ma leżeć. mf100 górą :)

excelvinyl winylmania blog szukaj

mf100 górą

karwa, chyba drakula zacytuję - "jak dziecko we mgle"

exel, - przy swoich ocenach choć pion trzymaj na swoim poziomie

Vlado, - a porządny szlif, mimo głębszego zagłębienia, nie ślizga się lepiej od takiego sferycznego radła" ?

popatrz pod lupą

po prostu miałem 2mred, kupiłem w sklepie, chyba 320 zł. - po kilku próbach sprzedałem ją w komisie, bo stwierdziłem, że raczej nie będę jej zakładał, to po co ma leżeć. mf100 górą :)

Jak Twoim zdaniem gra 2mred na tle mf100?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.