Skocz do zawartości
IGNORED

glosniki niksotonowe do kolumn Onkyo SC-770

pizzacanto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy ktos z uzytkownikow moglby mi doradzic, gdzie moge zaopatrzyc sie w pare glosnikow niskotonowych do kolumn Onkyo SC-770? Moga byc uzywane byleby w bardzo dobrym stanie lub jakis nowoczesniejszy zamiennik.

Ponizej podaje charakterystyke kolumn wraz z parametrami glosnikow:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Bede zobowiazany za pomoc.

Z gory dziekuje :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co jest z nimi nie tak. Czemu chcesz je wymienić.

Tak się składa że mam takie same kolumny.

Swoje głośniki niskotonowe (wymiana zawieszenia górnego) wysyłałem do regeneracji do Pana z Sosnowca.

Moje też pierdziały bo odkleiło się górne zawieszenie

DSC_4655.JPG

DSC_4658.JPG

Nie wiem czy jest to w ogóle możliwe jakiś zamiennik, bo w oryginale cewka niskotonowego ma 5,5 ohma. Glosnik ma 21cm

Wymiana na coś o podobnych parametrach zmieni parametry całej kolumny.

Mimo wszystko chce zaryzykowac, nawet za cene lekko innych parametrow bo nawet przydalby sie lekko bardziej sprezysty bas. Renowacja jest ok ale oryginal to oryginal. Nawet za wieksza cene.

Masz pomysl skad mozna by sciagnac oryginalne glosniki?

Chyba ze...to nie wina glosnikow a czegos jeszcze poniewaz od jakis dwoch tygodni notuje wlasnie to owo ,,pierdzenie" natomiast mimo ze glosniki sa bardzo miekkie to nie ma - jak u Ciebie - az tak widocznych zmian. Czyli albo jest uszkodzenie mechaniczne innego rodzaju albo...wmzacniacz??? Impedancja sie zgadza, nie odkrecam glsonikow na maksa, filtr subfoniczny do sluchania plyt analogowych jest, nawet staram sie pilnowac aby przy odrywaniu sie ramienia od plyty wyciszac poziom glosnosci choc kilka razy nie zdarzylem i bylo ,,bum" no ale to nie powinno az tak uszkodzic glosnikow.

I jak na zlosc pierdzi tylko w jednym glosniku.

Można spróbować zamienić kolumny, by wykluczyć wzmacniacz, lub zamienić sam głośnik (4 wkręty). Przewody od głośnika są na wsuwki.

Przy okazji możesz oglądnąć czy nie odkleiło się dolne zawieszenie i/lub sprawdzić może nie jest wycentrowana cewka stąd

objaw "strzelania" przy głośniejszym słuchaniu muzyki.

Głośników nigdzie nie zalazłem więc dalsze szukanie sobie odpuściłem. Jedyne co to oryginalne zawieszenie górne na

niemieckim ebayu.

Pokaz mi ten niemiecki ebay jesli mozesz.

Ok, sproboje zamienic dzisiaj, a to zawieszenie jest ok natomiast stwierdzilem ze ta wkladka lezaca we wglebieniu na glosnik razem z gabka mowiac delikatnie zaczyna sie rozsypywac ale watpie aby to mialo wplyw.

Tak, jest wlasnie owo ,,strzelanie" i takie jakby pierdzenie od czasu do czasu, szczegolnie jak perkusista czy basista wchodza na dosc dolne, mocno basowe rejony.

W tej chwili do tego modelu nie ma aukcji.

Ukryta Zawartość

U mnie ta "gumka" jest bardzo ładna, bo ją poprzedni właściciel wymienił.

Przykleił nieodpowiednim klejem i się odkleiła, wtedy też strzelało.

Wysłałem do Pana co to naprawił.

Szkoda mi było to spaprać samemu :)

Otrzymałem zapewnienie, że "po naprawie glosnika dokonywane sa pomiaray ch. czestotliwosci , podatnosci gł. obciazalnosci elektrycznej itp robimy to profesjonalne ( nie widac ze glosnik byl naprawiany )"

I takie głośniki własnie wróciły. Czy mierzyli tego nie wiem, ale grają i wyglądają OK.

Ukryta Zawartość

W tej chwili do tego modelu nie ma aukcji.

Ukryta Zawartość

U mnie ta "gumka" jest bardzo ładna, bo ją poprzedni właściciel wymienił.

Przykleił nieodpowiednim klejem i się odkleiła, wtedy też strzelało.

Wysłałem do Pana co to naprawił.

Szkoda mi było to spaprać samemu :)

Otrzymałem zapewnienie, że "po naprawie glosnika dokonywane sa pomiaray ch. czestotliwosci , podatnosci gł. obciazalnosci elektrycznej itp robimy to profesjonalne ( nie widac ze glosnik byl naprawiany )"

I takie głośniki własnie wróciły. Czy mierzyli tego nie wiem, ale grają i wyglądają OK.

Mimo wszystko upieram sie o znalezienie oryginalow. Wiem ze trudne ale jakbys gdzies widzial (lub ktokolwiek z Was), prosze o info.

Ukryta Zawartość

Nie bój się naprawy tu:

Ukryta Zawartość

Zapewniam, że głośniki będą jak nowe i nie jest to bezpodstawna reklama !

Tak, jest wlasnie owo ,,strzelanie" i takie jakby pierdzenie od czasu do czasu, szczegolnie jak perkusista czy basista wchodza na dosc dolne, mocno basowe rejony.

Na pewno jest to do naprawienia, pewnie cewka uderza o magnes, są uszkodzone mechanicznie, ze sprzętem na pewno wszystko ok.

Na 100 % były pomierzone....nie ma lepszego fachmana w Polsce.....wiem że brzmi to jak nachalna reklama, ale takie są fakty, znam człowieka i ręczę za niego.....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - zresztą poczytaj sobie komentarze....nie do odróżnienia od fabrycznego stanu, brak śladów naprawy pada nie raz.....

przy odrywaniu sie ramienia od plyty wyciszac poziom glosnosci choc kilka razy nie zdarzylem i bylo ,,bum" no ale to nie powinno az tak uszkodzic glosnikow.

I jak na zlosc pierdzi tylko w jednym glosniku.

To normalne, że pada najsłabsze ogniwo...po prostu nie wiemy co było przyczyną...czasem jest to wada samego głośnika, czasem nieostrożny transport, innym razem właśnie owo "bum" i po czasie głośnik się sypnie......ale jest to do naprawienia na szczęście !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Hey cypek80. Głośniki niskotonowe wraz z wysokimi naprawiane u gościa w świdnicy czy gdzieś w okolicach wrocławia. Mam kilka postów na elektroda i foteki się znajdą. To że się odkleiły to sorki nie moja wina. Z chęcią je odkupie bo od czasu jak je sprzedałem nie znalazłem nic o podobnych walorach. Jedyny minus dla mnie to gabaryty;) ale przeboleje jazgot mej lubej.

Niskotonówki wysyłałem do Sosnowca. Zaraz na początku.

Tam zostało sklejone zawieszanie górne.

Od tamtej pory nie ma problemu.

Kolumny są super i nie są na sprzedaż :)

tylko ze wzmacniaczem były od początku problemy ale nie słucham aż tak głośno ... kiedyś może się wezmę za naprawie...

pozdrawiam

i Szczęśliwego Nowego Roku

• 2 lata później...

Hey cypek80. Głośniki niskotonowe wraz z wysokimi naprawiane u gościa w świdnicy czy gdzieś w okolicach wrocławia. Mam kilka postów na elektroda i foteki się znajdą. To że się odkleiły to sorki nie moja wina. Z chęcią je odkupie bo od czasu jak je sprzedałem nie znalazłem nic o podobnych walorach. Jedyny minus dla mnie to gabaryty;) ale przeboleje jazgot mej lubej.

Masz może namiar na gościa co naprawiał wyskotonówki, bo jedna przestała grać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.