Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka po wymiamie kolumn

bumbum

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem jakiś czas temu gramofon z wkładką Technicsa EPS 207 C.

Gramofon super ,zreszta ten co w avatarze, grał pięknie na amplitunerze avr-3802 i kolumnach jamo s606.

Te same płyty CD czy winyl nie było słychać różnicy.

Nie podobała mi się jednak średnica i kiepski bas, to znaczy nie ilość a jakość basu.

Kupiłem wzmacniacz Onkyo a-8780 i kolumny Roth Oli 30.

I co zauważyłem? Że ta sama płyta winylowa co kiedys grała identycznie z CD gra gorzej. Wycofana jakby góra za bardzo szeleszcząca a nie dźwięczna jak w CD.

Zauważyłem że teraz gramofon jest bardziej czuły na źle i na dobrze wydane płyty. Basik za to jest teraz idealny zarówno na CD jak i na Winylu.

Co mógłbym zrobić by trochę poprawić wysokie tony?

Kabel głośnikowy w bi-wirring (obecnie Jantzen Denmark Audio ale pojedynczy), czy moze zmienić wkładkę? Ale do max 350pln.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

https://www.audiostereo.pl/topic/95191-wk%C5%82adka-po-wymiamie-kolumn/

Zauważyłem że teraz gramofon jest bardziej czuły na źle i na dobrze wydane płyty

I to jest niestety prawidłowe, nie tylko Twój gramofona tak ma.

Co mógłbym zrobić by trochę poprawić wysokie tony?

Kupować lepsze tłoczenia.

Pozdro,

Yul

kolumny graja jakies 40h,brzmienie juz zauwazalnie zmieniły. Na CD jest dobrze.

Płyta winylowa to Dire Straits wydanie brytyjskie, to samo Tracy Chapmann na CD gra lepiej niz wydanie winylowe niemieckie.głównie o te wysokie mi chodzi. Na kiepsich kolumnach tego nie było słychać.

Acha, igła do tego technicsa to zamiennik od Wamata.

Może wymiana wkłądki coś wniesie lepszego w tym zakresie ale jaka, AT 120e, Ortofon 2Mred, Shure M97xE,,Sumiko Pearl, Goldring Elektra GL 0045M,Grado Prestige Blue?

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.