Skocz do zawartości
IGNORED

Ktoś jescze potrzebuje płytki do opampów

rekin

Rekomendowane odpowiedzi

Po obsłużeniu wszystkich poprzednich zamówień (kwarc i płytki) zobaczę co mi jeszcze zostało. Jeśli jakieś płyteczki jeszcze będę posiadał, to będę wysyłał. W drodze wyjątku płyteczkę 2xDIP8 -> DIP8 mogę polutować (nie wymaga wcześniejszego lutowania układów przed polutowaniem pinów) trzeba doliczyć koszt pinów i podstawek (jakieś 3 PLN).

• 4 tygodnie później...

Jeszcze rysuneczki rozmieszczenia elementów na płytkach pod LM3875 i pod LM3886.

[obrazekLUKASZ-290113_1.jpg] [obrazekLUKASZ-290113_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2999-100008649 1170266533_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Drobna rada dla osób składajacych GC na płytkach od rekina.

Otwory pod nóżki LM-ki w płytce są ciut za małe, wypadałoby je rozwiercić wiertłem .9mm - 1mm ( .8mm jeżeli wiertarka ma luzy ).

I tu rada dodatkowa, jeżeli używacie wiertarki niskonapięciowej ( np. modelarskiej ), to płytkę trzymajcie podczas wiercenia np. w garnku pełnym wody.

Jeżeli używacie zwykłej wiertarki, to trzeba wiercić na niskich obrotach, chłodząc np. olejem.

Jeżeli wierci się na "sucho" to całkowitemu odklejeniu ulegają "puste" punkty lutownicze (nie ma to znaczenia dla funkcjonowania układu) a częściowemu odklejeniu mogą ulec pozostałe punkty lutownicze (ma to znaczenie wyłącznie wtedy gdy np. cięzki radiator trzyma się tylko na scalaku).

Odklejanie jest spowodowane zapewne tym iż płytki pewnie zostały lekko "przegrzane" podczas cynowania w zakładzie.

Efekt ten nie wystąpił w moich "imitacjach" płytek rekina.

Mimo tego (w zasadzie nieistotnego) drobiazgu płytki są naprawdę prześliczne i nieźle wykonane (a świetnie pomyślane :) ).

Pozdrawiam.

>Lt_Bri

Masz rację. Powiercili mi zbyt małym wiertełkiem w zakładzie i trzeba rozwiercić. Prawdę mówiąc powierciłem juz 16 tych płytek i nie zdarzyło mi się odklejenie druku. Ostre wiertełko i wiercenie od strony druku i to wszystko.

Pod kondensatorki płytki specjalnie nie są wiercone, gdyż kazdy używa innych kond. - wtedy można sobie dokładnie powiercić jak najbliżej się da od LM-a, a nóżki kondensatorów zwykle zaginam na druku i doprowadzam do nóżek LM-a, oraz zalutowuję na druku (przekrój takiego połączenia jest wtedy naprawdę spory).

Jeszcze taka uwaga. Robiłem ostatnio porównanie dwóch wzmacniaczy na LM3886. Na jednym były MKT 100n na kazdej gałęzi zasilania (równolegle z elektrolitami), a w drugim ampie MKP 100n, tak samo na kazdej gałęzi zasilania, ale polutowane od strony druku na nóżkach LM-a. Różnica w zakresie wysokich i górnego środka naprawdę duża na korzyść MKP - polecam.

-->rekin, na wejściu gc pod LM3875 dajesz 680om (ten w szregu z 10uF), czy to tylko jakiś "błąd" na montażówce?

I jeszcze jeden drobiazg, mocno dzwięk ucierpi jeżeli zamiast 100nF dam 180nF (czy nawet 220nf do 240nF, tylko do takich z wimy mam dostęp, a 100nF tylko padlinę mogę kupić na miejscu...).

U AstraF w radmorze ponoć taki zabieg się zemścił na wysokich tonach...

Pozdrawiam.

>Lt_Bri

Faktycznie mój błąd powinno być 220ohm w szereg na wejściu. Jeśli zaś chodzi o te 100n, to moje doświadczenia są ciekawe. Dałem 100n MKP zamiast 100n MKT i dźwięk stracił na mikrodynamice. Wróciłem do 100n MKT. Większych wartości nie próbowałem, ale mniejsze 47n MKT też były OK, a kto wie, czy nie lepsze od 100n. Jeszcze jedna uwaga - jak ktoś woli dźwięk bardziej dynamiczny, to wsadzanie wszędzie Elpodów nie jest dobrym rozwiązaniem. Oba rezystory do masy (22k) zdecydowałem się zostawić zwykłe 1% metalizowane zamiast Elpodów - moim zdaniem jest lepiej. Natomiast wsadzenie 1% w pozostałe miejsca powoduje drastyczne pogorszenie - tam Elpody robią cuda.

Dziwne, ale takie są moje doświadczenia.

Jeszcze jedno: Trudnych kolumienek żaden z GC nie wysteruje. Odsłuchy z ProAc Studio 100 pokazały, że GC ma swoje ograniczenia i nie jest w stanie dobrze ich napędzić (dźwięk zbyt mało masywny, bez wykopu). Wrzuciłem pomarańczowe ROE 15000uF przy mostku i jest trochę więcej masy, ale dźwięk stracił na szybkości.

• 4 miesiące później...

>rekin

Chciałem wrócić do Twoich płyteczek pod LM3886. Jest na niej miejsce na kondensator 10uF a w swojej wersji klona nie umieściłeś go. Załączam zdjęcie, na którym nie ma (chyba) tego kondensatora.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie. Dałem zamiast niego zworkę. Jest on potrzebny jeśli na wyjściu mamy zbyt duży offset. Ja nie miałem tych problemów, więc nie wlutowywałem go. Zresztą teraz używam małych pojemności przy chipie 2x100uF na każdą stronę zasilania. Tak wygląda płyteczka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Płytka może by się znalazła. Części na pewno nie. Niestety braki czasu nie pozwalają mi zajmować się DIY. Bardzo rzadko mam(raczej miewam) dwie lub trzy godzinki w tygodniu, a to trochę mało. Myślałem, że może ktoś pociągnie temat clocków do etapu stworzenia płytek i udostępnienia na forum w formie kitu, ale tak się nie stało. Moja"produkcja" to była taka mała manufaktura w temacie najprostszej wersji LClocka. Może ktoś pokwapi się o taki kit w odniesieniu do kwaka czy innego zegara?

Temat forumowego zegara umarł, a moje wypociny na etapie testów okazały się nie być najlepsze, chociaż osobiście nie narzekam i u mnie gra w dwóch CD z powodzeniem, ale daleko mi do specjalistów od cyfrówki, więc pewnie można dużo lepiej.

Decyzja należy do Ciebie. Płytkę pewnie znalazłbym.

• 4 tygodnie później...

Kilka osób pytało się o przejściówki pod opampy i postanowiłem dorobić trochę płyteczek. Mam problem z identyfikacją kto o te płytki pytał, dlatego pozwalam sobie zapytać na forum. Ceny 2xSO8-DIP8 1,5 zł, 2xDIP8->DIP8 1,5zł.

Zostało mi kilka płytek pod GC na 3875 i na 3886 (dwie wersje - z dużymi pojemnościami przy chipie i z małymi), oraz płytka pod zasilanie GC z baterią kondensatorów i płytka soft-startu. Jak ktoś będzie potrzebował, to zapraszam. Nie mam ich niestety zbyt dużo.

Ukryta Zawartość

post-2999-100003181 1170274914_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To najtrudniejsza sprawa do zrobienia. Kilka razy już się do tego przymierzałem, ale póki co lipa. Od strony mechanicznej jest to pewien problem niestety, ale pomyslę nad tym, bo poza doga-mi, to chyba nikt nic w tym temacie nie wymyślił.

właśnie jak przylutować AD8620 w smd na płyteczkę przejścióweczkę >dip8 którą mam, zachodzę w głowę ale to takie małe.... a chciałbym popróbować nowych opampów.....

z lutowaniem damy rade

odkad polutowalem kosc pamieci 1 MB to nic juz mnie nie straszy ale swoja droga chyba kupie lutownice na powietrze moze macie jakas sprawdzona ???

Leister hot jet S - w zasadzie bezkonkurencyjna praktycznie każdy szanujący się serwis telefonów komórkowych ,płyt głównych PC itp. ma ją jako podstawowe narzędzie pracy, żadna stacja z kompresorkiem się do niej nie umywa ,precyzyjna regulacja temperatury i nadmuchu powietrza ,tylko trochę droga.

rekin --> Proźba odemnie wysłana na maila:) Z góry dzięki!

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

i dodałbym jeszcze jak zostanie jedną płytkę 2xSOP8 -> DIP8

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

W polsce dystrybucją zajmuje się bodajże Herz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oficjalnej ceny niestety nie znam

Ale raczej poszukał bym na allegro , ebay itp. jest rzadkim meteorem ale czasami bywa ,ja tak kupiłem swoją .Cena używanej oscyluje w granicach 800-1200 zł.Może to wydawać się dużo za zwykłą dmuchawę na gorące powietrze- ale zapewniam Cię że jak zaczniesz jej używać nie będziesz chciał zmienić na cokolwiek innego.

Ukryta Zawartość

Jak sporadycznie, to mala stacja lutownicza z regulacją temp. i lutownica z ostrym grotem. To w zupełności wystarczy do lutowania. Przy wylutowywaniu powietrzne są zdecydowanie lepsze i taśma rozlutownicza + zwykła lutownica grzałkowa są tutaj dużym kompromisem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.