Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z mc step-up'em na xlr - poradźcie!

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Jakby tu opisać problem... Mam MC step-up Shindo Arome. Ma wejścia xlr męskie (Swiitchcraft) i wyjścia rca żenskie. W celu jego wykorzystania kupiłem zarówno przejściówki rca żeńskie->xlr żeńskie aby móc podłączyć zwykły kabel phono zakończony rca, jak i zamówiłem osobno kabel phono zakończony ładnymi wtykami Neutrika. Problem (albo może coś typowego dla xlr) który opiszę występuje zarówno przy wykorzystywaniu przejściówek jak i tegoż kabla phono xlr - więc nie wynika tenże problem z kabla phono. Otóż - zauważyłem, że gdy wkładam wtyczkę xlr żeńską do gniazda xlr w Arome, w pewnych położeniach wtyky xlr dźwięk jest kilkakrotnie głośniejszy. To dzieje się praktycznie na samym początku wkładania wtyku i też wymaga lekkiego poruszania wtyku aby znaleźć odpowiednie "ułożenie" i wtedy dźwięk jest zdecydowanie kilka razy mocniejszy od poziomu sygnału jaki uzyskuję gdy wtyli xlr wepchnę do końca.

Jak dla mnie jest to dziwne - ale może to normalne?

no teraz to już zgłupiałem... mam dwa gramofony... przekładam wkładkę między gramofonami, przepinam ten sam kabel phono... i z jednego gramiaka gra trochę głośniej... JAK TO W OGÓLE MOŻLIWE? czyżbym w jednym ramieniu coś miał z masą nie tak, czy to może wpływać - kabel mam rca->xlr, bez osobnego kabelka masy...

pytanie - czy jeśli używam wkłądki mc o sygnale 0.25mV i step-up z 26dB wzmocnienia (co chyba powinno dawać 4.9mV na wyjściu) to po podłączeniu do wejścia MM w preampie taki układ powinien zagrać głośniej niż sama wkłądka MM o 2.7mV? bo u mnie MMka gra głośniej, niż MC poprzez step-up ;(

Ze step-up'mi to bywa trudno do przewidzenia jak to zagra. Nie tylko wzmocnienie decyduje o jakosći dźwięku.

Najważniejsze jest dopasowanie impedancyjne (obciązeniowe) wkładki,.I to nie tylko R ale i C,

Stąd tak wiele rozczarowań po podłaczeniu "zakupu".Przekonałm sie kiedyś podłaczając przez właśnie step-up'a zwykłego Ortofona 15MkII. Ni chu chu,nie chciało to grać,Natomiast wkałdka podłaczona do wejścia MC prampa i skorygowana dopasowaniem pokazała że gra,.Od tamtej pory unikam wszelakich transformatorów. cewek, przejściówek jako pośredników do podłączenia w tor MM

pytanie - czy jeśli używam wkłądki mc o sygnale 0.25mV i step-up z 26dB wzmocnienia (co chyba powinno dawać 4.9mV na wyjściu) to po podłączeniu do wejścia MM w preampie taki układ powinien zagrać głośniej niż sama wkłądka MM o 2.7mV? bo u mnie MMka gra głośniej, niż MC poprzez step-up ;(

Hmm...różnie to jest z tymi danymi podawanymi przez producentów. U mnie wkładka MM o napięciu 3,0 mV nie gra nawet odrobinę ciszej od takiej dla której podano napięcie wyjściowe 5,5 mV. Dla utrudnienia dodam, że obie wkładki pochodzą od tego samego, rzetelnego producenta.

Pozdro,

Yul

dealer Shindo napisal mi, że takie step-upy na starych TRIADach były optymalizowane pod kątem Ortofonów SPU (6-10ohm), to czy w połączeniu z Denonem 103D (33ohm) może być tak ciszej niż przy użyciu step-up'u dedykowanego do 103ki?

zagubiony jestem już zupełnie - myślałem, że gain jest gain po prostu... 1:20 to 1:20 ;)

1:20 to przekładnia,.Gain raczej podawany jest w dB.

To dopasowanie tylko przekładniowe nie gwarantuje dobrego dopasowania wzajemnego wkładka -step-up.Parametry wyżej opisane -już tak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.