Skocz do zawartości
IGNORED

Ekran: Taga Rubin, Kraftmann Royalscreen, S1 czy...?

KotSylwester

Rekomendowane odpowiedzi

Witka,

Jestem na etapie zakupu ekranu.

Zdecydowałem się na powierzchnię matt grey, rozmiar ok 235cm szerokości.

Do ekranu muszę mieć pas rozbiegowy min. 30cm i sterowanie pilotem.

Budżet miał być 800zł, potem 1000zł ale oczywiście już z niego wyszedłem ;)

Zastanawiam się nad:

Ekran RoyalScreen 235x130 16/9 Matt Grey Plus 1370zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub:

TAGA Rubin 234x132cm Matt Grey 1550zł

Ukryta Zawartość

Niestety nie mogę znaleźć jak wygląda dolna listwa Taga. :(

ew. trzecia opcja

EKRAN ELEKTRYCZNY 16:9 235CM SUFITOWY ŚCIENNY GREY (Kraftmann S1) - 1450zł

Ukryta Zawartość

Plusem jego jest czarna listwa na dole

Wszystkie 3 modele mają w cenie sterowanie pilotem.

Czy ktoś z Was ma lub widział takie ekrany w akcji?

Do tej pory obraz wyświetlałem "tymczasowo" przez kilkam iesięcy na ścianie i byłem zadowolony :)

Projektor to Optoma HD20. Ideałem byłoby aby kaseta była czarna ale może jakoś to przeboleję, chociaż w Kraftmannie można zlecić lakierowanie...

Pokój przygotowany pod kino, czarny sufit, grafitowe ściany.

A może polecicie coś innego, lepsze w zbliżonej lub lepszej cenie?

Prośba o nie pisanie dołóż do tych co pisałeś 500zł i kup... bo zacząłem poszukiwania od 800zł a już jest 1500..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odłóż 500 zl i kup wtedy :) Tańsze ekrany zwijane mają to do siebie że po jakimś czasie rogi ekranu zaczynają sie zwijać do środka.

Ja miałem ten problem i żalowałem zakupu. Teraz używam supremy andromeda i jestem bardzo zadowolony.

Skoro wyswietlanie na scianie juz bylo spoko to po co Ci ekran, a jak juz to moze staly?

Kup taki na ktory Cie stac i tyle. Sa juz wazniejsze aspekty jak ekran np. zaciemnienie pomieszczenia. Ja mam cos takiego od dwoch lat i jestem zadowolony

[link usunięty na prośbę właściciela strony]

bo liczy sie frajda z ogladania na duzym ekranie, a nie jakies pierdoly typu: czy mi sie koncowki ekranu zaokragla itp. Chyby, ze ktos juz za wybredny jest to tylko lekarz pomoze.

Jeśli masz odpowiednio zaadoptowany pokój pod kino, to niema kompletnie sensu bawić się w szarą powierzchnię, stracisz jasność nie zyskując kompletnie nic. MattGrey jest dobrym wyborem, gdy mamy jasne ściany, wtedy światło nie odbija się tak od powierzchni, a zatem nie demoluje obrazu.

Znam HD20, niektórzy narzekają na słabą czerń, ale w dobrych warunkach - ciemne boczne ściany, podłoga, daje spokojnie radę.

Kraftmanny nawet elektrycznie lubią się fałdować i to na tyle że nawet podczas seansów czujemy dyskomfort, podobno AVTek ma dobre oponie i chyba zmieścisz się w budżecie, ale co złego to nie ja :)

No właśnie i tu są schody.<br />

<br />

Wydawać kasę na zrobienie pokoju, zakup projektora a potem schrzanić to wszystko ekranem z zawiniętymi bokami to jest koszmar :)<br />

<br />

Niestety nie mogę mieć ekranu ramowego - nie ma takiej możliwości, musi się zwijać :( Na ścienie wyświetlałem tymczasowo w innym pokoju. Pozostałe aspekty również staram się wyeliminować a przyszła pora na ekran, przecież nie będę kupował ekranu na jakiś czas, tylko staram się wydać kasę raz a dobrze.<br />

<br />

<br />

Corner, no właśnie a mi mówili i czytałem że jak już pokój zrobiony na cacy to warto kupić matt grey bo jest znacznie lepszy...<br />

Na stronie AVTek n ie ma ekranów  elektrycznych 16:9...<br />

<br />

To cosik niedokładnie czytałeś IMO ;). Cytuję z cinematic.pl:

"Powierzchnie szare są często nazywane „wysoko-kontrastowymi”, ponieważ ich celem jest podbicie kontrastu projektorów pracujących w pomieszczeniach, które nie są w pełni zaciemnione. Szary ekran w znacznie większym stopniu niż biały pochłania otaczające światło. W skutek tego zachowany jest odpowiedni poziom czerni."

"Czy planujesz mieć ściany i sufit pokryty ciemną farbą lub materiałem? Podłoga, dywan, meble – czy one także będą w ciemnych kolorach? Czy masz zamiar nie używać jakiegokolwiek światła podczas projekcji? Jeśli na wszystkie te pytania Twoja odpowiedź brzmi: TAK, w takim razie rzeczywiście najlepiej użyć powierzchni białej."

Świtało odbite nie rozjaśni ci pokoju, tak więc ten problem masz z głowy i szare płótno jest ci zbędne - tylko przyciemni niepotrzebnie sceny (rzutnik z czasem ciemnieje). Co do ekranów, nawet jak dołożysz do Adeo czy Kaubera, to i tak gwarancji na zmarszczki nie masz żadnej, dopiero system z napinaczami niweluje w/w problemy, ale ceny z kosmosu. Zastanów się dobrze nad ekranem ramowym, albo farbami projekcyjnymi!

Tutaj masz pewien ekran AVTeka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rodzaj powierzchni ekranu (czyli jej gain) powinien być dobrany przede wszystkim tak, aby uzyskać właściwą jasność obrazu, a ta zależy także od powierzchni ekranu i od jasności samego projektora.

Dla wspomnianych 105 cali przekątnej optymalna będzie powierzchnia biała (gain=1,0); dla przykładowo 92" obraz byłby już za jasny (strata na poziomie czerni), lepszym wyborem byłby ekran szary.

Poniższy kalkulator opiera się na zmierzonych w testach wartościach jasności projektorów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Napisałem już kilka razy że nie mogę mieć ekranu ramowego! nie zamuruję drzwi żeby wyświetlać film ani nie będę wieszał i zdejmował ekranu do projekcji. Ten AVtek ma przeznaczenie biznesowe i szkolne nawet producent nie nawija makaronu że się nadaje do kina... :(

Hmm jestem zdezorientowany, rozmawiałem z Panem z VIZ-artu i powiedział że szary będzie lepszy...

wiatrak, dzięki za link! Zaraz sobie policzę, jak poprzeliczam metry na stopy :)

Według w/w strony rekomendacja dla przystosowanego pokoju (takiego jak twój) zaczyna się od 12 fl do 16 fl, chcesz kupić ekran o powierzchni czynnej 106" (235x132), czyli przy szarej powierzani na starcie masz tylko 12.7 fl (eko mode czyli najczęstszej używana opcja - będziesz takiej używał?), po 200h tracisz już 15% jasności i wychodzi 10 fl (przy białej 10 fl będziesz miał dopiero po 1000h ) . Musisz wybiegać w przyszłość, to nie TV :)

VIZ ART z tego co pamiętam miał mocno wysokie ceny, może coś się zmieniło, jak możesz napisz ile sobie życzą.

pozdro

Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem co to jest ten fl?

Eko mode nie używam. Po roku używania pierwszego projektora a używaliśmy go często wyszło że lampa starczy na 10lat więc to chyba nie ma sensu, bo częściej technologia i wymagania się zmieniają.

Planuję oglądać jakieś pewnie maks 3 filmy tygodniowo a pewnie dwa. Wiadomo pierwszy miesiąc pewnie częściej.

VIZ-art zaproponował 3,5 netto, więc totalnie nie w moim guście :)

Wczoraj otrzymałem próbki materiałów (akurat vizart). Wielkościowo nie za bogato bo A4. Przykleiłem oba do sciany i zrobiłem projekcję. Owszem na szarym kolory ciemne są lepsze. Czerń jest czarniejsza, natomiast mam wrażenie że jaśniejsze partie są gorzej wyświetlane.

Na 99% kupię ekran biały - Suprema Andromeda.

• 1 miesiąc później...

Kupiłem ekran biały.... i wymieniłem na szary. Zdecydowanie lepszy obraz jest na matt grey a teksty że do ciemnego pomieszczenia ma być biały itp.... to jakieś bajki.

burz a żebys wiedział ile kosztowało mnie to zachodu :) Na szczęście Pan z Suprema Polska okazał się bardzo pomocny. To kolejny ogromny plus tej firmy - pomoc. Już przy rozpakowaniu ekranu miałem pytania o podłączenie i uzyskałem konkretne informacje. Z ekranu jestem BARDZO zadowolony.

• 5 miesięcy później...

Minęły prawie 4 miesiące od zakupu ekranu Suprema Andromeda - grey. Nadal jestem bardzo zadowolony, to był świetny zakup.

Rogi sie nie wywijają, z ekranem nic się nie dzieje.

Kupiłem ekran biały.... i wymieniłem na szary. Zdecydowanie lepszy obraz jest na matt grey a teksty że do ciemnego pomieszczenia ma być biały itp.... to jakieś bajki.

Jak bajki to zapraszam do siebie, zapewniam że zmienisz zdanie. Cały klucz w dobraniu wszystkich elementów razem. No i pytanie co znaczy przystosowane pomieszczenie? Projektor z dobrą czernią, ciemne /czarne , ciemnografitowe/ powierzchnie i z osób które prosiłem o pomoc w doborze żadna nie wskazała szarego. A przerobiłem próbki chyba wszystkich producentów poza ekranami allegro łącznei z supremą.

Nie odbierz tego źle, bo ta optoma świeci w swojej klasie nie najgorzej, ale nie o takiej czerni myślałem. Projektor który ma lepszą czerń nie będzie miał niedomagań wymagających "podkręcenia" jej ekranem /w określonych warunkach/. Twój model miałem u siebie jeden dzień, może niewiele, ale wystarczyło do wstępnej oceny. Z Soniaka którego mam, czerń jest inna, a teraz testuję JVC. Porównywać nie ma za bardzo czego z tą Optomą. Czerń jest znakomita i w przystosowanym pomieszczeniu na pewno nie wymaga szarej powierzchni. Ale nadal nie upieram się , tylko że na szarej powierzchni koloru śnieżnobiałego nie ma /w porównaniu z ekranem białym/. Jeśli komuś to nie przeszkadza to ok. Mi ten brak przeszkadzał bardzo. Kwestia też definicji przystosowania. Same kolory nie gwarantują przystosowania. Przekonałem się o tym mając czernie i grafity i ponownie malując na te same kolory innymi farbami.

Chodziło mi że Ty generalizujesz o białych ekranach, ale niestety nie masz do tego podstaw z tym projektorem.

Co nie zmienia faktu że na kilka próbek , tylko jedna biała dała lepszy od szarej efekt. Lepsza biel , głębia i dynamika obrazu. Czarny porównywalny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.