Skocz do zawartości
IGNORED

Przyczyna złej jakości muzyki?

gigu??

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj znajdziesz odpowiedzi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wlasnie stad - gdzie podajesz - znalazlem informacje o klasach wzmacniaczy, ale sa to informacje naturyogolnej.

Na te moje wszystkie pytania - ktore postawilem powyzej - nie znalazlem tu odpowiedzi.

>Lutek

To nie jest takie proste, np. że niby wzmacniacz pracujący w klasie A brzmi lepiej niż w AB. Pobaw się wyszukiwarką a znajdziesz w wielu wątkach szereg ciekawych informacji, tylko musisz wykazać trochę cierpliwości.

Dalej to już musiałbyś rozważac połówki sygnału i pracę tranzystora, a nie wiem czy warto do słuchania muzyki się tym zajmować. Co do przęłączania, to może warto wiedzieć że wzmacniacze w klasie A też pracują w niej do jakiejś mocy. I jeszcze to, że to nie jest żaden przełączniczek i nie zależy od ustawienia gałki, tylko od wartości sygnału w danej chwili i nie jest to nic zmieniającego pracę układu, więć wzmacniacz nie zaczyna nagle obierać mnie mocy jak gra głośniej

Dzieki za wyjasnienia. Nie jest to najwazniejsze, wiec zrezygnuje z zaspokojeniem mojej ciekawosci, co do tych klas i pobieranej mocy z sieci. Choc jak np w danych Cambridge Audio o mocy 60W przeczytalem, ze maksymalny pobor mocy z sieci to 550W !!! (wprawdzie maksymalny, a nie wiem jaki jest przy normalnym natezeniu sluchanej muzyki), to troche wlos sie jezy. Bo ciekaw jestem jakie rachunki za energie placi ktos z Was, kto ma wzmacniacz powiedzmy 100 - 150W i slucha po kilka godzin dziennie ? Jaka to moc moze pobierac w praktyce z sieci ?

550W to chyba "lekka" przesada, nawet jeśli słuchałbyś tych 60W (niemożliwe ze względu na przestery wzmacniacza i w trosce o słuch), to zakładając sprawność ok. 50% i mnożąc przez dwa kanały dostaniesz pobór mocy rzędy 250W. 550 to może pobierać podczas ładowania kondensatorów po włączeniu

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.