Skocz do zawartości
IGNORED

słychawkowy wzmacniacz lampowy do ipod'a ?

pusiasia

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze możesz rozważyć wzmacniacz polecany do tego typu połączeń, a mianowicie iTube'a od Fatmana.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

ale ja chce podłączyć tylko słuchawki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ktos słuchał na tym ?

do tego jakaś stacja dokująca

Ukryta Zawartość

Cóż, nie wiem zbytnio jak to powiedzieć ale urządzenia od nadgryzionego jabłka jakoś dobrych przetworników nie posiadają. Tzn. nie są jakieś fatalne ale są urządzenia tańsze z dużo lepszymi. Swego czasu miałem (w sumie mam ale przerobiłem go na "stacjonarny" odtwarzacz) Creative Zen Touch 20GB, jakością dźwięku bił równoległego iPoda o kilka klas. Szkoda że nie obsługiwał FLAC, trzeba było wrzucać Wave'y bez kompresji. Ale na temat:

Do iPoda w lampę bym się nie bawił. Zrobiłbym albo kupił coś na tranzystorach na Twoim miejscu. Pozdrawiam.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Popieram kolegę Michała, który choć staż na forum ma mały, mądrze prawi. iPody grają źle, mechanicznie, ostro i nieprzyjemnie. Lampa tego nie naprawi, szkoda forsy. Jedyna opcja to zewnętrzny DAC, który się podłączy do iPoda cyfrą.

Mechanicznie to za mało powiedziane. Nawet cykanie w muzyce rockowej słychać jak walenie metalem o metal, iPoda słuchałem (w sklepie) zaczynając przygodę z audio, miałem wtedy HD 201 od sennheisera. Jeśli chcesz lampę do przenośnego odtwarzacza z tańszych spróbuj kupić iAudio X5L, albo wymieniony w moim poprzednim poście Creative. Najlepszy byłby HiFi Man ale 1800$ na polskie zarobki to "troszeczkę" za dużo ;)

Bez przesady z ta kiepska jakoscia dzwieku z ipodow. W nowszych to nie wiem jak jest, ale w starszych (5.0 i 5.5) siedza calkiem przyzwoite przetworniki wolfsona. Wazne tylko zeby korzystac z wyjscia liniowego (przez "dolne" gniazdko) a nie przez wyjscie sluchawkowe. Szalu oczywiscie nie ma ale gra wtedy przyzwoicie.

Ale zeby jakos specjalnie wydawac kase na lampe do ipoda jak za grosze mozna podlaczyc jakis tani a przyzwoity tranzystor? Bez sensu. Jak ma to ladnie wygladac to mozna sobie do tranzystora wstawic jakies ladne lampki i podlaczyc do nich tylko zazenie. ;)

Z ipodow nie ma wyjscia cyfrowego w ogole a nie przypominam sobie zeby ktos tak rozdlubal jakis model zeby wyciagnac sygnal cyfrowy. Chyba tylko jeden iriver mial wyjscie spdif w standardzie.

server unreachable;--

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Nie wiem, jakie masz standardy dobrego brzmienia, ale dla mnie (i nie tylko dla mnie) iPody są tragiczne. To są urządzenia dla mas, które mają być ładne i odtwarzać, nie ważne, czy dobrze. Co z tego, że mają Wolfsona, jak skaszanione jest to, co jest po nim. A wyjście cyfrowe jest, bo można zadokować iPoda i grać przez zewnętrzny przetwornik, omijając bebechy samego grajka.

Mylisz sie. Nie ma wyjscia cyfrowego audio w ipodach. Na dolnym gniazdku jest tylko wyjscie liniowe i to wlasnie jest wykorzystywane w przypadku wstawienia go w stacje dokujaca.

Ukryta Zawartość

Pokieruj mnie prosze do zrodla swoich informacji, ze na tym zlaczu sa piny podajace spdifa lub i2s.

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

Jakby było to byłby najlepszy portable player na rynku. Jeśli chodzi o zwykłe, konkurencyjne dla iPoda to podałem wyżej jakie. A co zrobiłem z Creativem? Otóż upadł mi i dysk szlag trafił :( Wpadłem na pomysł połączyć ATA 160GB (działa bez przymułki) a do tego obudowałem lampówką słuchawkową :) (no dobra, PCC88 są niezbyt dobre ;d). Świetne połączenie ZWŁASZCZA do rocka.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Mylisz sie. Nie ma wyjscia cyfrowego audio w ipodach.

Maaatko, to znaczy, że jest to jeszcze większy sh*t niż myślałem... No ale co, dzieci sikają w majtki jak widzą napis iPod i sprzedaż jest, cóż więcej się liczy.

Świetne połączenie ZWŁASZCZA do rocka.

Mogę spytać jakie masz słuchawki? Kiedyś, jak byłem mały, kupiłem sobie słuchawki opisywane jako świetne do rocka, czyli Beyery DT880 (serio, widziałem kilka recenzji, gdzie właśnie tak były opisane). Cieszę się niezmiernie, że udało mi się ich pozbyć i nabyć coś porządnego.

Teraz mam KUJOWE Sennheizery HD439. O ile niskie i średnie są w miarę ok (tony niskie są niezbyt precyzyjne) to wysokich jest za mało, jest to bolączka tańszych Sennek.

Teraz zapoluję na jakieś Audiotechniki czy Beyer-Dynamics dla próby.

Acha, czyli niezabardzo wiesz o czym piszesz. Mimo nieznajomosci urzadzenia nie przeszkadza ci to formulowac opinii na temat aplikacji jego przetwornika. Jasne.

A tak w temacie to co najwyzej mozna zrobic tak jak moj przedpiszca - jakis prosty wzmacniaczyk diy na lampce, na przyklad taki jak na audiotonie.

server unreachable;--

Nieznajomości urządzenia? Akurat kilka razy miałem do czynienia z otwartym iPodem (I i II generacja) i wiem co ma tam w środku. I zaraz się nie znam bo nie mam sprzętu za 100k pln? Nie muszę mieć takiej drożyzny, można mieć pewną wiedzę bez sprzętu.

Nie zrozumielismy sie. To nie bylo do ciebie. To byla odpowiedz na posty Father_PiO wydajacego opinie o aplikacji przetwornika w ipodach przy posiadaniu wiedzy "wystarczajacej" do pomylenia wyjscia liniowego z cyfrowym.

server unreachable;--

Więc cytujmy to, na co odpowiadamy ^^ Będzie bez zbędnych nieporozumień.

Teraz o bebechach iPoda. W porównaniu do mojego Zena Touch iPody nie mają na płytach ŻADNYCH cewek czy dławików (pomijam układ zasilający, a raczej ładowanie aku), na przykład za wzmacniaczem by się przydało trochę jako filtry ; d Drugą sprawą są kondensatory elektrolityczne SMD. W creative'ie są one pomarańczowe, w iPodach czarne. Czarne niestety sporo zniekształcają sygnał, często te tańsze nie trzymają wartości (pomarańczowych kondów tanich nie ma ;d). Także u Apple płacimy za jabłko, które nawet nie jest całe.

Przykre jest to, ze twierdzac, ze wiesz jak jest zbudowany uklad za przetwornikiem mylisz wyjscie cyfrowe z liniowym.

@Michał Zieliński

Pierwsze slysze, aby jakosc kondensatorow ocenialo sie po kolorze. ;) Ponadto ja caly czas pisze o wyjsciu liniowym. Tylko ono ma sens w konteksie uzywania odtwarzacza w stacjonarnym systemie jesli je on posiada.

server unreachable;--

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Przykre jest to, ze twierdzac, ze wiesz jak jest zbudowany uklad za przetwornikiem mylisz wyjscie cyfrowe z liniowym.

Zacznij wreszcie czytać, co się pisze. Niczego nie mylę. Myślałem, że ta biała kiszka jest zbudowana tak, jak normalne odtwarzacze. Przestań mi i sobie coś wmawiać.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Odnosiłem się do marki, cwaniaczku. A dla mnie "normalne" nie oznaczają "kiepskie". Przykro mi, że masz zaniżone standardy jakości.

Widzę, że mam do czynienia z przypadkiem aplowskiego fanboja, wobec czego rozmowa jest bezcelowa. Dziwne, myślałem, że cierpią na to tylko nastolatki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.