Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa 6L6 lub 6P3S

Nikonowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękują za każdą wskazówkę. A na co powinienem zwrócic uwagę przy transormatorach głośnikowych? Przepraszam Cię, że może przynudzam, ale wiesz, jak nie będę miał żadnych wskazówek to mogę strzelić sobie w kolano.

To już temat rzeka... Blachy na rdzeń(Rodzaj rdzenia np: EI czy CC a może toroid?), sekcjonowanie uzwojeń, indukcyjność rozproszenia, pojemności między uzwojeniami itd. Tym zająć się musi już projektant i konstruktor transformatora, w końcu jesteś zamawiającym i nie musisz projektować/obliczać trafa, zapoznaj się z możliwościami konstruktora co do transformatorów i idź za jego poradą lub zamów trafo z zewnętrznej firmy wg. parametrów wskazanych przez konstruktora ( W końcu to on wybiera punkt pracy lamp czy też może idzie kropka w kropkę za Williamsonem?). Nie wiem jakie Pan Feliks ma możliwości, czy sam nawija transformatory? Może je zamawia u podwykonawcy? Jeśli stosowane przez niego transformatory cieszą się dobrą opinią to nie musisz się zbędnie zastanawiać.

To już temat rzeka... Blachy na rdzeń(Rodzaj rdzenia np: EI czy CC a może toroid?), sekcjonowanie uzwojeń, indukcyjność rozproszenia, pojemności między uzwojeniami itd. Tym zająć się musi już projektant i konstruktor transformatora, w końcu jesteś zamawiającym i nie musisz projektować/obliczać trafa, zapoznaj się z możliwościami konstruktora co do transformatorów i idź za jego poradą lub zamów trafo z zewnętrznej firmy wg. parametrów wskazanych przez konstruktora ( W końcu to on wybiera punkt pracy lamp czy też może idzie kropka w kropkę za Williamsonem?). Nie wiem jakie Pan Feliks ma możliwości, czy sam nawija transformatory? Może je zamawia u podwykonawcy? Jeśli stosowane przez niego transformatory cieszą się dobrą opinią to nie musisz się zbędnie zastanawiać.

Pan Feliks używa transformatorów Ogonowskiego. I tam też u niego zamawia. Transformatory Ogonowskiego dobre są? Amoże zamiast sterujących 6n1p użyć 6n8s (6ns7). Co sądzisz o tym? Te lampy 6n8s są chyba lepsze w brzmieniu.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

i w ogóle, wdzięczny będę z jakieś fotki polskich lamp mocy na na octalu jak EL34 czy 6L6

A mogą to być lampki brandowane przeze mnie np. "Telamowski stary bej" ? '-)

Kolor napisu możesz wybrać ;-)

uzywalem jednych(Ruby)jak i 2gich.w koncu bardziej polubilem 6p3s-ew najbardziej za lepsza przejrzystosc,bez -ew tez sa niezle,w pre 6n1p zamiennie z -ew. Nie jestem juz 1szej mlodosci i zapewne sluch juz nie ten,ale nawet z Zollerami uszy nie krwawia od ladnych blaszek

A mogą to być lampki brandowane przeze mnie np. "Telamowski stary bej" ? '-)

Kolor napisu możesz wybrać ;-)

może być "koniak" lub "burgund" ?

:D

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• 2 lata później...

Pewnie:-) Może być niebieski? :-)))

Odgrzebałem temat lamp.Mam pytanie na jakie lampy się zdecydowałeś.

Pytam,bo zamówiłem ten sam wzamacniacz u p. Henryka i mam ten sam problem co ty przed laty.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.