Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  355 członków

Pylon Klub kolumn
IGNORED

Klub kolumn Pylon

Rekomendowane odpowiedzi

chcialem sie dowiedziec czy kolumny Pylon Topaz 15 nie udusza sie w malej kubaturze jaka dysponuje

Nie wiem co to znaczy "kolumny uduszą się", takie pojęcie nie istnieje.

Tak samo jak "czy mój wzmacniacz uciągnie te kolumny".

Jeśli chodzi o Twój pokój 10mk, to spokojnie Topazy 15 w nim zagrają... można nawet powiedzieć że taki rozmiar głośnika basowego jest idealny do tej wielkości pomieszczenia (czy to kolumny podstawkowe czy wolnostojące nie ma zbytnio różnicy).

Gdyby było kilka metrów więcej to już bym proponował Topazy 20.

PS. napisał bym coś o użytkowniku unitra1980, ale wywalili by mnie z forum :)

Może delikatnie: gość jesteś jakiś nawiedzony, na DIYaudio też głupoty i teorie spiskowe wypisuje.

Jego nik mówi sam za siebie, albo to zmyła aby jeszcze bardziej namotać.

PS. napisał bym coś o użytkowniku unitra1980, ale wywalili by mnie z forum :)

Może delikatnie: gość jesteś jakiś nawiedzony, na DIYaudio też głupoty i teorie spiskowe wypisuje.

Jego nik mówi sam za siebie, albo to zmyła aby jeszcze bardziej namotać

PS. napisał bym coś o użytkowniku marian133, ale wywalili by mnie z forum :)

Może delikatnie: gość jesteś jakiś nawiedzony, na DIYaudio też głupoty i teorie spiskowe wypisuje, szczuje śledzi itp.oże jakiś skrzywiony?

Jego nik mówi sam za siebie, albo to zmyła aby jeszcze bardziej namotać

Pylon naganiacze, wytłumaczcie ludziom poniższy obrzydliwy wpis autorstwa Ania22, która to w 3 minuty zakupiła dwa zestawy Pylon i w trzy minuty wymieniła wszystkie wzmacniacze CD kable etc

Ja proponuję tobie, abyś dobrze czytał wpisy jeśli chcesz kogoś posądzać o naganianie.

A może po prostu nie umiesz czytać? :)

- kolumny Pylon Audio Pearl Monitor kolor calvados, cena 899,00 PLN (od połowy listopada 2014 użytkowane)

- kolumny Pylon Audio Topaz Monitor kolor orzech, cena 1499,00 PLN (od połowy lutego 2015 użytkowane)

A tu proszę, twój wpis z DIYaudio, i to jeszcze nie ze spam postu, a z tematu o Tonsilu:

Naganiacze z Pylon daliście plamę na audiostereo. To pokazuje jak bardzo oszukujecie. Jaki frajer kupi wasze klumny czytając opinię Ania22 z tego linku:

http://www.audiostereo.pl/klub-kolum.../page__st__750

Smiech na całego - Ania22 kupiła pierwsze Pylony o godz. 16.02 a 3 minuty pózniej kupiła następne Pylony i co najśmieśniejsze w 3 mintuty wymieniła wszsystkie kable wzmacniacze oraz cd w swoim domu heeee, japier....

Jak widać, miesza się tobie w głowie człowieku, oj miesza :)

Edytowane przez Marian133

Nie wiem co to znaczy "kolumny uduszą się", takie pojęcie nie istnieje.

Tak samo jak "czy mój wzmacniacz uciągnie te kolumny".

Marian tu się mylisz. Ludzie po prostu nie interpretują technicznie tego tak jak prostymi słowami można.

1. Wstaw revelatora 18W w przyzwoitym litrażu podłogowym w pokoju 10-14metrów i posłuchaj tego :) To się dusi...

Potem wstaw to w 20-15m i posłuchaj :)

2. Weź wzmacniacz z nalepkami 2x100W, który posiada trasnformator 80VA i do tego niskiej skuteczności kolumny. Wzmak Ci nie uciągnie kolumn do przyzwoitego poziomu głośności tych kolumn.. ;)

Edytowane przez dolphin123

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Marian jeszcze raz mi ubliżysz to będziesz tego żałował.

Tak to jest jak kormoran łyka dorsza i kompletnie nie kuma chwytu socjotechnicznego jakim jest w tym przypadku czynność, która ma na celu wywrzeć pozytywną ocenę jakość w świadomości potencjalnego leszcza za pośrednictwem treści absolutnie pozytywnej na jej temat. Dokładnie przeanalizuj wers po wersie i już po chwili zauważysz że user Ania22 używał/a bardzo prymitywnej techniki "kopiuj wklej" na dodatek w wyjątkowo niechlujny sposób, przykłady zdań z pierwszego i drugiego wpisu:

- kolumny Pylon Audio Pearl Monitor kolor calvados, cena 899,00 PLN (od połowy listopada 2014 użytkowane)

- kolumny Pylon Audio Topaz Monitor kolor orzech, cena 1499,00 PLN (od połowy lutego 2015 użytkowane)

Zadziwjające? podany cały termin towaru (idealny do pozycjonowania SEO etc) , ceny , kolor, data zakupu,

- wzmacniacz audio Fisher CA-660 (1978 rok produkcji)

- wzmacniacz audio Fisher CA-2221 (rok produkcji 1982)

Niesamowite jak ważny był rok produkcji wmzacniacza dla obydwu zakupów (tu zauważ że dla CD nigdy nie podaje daty produkcji :)

itd, sami porównajcie pozostałe.

Monitory są wręcz stworzone do pracy z elektroniką firm NAD i Fisher oraz okablowaniem firmy Prolink
Monitory są wręcz stworzone do pracy z elektroniką firm NAD, Arcam i Fisher oraz okablowaniem firmy Prolink.

O wreszcie jakaś modyfikacjad, dołączył Arcam :)

Kolumny zostały kupione poprzez Allegro w sklepie Pylon Audio mieszczącym się w Jarocinie. Kontakt ze sklepem i obsługa klienta fantastyczne. Dowóz na terenie powiatu gratis.

Kolumny zostały kupione poprzez Allegro w sklepie Pylon Audio mieszczącym się w Jarocinie. Kontakt ze sklepem i obsługa klienta fantastyczne. Dowóz na terenie powiatu gratis.

Ah ten szyk zdania, łałłł zawsze identyczny (autor jest perfekcjonistą jak widać)

Na koniec idealny przykład bezmyślnego klepania kopiuj/wklej naganiających opinii w postaci niezamierzonego skopiowania linku:

- Filtr zasilający ORVALDI â model ORVALDI ORV 8 16A 3m

Masz jeszcze pytania marian?

Poniżej dla ułatwienia dwa wpisy w odsępstwie 4 minut Ania22

Opinia o kolumnach Pylon Audio Pearl Monitor

Zestaw audio:

- wzmacniacz audio Fisher CA-660 (1978 rok produkcji)

- odtwarzacz CD NAD C542

- Cocktail Audio X10

- kabel głośnikowy AUDIO OFC Prolink CAV 1003 2 x 5 mm²

- Kabel (przewód) 2 RCA Prolink Futura FTC 101 1 m

- Kabel (przewód) RCA Prolink Futura FTC 263 1.5 m

- PFpz2-4-S,D (Filtr przeciwzakłóceniowy)

Pomieszczenie odsłuchowe 20 m2 (domek jednorodzinny).

W 90% słucham plików muzycznych FLAC 16 bit / 44.1 kHz oraz radia internetowego z serwera muzycznego Cocktail Audio X10. Dominuje muzyka rockowa lat 60. i 70. oraz rock i metal lat 80. - XXI wieku. W nagraniach zespołów tj. Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabbath bas w kolumnach jest soczysty. W utworach Iron Maiden i Bruce’a Dickinsona bas jest mięsisty. Z kolei w trash metalu (Metallica, Megadeth, Slayer) bas jest krótki i zwarty. W rocku progresywnym (Pink Floyd, King Crimson) góra jest wyeksponowana wraz dołem, środek jest skromniejszy, ale ocieplony. Natomiast płyty z odtwarzacza NAD C542 słucha się wręcz rewelacyjnie. Brzmienie płyt jest tak samo doskonałe, jak brzmienie plików dźwiękowych FLAC z serwera muzycznego Cocktail Audio X10. Ogólne wrażenie â kolumny w tej klasie cenowej nie mają konkurencji, idealnie nadają się do muzyki rockowo metalowej, jak i do subtelnych klimatów pokroju Björk. Przy słuchaniu odnosi się wrażenie, jakby te kolumny zniknęły z pokoju, a została sama muzyka. Wyróżnia je rockowy drapieżny pazur. Ten zestaw stereo to synergia czyli prawdziwa doskonałość. Monitory są wręcz stworzone do pracy z elektroniką firm NAD i Fisher oraz okablowaniem firmy Prolink. Kolumny zostały kupione poprzez Allegro w sklepie Pylon Audio mieszczącym się w Jarocinie. Kontakt ze sklepem i obsługa klienta fantastyczne. Dowóz na terenie powiatu gratis. Kolumny są starannie wykonane i mają piękną okleinę.

#760 user_off.png Ania22

• default_large.png
  • Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 13.04.2015 - 18:06Moja opinia na temat kolumn Pylon Audio Topaz Monitor

Zestaw audio:

- wzmacniacz audio NAD C320BEE

- wzmacniacz audio Fisher CA-2221 (rok produkcji 1982)

- odtwarzacz CD Arcam Alpha 8SE

- tuner Fisher FM-440 (rok produkcji 1982)

- laptop Asus,

- przetwornik DAC uNostromo

- Kabel (przewód) USB A-B Lindy 41580 0.5 m

- kabel głośnikowy AUDIO OFC Prolink CAV 1003 2 x 5 mm²

- Filtr zasilający ORVALDI â model ORVALDI ORV 8 16A 3m

Pomieszczenie odsłuchowe 20 m2 (domek jednorodzinny).

Słucham głównie muzyki rockowej lat 60. i 70. oraz rocka i metalu lat 80. - XXI wieku. Dźwięk z laptopa przy oglądanych filmach i koncertach wysokiej rozdzielczości HD, jest fantastyczny. Człowiek ma wrażenie, jakby uczestniczył osobiście w koncercie. Natomiast wszystkie słabej jakości nagrania są bezlitośnie obnażane przez te monitory. Dźwięk z odtwarzacza Arcam Alpha 8SE jest bardziej szczegółowy i ma wyższą rozdzielczość. Pozwala na wyobrażenie sobie dokładnego i namacalnego rozmieszczenia instrumentów na scenie. Słuchając nagrań można odnieść wrażenie, że zespół gra w naszym pokoju. Dźwięk z tunera Fisher FM-440 jest bardzo analogowy, ciepły, wciągający zwłaszcza przy słuchaniu Jedynki i Trójki radiowej. Podsumowując kolumny Pylon Audio Topaz Monitor mogą służyć jako monitory bliskiego pola pod komputer stacjonarny lub laptop, jak i świetnie sprawdzają się w typowym zestawie audio. Na ich korzyść w stosunku do Pylon Audio Pearl Monitor przemawia większa rozdzielczość i dokładność odtwarzanych nagrań, natomiast bas mają mniej drapieżny, za to krótki i zwarty. Monitory są wręcz stworzone do pracy z elektroniką firm NAD, Arcam i Fisher oraz okablowaniem firmy Prolink. Kolumny są starannie wykonane i mają piękną okleinę. Kolumny zostały kupione poprzez Allegro w sklepie Pylon Audio mieszczącym się w Jarocinie. Kontakt ze sklepem i obsługa klienta fantastyczne. Dowóz na terenie powiatu gratis.

Marian tu się mylisz. Ludzie po prostu nie interpretują technicznie tego tak jak prostymi słowami można.

Jeśli pytania "czy się będą dusić" i "czy uciągnie" są "proste", prostsze od zwykłego "czy będą / będzie odpowiedni", no to...

Grozisz mi? :)

Pytania z serii "czy będą się dusić" "czy wzmak uciągnie" są precyzyjniejsze niż "czy będzie odpowiedni", bo masz chociaż jakieś podział w całym doborze sprzętu.. ;)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Wyświetl postUżytkownik unitra1980 dnia 23.05.2015 - 19:50 napisał

Grozisz mi? :)

Ależ skąd Marian, ja poprostu zacznę stosować Twoją retorykę.

Edytowane przez unitra1980

Szanowni Państwo,

Od początku istnienia marki Pylon postanowiliśmy nie udzielać się na forach społecznościowych. Jednakże w niektórych przypadkach jesteśmy zmuszeni do stanowczej riposty przeciw tzw. "trolowaniu" czy "hejtowaniu" marki Pylon. Zarzucono nam iż powyższe posty nowych forumowiczów, którzy wypowiadają się na temat zakupionych kolumn są naszym dziełem, mającym na celu nagonkę na produkty rodzimej firmy. Niestety musimy zmartwić "osoby", które tak licznie nas negują - wszystkie komentarze są autentyczne i należą do użytkowników kolumn Pylon. My jako producent po zakupie zestawu przez klienta prosimy o wyrażenie swojej opinii na temat nowo nabytego sprzętu m.in. na tymże portalu. Wszelkie wypowiedzi forumowiczów mają na celu wymianę informacji na temat doboru elektroniki, spostrzeżeń w użytkowaniu kolumn a jednocześnie stanowią dla nas cenne źródło informacji podczas konstruowania zestawów. Zaistniała sytuacja utwierdza nas w przekonaniu iż przyjęta koncepcja kontaktu z klientem jest słuszna pomimo niezadowolenia ze strony konkurencji.

W przypadku osób zainteresowanych zapraszamy do naszej siedziby, z miłą chęcią możemy udokumentować opinie klientów.

Z poważaniem,

zespół Pylon Audio

Witam przymierzam się do zakupu zestawu stereo do domu (2 kolumny i wzmaniacz).

Czytałem wiele opinii i mój wybór padł na firmę Pylon tylko nie wiem które kolumny wybrać Pearl 25 czy Topaz 15? Które zagrają lepiej? Czym się one różnią? Jaki wzmacniacz do 1200 złotych będzie do nich najlepszy? Czy Denon pma 720 to dobry wybór czy lepiej rozejrzeć się za czymś innym? Dodam jeszcze ze pokój w którym będzie stał ten zestaw jest dość mały (12 m2). Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Marantz 6005 jeszcze OK ale do 12m2 to raczej Topaz monitor a nie 20.

Pearl 25 będzie raczej za duży do 12m2.

Na podobnym metrażu odsłuchuję kefy q500 ( w sumie 5 przetworników).

Topazy 20 to takie monitory tylko w większej skrzynce.

...czasem lepiej wybrać kolumne wolnostojącą,monitor potrzebuje standów a to dodatkowy koszt.

Pamiętać trzeba jeszcze o dole pasma,tam monitory zwykle kuleją.

Edytowane przez newadec

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Na podobnym metrażu odsłuchuję kefy q500 ( w sumie 5 przetworników).

Topazy 20 to takie monitory tylko w większej skrzynce.

...czasem lepiej wybrać kolumne wolnostojącą,monitor potrzebuje standów a to dodatkowy koszt.

Pamiętać trzeba jeszcze o dole pasma,tam monitory zwykle kuleją.

Topazy 20 mają mocny bas dość nisko schodzący, miałem je w bodaj 13 m2 i było akurat tragicznie. Czy tak jest w każdym przypadku nie wiem niemniej w 19m2 basu też mam sporo.

Niestety musimy zmartwić "osoby", które tak licznie nas negują - wszystkie komentarze są autentyczne i należą do użytkowników kolumn Pylon.

A co macie napisać jak nie powyżej dyplomatycznie? Że się przyznajecie? To by było dopiero chore! Jeżeli pani ania tyle sprzętu odsłuchała co napisała tak w krótkim czasie i się na ich temat tak szeroko wywiodła, to jak podobnie czasowo stroicie kolumny to już wiem skąd ten kiepski dźwięk.

To jak w końcu czy Topazy 15 będą pasowały do pokoju 12m? Czy nie będzie zbyt dużo basu? Czy nie będą się dusić? I jaki wzmacniacz do nich?

Do 15m nie potrzeujesz nic większego, ale w tej cenie wolałbym kupić kolumny o dwie klasy wyżej:

http://allegro.pl/usher-diy-i5387671065.html (zobacz cenę V601 Ushera)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

A co macie napisać jak nie powyżej dyplomatycznie? Że się przyznajecie? To by było dopiero chore! Jeżeli pani ania tyle sprzętu odsłuchała co napisała tak w krótkim czasie i się na ich temat tak szeroko wywiodła, to jak podobnie czasowo stroicie kolumny to już wiem skąd ten kiepski dźwięk.

Do 15m nie potrzeujesz nic większego, ale w tej cenie wolałbym kupić kolumny o dwie klasy wyżej:

Same głośniki nie grają.. jaka zwrotnica ? Jaki podział ? Porównujesz fiata do alfy romeo tylko dlatego, ze mają ten sam silnik...

Edytowane przez doodek66

Dlaczego z uporem maniaka cisniesz wyzszosc DIY nad produkt firmowy? Praktycznie kazdy jest swiadom tego, ze DIY to 50% ceny, ale za to nie masz gwarancji jakosci i problem z odsprzedaniem pozniej.

Praktycznie kazdy jest swiadom tego, ze DIY to 50% ceny, ale za to nie masz gwarancji jakosci...

Dobre :)

Wszystko zależy od tego, czy projektant potrafi zaprojektować dobrze grające kolumny czy nie.

Jeśli ktoś nie potrafi to posiadanie firmy mu w tym nie pomoże.

W przypadku zalinkowanych kolumn, autor projektu potrafi, zaręczam :)

W porównaniu Topaz 15 vs te kolumny z linku, to w sumie nie ma co porównywać, wystarczy zobaczyć ceny samych głośników (wysokotonówka 12x droższa :) ).

Jeśli ktoś się boi kupować kolumny DIY to ja to rozumiem, jednak z jakością się grubo mylisz.

Pewnie znów "psuję temat" :)

Dlaczego z uporem maniaka cisniesz wyzszosc DIY nad produkt firmowy? Praktycznie kazdy jest swiadom tego, ze DIY to 50% ceny, ale za to nie masz gwarancji jakosci i problem z odsprzedaniem pozniej.

Każdy ma swój rozum. Napisałem bliźniaczą konstrukcję firmową do której można się odnieść, bo jest na tych samych głośnikach.

Poniżej masz technicznie opisaną ten projekt czego akurat pylon nie robi, więc można wyciągnąć samemu wnioski z wykresów o ile ma się chociaż trochę pojęcia w tej dziedzinie :)

http://diyaudio.pl/showthread.php/22027-Usher-8935a-9950-20-projekt-by-Yoshi_80

Edytowane przez dolphin123

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Marian napisal prawde. Porównujecie kolumny roznych klas, wiec tak naprawde nie ma czego porownywac. Zwlaszcza ze dostepnosc usher "prawie" v601 za 1500 wynosi 1 komplet na cala Polske. Uczciwiej bedzie zestawic zatem topaz za 1500 z v601 od dystrubutora za ile ? Min 3500 ? Tylko ze tu juz nie ma co porównywać..

A tak na marginesie jasne, ze moj dzem jest lepszy niz ze sklepu. Zwlaszcza ze moja babcia znala sie na robieniu dzemu i zostawila mi przepis, wiec robie taki sam jak ona.

Zastanawiam się nad zakupem Pylonów, niestety aktualnie w Warszawie nie ma możliwości ich odsłuchu

W planeta dżwieku na Tarczyńskiej są P 25 i chyba Topazy też .

Oraz cała masa sprzętu "napędzającego"

Warto tam pójść bo obsługa bardzo fajna

Same głośniki nie grają.. jaka zwrotnica ? Jaki podział ? Porównujesz fiata do alfy romeo tylko dlatego, ze mają ten sam silnik...

Poniżej masz technicznie opisaną ten projekt czego akurat pylon nie robi, więc można wyciągnąć samemu wnioski z wykresów o ile ma się chociaż trochę pojęcia w tej dziedzinie :)

http://diyaudio.pl/showthread.php/22027-Usher-8935a-9950-20-projekt-by-Yoshi_80

A tak na marginesie jasne, ze moj dzem jest lepszy niz ze sklepu. Zwlaszcza ze moja babcia znala sie na robieniu dzemu i zostawila mi przepis, wiec robie taki sam jak ona.

Zatem miłego czytania i wyciągania wniosków ;)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

zapomniałeś jednak dophin, że nadal porównujesz 1 (słownie) jeden komplet na całą Polskę kolumn o cenie 1,5k a o parametrach sprzętu (jeśli wierzyć wykresom) za 4k. Pozostały sprzet o tych parametrach kosztuje jednak ponad dwa razy wiecej niż kolumny, do których usiłujesz je porównać.

Tak na marginesie, słuchacze, użytkownicy, nie doktoryzują się na wykresach. Ich interesuje dźwięk dobiegający do ucha. Czy jest zadowalający, czy nie. Warto nie zapominać o tym podstawowym celu sprzetu audio.

a jeśli chodzi o dżem mojej babci - z nim jest jak z tymi polecanymi przez Ciebie kolumienkami - jest super, ale jest go mało... tylko kilka słoiczków na cały sezon...

a tak na marginesie, skoro są tak świetne, wszyscy o tym wiemy, w tak okazyjnej cenie, do dlaczego nie mogą się sprzedać ? tylko nie pisz o tym, że klienci boją się DIY. Może ten wygląd ?

jeszcze mi się przypomniało.. ELAC też wykresów nie zamieszcza na stronie, więc argument o wykresach do mnie nie trafia

Edytowane przez doodek66
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.