Skocz do zawartości
IGNORED

głośniki 2.0 do squeezebox`a

walruss

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Szukam ciekawych głośników, które mógłbym podłączyć do squeezebox`a touch i mam już jeden wielki mętlik w głowie więc może ktoś mi coś konkretnego doradzi.

Głośniki razem z squeezebox`em będą stały w sypialni (20m*2), muzyka głownie rock, troche radia. Nie potrzebuję dużej mocy ani b.mocnego basu, bo nie będę tam głośno słuchał muzyki - ma ona stanowić raczej tlo. Co z tego wynika, głośniki juz przy niskim natężeniu dzwieku powinny ładnie grać (włącznie z basem) i generalnie, powinny cieszyć ucho :)

Rozważanie zaczałem od logitecha z523 (to jest co prawda 2.1 ale ostatecznie to tez wchodzi w gre) ale szybko doszedłem do wniosku, ze chce coś lepszego. Potem były m-audio av20 ale to chyba jednak nie to przeznaczenie. Skonczyło sie na Bose companion II, które już nawet kupiłem, ale tak samo szybko odesłałem je spowrotem - dzwięk nie zachwycil ale to mniej istotna sprawa wobec ciągłego buczenia jednego głośnika. Nawet bez podłączonego żrodła, samo zasilanie - nie mam czasu na reklamacje wiec zwrociłem i Bose już podziękuje.

Istotna rzecz, głośniki nie mogą byż za duże, najlepiej zbliżone do wyżej wymienionych. Budżet ~600pln

https://www.audiostereo.pl/topic/95769-g%C5%82o%C5%9Bniki-20-do-squeezeboxa/

ale tak samo szybko odesłałem je spowrotem - dzwięk nie zachwycil

Przy takim budżecie. No może 200 zł większym, to warto się pokusić o normalne pasywne kolumny i wzmak. Skoro na razie Cię dźwięk nie zachwycił to nie licz na cuda w takiej konfiguracji.

Np. kupujesz tu od kolegi te Mirage:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tego Rotela starszego za 300 zł (bo Rock) i osiągasz zupełnie inny poziom dźwięku.

Ukryta Zawartość

Pasywne raczej odpadają bo nie mam tam miejsca na dodatkowy sprzęt w postaci wzmacniacza.

Co do Bose companion II, to dla mnie lepiej brzmią stare, wysłużone logitech`y x230. Poza buczeniem głośnika, słyszalne tam było jeszcze "falowanie" dzwięku, tzn pewne partie były słyszalne ciszej, inne głośniej i czasem to tak własnie falowało....Na x230 takich problemów nie ma, a grały z tego samego źródła.

Włączenie w tor starego wzmacniacza ( nawet uwielbianej przeze mnie formy Rotel) jest uwstecznieniem zalet nowoczesnego urządzenia jakim jest z pewnością squeezebox.

Dlatego zdecydowanie polecałbym jednak zestawik 2.1 z tej samej rodziny. Zapewniam, że dźwięk, który wydobywa się z tych głośniczków jest naprawdę dobry, bardzo dobry, a bas ..... wystarczy posłuchać. Podłączony pod zwykłą zintegrowaną na płycie głównej kartę dźwiękową po prostu wymiata.

Logitech Speaker System Z623

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Chodzi wyłącznie o funkcjonalność, przecież sprzęt ma stać w sypialni- świątyni lenistwa.. Za 300 złotych nie uświadczy się wzmacniacza Rotela bez zdalnego sterowania oraz dla osoby pragnącej spokoju i ciszy walenie w głośniki w trakcie włączania i wyłączania może być ździebko stresujące :)

moje posty pojawiają się z pewnym opóźnieniem więc weźcie to pod uwagę :)

tak jak pisałem wzmacniacza już tam nie zmieszczę, więc jesli głośniki tradycyjne to tylko aktywne - coś sensownego z tej półki cenowej?

a co do logitech z623 - pomijąc moc - będzie jakościowa różnica w porównaniu do z523? bo różnica w cenie spora

Zestaw głośników logitecha kosztuje raptem około 500-600 złotych, tak więc jest to sztuka kompromisu pomiędzy jakością 2.1 a zaletami systemu opartego na wzmacniaczu i kolumnach. Ideałem byłoby podłączenie squezzboxa do takiego zestawu, ale wydaje mi się, że suma zakupu przekroczyłaby sporo 2000 złotych.

Poza tym to tylko sypialnia, to ma plumkać i nie przeszkadzać ..... :)

Pomysł na pasywne kolumny + wzmak jest dobry a i sam wzmak nie musi być duży, choćby taki kompakcik jak Trendsaudio TA10. A jakoś dźwięku przy rozsądnych kolumnach lepsza od komputerowego zestawiku.

Może Microlaby 7C?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

a co do logitech z623 - pomijąc moc - będzie jakościowa różnica w porównaniu do z523? bo różnica w cenie spora

Droższy zestaw ma ciekawsze średnie i wysokie tony, lepsza rozdzielczość jak i też mocniejszy i głębszy bas. Niestety jakość nie jest 3x lepsza od tańszego zestawu. Na cenę ma wpływ certyfikat THX, który powiedzmy szczerze zwiększa ją o 50%. Tańszy zestaw jest do komputerów i oglądania filmów, ten droższy już można z powodzeniem zastosować do słuchania muzyki.

squeezebox`a touch

Tak na marginesie jakie wymiary ma to urządzonko bo nigdzie nie mogę znaleźć, nie ma tego nawet w instrukcji ?

Może Microlaby 7C?

Ukryta Zawartość

Można o nich powiedzieć wiele rzeczy, ale na pewno nie to, że jest to "mały, zgrabny system do sypialni" :D

Ukryta Zawartość

Może Microlaby 7C?

Ukryta Zawartość

te są zdecydowanie za duże :/

Tak na marginesie jakie wymiary ma to urządzonko bo nigdzie nie mogę znaleźć, nie ma tego nawet w instrukcji ?

150 W x 110 H x 70 D

Pomysł na pasywne kolumny + wzmak jest dobry a i sam wzmak nie musi być duży, choćby taki kompakcik jak Trendsaudio TA10. A jakoś dźwięku przy rozsądnych kolumnach lepsza od komputerowego zestawiku.

Ciekawe, nie widziałem wcześniej takich małych wzmacniaczy; tylko, ze jak zaczne szukać sensownych, pasywnych kolumn do tego to obawiam się, że mogę sporo przekroczyć budżet.

Ukryta Zawartość

Wyświetl postUżytkownik Cooger dnia 19.07.2012 - 12:44 napisał

Ciekawe, nie widziałem wcześniej takich małych wzmacniaczy; tylko, ze jak zaczne szukać sensownych, pasywnych kolumn do tego to obawiam się, że mogę sporo przekroczyć budżet.

Nie wydaje mi się żebyś mocno przekroczył budżet, ten wzmak da się kupić za 300pln jak się poszuka a bardzo przyzwoite używane mini monitorki za kolejne 300pln (no powiedzmy 350pln - ALR Jordan na ten przykład, Mission M700). Jak mają być super wypasione to 500-600 (za tyle da się kupić Tannoy-e M2 czy inne uznane konstrukcje).

Panowie nie przesadzajcie, sypialnia to nie pokój odsłuchowy. W sypialni powinno być przyjemnie, wręcz plumkająco, nie powinny grać pełnym szczegółowym pasmem; przy dźwięku muzyki powinno się zasypać lub robić inne rzeczy. Dlatego tam pasują takie urządzenia lub co najwyżej mini wieże. Dlatego do tego squeezeboxa polecałbym jednak prosty zestaw dedykowanych głośników tej samej firmy. Pozwoli to uniknąć niedostosowania poszczególnych elementów, w przypadku kombinowania z osobnymi elementami różnych firm. A te głośniki Logitecha z pewnością to zagwarantują.

@walruss dzięki za wymiary.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.