Skocz do zawartości
IGNORED

problem z dzwiekiem dts hd

kriss3377

Rekomendowane odpowiedzi

posiadam amplituner denon avr 1612 i do tego blu ray panasonic bdt 110, podlaczene sa kablem hdmi ,problem polega na tym ze blu ray czyta filmy w dts hd amplituner ma dekoder dts hd,informacja na okladkach filmow ktore posiadam tez jest ze sa nagrane w dts hd,problem polega na tym ze niektore plyty amplitunerm czyta-dzwiek dts surr,a niektore dts hd,nie wiem gdzie jest problem,czy plyty niektore plyty nie sa ngrane w dts hd chociaz posiadaja informacje ze sa/sprzet jest nowy wiec powinien byc sprawny/moze ktos zna odpowiedz??????

https://www.audiostereo.pl/topic/95811-problem-z-dzwiekiem-dts-hd/

czyta-dzwiek dts surr,a niektore dts hd,nie wiem gdzie jest problem,czy plyty niektore plyty nie sa ngrane w dts hd chociaz posiadaja informacje ze sa/sprzet jest nowy wiec powinien byc sprawny/moze ktos zna odpowiedz??????

, a w trakcie odczytu płyt próbowałeś zmieniać ścieżki dźwiękowe w odtwarzaczu ( na pilocie przycisk Audio , lub w menu ustawień płyty ) ?

Nie napisałeś precyzyjnie, które jak się zgłaszają , ale i tak można wyciągnąć wniosek, że realizacje 5.1 surround będą inaczej odbierane niż 2.0

i wtedy to AMP robi z nich sztuczne kino.

odtwarzacz pokazuje ze film jest wyswietlany dts hd 6.0, a amplituner to zalezy /niektore filmy odbiera porawnie a niektore dts surr/to samo jest z niektorymi filmami co sa nagrane w dolby true hd/odtwarzacz pokazuje dolby true hd a amp.pokazuje dolby digital/

tak i nic to samo

chyba zmienie odtwarzacz a jak to nie pomoze to juz nie wiem

W trakcie zmiany ścieżek Audio w odtwarzaczu na " felernych płytach " wyskakuje DTS HD ( chodzi mi o napis informacyjny na ekranie telewizora ) , a jednocześnie w amplitunerze nie zaświeci się magiczna dioda pracy dekodera DTS HD ?

Czy słyszysz poprawę jakości dźwięku przełączając z DTS na DTS HD ( chodzi mi o felerne płyty ) ?

Jeżeli w Twoim odtwarzaczu jest możliwość przełączenia : HDMI ----- Bistream , to włącz to .

odtwarzacz pokazuje ze film jest wyswietlany dts hd 6.0, a amplituner to zalezy /niektore filmy odbiera porawnie a niektore dts surr/to samo jest z niektorymi filmami co sa nagrane w dolby true hd/odtwarzacz pokazuje dolby true hd a amp.pokazuje dolby digital/

Zakładając że płyty są dobre i nic nie zmieniasz w ustawieniach ampli i nie przełączasz różnych źródeł w tymże ampli, to jest dziwne .

Te nie poprawne filmy to tak jakby szły przez SPDIF ( optycznym , lub koaksjonalnym ) .

odtwarzacz jest ustawiony w trybie bitstream,przy przlaczeniu z dts surr na dolby digital jest roznica/jesli plyta jest felerna to moge przelaczyc z dts surr na dolby digital wtedy nie ma mozliwosci przeloczyc tak jak piszesz z dts hd na dts bo go nie wyswietla/a na felernych plytach wyskakuje dts hd na ekranie telewizora ale na amp.juz nie/tylko dts surr/

No to nie wiem , może płyty wadliwe ?

Przywróć na próbę ustawienia fabryczne amplitunera i zrób automatyczną kalibrację ( jeżeli jest ) i może nowe oprogramowanie .

Nie wiem jak tam jest w Denonach , może jest ustawiona jakaś funkcja " rozpoznawanie flagi " , jak działa ? ( nie zawsze jest zamieszczana flaga na ścieżkach audio , a w zasadzie chyba rzadko ) .

DTS HD MA może być zapisany wielokanałowo, lub stereo - wówczas ampli generuje dodatkowe kanały niczym DPL , a na wyświetlaczu pojawia się inna informacja.

Jeśli na ALIENach nie pokazuje DTS HD MA , tylko jakiś program ze swoich trybów, korzystając jedynie z rdzenia DTS, to błędna jest elektronika amplitunera.

Płyty są OK. ale weźmy na tapetę STAR WARS - jaką masz wersję (PL?) i co jej dolega - jak się zgłasza ? Bo tutaj nie ma DTS HD MA w oryginale, jest tylko

w niemieckim dubbingu, a polski dubbing jest w AC-3. Opisz dokładnie tą pozycję.

star wars jest nagrane w DTS HD 6.1 jest to wesja U.S. tak jest napisane na okladce i tak pokazuje odtwarzacz a amp.pokazuje DTS SURR

zastanawialem sie jeszcze czy to nie ma zwiazku z przewodem HDMI/kupie nowy i sprawdze czy bedzie roznica/

A tytuły DTS HD MA 5.1 jak wyświetla ? Ile masz głośników ustawionych w konfiguracji - 5.1 , 6.1 , 7.1 ?

Jeśli masz 7.1 i włączony tryb aby z 5.1 robił 7.1 , to w tor musi się włączyć dekoder, który dorabia 2 kanały i sygnalizuje to napisem surround.

Ewidentnie coś nie tak z ampem - zrób mu reset, to nie zaszkodzi.

Kabel to mało prawdopodobna przyczyna, ale zmień - może masz wybitnie kiepski, choć jak sam napisałeś

na niektórych filmach lata ok. więc nie działa losowo.

zresetowalem i jest to samo ale powiem ci ciekawostke mam wiele filomow z roznych wytworni ale z warner bros wszystkie filmy a mam ich okolo 150 wszystkie dzialaja w dts hd lub true hd,pozostale to zalezy jedne graja a inne tylko dts surr.jutro jeszcze zmienie odtwarzacz jak bedzie to samo bede musial wymienic ampa

dzieki panowie za pomoc,co sie okazalo trzeba bylo zmienic blu ray playera i wszystko normalnie gra!!

Witaj.

Miałem identyczny problem, również mam ampli Denona, tylko wcześniejszy model. Sądzę, że nie musiałeś zmieniać player'a, chodzi o ustawienie formatu dźwięku w odtwarzaczu na Bistream (strumień bitów) i wtedy amplituner jest w stanie prawidłowo odczytać format dźwięku. Zdaje się Czester podpowiedział to rozwiązanie. Ale skoro zmieniłeś player, to nic to. Może w przyszłości Ci się przyda:)

Pozdrawiam.

To nie to - przecież inne latały poprawnie, a do tego musiał być ustawiony bitstream.

Nie musiał. Ja miałem dokładnie jeden tytuł (Centurion), przy którym ampli rozpoznał DTS HD MA pomimo braku ustawienia strumienia bitów w odtwarzaczu. Pozdro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.