Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre kino domowe/muzyka ok 6000-7000 - pośba o pomoc

filipe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Bardzo proszę o pomoc w dobraniu dobrego sprzętu grającego do domu (czyt. kino domowe).

Wiem, że zarówno na tym, jak i na innych forach są podobne tematy, ale niczego dla siebie nie znalazłem.

Sprzęt może być używany (jeśli będzie tego wart, chociaż raczej wolałbym nowy ).

BUDŻET:

Około 6000-7000zł - oczywiście +- kilka procent nie zrobi wielkiej różnicy.

WIELKOŚĆ POMIESZCZENIA:

Około 18m2 w bloku - docelowo za ok 2 lata sprzęt będę chciał postawić w salonie o ok 35m2, więc zakłądam, że teraz nie do końca będzie wykorzystywany, ale chciałbym kupić raz, a dobrze, żeby za dwa lata nie zmieniać.

RODZAJ SŁUCHANEJ MUZYKI:

- filmy z TV, DVD (tv na codzień)

- koncerty

- muzyka spokojna (klasyczna), pop

PROPORCJA WYKORZYSTYWANIA:

radio/dvd/tv - 80%

filmy z dvd - <20%

FIRMY:

Myślę o firmach takich jak DENON, czy Yamaha (chciałbym raczej w miarę możliwości dopasować sprzęt jednej firmy - oczywiście nie koniecznie dotyczy to głośników - tutaj myślę o DALI). To jest tylko moja sugestia.

CO POWINIEN MIEĆ AMPLITUNER:

RADIO, HDMI

JAKO KOMPLET W TAKIM RAZIE POTRZEBUJĘ:

• Amplituner
  • DVD (nie koniecznie blue ray)
  • GŁOŚNIKI (Tył, przód, centralny, sub)
  • OKABLOWANIE

Nie jestem audiofilem, ale chciałbym, aby dźwięk był czysty i przyjemny.

Jak już dopasujemy sprzęcik, to proszę o sugestie, gdzie najlepiej go zakupić.

Osobiście kilka miesięcy temu myślałem o takim zestawie, jednak sporo wykraczał poza założony budżet - tak więc niestety odpada:

• AMPLITUNER - DENON AVR 1912
  • TYŁ - DALI zENSOR 7 x 2
  • PRZÓD - DALI zENSOR 1 x 2
  • SUB - DALI zENSOR SUB E12F
  • DVD - są drogie i nie mam żadnych preferencji

Może jednak coś z YAMAHA? Proszę o pomoc i wszelkie sugestie.

Witaj,

Wybór systemu Denon AVR-1912 z odtwarzaczem BDP-1611UD oraz zestawem kolumn Dali Zensor powinien w 100% usatysfakcjonować Cię. Dobrym rozwiązaniem będzie narazie zrezygnowanie z subwoofera który w Twoim aktualnym pomieszczeniu nie jest niezbędny. W takiej konfiguracji budżet nie nadwyrężysz.

Alternatywą może być konfiguracja Yamaha RX-V671 (ewentualnie model najnowszy RX-V673) z Blu-Ray i zestawem kolumn Mission serii M lub Mx. Zestaw taki jedna bardziej sprawdzi się w kinie domowym, Denon z Dali pokaże swoją klasę w muzyce.

Zapraszam na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór optymalnej konfiguracji,

oczywiście w przypadku pytań służę pomicą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wyliczając średnio cena wygląda następująco:

• Denon AVR-1912 - 2000zł
  • BDP-1611UD - 1700zł
  • DALI zENSOR 1 - tył - 2x ok 600zł = 1200zł
  • DALI zENSOR 7 - przód 2 x ok 1700zł = 3400zł
  • centralny - ?

Suma = 8300

W tej kwocie nie ma jeszcze głośnika centralnego, którego pominąłem. Jak go jeszcze dodam to wyjdzie powyżej 10k i do tego jeszcze jakieś okablowanie, tak więc chciałbym jednak coś tańszego (przy tym i tak nie będzie subwoofera).

Może jakiś wcześniejszy model? Może trochę gorsze dvd - tv nie mam 3d, tak więc i tak go nie wykorzystam w najbliższych latach.

Co byłoby jeszcze rozsądnego?

Witaj,

Wybór systemu Denon AVR-1912 z odtwarzaczem BDP-1611UD oraz zestawem kolumn Dali Zensor powinien w 100% usatysfakcjonować Cię. Dobrym rozwiązaniem będzie narazie zrezygnowanie z subwoofera który w Twoim aktualnym pomieszczeniu nie jest niezbędny. W takiej konfiguracji budżet nie nadwyrężysz.

Alternatywą może być konfiguracja Yamaha RX-V671 (ewentualnie model najnowszy RX-V673) z Blu-Ray i zestawem kolumn Mission serii M lub Mx. Zestaw taki jedna bardziej sprawdzi się w kinie domowym, Denon z Dali pokaże swoją klasę w muzyce.

Zapraszam na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór optymalnej konfiguracji,

oczywiście w przypadku pytań służę pomicą

Hej,

Filipe podejdź do tego z drugiej strony. Biorąc pod uwagę wysoką cenę za odtwarzacz BD Denona może warto zastąpić go odtwarzaczem innej marki. W tym przypadku lepiej mieć lepszy amplituner i głośniki. Jeśli zaś chodzi o resztę zestawu to:

Amplituner Denon AVR 2113 - 2695 zł

Zestaw kolumn Dali Zensor Set 7/1/Vocal - 4599 zł

Są to ceny sugerowane, zawsze jeszcze utargujesz coś na kable i zostanie na odtwarzacz BD.

Pozdrawiam,

Michał

Witam,

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi.

Po przewertowaniu forów dokonałem drobnych modyfikacji, ale mam jeszcze jedną zagwozdkę :/, ale o tym później.

Wybrałem:

• Marantz SR5006
  • Marantz UD 5005
  • DALI zENSOR 7
  • DALI zENSOR 1
  • zensor vokal

Zrezygnowałem na razie z subwofera z dwóch powodów (brak środków i miejsca w obecnym pomieszczeniu).

Moja zagwozdka dotyczy napędu.

Potrzebuję czegoś do oglądania filmów z dvd, słuchania płyt z dvd/cd, ale z tego co widzę praktycznie każdy sprzęt ma 3d i blueray, których w zasadzie nie potrzebuję. Blueray może sporadycznie wykorzystam, ale 3d zakładam, że raczej pewnie nie, gdyż w zeszłym roku kupiłem tv i nowego nie zamierzam.

Doradźcie proszę, czy da się kupić coś innego sensownego dla moich potrzeb zamiast marantz ud 5005.

Myślałem o jakimś panasonic np. bd-75, ale nie wiem, czy warto psuć efekt całości takim sprzętem.

Co o tym myślicie? Czy nie będzie dużych strat (czy wykorzystam w amplituner i głośniki przy takim dvd)?

Hej,

Filipe podejdź do tego z drugiej strony. Biorąc pod uwagę wysoką cenę za odtwarzacz BD Denona może warto zastąpić go odtwarzaczem innej marki. W tym przypadku lepiej mieć lepszy amplituner i głośniki. Jeśli zaś chodzi o resztę zestawu to:

Amplituner Denon AVR 2113 - 2695 zł

Zestaw kolumn Dali Zensor Set 7/1/Vocal - 4599 zł

Są to ceny sugerowane, zawsze jeszcze utargujesz coś na kable i zostanie na odtwarzacz BD.

Pozdrawiam,

Michał

A brałbyś Denon AVR 2113 czy Marantz sr5006? Napisałem przed chwilą drugą konfigurację.

Osobiście zdecydowałbym się na Marantza SR5006. Moim zdaniem, w przypadku takiego przeznaczenia zestawu i niewykorzystywaniu tak naprawdę odtwarzacza BD do odtwarzania macierzystego formatu możesz śmiało zdecydować się na odtwarzacz Panasonica. Jeśli spowoduje to, że zdecydujesz się dzięki temu na lepszy wzmacniacz i lepsze kolumny to tylko i wyłącznie na tym skorzystasz. Takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam,

Michał

Osobiście zdecydowałbym się na Marantza SR5006. Moim zdaniem, w przypadku takiego przeznaczenia zestawu i niewykorzystywaniu tak naprawdę odtwarzacza BD do odtwarzania macierzystego formatu możesz śmiało zdecydować się na odtwarzacz Panasonica. Jeśli spowoduje to, że zdecydujesz się dzięki temu na lepszy wzmacniacz i lepsze kolumny to tylko i wyłącznie na tym skorzystasz. Takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam,

Michał

Czyli zostaje na 100%:

• Marantz SR5006
  • DALI zENSOR 7
  • DALI zENSOR 1
  • zensor vokal

"Jeśli spowoduje to, że zdecydujesz się dzięki temu na lepszy wzmacniacz i lepsze kolumny to tylko i wyłącznie na tym skorzystasz" - decyduję się na lepszy sprzęt, czyli ten, który podałem powyżej, ale nie dzięki temu, że rezygnuję z lepszego odtwarzacza. Moje zdanie jest takie, że jeśli na pewno warto dopłacić i kupić coś lepszego to tak zrobię. Jeśli zdecydowanie nie, to zostanę np. przy tym panasonic'u, co niestety wydaje mi się że trochę "szpeci" ten zestaw, ale ceny mówią same za siebie.

Podsumowując:

Nie chcę dopłacić 1700zł (z panasonic ok. 300zł do ud5005 za 2000zł) tylko dla firmy, czy wyglądu.

Jeśli parametrami, wykonaniem i efektami będą zbliżone, to chcę kupić tańszy.

Jeśli poprzez to, że kupię tego słabszego panasonica stracę znacznie na jakości filmów, czy muzyki odtwarzanych z dvd, to wolę dopłacić. To jest jedyna zagwozdka. Jeśli dostanę odpowiedź na te pytania, to decyzja będzie jasna.

Dzięki za odpowiedzi.

Pozostanie jeszcze +1 pytanie - jakie kable kupić, żeby chodziło to b.dobrze?

Nie można powiedzieć, że pomiędzy odtwarzaczem Panasonica za 300 zł a Marantzem za 2000 nie będzie różnicy. Marantz będzie lepszy i nie ma tu czego ukrywać (szczególnie podczas odtwarzania muzyki czy też koncertów). Jeśli możesz sobie pozwolić na taki wydatek to moim zdaniem warto pozostać przy UD 5005, gdyż podkreślam Marantz będzie lepszy. Wybór odtwarzacza innego producenta jest swego rodzaju kompromisem, jeśli nie musimy się na niego decydować to tym lepiej dla Nas.

Pozdrawiam,

Michał

Dzięki za odpowiedzi.

Wybiorę jednak chyba ten odtwarzacz Marantza.

Podpowiecie mi jeszcze jakich przewodów będę potrzebował do takiego sprzętu (przekrój i producent)?

• przód - 4mm czy 2,5 mm?
  • tył i centralny - 2,5 mm czy 1,5 mm?

Z góry bardzo dziękuję.

I jeszcze jedno pytanie - jakie w rozsądnej cenie kupić stojaki na dali zENSOR 1?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.