Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. To mój pierwszy post na forum ;-) Niedawno stałem się posiadaczem modelu 5.32. Wybór nie był prosty - testowałem różne DACi z podobnej półki cenowej, ale o tym będzie oddzielny wątek w swoim czasie. Generalnie bardzo fajny DAC. Z Audio-gd słuchałem jeszcze 3.384 ale grał trochę za analitycznie i bez ciała.

Wczoraj zainstalowałem ten nowy firmware 2014 i sterowniki. Na forum head-fi jest dyskusja na ten temat http://www.head-fi.org/t/638252/audio-gd-usb-32-firmware-drivers-and-feedback-thread/105

"I must say the new driver and firmware are improvements over the previous versions, with deep, resonant bass, less abrasive and open trebles with an opening up of the soundstage. Seems to have a deeper, and higher opening up of the soundstage. Very 3D quality."

Dźwięk faktycznie ulega wyraźnej zmianie. Słychać więcej środka i dźwięk jest bardziej 3D. Są też problemy z plikami 192 - albo nie działają, albo pojawiają się trzaski, szumy. W panelu ASIO brak opcji wyboru 24/32bit. Wtyczka w Foobar twierdzi, że jest 32bit.

Pozdrawiam

Try to fixed the fail update firmware:

If user have update an wrong file to the firmware may cause the unit can’t working with USB.

User can try to fix the matter .

1, Connect the device and power on, open the tool, the USB devices show “VIA HID DFU” not audio-gd anymore . (If the tool have not show any device, check the USB connect ,

try to connect with other USB port )

2, Click “ file ” , select “Open Image” , select “ All files ** “, Select the proper firmware update file .

3, On the right side of the tool, select “ Update All” , click “ Start ‘ .

4, Waiting few minutes until the Trace window show “ Successful ‘ message ,and the device show audio-gd again .

We have intentionally update a wrong file and succeed fixed the fail .

If user can’t fixed succeed, must want to replace the firmware chip in the device.

Po tej zabawie dac mi juz nie wstal. Da sie to jakos odkrecic czy musze kupic jakas nowa kostke?

Pewnie nie przeczytałeś instrukcji do ładowania wsadów i nadpisałeś wsady do kości pamięci przez zmianę kolejności funkcji programu ViaDfuTool.

Zrob to ponownie prawidłowo, może uda się wykasować i poprawnie zapisać pamięć.

Jeżeli nie wstanie to wyjmij kostkę pamięci z konwertera USB i wstaw zapasową, którą pewnie dostałeś z DACem. Jest wymienna na stoliczku.

Tym razem zrób to dokładnie z instrukcją. Na stronie AGD i 4HiFi jest filmik jak wymieniać soft a w zestawie z paczką do której podałem link , znajduje się instrukcja.

Firmware 2014 pracuje bardzo dobrze. Sprawdzałem pod Linux wszystkie gęstości do 24/192.

Edytowane przez marekzawa

Pewnie tak zrobiłem zamiast wladowac dfu z filmiku.

Nie dostałem zapasowej kosci na stoliczku, inaczej bym się nie pytal. Powinna być przy zakupie?

Teraz urucamiajac dfutool soft w ogole nie widzi wejścia USB co jest jednoznaczne z niemoznoscia wgrania czegokolwiek:) Z tego co kojarze kostka kosztuje 1.3 dolca u Kingwy, ale gorzej z oczekiwaniem. Na szczęście na dniac przycodzi z powrotem WaveIO.

Dziwna sprawa, ze dac gra po optyku z dekodera mimo, ze również nie mogę poprawnie zainstalować sterow daca przez setup.

Edytowane przez zibra

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Nie dostałem zapasowej kosci na stoliczku, inaczej bym się nie pytal. Powinna być przy zakupie?

U mnie była zapakowana w piankę. O mały włos jej nie wyrzuciłem sądząc ze to kawałek piankowej wkładki.

Kostki powinny być dostępne w 4HiFi.

Dziwna sprawa, ze dac gra po optyku z dekodera mimo, ze również nie mogę poprawnie zainstalować sterow daca przez setup.

Nic w tym dziwnego. Optyk nie potrzebuje sterów tylko USB.

Ja byłem osobiście wypozyczyc daca i to wszystko odbywalo się na wariata. Dosylano mi później przewod sieciowy i USB i to cyba wszystko.

Zdjae sobie sprawę, ze do optyka nie potrzeba sterow:) Nie wiem tylko po co w takim razie w paczce jest folder PC driver 2014. Czy jego zainstalowanie nie wystarcza, żeby mieć najnowszy soft również dla konwertera USB?

Jeśli zas wgrywamy najnowszy soft dla VIA poprzez DFUTool to co daje nam dodatkowo instalacja nowego PC Drivera? Nie wiem czy napisałem zrozumiale:)

Edytowane przez zibra

Nie da sie poprawnie zainstalowac nowych sterowników do Windows jeżeli w konwerterze nie ma odpowiedniego firmware 2014 i konwerter nie jest połączony do kompa.

Instalacja sterowników jest szcegółowo opisana w paczce do ściągnięcia oraz na stronie AGD.

Najpierw instalować należy Firmware a potem sterowniki do Windows. To razem stanowi komplet dla poprawnego działania.

Pod Linux i OSX sterowniki są oczywiście zbędne :)

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Ja byłem osobiście wypozyczyc daca i to wszystko odbywalo się na wariata. Dosylano mi później przewod sieciowy i USB i to cyba wszystko.

Zdjae sobie sprawę, ze do optyka nie potrzeba sterow:) Nie wiem tylko po co w takim razie w paczce jest folder PC driver 2014. Czy jego zainstalowanie nie wystarcza, żeby mieć najnowszy soft również dla konwertera USB?

Jeśli zas wgrywamy najnowszy soft dla VIA poprzez DFUTool to co daje nam dodatkowo instalacja nowego PC Drivera? Nie wiem czy napisałem zrozumiale:)

Jak sobie uwaliłeś firmware do konwertera USB to zadzwoń do 4HiFi i Ci przyślą, co za problem. To jakieś grosze. Wydłubiesz i założysz nową. Jest na podstawce, więc to 5 minut roboty.

A co do tego czy jest zapasowa w komplecie, czy nie to zależy od tego, czy ktoś kupuje "na przełomie" to znaczy jak pojawia się nowy firmware. To wtedy założone ma stare, a luzem dostaje nową kostkę do kompletu. Żeby mógł sobie wymienić sam, a nie kombinować z wgrywaniem po kablu. Co jak widać, nie wszystkim wychodzi na zdrowie :). Ale jak jest wersja stabilna, dawno nie było nowej, to i w komplecie z przetwornikiem nie dostaje się drugiej kostki. Bo i niby po co?

W 11.32 miałem zapasową, a w 3 innych nie było, więc nie ma reguły.

Edytowane przez SlawekR

@zibra

Kostka firmware była dodawana wtedy gdy nie było jeszcze dostępnego softu do jego wgrywania. Potem zaprzestali ich dodawania, stąd nie wszyscy mają.

Sprawdzałeś połaczenie z innym gniazdem USB przed odpalaniem Dfu Tool ?

sprawdzałem inny port USB. Czyli najpierw DFUTool, a potem PC Driver 2014?

Czy konwerter USB z "wadliwa" kostka na stoliczku będzie dzialac na Linuxie w takim razie? Linux nie potrzebuje firmware i innyc dupereli i wie lepiej jak konwerter ma dzialac optymalnie?

Wiem, ze kostka to bzdet, wiem, ze popelnilem blad i nie sprawdzałem inne polaczenie.

Może komus te informacje się na przyszlosc przydadzą:)

Edytowane przez zibra

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

@zibra

Kostka firmware była dodawana wtedy gdy nie było jeszcze dostępnego softu do jego wgrywania. Potem zaprzestali ich dodawania, stąd nie wszyscy mają.

....

No nie do końca jest tak jak piszesz, przy 11.32 miałem kostkę, a wgrywanie softu było już wtedy na porządku dziennym. Myślę więc, że to bardziej "naukowa" reguła doboru była, taka chińska, znaczy coś w stylu, "rzuć monetą" jak wypadnie reszka, to dodajemy ;-).

Czyli najpierw DFUTool, a potem PC Driver 2014?

Czy konwerter USB z "wadliwa" kostka na stoliczku będzie dzialac na Linuxie w takim razie? Linux nie potrzebuje firmware i innyc dupereli i wie lepiej jak konwerter ma dzialac optymalnie?

Zibra, normalnie kostka pracuje jako sterownik. Soft DFU, służy do przełączenia interfejsu USB w tryb aktualizacji kostki, jak można przypuszczać. Jest duża szansa, że nawet jeśli nie działa Ci w trybie sterownika, to komunikacja w trybie programowania jest możliwa do nawiązania, wtedy trzeba wgrać po prostu właściwe firmware na właściwe miejsce i ruszy. Ale jak już nawet softem do flashowania nie będzie komunikacji, to wtedy wymiana ręcznie pozostaje. Musisz więc póki co przetestować wszystkie możliwe opcje, na okoliczność ustanowienia komunikacji w ogóle.

Linux tak samo potrzebuje firmware w kostce, aby interfejs mu się przedstawił, co on za jeden i jakich sterowników należy użyć.

A to siedzi właśnie w firmware. Za to soft do programowania kostki, tego nie potrzebuje, bo on nie szuka konwertera USB, tylko szuka kostki do zaprogramowania. Soft do programowania przerabia na chwilę konwerter USB/I2S w programator pamięci flash. Paniał?

Edytowane przez SlawekR

Komp nie widzi daca niezaleznie jaka wersje usb32 cce mu wgrac.

Installed components :

None

Fail to Installed components :

Audio-gd USB Device Ver1.0

I dalej cos w stylu prosze sprawdzic czy urzadzenie jest podpiete.

Bez nowej kostki sie raczej nie obedzie.

Co do firmware panial:)

sprawdzałem inny port USB. Czyli najpierw DFUTool, a potem PC Driver 2014?

Najpierw podłączasz komp i DAC kablem USB. Włacz DAC i w kopie powinien się zgłosić moduł USB /również dzwiękowo, taki gong usłyszysz/.

Teraz odpal DFU TOOL i sciągnij nim stary soft z pamięci a potem wgraj nowy Firmware2014.dfu

Dopiero jak zainstalujesz nowy Firmware to instaluj odpowiedni dla niego sterownik dla Windows.

Wadliwie zainstalowany Firmware nie będzie działać pod żadnym systemem.

Linux i OSX nie potrzebuje sterowników systemowych, których potrzebuje Windows. Linux i OS potrzebują tylko Firmware do konwertera USB.

Windows potrzebuje Sterowników i Firmware.

Najgorsze jest to, ze teraz kompletnie nie mam odezwu ze strony konwertera, nawet tego VIA ID DFU. Kompletnie nic. Mam nadzieje, ze nowa kostka rozwiaze problem.

Dzieki za probe pomocy:)

"rzuć monetą" jak wypadnie reszka, to dodajemy ;-).

Chyba na tej zasadzie dostałem zapasowy wsad do pilota przy zakupie NFB-6 :)

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Coś mi się wydaje, że Kolega Zibra ubił komunikację na amen. A było wgrywać do niego soft do sterowania lodówką? ;-).

A tak poważnie, jak nie ma komunikacji, to soft można wgrać na dowolnym uniwersalnym programatorze. Wtedy nie trzeba żadnego "DFU Tool" tylko czystego bina, czy w czym to tam siedzi. Musisz tylko znaleźć kogoś z programatorem. W firmach komputerowych, tych dobrych ;-), powinni mieć takowy. Do mnie masz za daleko, bo bym Ci go zaprogramował, musiałbym tylko szafę odkurzyć i znaleźć programator.

Chyba na tej zasadzie dostałem drugi wsad do pilota przy zakupie NFB-6 :)

No ja miałem to samo, dwa piloty do 10ES2. Ale moja radość nie trwała długo, bo w jednym działała tylko połowa przycisków. Więc pewnie stąd dwie sztuki :)

Edytowane przez SlawekR

Wgrywanie firmware w większości sprzętów niesie jakieś ryzyko, ale na kilkadziedziąt takich zabiegów w różnych sprzętach (płyta główna, HDD, TV, DAC, odtwarzacz multimedialny, tel. stacjonarny, komórka, router a nawet samochód itd.) jeszcze "odpukać" nic mi nie padło.

Edytowane przez Paweł78

SlawekR kompletnie nie wiem o czym mówisz, ale mam nadzieje, ze nowa "opampopodobna" kostka będzie lekiem na cale zlo?:)

Przy okazji skoro jest w watku nieco więcej ożywienie - ktoś już pytal o podmianę zegara przy Sabre na np. Crysteka. Przy odrobinie sprytu nie jest to niemożliwe. Ktos probowal albo zamierza?

Pawel ja tez już to robilem czy to w nowy bios w komputerze czy komórce, a tu masz. Tam wiem, ze trzeba być ostrzonym a tu myslalem sobie "ee co się może stać":))

Edytowane przez zibra

No ja miałem to samo, dwa piloty do 10ES2. Ale moja radość nie trwała długo, bo w jednym działała tylko połowa przycisków. Więc pewnie stąd dwie sztuki :)

W mojej działają wszystkie przyciski, sprawdzone :)

Gdzieś na stronie AGD przeczytałem że są różne wkłady do pilotów aby uniknąć sterownia np. głośnością jednocześnie w kilku urządzeniach AGD.

Pomyślałem że pewnie dlatego dodają drugą aby wymienić w razie potrzeby. Sprawdziłem i okazało się że wsad jest taki sam jak ten w pilocie.

U mnie nie ma problemu ponieważ do wzmaka słuchawkowego NFB-6 korzystam z połaczenia ACSS, a tam leci pełny sygnał z DACa bez tłumienia.

Firmware 2014 pracuje bardzo dobrze. Sprawdzałem pod Linux wszystkie gęstości do 24/192.

Część osób zgłasza jednak problem.

"Kingwa responded to my Email about no 192Khz playback with 2014 firmware. A few hours ago he confirmed the issue on a Master 7 in his lab."

Problem może sprawiać nowy sterownik dla Windows, bądz jego niepoprawna instalacja, a nie firmware 2014 dla konwertera USB, który pod Linuxem pracuje poprawnie do 24/192 włącznie.

Takie są uroki Windows :)

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Problem może sprawiać nowy sterownik dla Windows, bądz jego niepoprawna instalacja, a nie firmware 2014 dla konwertera USB, który pod Linuxem pracuje poprawnie do 24/192 włącznie.

Takie są uroki Windows :)

Pod OSXem pracuje w 32/384, bez najmniejszego problemu :). Więc to wszystko kwestia sterowników.

Edytowane przez SlawekR

Musze pocwalic firme dystrybutora z Gliwic, bo po dzisiejszej rozmowie Pan Andrzej zaproponowal wysylke nowego scalaka za darmo. Jutro będę miał kostke w domu.

Pytaie co zrobić ze stara i do kogo zwrocic się z jej urucomieniem? Czy ten programator to jakies urządzenie czy program?

Czy ten programator to jakies urządzenie czy program?

Programator to urządzenie z oprogramowaniem.

Tajemnicza kostka na stoliku to ST 25VF 512A, czyli pamięć szeregowa 512K.

Wystarczy kupic taka kostke i przelutowac na stoliczek, żeby interfejs ozyl czy tez ona musi być już wstępnie "zapisana" odpowiednimi danymi?

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Wystarczy kupic taka kostke i przelutowac na stoliczek, żeby interfejs ozyl czy tez ona musi być już wstępnie "zapisana" odpowiednimi danymi?

Ale jaką kostkę, gdzie i co przelutować? Kostka jest zazwyczaj standardowa z nóżkami. A jak chcesz nową, to najlepiej kupić, wsadzić w dowolny programator dedykowany lub uniwersalnego Willema:

http://ujeb.se/USBnaamen

O Willemie można tutaj poczytać:

http://ujeb.se/USBwDacu

Do tego odpowiedni wsad do kostki, zaprogramować, wsadzić w DACa i zapomnieć o temacie.

Sorki za linki, ale uwielbiam tę skracarkę adresów. Nie mogłem się powstrzymać :)))

Edytowane przez SlawekR
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.