Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowe konstrukcje Dinka

donic

Rekomendowane odpowiedzi

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Odezwał się etyk i troll.

Przed chwilą było "spadaj trollu". Kiepsko ci zmiana wyszła, tamto przynajmniej odzwierciedlało stan twojego umysłu. Teraz to ni pies ni wydra.

Życzę powodzenia, w dalszej kłótni. Dla każdego coś miłego. A ja spadam.

nosferartur

Człowieku, ale żeś się rozpisał. Niestety na darmo, gdyż - możesz wierzyć lub nie - rzuciłem tylko okiem na długość tego elaboratu i nawet nie chciało mi się tego czytać. Nie wysilaj się już więcej, gdyż nie jestem zainteresowany Twoimi mądrościami.

Gość nosferartur

(Konto usunięte)

Człowieku, ale żeś się rozpisał. Niestety na darmo, gdyż - możesz wierzyć lub nie - rzuciłem tylko okiem na długość tego elaboratu i nawet nie chciało mi się tego czytać. Nie wysilaj się już więcej, gdyż nie jestem zainteresowany Twoimi mądrościami.

Wiem, że przeczytałeś, wiem też, że przeczytasz przynajmniej jeszcze z raz, choć kompletnie mnie to już nie interesuje. Napisałem, co należało, Wszystko co miałem do powiedzenia, powiedziałem. Władni intelektualnie zrozumieją, reszta mnie nie interesuje. Na pożegnanie wspomogę się słowami poezji. Haiku Darka „Brzuski” Brzuskiewicza p.t. „Mistyka”

Mi styka!

Gość rochu

(Konto usunięte)

Rzeczonemu poecie może chodzić też o to, iż jedna jego szara komórka po długim poszukiwaniu odnalazła wreszcie drugą szarą komórkę, w efekcie czego razem stworzyły piękną synapsę.

W tej satysfakcjonującej dla niego sytuacji, uradowany podmiot liryczny krzyczy z zachwytem:

- Mi styka!

Łał, ale fajna zabawa - postaram się nadrobić i adekwatnym "haiku" włączyć się do zabawy:

Stary staw;

Żaba wskakuje

Plusk wody.

Na dobranoc:

Zachód słońca -

również w oczach żaby

błyszczą łzy.

Słucham tylko muzyki.

nosferartur

Człowieku chyba coś Ciebie opętało ale znalazłem rozwiązanie.

Otóż przyjmij, że się pomyliłem i ...

DINK GENIALNYM KONSTRUKTOREM JEST !!!

a teraz ...

możesz dać już sobie spokój.

Życzę powrotu do zdrowia

nosferartur

Człowieku chyba coś Ciebie opętało ale znalazłem rozwiązanie.

Otóż przyjmij, że się pomyliłem i ...

DINK GENIALNYM KONSTRUKTOREM JEST !!!

a teraz ...

możesz dać już sobie spokój.

Życzę powrotu do zdrowia

Tu raczej specjalista jest potrzebny, a nie życzenia.

ZEN

Zadyma jak zwykle o pietruszkę.

Genialny, nie genialny - walić to (prostacko, jak cała ta dyskusja, ujmując).

Dinnk na pewno dobrym inżynierem jest. Nie bał bym się przed jego konstrukcjami na 845, a to czy brzmieniowo pasują? To już każdy może sam ocenić - jeśli będzie miał ochotę.

Jedni wolą kiełbaski z grilla, inni z patyka nad ogniskiem.

Słucham tylko muzyki.

Genialny, nie genialny - walić to (prostacko, jak cała ta dyskusja, ujmując).

Dinnk na pewno dobrym inżynierem jest.

Odpowiem w tym samym stylu "walić to" co myślisz o inżynierskich zdolnościach nadkonstruktora Dinka , gdyż wątek nie dotyczy wyłącznie wysokich lub niskich kwalifikacji inżynierskich tegoż Dinka lecz również, a może przede wszystkim, jakości jego przedwzmacniacza gramofonoweogo (Dink Phono Knota) oraz jego podejścia handlowego, przed czym przestrzegam (nie tylko zresztą ja, spójrz np. na wpis #198).

Nie musiałem się do niczego, ani o niczym przekonywać. Opinia Donica wypaczyła spojrzenie na ten przedwzmacniacz. W moim systemie zastąpił on, nota bene, niezłego w swojej kategorii CA 640P, nie istnieje żaden poziom porównawczy dla tych dwóch urządzeń.

Przedwzmacniacz Dinka gra na chwałę klasycznej lampie, bardzo efektowną średnicą. Nie to by zbywało mu na skrajach pasma, nie robi ich, zwyczajnie, najważniejszymi w przekazie. Nie gra jak nowomodne urządzenia ni to lampa, ni tranzystor, uwypuklające „najważniejszą” część przekazu, bas, a takiego nowoczesnego brzmienia szukał pewnie Donic. Nie podnosi też znaczenia wysokich częstotliwości, tak by było bardziej hi-endowo, bo i po co? Przybliża jednak do naturalnej barwy instrumentów, dobrze zaznacza ich miejsca w przestrzeni, i bardzo wspomaga w definiowaniu ich mas.

Kryspin,

Przeglądają zakładkę "Nasze analogowe ustroje" znalazłem tam Twoje całkiem świeże wpisy (zaledwie sprzed paru miesięcy). Wpisy te bardzo mnie zdziwily i zupelnie nie korespondują z Twoją bardzo chwalebną, eskpercką, wręcz analogowo-audiofilską recenzją Dink Phono Knota lub odwrotnie, czyli ta recenzja "nie konweniuje" jakoś z Twoim ubogim doświadczeniem analogowym .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

#494 "Gramofon kupiłem wyregulowany i niczego nie musiałem zmieniać i nic ustawiać.

W przyszłości kiedy kupię nową wkładkę poproszę o pomoc kogoś, kto się na tym zna, lub zabiorę gramofon do sklepu i tam mi ją zamontują."

No to Twoje doświadczenie analogowe jest potężne. Naucz się raczej ustawiać podstawowe elementy w gramofonie, gdyż moje, kilkuletnie już doświadczenie po powrocie do analogu stanowczo podpowiada, że gramofon należy wyregulować (a przynajmniej sprawdzić) nawet po przeniesieniu na inny stolik. Źle skalibrowany gramofon źle gra.

Pytanie dotyczy Dink Phono Knota

#494 "Porównywałem z tranzystorowymi np CA 640, ale nie było co porównywać :) Nie porównywałem bezpośrednio z innym przedwzmacniaczem lampowym.",

Jeżeli porównywałeś Phono Knota tylko do CA640, to pewnie masz rację, że gra lepiej (nie znam tego urządzenia). Nie pisz natomiast o graniu na "chwałę klasycznej lampie", gdyż pewnie nadal nie masz o tym pojęcia. Z moimi gramofonami grały m.in. preampy (nie słuchałem ich u innych lecz grały w moich systemach):

- RCM Sensor Prelude

- Lehmann Audio Black Cube

- Graham Slee Reflex M

- Art Audio Vinyl One (lampa)

- Leben RS-30EQ phono stage (lampa)

i wiem o czym mówię pisząc, że grało to chudo i bez basu (oczywiście Dink Phono Knot, a nie żaden z wymienionych).

" ...

Transformatorki Step-up (Dink)

Pre lampowy (Dink)

Wzmacniacz w obudowie Music Angel 845 (Dink)

(...)

Wygląda no to, że chyba jestem jakimś fanem Dinka haha ;-)

..."

Odpowiadając na Twoje własne pytanie, chyba masz rację - jesteś jego fanem. Poradzę ci tylko, pozbądź się tego dinkowego badziewia DIY, a wejdziesz na trochę inny poziom, bo gramofon masz dobry, zresztą wkładkę również i warte czegoś znacznie lepszego.

pozdr

donic

Ukryta Zawartość

Donic

Wbrew temu, co mi tutaj powyciągałeś mój kontakt z analogiem nie jest krótki. Nie sądzę by Twoje „doświadczenia” były jakoś większe. Do analogu nie musiałem nigdy „wracać”. Jest to jednak mój pierwszy unipivot i nie nauczyłem się go regulować, pewnie długo się za to nie zabiorę. Myślę, że nie ja jeden. Jak już sobie tam pooglądałeś i poczytałeś to wpis 497 powinien ci wyjaśnić dlaczego. Nie ma w moich postach, natomiast, niczego, co mogłoby wskazywać, że nie jestem w stanie ocenić, czy ramie, albo wkładka są dobrze skalibrowane, a sam gramofon prawidłowo wypozycjonowany. Służą do tego odpowiednie pomoce. Posiadam takowe, jestem w stanie dać sobie radę z wkładką zamocowaną w „klasycznym” ramieniu, jak i z regulacją samego ramienia, pewnie nie gorzej od Ciebie. Choć przed Twoim „kilkuletnim już doświadczeniem” chylę czoła. Bezpośrednio, w obecnym systemie, porównywałem jedynie z Ca 640, sam przecież o tym napisałem, co nie znaczy, że nie słyszałem innych urządzeń, chociażby EAR 834p, Icon Audio PS1, Audion Premier PS, Pro-Ject Tube Box (pierwszy model), Graham Slee Era Gold, RCM Sensor Prelud. Pozwala to na pewną orientację i wyobrażenie na temat brzmienia, przynajmniej jak dla mnie. Nie muszę przecież mieć wszystkiego, na własność, w domu. Nie będę się finansowo zarzynał by urządzenia za tys. złotych zastępować takimi za tys. euro, wtedy, gdy, ja sam, do sensu zamiany nie jestem przekonany. Możliwe, że coś tutaj zmienię, gdy będę pewien, że warto. Na razie nie zaprzątam sobie tym głowy, tak jest dobrze.

Kryspin

No cóż, być może źle zinterpretowałem Twoje wpisy. Jeżeli Cię to uraziło, to przepraszam.

Pomimo tego powtórzę, masz dobry gramofon i dobrą wkładkę, podłącz je do innego SUT i preampu a musi być lepiej.

donic (nie bierz wszystkiego tak dosłownie) - co do postu 198 znam sprawę lepiej niż ty :).

To, że Dink ciężki jest w dyskusji (czytać należy chamski), i mnie zwyzywał na PW w imię swoich racji schematowych (sprawa dotyczyła poprawności konstrukcji mojego wzmacniacza i użytego w nim wtórnika whitea, do którego się dokleił, nie wiadomo po co) - też jest znana.

O kontaktach handlowych Dinka nie będę się wypowiadał, bo nie miałem z takowymi do czynienia.

Słucham tylko muzyki.

donic (nie bierz wszystkiego tak dosłownie) - co do postu 198 znam sprawę lepiej niż ty :).

To, że Dink ciężki jest w dyskusji (czytać należy chamski), i mnie zwyzywał na PW w imię swoich racji schematowych (sprawa dotyczyła poprawności konstrukcji mojego wzmacniacza i użytego w nim wtórnika whitea, do którego się dokleił, nie wiadomo po co) - też jest znana.

O kontaktach handlowych Dinka nie będę się wypowiadał, bo nie miałem z takowymi do czynienia.

Okey, sorry.

Cała ta sprawa, a w szczególności wypowiedzi niektórych mądrali, spowodowała, że dosyć nerwowo i bez sensu reaguję.

pozdr

donic

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

na forum brakuje takiej zakładki "SYF" tam można by wylewać żale, prać brudy, obrzucać błotem, udowadniać innym głupotę itp.

Tak czytam te wpisy i powiem szczerze, że dziwię się nad ilością czasu poświęconego na udowadnianie, udowadnianie wszystkiego, począwszy od tego kto ma rację, skończywszy na głupocie, widać niektorzy w tym się realizują

<p>

na forum brakuje takiej zakładki "SYF" tam można by wylewać żale, prać brudy, obrzucać błotem, udowadniać innym głupotę itp.

Tak czytam te wpisy i powiem szczerze, że dziwię się nad ilością czasu poświęconego na udowadnianie, udowadnianie wszystkiego, począwszy od tego kto ma rację, skończywszy na głupocie, widać niektorzy w tym się realizują

A jak Ty rozwiązałbyś ten problem mądralo ?

Ja opisałem tutaj realny problem i doświadczenie, które mnie dotknęło. Jeżeli ci to nie odpowiada, to nie wchodź do tego wątku, nikt ciebie tutaj nie zapraszał.

A jeżeli tak sobie fantazjować, to ja byłbym za tym, aby powstała zakładka 'ZŁOTE MYŚLI MĄDRALI' gdzie tacy jak ty, czy taki janosik/robin hood moglibyście sobie pisać co Wam się

Zastanawiam się czy go nie łyknąć-bo nowy 2000 a tu mamy za 32% ceny.

Jak myslicie warto czy nie warto?

Wiem gdzie jest muzeum techniki jakby nie przypasił!!

Czy to ten sam pre, którego sprzedawał trzy tygodnie temu Donic?

Ukryta Zawartość

Sprzedaje ten sam człowiek, który ode mnie kupował, a i urządzenie wygląda jak wypisz, wymaluj Phono Knot by Dink

Ukryta Zawartość

Czy ten watek to juz nie przesada..? Jaki jest w tym sens..? "Lampowe konstrukcje..." a opisywany jest jeden preamp. Moze wypowiedza sie wlasciciele innych konstrukcji..? Osobiscie mam PP / EL 84 i jestem zadowolony. Tak samo z przedwzmacniacza.

Czy ten watek to juz nie przesada..? Jaki jest w tym sens..? "Lampowe konstrukcje..." a opisywany jest jeden preamp. Moze wypowiedza sie wlasciciele innych konstrukcji..? Osobiscie mam PP / EL 84 i jestem zadowolony. Tak samo z przedwzmacniacza.

No i proszę, jest już pierwszy zadowolony użytkownik; de facto chyba drugi, bo o ile pamiętam, to kol. Kryspin również był zadowolony z produktu konstruktora Dinka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.