Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o bass reflex

marwask

Rekomendowane odpowiedzi

c.d. co do rurki w Ostinato 2000

chcąc zastosować inną rurke niż "scieto stożkową" jak w Ostinato można zastosować inną rurke np. o przekroju walca z tym że powierzchnia zastosowanej rurki powinna byc taka sama jak rurki w Ostinato 2000, a co za stym idzie rurka o fi5,7cm bedzie miec długość 16 cm i uzyska sie w ten sam sposób to samo strojenie. nie ważne jaką fikuśna rureczke zastosujemy ale ważne jest to aby powierzchnia klonowanego bassreflexu była taka sama jak zastosowanej w Ostinato.

chyba sie nie zakręciłem

pozdro, thx

>Fourierek

Nadal coś kręcisz ;-)

Raz piszesz, że taka sama powinna być powieżchnia rurki innym razem, że taka sama powinna być objętość rurki. Jeżeli przyjmiemy, że rzeczywiście taka sama powinna być objętość tunelu bassreflexowego to ten stożkowy z Ostinato ma taką samą objętość jak walec o średnicy 5,7 cm i wysokości 14 cm. Jak wyliczyłeś aby tak samo dostrajać tunel walcowy powiniem mieć długość 16 a nie 14 cm. Tym sposobem teoria o takiej samej objetości tuneli została obalona. Przemyśl to :-).

Jeżeli zaś bierzemy pod uwagę powieżchnię przekroju tunela stożkowego to pytam po raz kolejny: w którym miejscu ją mierzymy? W najwęższym, najszerszym czy gdzieś pośrodku?

A może poprostu konstruktorzy Ostinato 2000 korzystali z jakiegoś innego wzorku na wyliczenie tunelu?

>>>jacbl jest tak:

bierzemy pod uwagę Dmin - minimalna srednica tunelu (wewnetrzna!), przy której nie ma turbulencji i "gwizdów" powietrza. Jesli zastosujesz mniejszy otwór, powinienes wygładzić brzegi rurki lub zastosować tzw. "kołnierz" przy ujsciu tunelu to logiczne,dalej.

rachujesz ze wzoru :

Lv = (23562.5*Dv^2*Np/(Fb^2*Vb))-(k*Dv)

gdzie:

Lv - długosć tunelu bass-reflexu przy srednicy Dv (najlepiej jakby byla to Dmin) i liczbie portów Np.

Wartosć k zależna jest od tego z jakim typem tunelu mamy do czynienia. W standardowych kolumnach bass-reflexowych jeden koniec tunelu jest "przytwierdzony" do powierzchni scianki. Jesli u nas bedzie tak samo to k=0.732, jesli jednak koniec ujscia tunelu nie bedzie "leżał" na jednej ze scianek to k=0.614...

wynosi: Lv = 14,47cm dla Dmin=5,4cm i jest oki

to na tyle by było,i chyba znów coś zamotałem oby nie??

jest oki klir , pozdro

I trzeba było tak od razu. W końcu napisałeś, że przy liczeniu bierzemy pod uwagę średnicę tunelu w najwęższym miejscu a o to własnie pytałem w moim pierwszym wpisie.

No ale gdybyś to napisał na samym początku to wątek by się tak nie rozwijał ;-)

klir, oki i pozdro

Wszysko jest ok :)

Tylko że Dmin to własnie minimalna zalecana średnica jeśli chodzi o występowanie turbulencji.

Natomiast wcale nie jestem przekonany ,że to zalecana do obliczeń strojenia mniejsza średnica stożkowego tunelu.

Podobno powinno się liczyć Dśrednie i dopiero wstawiać go do wzoru.

Trzeba by to wyjaśnić ...

Pozdrawiam

Odpowiedz na pytanie powinny Ci udzielic same konstrukcje , pewnie slyszales pare roznych kolumn, sam wydumaj sobie kiedy bas przypomina Ci o "o prawdziwym brzmieniu " a nie jest sztucznie podbity.

osobiscie wole kiedy bas r. jest z tylu nisko i rura jest dluga, a kolumna jest strojona bardzo nisko , jest wtedy oddech ale nie slyszy sie sztucznych podbic wyzszego basu

natomiast jesli chodzi o GDN20 to zapomnij ze on przeniesie Ci 3kh ten glosnik zdycha juz na 1kh wogole nie ma srednicy, zdecydowanie nie polecam go do zestawow dwodroznych bedziesz mial dziure w pasmie wielkosci stodoly

pozd.

ej to nie tak! Nie mozna rozpatrywać długości kanału bez uwzglednienia parametow glosnika,objetosci obudowy. Jak mozna twierdzić ze "osobiscie sie woli długie kanały" skoro jedne głosniki graja z nimi dobrze a drugie zle. Cale te gadanie o srednicy kanału zbieznego tez za bardzo nie mają znaczenia bo i tak jest zbyt wiele zmiannych. Jedynym skutecznym rozwiazaniemm sa tak naprawde pomiary...

troszku żle piszesz pietro4 , ponieważ minimalna średnica zalecana przy której nie występuja turbulencje to dla tego Ostinato i takiego strojenia i głośnika zastosowanego to D>=4,8cm. a jest zastosowana stożkowa o Dmin=5,4cm.

a zapobiec turbulencji pozatym można zastosować zaokrąglone wloty i wyloty w tunelu poprzez nałożenie kołnieży.

pozdro,thx

>Fourierek

Oczywiście , wręcz chyba im dalej odejdziemy od zalecanego minimum tym lepiej ( oczywiście w rozsądnych granicach:) Dmin moich tuneli to 56 , czy nawet 58 mm. Dlatego wyszły mi kilka centów dłuższe , ale wlotów odległość od ściany spokojnie mieści się w normie. W tej chwili mają 22 cm , ale zakładam przycięcie do ok. 20.

A co do kołnierzy ... nie lepsze , trwalsze i przede wszystkim estetyczniejsze są wyprofilowania wlotów i wylotów ?

Pozdrawiam

• 4 lata później...

Pytanko o taka konstrukcje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chodzi o dużą obudowę (ta u góry). Otwór bass reflex jest kwadratowy. Jak rozumiem moge zrobic okrągły?

Jeżeli tak to : wymiary obecnego to 121cm kw i długość 9 cm. Jeżeli chciałbym rurę to w/g mnie powinna mieć średnice ok 12,3cm i długość taka samą. Czy jest jakikolwiek powód poza estetycznym żeby nie dawać rurki BR i robić to tak jak na projekcie?

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Pozwoliłem sobie w tym wątku bo mam pytanie o rurę BR. Jest to obudowa do Fostexa FE126E. Zakładając że do strojenia potrzebuje kanał fi 50mm i długości 115mm (na 61Hz). Mam natomiast rurę stożkową z polinku wg rysunku poniżej. Ja widać w najwęższym miejscu ma 43,25mm, u wylotu już 50mm. Po docięciu do 115 mm będzie miała 44mm. Na jaką długość dociąć aby zachować strojenie?? Czy będzie to miało jakiś wpływ na efekt końcowy jeśli średnica będzie mniejsza mimo dobrania odpowiednije długości?? Po co wogóle robi się stożkowe rury do BR skoro z postów powyżej wynika że do strojenia bieżemy najmniejszą średnicę??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.