Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o bass reflex

marwask

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka lat temu robilem kolumny, ale popelnilem kilka bledow. Teraz chcialbym jeszcze raz cos zbudowac. Glosniki basowe na jakich chce oprzec nowe kolumny, to moje stare GDN 20/80/2. Nie pamietam oznaczen wysokotonowcow, natomiast srednie sa do wymiany, tylko jakie polecacie (tanie)? Czy wogole nie zawracac sobie glowy kolumnami trojdroznymi? Wczesniej skrzynki byly z MDF, ale tylko 12mm, tym razem maja byc 20mm. Nie wiem, czy uda mi sie zrobic jakies dobre wzmocnienia, ale juz sama grubosc powinna wystarczyc, zeby skrzynki nie graly (jak to jest teraz). Skrzynki maja miec ok. 50-60l (teraz ~34l). Patrzylem w programach i charakterystyka schodzi duzo nizej (~35Hz), przy takiej objetosci. Teraz kolejne pytanko, na jakiej wysokosci umiescic otwor bass-reflex? Tuz pod basowym, czy na samym dole i jak dobrac jego srednice, bo to tendy ma byc przeciez przedmuchiwane sporo powietrza (dlugosc wylicze z programu)? Oczywiscie otwor bedzie z przodu.

https://www.audiostereo.pl/topic/9641-pytanie-o-bass-reflex/

To nie takie oczywiste, ze otwor z przodu. Moze lepiej dac z tylu lub na dole.

Co do rozmiaru srednicy - im wieksza, tym lepiej, byle sie rura potem zmiescila na dlugosc w obudowie. Poza tym, jak mozesz wyliczyc dlugosc rury b-r nie znajac srednicy - przeciez te 2 parametry pozostaja w scislym zwiazku?

Piszesz, ze liczyles cos w programach - jakich? Najpopularniejszy WinISD podaje i srednice i dlugosc rury.

Liczylem wlasnie w WinISD. Co do srednicy, to chodzilo mi o to, jaka kupie rure do bassreflexu i wtedy bede liczyl jej dlugosc. Obliczona przez program srednica zalezy w duzym stopniu od Xmax glosnika, a niestety nie znam tego parametru (nie ma go na stronie, ani w materialach do niego). Roznice pomiedzy portem bassreflexu z przodu, a z tylu znam, ale jaka jest, i czy wogole jakas jest roznica pomiedzy rura na dole, a troche ponizej glosnika? Wiekszosc firmowych kolumn ma otwor kolo glosnika.

• 1 rok później...

Wrócę jeszcze do tematu otworu bassreflex i kwestii gdzie najlepiej go umieścić?

Przy założeniu, że kolumny tak czy siak powinny być odsunięte od ścian bocznych i tylnej na minimum metr, to gdzie lepiej dać otwór: z przodu czy z tyłu?

I co ewentualnie z tego wynika dla jakości dźwięku? (pomijając efekty wizualne czy kłopoty z miejscem na odsunięcie kolumn od ścian)

A czy wyżej czy niżej, to tez ciekawe?

Choć tutaj mam mniej wątpliwości, bo w moich Monitor Audio otwór jest na wysokości wysokotonowca, czyli raczej wysoko, a do firmy mam sporo zaufania w kwestii że się znają na budowie kolumn.

Wydaje mi się że usytuowanie otworu zależy od tego gdzie będą stały kolumny.

Jeżeli przy ścianie to otwór musi być z przodu, jeżeli jest możliwość ich odsunięcia od ściany to można dać z tyłu (można wtedy w pewnym zakresie regulować ilość basów przez zmianę odległości kolumn od ściany).

Co do wysokości otworu to umiejscowując go niżej podłogi należy się liczyć z możliwością wpływu podłogi na podbicie basów, zależy też czy kolumna stoi na głoadkiej podłodze, czy na miękkim dywanie).

A jeżeli otwór jest relatywnie wysoko, a kolumny stoją na środku pokoju, daleko od ścian...?

Czy wtedy jest wszystko jedno czy BR będzie z przodu czy z tyłu?

Będą grały identycznie niezależnie czy się umieści otwór z przodu czy z tyłu?

Nic a nic nie wpłynie to na brzmienie? Stereofonię? Przestrzeń?

1.Generalnie jesli masz otwór relatywnie mniejszej średnicy (patrząc na srednice glosnika) to lepiej dać z tyłu - mniej słychać świsty powietrza. Wtedy powinno się odsunąć od ścian ponieważ kazda płaszczyzna ograniczająca (a jesli ustawiwy kolumne w rogu pomieszczenia i damy otwór na dole to jest ich 3 - podloga i 2 sciany) podbija charakterystyke chyba o 3 db (albo o 6). To samo tyczy sie otworu z przodu i na dole. Oczywiscie mozemy to wykorzystać i stroic uwzgledniając te podbicia (jesli wiemy na 100% gdzie kolumny bedą stały). Generalnie czesto pisze sie ze jesli otwor jest z przodu to kolumny moga być blizej sciany,- moze troche blizej niz przy kolumnach z BR do tylu tak ale ze wzgledu na długośc fali promieniującej z BR to i tak nie powinny być blisko.

2. Nalezy uwzglednić mozliwość promieniowania podbarwień płynących od fal stojących - z tego wzgledu najlepiej jest dać kanał w polowie wysokości (tam gdzie fale stojace mają niższą amplitude).

3. Dobrze jest aby tylna strona membrany nie promieniowala bezposrednio na zewnątrz przez otwór BR (bez pośrednictwa poduszki powietrznej jakby omijajac idee BR) - po prostu dobrze jest jak nie widać tylnej strony membrany przez otwór.

4. Ja staram sie zachować wewnątrz obudowy odleglosc wewnetrznego konca kanalu conajmniej 2 x srednica kanału od ścian (wytłumnienia).

To chyba wszystko. A tak poza tym to mozesz dać gdzie chcesz ( tak sie zazwyczaj pisze jak ktoś sie pyta gdzie dać BR) ;)

Witam

Własnie w sprawie tunelu b-r , a właściwie (nie)wytłumiania jego okolic.

Jak to robicie w swoich konstrukcjach ?

U mnie tunel pracuje pomiędzy dwiema przegrodami z otworem , które są w odległości ok 20 cm od siebie w pionie.

Nie wytłumiłem żadnej z 4 ścianek w powstałej między przegrodami "komorze". Czy to jest zgodne ze sztuką , czy jednak chociaż boczne scianki ( i tą , w którą wchodzi tunel ) powinienem wytłumić a zostawić "gołą" tylną przy wlocie b-r ?

Pozdrawiam

Dołaczę się do tematu z pytaniami:

Jaką średnicę przyjmować przy liczeniu długości tunelu b-r o kształcie stożkowym, największą, najmniejszą czy średnią?

Jak była liczona długość tunelu b-r do Ostinato 2000? W projekcie zamieszczonym w EDW wynosi 14 cm dla strojenia do 35 Hz, obj. obudowy 30 l, śr. tunelu 54-60 mm. Używając znalezionych na forum wzorów długość wyszła mi ponad 16 cm (przyjąłem średnią średnicę tunela).

>jacbl

Dobre pytanie. Sam się nad tym zastanawiałem nieraz. Normalnie przy liniowo rosnącym stożku powinno się brać średnie D. Z kolei z opisu wynika , że Ostinato zestrojono biorąc Dmin. ( przy Fb=35 Hz tunel długości lekko ponad 14 cm). Podobny dylemat mam teraz u siebie - jeśli oblicza się według Dmin mam Fb=31 Hz , jeśli według Dśr. Fb=34 hz.

Oczywiście , kiedy wreszcie przykręcę oczekiwany z niecierpliwością midwoofer trzeba będzie w te pędy zapodać generator , pozdejmować w miarę gęsto punkty do 100 Hz i Excelem rąbnąć wykres impedancji. Mam nadzieję , że to wiele wyjaśni :)

Pozdrawiam.

Chociaż na zdrowy rozum biorąc największy wpływ na położenie rezonansu powinno mieć najmniejsze przewężenie tunelu , bo to ono jest odpowiedzialne za "opór" przetłaczanego powietrza. Jeśli by rozpatrywać skrajnie stożkowy tunel np przy wlocie 5 mm , a przy wylocie 10 cm , to jak to ugryźć ?. Zresztą na domiar złego u siebie zaprofilowałem końce tuneli w śliczne trąbeczki i obliczanie z Dśr. mogę sobie między bajki włożyć ;)

Teraz , to już only wykres Z może mi coś powiedzieć ...

Witam.

Jaki wpływ na brzmienie będzie miało powiększenie przekroju tunelu przy zachowaniu dotychczasowej częstotliwości strojenia (czyli tunel będzie odpowiednio dłuższy). Czy efektywność promieniowania BR wzrośnie?

Czy powiększenie średnicy z 5cm do 7cm da odczuwalne zwiększenie ilości basu? A co z charakterystyką impulsową? Czy zmieni się?

Pozdrawiam.

Generalnie im wiekszy (srednica) otwór tym lepszy. Jednak w gre moga wchodzic równiez rezonanse piszczałkowe rurki a wieksza srednica powoduje wieksza długosc wiec te rezonanse moga wystapic na nizszych czestotliwosciach (zazwyczaj sa to rezonanse półfalowe wiec mozliwe staje sie ze rezonans wystapi w czestotliwosci pracy glosnika niskotonowego). Natomiast czy 5 czy 7 cm... jesli głosnik ma pow 20cm to zalecal bym juz 7, natomiast przy mniejszym 5 wystarczy (nie bedzie słychac roznicy). Poza tym to nie apteka - skrocenie rurki nawet o 2 cm czy zmiana polozenia otworo itp naprawde niewiele zmienia (na pomiarach pewnie tak ale napewno nie w odsłuchu.

Witam widze temacik dla siebie :D , o ile wiem to nie można tak sobie bas reflexu dowolnie ustawiać , wiadomo im krótsza i szersza rura tym bas niżej zejdzie ale stanie sie coś co pogorszy trochę wyższy bas czyli 100Hz straci już swoją dynamikę impulsowość , uderzenie , bedzie zbyt senny i nudzący , po co komuś 25-30Hz jak te pasmo mało kto słyszy , a jeżeli głośnik przy zbyt dużym i żle położonym otworze będzie za lekko chodził to może nawet dojść do zwichrowania membrany najlepsze efekty uzyskuje się przy zestrojeniu obódowy tak żeby nie było to w pasmie rezonansu głośnika , a o ile wiem to GDN20/80 ma rezonansową 30Hz czyli musisz zestroić minimum 35-40Hz , a jeżeli chodzi o litraż obódowy to 60-70 litrów to wartość za duża dla tego głośnika , i tutaj znowu popełniasz błędy wystarczy w zupełności 45l i zaprojektój ją tak żeby była troszkę szersza niż głębsza.

Teraz jeżeli chodzi o usytuowanie bas reflexu to rada jest taka , jest to zależne od umieszczenia głośnika i rozmiarów obudowy nie mówie tu o litrażu tylko o wymiarach głębokość szerokość ,wysokość , nastepnie bas reflex umieszczony z tyłu obódowy oddalonej od ściany kolumny spowoduje że nie wykożystana bedzie fala pochądząca z niego a więc lepszy jest efekt przy otworze z przodu który po odwrucenia fazy wewnątrz kolumny tak żeby po wyjściu z otworu bas reflexu zsumowały się fale pochodzące z przedniej i tylniej częsci membrany.

Pozdrawiam!!

Nie uważam się za znawcę i speca audio :)

Ale parę rzeczy mi się nie zgadza:

1) "im krótsza i szersza rura tym bas niżej zejdzie" - nieprawda , będzie głośniejszy , ale wyższy

2) "ale stanie sie coś co pogorszy trochę wyższy bas czyli 100Hz " - no właśnie , dlatego nieprawda w 1 :)

3) "po co komuś 25-30Hz jak te pasmo mało kto słyszy" - nieprawda , 30 Hz jest dobrze słyszalne , gorzej z wysokimi kilkunastohercowymi częstotliwościami.

4) "głośnik przy zbyt dużym i żle położonym otworze będzie za lekko chodził to może nawet dojść do zwichrowania membrany" - położenie otworu bynajmniej nie ma na to wpływu.

5) "najlepsze efekty uzyskuje się przy zestrojeniu obódowy tak żeby nie było to w pasmie rezonansu głośnika " - to właśnie rezonans obuduwy wygładza i obniża rezonans głośnika.

6) wykorzystanie energii promienowania tunelu do chłodzenia się w upalne dni jakoś mija się z celem ;)

Oj kończę już bo się jeszcze i ja zamotam w tym wszystkim ...

Pozdrawiam.

Ok, to dowiedzialem sie, ze lepiej z tylu, bo mniej slychac swisty powietrza.

Może jeszcze jakieś inne doswiadczenia związane z wpływem umieszczenia otworu na brzmienie kolumny? (nie te zwiazane z ustawieniem, bo o tym napisano tu juz chyba wszystko).

Jakoś ciagle nie dowierzam, że dwie kolumny identyczne a rózniące się tylko otworem z przodu lub z tyłu beda sie roznily tylko (nie)slyszalnoscią swistow powietrza w tunelu...

Położenie tunelu również może mieć wpływ na jego działanie. Załóżmy, że mamy kolumnę podłogową, dość dużą, z otworem z tyłu, oraz drugą, konstrukcyjnie taką samą, lecz z otworem z przodu. Obie stoją ok. 50 cm od ściany za kolumną. Wobec tego odległość otworu od płaszczyzny odbijającej dźwięk wynosi raz 50cm, a innym razem 1m.W pierwszym przypadku można się spodziewać lekkiego podbicia niektórych częstotliwości, a w drugim nie. Co dalej? Jeśli tylny otwór jest tuż nad podłogą, dochodzi dodatkowe podbicie skuteczności promieniowania otworu! Jeżeli więc kolumna z otworem przednim będzie miała kanał wysoko, różnica skuteczności promieniowania otworów może być znacząca!!!

Jeszcze ilustracja :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam !

co do rurki w Ostinato 2000 , zpobiec powstawaniu szumów turbulentnych, jego średnica powinna spełniać warunek:

dv powinno być większe bądż równe od (iloczynu: częstotliwości fb i maksymalnego wychylenia objętościowego membrany Vd).

Stąd wybieramy bliska wartość obliczonej np. 54 mm a nastepnie rachujemy powierzchnię otworu ze wzoru:

Sv = pi*[(dv/2)exp2], a stad obliczamy dalej długość tunelu z natsepującego wzorku:

Lve = [(c/2pi)exp2] * [sv/(fbexp2 * Vb)], gdzie Lve jest efektywną długością tunelu powiększoną o poprawkę na otwór Lve = Lv + [0,825 *(pierwiastek z Sv)]

Widać, że zwiększanie powierzchni otworu powoduje zwiększanie długości tunelu. Zatem powierzchnia otworu okrągłego walcowatego typowej rurki powinna byc równa powierzchni stożka zastosowanego w Ostinato i wtedy bedzie dobrze. Biorąc stałą średnicę rurki uzyskalibyśmy tą sama powierzchnię co w Ostinato z tym że przy innej długości rurki i dlatego wychodzą inne długości ( dla dv=5,7cm Lv = 16cm) branej do obliczen

To tyle tytułem wyjąsnienia.

pozdrowiom

>>Fourierek

Ciekawy wywód ale chyba coś przedobrzyłeś i sam się zamotałeś.

>Widać, że zwiększanie powierzchni otworu powoduje zwiększanie długości tunelu.

Z tym się z Tobą zgadzam

>Zatem powierzchnia

>otworu okrągłego walcowatego typowej rurki powinna byc równa powierzchni stożka zastosowanego w

>Ostinato i wtedy bedzie dobrze.

Tu już nie rozumiem. Wydaje mi się, że powieżchnia otworu walca powinna byc równa powieżchni ... no własnie o to pytałem ale sądze, że raczej nie powieżchni stożka jak to Ty ująłeś tylko jednej z jego podstaw (bo to taki ścięty stożek) Tylko właśnie pytam której.

>Biorąc stałą średnicę rurki uzyskalibyśmy tą sama powierzchnię co w

>Ostinato z tym że przy innej długości rurki

Powieżchnię czego? Przekroju rurki? Bo jeśli o to chodzi to nie bardzo rozumiem co do liczenia powieżchni przekroju ma długość rurki (chyba że chodzi, w co wątpię, o powieżchnie przekroju podłużnego rurki).

> i dlatego wychodzą inne długości ( dla dv=5,7cm Lv =

>16cm)

To chyba wynika ze średnicy rurki co było powiedziane na początku natomiast nie widzę korelacji między kształtami rurek.

Pozdrawiam i czekam na dalsze wyjaśnieia :-)

Mam tu dla was lekturkę na temat bas reflexu , poczytajcie sobie ,

Ukryta Zawartość

post-9014-100003422 1170274564_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.