Skocz do zawartości
IGNORED

WINYL, BRZMIENIE - II

excel

Rekomendowane odpowiedzi

Drogi excelu, mam prosbę, własciwie nie wiem gdzie w mym błedzie tkwi bład.

Tu cytat z apelu do Rządu o poparcie wniosku: "

W skótek dzisiejszych przepisów emerytalnych ten wiek emerytalny wydłużono nam dwa razy z 20-25-lat składkowych do 50-53-lat . 3: obywatel z IP: 77.89.115.* (2011-11-30 ..."

Według PWN wskutek piszemy razem.

A może w skutek, na skutek?

Jeszcze wybacz bo polskie znaki muszę dorabiac sam i pisze bez automatycznego korektora. Jednak to nie żadne tłumaczenie. Wstyd mi, ale piszę w trzech jezykach i we wszystkich równie źle:-(

Wybacz Drogi excelku, jednak już kiedyś, nie pamiętam w którym wątku, a publikujesz filmiki firmy " Universum Excel Phonograph" w prawie wszystkich:-) zauważyłem problemy z prawidłowoscią obrotów odtwarzanej, znanej muzyki z Twojego gramofonu. Nie podjąłeś tematu. Filmik wykazywał zbyt szybkie obroty powodujace przsuniecie równowagi tonalnej w górę pasma. Była to obserwacja słuchowa. Aż tu widzę, że podobne nieprawidłowości usłyszał paul-67 i zobaczył Yul. Uwagę rydza uważam za lekko chybioną. Talerz jest hamowany w skótek prostowania rowka przez finezyjny szlif Mf-100, a wpływ niedotarcia (o ile jest możliwe "dotarcie" sparciałej i zwulkanizowanej gumy 30letniego zawieszenia igły Foniki)jest powodem drugorzędnym, o ile wogóle majacym miejsce. Ten gramofon jest całkiem PORZĄDNYM gramofonem, jednak nasz excel używając fonikowski head shell ukątowany specjalnie pod zbyt nisko osadzone ramie Bernardopodobnych wytworów, wraz z montowaną na sztwno w dwu otworach wkładek Mf, daje mu najlepszy dźwięk z tej wkładki. Aż dziw, że zgodził sie przesięg. Prawdopodobnie wiem dla czego akurat z MF-100. Otóż ramię Universum zamontowane wyżej, wraz z ukatowaniem fonikowskiego hesd shella daje pochylenie wkładki "na nos" co skótkuje obniżeniem dołu i podświetleniem góry brzmienia wkładki MF-100. A to akurat pomaga wkładce o paśmie 40Hz-18kHz. Jednak normalne wkładki o kącie 20'-23' brzmia zbyt jasno i natarczywie. Stąd fascynacja excela wkładkami Mf-100. Wniosek jest jednak przykry. Wyglada na to, że przy całkiem dobrym napedzie excel nigdy nie słyszał jak naprawdę brzmią jego wkładki. Przy posiadanym head shellu nie może wyjustować żadnej z nich przy pomocy szblonów. Serwujac wszyskim porównania brzmienia CD z wiadomo czego z wyższością brzmienia winylu z nie wujustowanego Universuma jawi sie jako twórca skeczów męczących.

Drogi excelu odniosłem sie do Twoich działań w tematyce naszego forum i WYŁĄCZNIE do nich. Jako człowieka i forumowego kolegi darzę Cie sympatią i szacunkiem.

Jak zawsze serdecznie pozdrawiam. Włodek

- ta uczona rozprawa bardzo mi się podoba, niektóre sformułowania /np. skecze męczące/ - super ! - tak myślę co w zasadzie vlado chciał powiedzieć ? - moim zdaniem , ale mogę się mylić, chciał uzasadnić: dlaczego to gra, choć nie powinno ? - konkluzję z tej przydługiej analizy kolega frywolny zawarł w jednym acz celnym zdaniu - powodem jest kąt natarcia, pozycja wkładki na nurkujący bombowiec ! Bardzo interesujące :) Swoją drogą ciekawy byłbym rozprawy kolegi vlado na temat : dlaczego to stoi, choć nie powinno ? - może też kąt natarcia ?.... Pzdr.

excelvinyl winylmania blog szukaj

Excelu, nie mędrkuj, bo >vlado< miał rację. Wiesz, do rozmowy merytorycznej trzeba się trochę przygotować, trochę się wpierw zorientować w materii założeń i stosunków geometrycznych jakie powinno spełniać ramię gramofonu. Bez tego od razu widać, że niestety nie wiesz o czym mówisz. Lepiej tymczasem policz ile obrótów na minutę masz na Universumie, bo ja z filmu doliczyłem się że tylko 32. No chiba, że taśma w kamerze Ci się rozciągnęła :)))

vlado : " Filmik wykazywał zbyt szybkie obroty powodujace przsuniecie równowagi tonalnej w górę pasma"

Yul : " Lepiej tymczasem policz ile obrótów na minutę masz na Universumie, bo ja z filmu doliczyłem się że tylko 32."

- lepiej to uzgodnijcie :))

Swoją drogą ciekawy byłbym rozprawy kolegi vlado na temat : dlaczego to stoi, choć nie powinno ? - może też kąt natarcia ?.... Pzdr.

Drogi excelu na Twoje pytanie: "dlaczego to stoi, choć nie powinno?" odpowiedź jest prosta i krótka. Otóż wyobraź sobie, że z powodu grawitacji i tarcia.

Co do nierównomierności obrotów Twojego Universuma, to ja opisałem dzwięk z któregoś z wczesnych filmików, który byłeś łaskaw zamieścić i odchyłke tę usłyszałem.

Yul natomiast odniósł sie do któregoś z ostatno wyemitowanych przez Ciebie odcinków, na którym to zauważył uciekajace paski stroboskopu. Prawdopodobnie raczyłeś wyłaczyć taktowanie kwarcem i zapomniałeś skorygować recznie tachometr. Jak widzisz wszystko jest Ok. w naszych wpisach, jedynie troszke sie pogubiłeś:-)

Jesli jeszcze masz jakieś pytania, to bardzo proszę. Postaram się odpowiedzieć w miarę swych możliwości.

Jak zawsze serdecznie pozdrawiam. Włodek.

Kurcze, to ile wasze gramiaki mają obrotów na minutę?

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Mój ma 34/min

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Mój ma 34/min

No to masz 102 obroty na 180 sek., czyli 2% trwałej odchyłki - sporo. Może to być słyszalne w postaci lekko nienaturalnej żywości brzmienia. Jest jakaś możliwość regulacji RPM?

te 34 to w zaokrągleniu oczywiście, tak naprawdę to ma jakieś 33 i pięć szóstych:)

Drogi excelu na Twoje pytanie: "dlaczego to stoi, choć nie powinno?" odpowiedź jest prosta i krótka. Otóż wyobraź sobie, że z powodu grawitacji i tarcia.

- a jak wytłumaczysz fakt, że to stoi też w stanie nieważkości ?

Zresztą mniejsza z tym, chciałem Wam puścić, jak to się popularnie mówi, kilka kawałków z płyty Chrisa Barbera, którą ostatnio słuchałem - Pye Records - 1968 r. - taki mały skecz męczący :)

To naprawdę dźwięk z tego, co widać na filmikach?

A gdzie trzaski?

Excel, masz pralkę do płyt droższą od całej reszty sprzętu?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

To naprawdę dźwięk z tego, co widać na filmikach?

A gdzie trzaski?

Excel, masz pralkę do płyt droższą od całej reszty sprzętu?

- pochlebia mi Twoje pytanie :) - płyta po prostu zachowała sie w bardzo dobrym stanie - a myję w knosti....

Daj coś rockowego na litość boską!

na razie tylko to :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- a jak wytłumaczysz fakt, że to stoi też w stanie nieważkości ?

Niestety nie wytłumaczę:-( Nie mam doświadczen ze stanem nieważkości. A Ty trenowałeś z generałem Hermaszewskim? To chyba jedyny pilot kosmonauta w Polsce, jednak przygotowania zapewne przechodziło kilku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.