Skocz do zawartości
IGNORED

Opinie o głosnikach

jacekR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem w trakcie konstruowania moich pierwszych kolumienek DIY. Obudowa około 30 - 31 litrów z wydzielonymi około 7 litrami na średnicę i tweeter, przedni bass reflex z głośnikiem basowym na bocznej ściance. Głośniki: basowy - Pearless CSC 176, średnica - SEAS M14NP lub MT 14, tweeter - SEAS KT28F lub VIFA PL27TG lub SCAN SPEAK 9500. Prosiłbym o opinię co do najlepszego zestawienia i wyboru ww głosników sredniotonowych i tweterów.

Dziękuję i pozdrawiam

JacekR

https://www.audiostereo.pl/topic/9646-opinie-o-g%C5%82osnikach/

MT14 plus SS9500 - to układ podobny do Vienna Acousitic. Powinien miec największe możliwości z tego co zaproponowałeś - i niestety jest najdroższy (o ile pamietam to ponad 1000zł. za taki tor średnio-wysokotonowy do jednej kolumny)

pozdr.

Wizualnie postrzegając w Haydnach nie jest jednak chyba MT 14. Model MT ma korek fazowy czy coś a la korek fazowy natomiast w VA Haydn nakładka ma kształt tradycyjny wypukły, łagodny. Cos raczej jak ten z modelu M14NP. A i w standardowej wersji jest tam również SEAS KT 25 a tylko w wersji Signature zamontowano SS 9500 lub 9300. Nie słuchałem jednak tej wersji więc nie wiem jak grają.

No tak - rzczywiście w VA głosniki nie są z oferty sprzedawnych "luzem".

MT14 to głosnik praktycznie średniotonowy. A Seas KT28F też powinien być dobry.

Podobno dobre sa także Monacory SPH135KEP oraz SPH100KKEP (lub KE - nie pamiętam dokładnie oznaczeń) .

pozdr.

Wg mnie najlepiej w tak niewielkiej wydzielonej obudowie zagra MT14 z KT28 F. MT14 był montowany bodajże w QBAie Sobieski lub Mieszko (ten mniejszy model monitora w każdym bądź razie), wprawdzi w większej obudowie ale grał więcej niż dobrze. A zwłaszcza, ze bedzie grał tylko na srednicy i bas przejmie Pearless, powinno być jeszcze lepiej. Za bardzo sie nie znam na parametrach głośników ale porównując je z innymi SEASami wygląda na to, że pod wieloma względami KT28 to najlepsza kopółka tego producenta. Zwłaszcza jeśli chodzi o przenoszenie mikrodetali.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.