Skocz do zawartości
IGNORED

Jolida JD 202 jakie lampy ?

maser33

Rekomendowane odpowiedzi

Nie doceniasz znaczenia lamp. Miałem Yaqina, tańszego od tej Jolki, i dopiero zagrał rasowo na lampach 6CA7 Treasures za 800 złotych. Brzmienie także w tańszych konstrukcjach lampowych ma wiele wspólnego z zastosowanymi lampami. Wypożycz, zdaje się, że w lampyelektronowe.pl jest taka możliwość.

650 zł trochę drogo jak do tej klasy wzmaka.

Ale taniej niż zakup droższego wzmacniacza , w którym jeżeli będą przeciętne lampy , może wypaść o klasę niżej od tańszego wzmaka , co słusznie zasugerował kolega SzuB.

Piotr

Wymiana lamp w moim Lebenie z kiepskich Sovteków na wybitne Psvane dopiero dała niesłychany efekt. Yaqin MS-20L, świetny wzmacniacz, dostał nowe życie po wymianie lamp, szczególnie sterujących. Mam CD Jolki, wspaniała sprawa, ale dopiero z Psvane. Nie bój się inwestycji w lampy, zwłaszcza w Jolce. To wcale nie jest "taka klasa", lecz naprawdę zacna konstrukcja. Dobre lampy wydobędą z niej potencjał, zapewniam. Naprawdę wypożycz i sam się przekonaj.

Wymiana lamp w moim Lebenie z kiepskich Sovteków na wybitne Psvane dopiero dała niesłychany efekt. Yaqin MS-20L, świetny wzmacniacz, dostał nowe życie po wymianie lamp, szczególnie sterujących. Mam CD Jolki, wspaniała sprawa, ale dopiero z Psvane. Nie bój się inwestycji w lampy, zwłaszcza w Jolce. To wcale nie jest "taka klasa", lecz naprawdę zacna konstrukcja. Dobre lampy wydobędą z niej potencjał, zapewniam. Naprawdę wypożycz i sam się przekonaj.

Zapisałem się na listę oczekujących na odsłuch. Połowa września.

• 1 miesiąc później...

Podepne sie do watku, jako ze sam posiadam Jolke 302. Wydaje mi sie, ze nadszedl czas na sprawdzenie innych, niz fabryczne lamp, stad pragnalbym zasiegnac rady ludzi, ktorzy mieli do czynienia z dobrymi bankami dla tej konstrukcji.

Aktualnie mam:

EL34 Electro-Harmonix, date code 09 12

12AX7 Tung Sol (o dziwo z roznymi DC, ale wierze, ze dobrze sparowane)

12AT7 Electro-Harmonix

Na czym mi zalezy? Na lekkim otwarciu brzmienia i zwiekszeniu dynamiki oraz konturu, szczegolnie basu, przy mozliwie pelnej srednicy i otwartych wysokich. Nie wiem, czy to nie za duzo jak na rolowanie "bankami" w obrebie tego wzmacniacza, ale chcialbym chociaz zapoznac sie z opiniami bardziej doswiadczonych forumowiczow w tej kwestii.

Z gory dziekuje.

12AX7 Tung Sol (o dziwo z roznymi DC, ale wierze, ze dobrze sparowane)

to na czym polegało to parowanie!

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Na prądach, a nie datach ;-)

Set Psvane plus Treasures rzeczywiście wydaje się ciekawy. Trochę przekracza budżet, ale zobaczymy. Jak zwali z nóg, zostanie pewnie. Jak nie, zatrzymam el34 EH na razie, albo odwrotnie. Kompletnie nie wiem, wymiana których lamp odmieni sytuacje bardziej. Cóż, o to w tej całej zabawie chodzi przecież, no nie?

Czy pozostały inne opcje godne polecenia, przetestowane nausznie na Jolidzie, jako tańsza alternatywa?

Myślę, że poważniejsze zmiany w barwie osiągniesz wymieniając małe lampki, ale z kolei lampy mocy dadzą ci generalną zmianę w filozofii prezentacji. Trzeba próbować i słuchać :)

Inna opcja to Tung-Sole, EL34B - bardzo dobra lampa, "lampowa", głęboka, z dobrym basem. Ale znów - co kto lubi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.