Skocz do zawartości
IGNORED

Nie umiemiem dobrać wkładki/igły

zorro77

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma wejścia Phono bo kto słyszał żeby w kinie odtwarzać winyle. W kinie oglada się filmy :)

Trzeba dokupić jakieś PRE RIAA.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ciężki początek. Zaczynam rozumieć, że gramofon to nie wszystko. Do tego musi być jakiś przedwzmacniacz i wzmaczniacz do współpracy z gramofonami (wejście Phono) inaczej nie posłucham płyt.

Gość rydz

(Konto usunięte)
Nie ma wejścia Phono bo kto słyszał żeby w kinie odtwarzać winyle. W kinie oglada się filmy :) Trzeba dokupić jakieś PRE RIAA. http://hifi-reviews.com/receivers/sony-str-dh510-5-1-channel-home-theater-receiver/
Nie ma wejścia,co nie oznacza że inne Ampli kina domowego go nie mają. Proszę. http://allegro.pl/yamaha-rx-a820-okablowanie-gratis-odsluchy-i2579838184.html Przedwzmacniacz gramofonowy na allegro od 80zł,do tego jeszcze dwie pary Ic trzeba dokupić.

Piszemy o konkretnym podanym przypadku,

Do tego co masz musisz podłaczyć tzw przedwzmacniacz gramofonowy, Zakup na a,,go.Na początek coś taniego ew .start z mocnej pozycji ,Zależy do portfela i preferencji muzycznych.Oby sony nie odsłonił niedostatków gramofonu..W/g mnie nie ma co szaleć .Yamaha to klasa podstawowa.

A dlaczego 2 pary IC , Zwykle z gramofonu już wychodzi kabel. Tylko połącznie pre -wzmak potrzebne

przedwzmacniacz mogę jeszcze kupić, nowy wzmacniacz to już nie. Z gramofonu wychodzą trzy połączone ze sobą kable 2 cinche i jeden, który nie wiem do czego jest z końcówką jakby go trzeba przykręcić gdzieś śrubką.

Nie wiem co to znaczy połączenie pre ( proszę o wyjaśnienie) ale rozumiem, że ma być pomiędzy przedwzmacniaczem a wzmacniaczem.

jak na razie to ja odsłanam swoje niedostatki wiedzy a nie sony yamahy:) z yamahy wychodzi jedna para cinch czyli wg mnie dwie wtyczki biała i czerwona + kabelek pomiędzy nimi

Gość rydz

(Konto usunięte)
Nie wiem co to znaczy połączenie pre ( proszę o wyjaśnienie) ale rozumiem, że ma być pomiędzy przedwzmacniaczem a wzmacniaczem.
Pre to inaczej przedwzmacniacz gramofonowy,np coś takiego w linku. http://allegro.pl/przedwzmacniacz-gramofonowy-b-tech-bt-26-gratisy-i2584225050.html Albo. http://allegro.pl/przedwzmacniacz-gramofonowy-b-tech-bt-26-gratisy-i2584225050.html

I to -przewody RCA z gramofonu - podłaczysz do wejścia przedwzmacniacza. A z niego dasz parę do Sonego wejscia LINE, AUX, TUNER, TV,ostatecznie CD.

Kabel pomiędzy RCA z Yamahy to masa(uziemienie) gramofonu.Jak nie podłaczysz pod GND w pre lub Sonym to moze buuuczeć.

• 2 tygodnie później...

MASAKRA - oszust! Facet mi ściemniał, kłamał w oczy że da szczura .... i od miesiąca towaru nie wysłał!

Omijajcie sprzedawcę RAPEK88 szerokim łukiem - pseudo audiofil!!!

kupiłem Pionner pl-514

Ukryta Zawartość

Ratunku.... no i co ja mam teraz kupić ... może coś polecicie ... :(:( coś może z Duala lub Thorensa ...

Załamka ...

Ukryta Zawartość

W końcu - po około miesiącu walki (włączając spór Allegro) - doszedł gramofon. Bardzo ładnie zapakowany - ale w częściach.

Teraz szukam jak podpiąć igłę (schemat) i regulować :D

Panowie od jakiegos czasu trwa moja przygoda z vinylem i powiedzmy szczerze ze raczkuje, posiadam pro-ject'a P2 a w nim AT110E, mam dosc szetokie spectrum sluchanej muzyki ale ostatnio rozkochalem sie w skrzypcach a doslownie w vivaldim. Przebrnalem juz przez temat czyszczenia plyt igly, kalibracji itd i chyba jest niezle bo prawie nic nie trzeszczy ;) zastanawiam sie czy warto inwestowac we wkladke czy lepiej szukac lepszego sprzetu, dodam, ze ten kupilem tak naprawde nie majac pojecia co kupuje i czego chce.Bede wdzieczny za wszelakie rady w ktora strone mam kierowac swoje kroki w poszukiwaniu idealnego dzwieku ;)

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

w stronę precyzyjnych . detalicznych w przekazie wkładek i dobrego pre.

AT 110 jest niezla ,ale to nie szczyt finezji brzmienia.,Jak klasyka ,wypadałoby zainteresowac się MC,. ale i w MM jest pole wyboru.Do klasyki preferuję orofona.-jest w miarę neutralny , nie podbarwia.

co do pre to juz chyba sie zdecydowalem na yaqina MS-12B MM RIAA, mam go zamiar podlaczyc bezposrednio do k.mocy. Masz jakies konkretne sugestie co do wkladki??

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

Panowie od jakiegos czasu trwa moja przygoda z vinylem i powiedzmy szczerze ze raczkuje, posiadam pro-ject'a P2 a w nim AT110E, mam dosc szetokie spectrum sluchanej muzyki ale ostatnio rozkochalem sie w skrzypcach a doslownie w vivaldim. Przebrnalem juz przez temat czyszczenia plyt igly, kalibracji itd i chyba jest niezle bo prawie nic nie trzeszczy ;) zastanawiam sie czy warto inwestowac we wkladke czy lepiej szukac lepszego sprzetu, dodam, ze ten kupilem tak naprawde nie majac pojecia co kupuje i czego chce.Bede wdzieczny za wszelakie rady w ktora strone mam kierowac swoje kroki w poszukiwaniu idealnego dzwieku ;)

Wkładki MC raczej do tego gramofonu Ci nie polecam. Do tego nieregulowanego pre tym bardziej. Czuję, że w przypadku klasyki, zwałszcza tej instrumentalnej, dobrze sprawdziłaby się Audio-Technica AT 440 MLa. Pod warunkiem wszak, że się przyłozysz pożądnie do jej kalibracji.

Pozdro,

Yul

P.S. Pasek napędowy jak dawno w tym gramofonie wymieniałeś?

Wkładki MC raczej do tego gramofonu Ci nie polecam. Do tego nieregulowanego pre tym bardziej. Czuję, że w przypadku klasyki, zwałszcza tej instrumentalnej, dobrze sprawdziłaby się Audio-Technica AT 440 MLa. Pod warunkiem wszak, że się przyłozysz pożądnie do jej kalibracji.

Pozdro,

Yul

P.S. Pasek napędowy jak dawno w tym gramofonie wymieniałeś?

Paska jeszcze nie wymienialem bo nie wydawalo mi sie to konieczne, wydaje sie byc w dobrym stanie, caly adapter jak przyjechal to widac bylo ze ktos kto byl jego wlascicielem bardzo dobrze sie nim opiekowal. P.S. co masz na mysli nieregulowane pre???

Jeszcze jedno dosc istotne pytanie ;) jakie macie zdanie na temat adaptera linn axis??

Paska jeszcze nie wymienialem bo nie wydawalo mi sie to konieczne, wydaje sie byc w dobrym stanie, caly adapter jak przyjechal to widac bylo ze ktos kto byl jego wlascicielem bardzo dobrze sie nim opiekowal. P.S. co masz na mysli nieregulowane pre???

Jeszcze jedno dosc istotne pytanie ;) jakie macie zdanie na temat adaptera linn axis??

Hubert, nie czyń niepotrzebnych założeń, tylko zmień pasek, bo to kosztuje kilkanaście złotych, a poprawa brzmienia po przekonserwowaniu łożyska głównego, wyczyszczeniu rolki napędowej i brzegu subplattera oraz wymianie paska jest ewidentna:

Ukryta Zawartość

Przed zakupem warto zadać pytanie, czy ten pasek na pewno będzie pasował do Twojego modelu gramofonu, choć myślę że jednak tak.

Regulowane pre, to pre gramofonowe z elektrycznymi regulacjami parametrów wejścia (regulacje: wzmocnienia, pojemności i obciążenia). Dzięki nim dopasujesz wejście gramofonowe do wkładki, przy droższych wkładkach jest to niezbędne, jeśli mają one grać na 100% swoich możliwości. Przykładem regulowanego pre jest forumowa Nuda, znajdziesz też wiele wątków i postów o innych pre regulowanych.

Pozdro,

Yul

P.S. Ty masz rzeczywiście Pro-Jecta, model P2? W takim razie to jeden z pierwszych. Można prosić o foto?

Ukryta Zawartość

Hubert, nie czyń niepotrzebnych założeń, tylko zmień pasek, bo to kosztuje kilkanaście złotych, a poprawa brzmienia po przekonserwowaniu łożyska głównego, wyczyszczeniu rolki napędowej i brzegu subplattera oraz wymianie paska jest ewidentna:

Ukryta Zawartość

Przed zakupem warto zadać pytanie, czy ten pasek na pewno będzie pasował do Twojego modelu gramofonu, choć myślę że jednak tak.

Regulowane pre, to pre gramofonowe z elektrycznymi regulacjami parametrów wejścia (regulacje: wzmocnienia, pojemności i obciążenia). Dzięki nim dopasujesz wejście gramofonowe do wkładki, przy droższych wkładkach jest to niezbędne, jeśli mają one grać na 100% swoich możliwości. Przykładem regulowanego pre jest forumowa Nuda, znajdziesz też wiele wątków i postów o innych pre regulowanych.

Pozdro,

Yul

P.S. Ty masz rzeczywiście Pro-Jecta, model P2? W takim razie to jeden z pierwszych. Można prosić o foto?

To nie chodzilo o koszt tylko nie zdawalem sobie sprawy z faktu iz to moze byc istotne, co do pre to myslalem tez ze ten yaqim podlaczony bezposrednio do k.mocy bedzie lepszym rozwiazaniem niz dodatkowe pre do tego wzmaka ktorego posiadam mimo iz naprawde lubie jego brzmienie. Fotka bedzie jak tylko dotre do domu. Co do P2 to nie moglem znalezc na jego temat za wiele informacji ale wyglada jakby ktos go zabral z wystawy, nie ma zadnych sladow uzytkowania

Yul dzieki za cenne informacje

Ukryta Zawartość

A no to zaszło nieporozumienie. Pre gramofonowe nie nadaje się do podłączenia wprost do końcówki mocy, bo by wszystko ryczało na full. Ono jest regulowane w innym sensie - przełączane. Robisz taki tor: gramofon -> interkonekty -> pre gramofonowe -> interkonekty -> pre liniowe (Techniks chyba) -> interkonekty -> koncówka mocy (też Techniks chyba), itd. I jedna uwaga - nie ma żadnych gwarancji, że tanie osobne, dedykowane pre gramofonowe (np. ten Yakin), da wyraźnie lepsze brzmienie niż pre z Techniksa. Najlepiej pożyczyć takie pre gramofonowe za kaucją i samemu to stwierdzić. Zakładam, że w Londynie akurat z tym nie będzie problemów.

A no to zaszło nieporozumienie. Pre gramofonowe nie nadaje się do podłączenia wprost do końcówki mocy, bo by wszystko ryczało na full. Ono jest regulowane w innym sensie - przełączane. Robisz taki tor: gramofon -> interkonekty -> pre gramofonowe -> interkonekty -> pre liniowe (Techniks chyba) -> interkonekty -> koncówka mocy (też Techniks chyba), itd. I jedna uwaga - nie ma żadnych gwarancji, że tanie osobne, dedykowane pre gramofonowe (np. ten Yakin), da wyraźnie lepsze brzmienie niż pre z Techniksa. Najlepiej pożyczyć takie pre gramofonowe za kaucją i samemu to stwierdzić. Zakładam, że w Londynie akurat z tym nie będzie problemów.

Wydawalo mi sie ze ten yaqin ma potencjometr i stad moj blad, parowalem juz z ta k.mocy z lampa ale bardzo droga i pozyczona od znajomego ale byla wpieta w tor miedzy k.mocy a cd z lampowym wyjsciem i efekt byl jak ta lala. Co do wypozyczenia to w londku jest z tym wiekszy problem ale i na to jest patent. Kupujesz i po paru dniach oddajesz, jako takiego wpozyczania niema a i to dziala z wyjatkiem kolumn, bo tych ci nie wezma z powrotem :(

obiecane zdjecie ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obiecane zdjecie ;)

Dziękuję, no prawdziwy "dziadek", hehe. Zauważyłem, że masz chyba nieprawidłowo ustawiony pręt do antyskatinu. Przegnij go według rysunku nr 9a z tego manuala:

Ukryta Zawartość

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Dziękuję, no prawdziwy "dziadek", hehe. Zauważyłem, że masz chyba nieprawidłowo ustawiony pręt do antyskatinu. Przegnij go według rysunku nr 9a z tego manuala:

Ukryta Zawartość

Pozdro,

Yul

dokladnie w tym ustawieniu igla po opuszczeniu na szklo pozostaje dokladnie w tym samym miejscu, nie ucieka w żadną stronę.

Bawic sie w wymiane wkladki itd czy lepiej pomyslec o innym gramofonie? isc w kierunku nowych czy używanych ale z wyższej półki?

Ukryta Zawartość

dokladnie w tym ustawieniu igla po opuszczeniu na szklo pozostaje dokladnie w tym samym miejscu, nie ucieka w żadną stronę

Ale przecież płyt nie masz szklanych i gładkich. "Rowkowany" vinyl to co innego. Inaczej mówiąc, antyskating nie jest po to aby wkładka "stała w miejscu" na szklanej, gładkiej płycie. Ale to w końcu Twój gramofon, ustawisz jak chcesz.

Pozdro,

Yul

ja

Ale przecież płyt nie masz szklanych i gładkich. "Rowkowany" vinyl to co innego. Inaczej mówiąc, antyskating nie jest po to aby wkładka "stała w miejscu" na szklanej, gładkiej płycie. Ale to w końcu Twój gramofon, ustawisz jak chcesz.

Pozdro,

Yul

Tak jak wspomnialem, ja dopiero raczkuje w tym temacie, z każdym artykułem , z każdą radą slysze jak "dziadek zaczyna grac coraz lepiej i dlatego bardzo cenne sa dl mnie rady ludzi takich jak ty.

P.S. nie moge wejsc na strone z tego linka, laduje mi sie główna

Wobec tego wejdź na główną stronę Pro-Ject Audio Sytems, a następnie: Phono Products -> Turntables -> Classic Series -> 1.Xpression Mk III -> User manual.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.