Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe do salonu 50m2 do 3-4 tys.

Bulion

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na samym początku pragnę się z wszystkimi przywitać ponieważ jest to mój pierwszy post na forum. Niedawno kupiłem telewizor Philips 55PFL5507 i zamierzam zainwestować również w kino domowe.

Na sam początek schemat pomieszczenia:

fb10c2fcc352f1ee.jpg

Problem jest taki że nie mam możliwości pociągnięcia przewodów za kanapę (schemat pomieszczenia nie uwzględnia drzwi oraz nie mam listew przypodłogowych) więc wolał bym tylne głośniki podłączyć bezprzewodowo. Gniazdka są więc nie ma problemu z zasilaniem. Kolejny problem jest taki że kanapa znajduje się pod skosem i wysokość za nią to ok 1,2m więc nie mogę sobie pozwolić na zbyt wysokie kolumny.

Następnie procentowe wykorzystanie: Radio 30%, TV i filmy 50%, PS3 20%,

Przyznam się że w sprawach audio jestem kompletnym laikiem dlatego zwracam się do was z prośbą o podpowiedź jaki kupić amplituner oraz głośniki do niego.

Z tego co się już zorientowałem to większość pewnie poleci mi zestaw 2.1 zamiast 5.1 z bezprzewodowymi tylnymi głośnikami ale jednak wolał bym dźwięk przestrzenny :). Wiem że w tym budżecie który podałem nie dostane nic zachwycającego ale nie chcę też kupić jakichś plastików z supermarketu.

Co do takich zachcianek względem sprzętu to przydała by się funkcja budzika o ile któryś z amplitunerów takową posiada. Co do odtwarzacza BD to nie potrzebuję takiego ponieważ mam PS3.

Myślę że pomożecie mi z zakupem i z góry dziękuję za wszą pomoc.

Pozdrawiam:

Bulion

https://www.audiostereo.pl/topic/96710-kino-domowe-do-salonu-50m2-do-3-4-tys/

Sorry za post pod postem ale nie wiem w jaki sposób się u was edytuje :)

Po dłuższym przemyśleniu okazało się jednak że jest opcja pociągnąć przewody do tyłu ale wiązało by się to z dość długimi przewodami. Na oko tak z 15-20m. Więc możemy rozpatrywać tradycyjne zestawy. Dodam jeszcze że wchodzi w opcję zakup sprzętu używanego o ile miało by to znacząco wpłynąć na jakość choć raczej wolał bym sprzęt nowy.

Opcją jest też kupienie jakiegoś używanego ale dobrego i mocnego amplitunera, na takiego możesz wydać +/- 1500 zł i reszta na kolumny.

za jakieś 2500 zł możesz znaleźć już spoko zestaw 5 kolumn nowych lub prawie nowych, z czasem dokupisz subwoofer i będzie komplet.

A co polecacie z używanych amplitunerów na ten metraż? Jak podacie jakieś modele to będę mógł zacząć polować na coś. Od kolegi Ampli dostałem ofertę tego Ampli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jest on warty uwagi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No tak. Zawsze rano słucham radia więc to jest raczej dla mnie ważna funkcja. No chyba że wykorzystam jakiś zewnętrzny odbiornik. Aktualnie używam starego zestawu Diory i z niego mógłbym wykorzystać moduł radiowy.

Może spytam w taki sposób, jakiej mocy amplituner mam szukać i z jaką sprawnością na ten metraż? Poszukam czegoś i ewentualnie przedstawię wam do oceny.

No wolał bym raczej amplituner niż sam wzmacniacz ale mam też stary zestaw DIORY z którego mógłbym wykorzystać moduł radia w ostateczności.

Kolego Different z twojego postu rozumiem że masz do zaoferowania również jakiś amplituner Yamahy. Prosił bym o info na PW oraz jeśli można to zdjęcia też tego H/K.

Jeżeli macie jeszcze jakieś propozycje to proszę o informacje. :)

Pisałem tylko , że zapraszam do porównania Yamahy i HK jeśli ktoś posiada klocki podobnej klasy pierwszej firmy .

Ja posiadam tylko HK ( chociaż słuchałem przed zakupem i Denona , Yamahy oraz nowsze klocki HK ).

Podaj proszę maila to podeślę fotki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.