Skocz do zawartości
IGNORED

subwoofer do stereo

daniel30

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkie niższe serie Jbla to straszne gnioty - a już ta najnowsza seria Studio 1...

Suby Kody z serii Harmony na rynek wchodziły z cenami 1200-1500zł - teraz na wyprzedażach można je kupić za mniej niż połowę ceny, więc nad czym tu się zastanawiać?

Ten Jbl powinien kosztować 500zł - wtedy dopiero można by się nad nim zastanawiać.

Jbl ma świetną opinię wśród chłopaczków pod blokiem - sprzęt tej marki to prawdziwy szpan, nawet w dwudziestoletnim golfie...

Tobie chodzi o wyjścia z suba na głosniki? Przeciez to kicha jak masz dobry wzmacniacz z wyjsciem liniowym.

ale się wznieciłeś :)

REL właśnie takie połączenie preferuje do stereo - nawet dają odpowiedni kabel w komplecie.

JBL ES 150 nawet nie ma wejść wysokopoziomowych...

Moc znamionowa to tylko 100W...

Jak dobrze pamiętam to wyjścia niskopoziomowe ( RCA) były montowane w droższych i nowocześniejszych wersjach. Tak więc to nie jest wada a zaleta. Ja mam podłączony właśnie w ten sposób i jest zdecydowanie lepszy niż za pomocą kabli głosnikowych.

REL jak widzę jest wyjątkiem a to zapewne dlatego, że w swojej wersji dopuszcza nawet podłączenie naraz OBU wersji ( niskopoziomowych i wysokopoziomowych). W pozostałych urządzeniach to właśnie połączenie niskopoziomowe jest rekomendowane.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Dobra, by nie było wątpliwości ja mówię konkretnie o tym z literką P na końcu, bo taki posiadam, on kosztuje koło 1200- 1600 zł

Ta ostatnia cena ze strony producenta.

Aktywny subwoofer JBL ES-150P

Dane technicze:

Pasmo przenoszenia 27 – 150 Hz

Moc wzmacniacza RMS 300 W

Szczytowa moc dynamiczna wzmacniacza 500 W

Częstotliwość podziału 50 - 150 Hz, 24 dB/okt, regulacja płynna 50 - 150 Hz,

Przetwornik 250 mm ( 10 ”)

Wymiary ( wys. x szer. x gł.) (z maskownicą) 457 x 337 x 387 mm

Waga 17,7 kg

Radul, a więsz jaka firma zrobiła największe halo na zeszłorocznym Audio Show?

:) Na odsłuchy czekali w kolejeczce w zasadzie sami dojrzali meżczyźni.

A wiesz, że mam 40 lat, samochody nowe i żaden Volksvagen :) Nie bądź zakutym łbem i nie szufladkuj po marce każdego :)

Numer z puszczeniem sygnału na kolumny przez sub wydaje mi się głupi i basta. Nie po to się iwnestuje w dobre wzmacniacze by potem degradować sygnał płytką za 300zł w subie.

Chyba, że nie ma innego wyjścia, wzmacniacz nie ma odpowiedniego wyjścia. Trudno.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

100W - moc ciągła

400W - moc szczytowa

To są właściwe parametry - inne to marketingowa ściema.

Ukryta Zawartość

Gdy u siebie podłączyłem Velodyne po kablach głośnikowych (zamiast niskopoziomowo 2x po RCA) od razu miałem wrażenie że zamiast Dynaudio mam jakieś flagowce STX :) Od razu usłyszałem zero przestrzeni i pudełkowaty środek.

Radul, a więsz jaka firma zrobiła największe halo na zeszłorocznym Audio Show?

a wiesz jaka jest różnica pomiędzy Mercedesem "SL" a tym klasy "A"?

Gdy u siebie podłączyłem Velodyne po kablach głośnikowych (zamiast niskopoziomowo 2x po RCA) od razu miałem wrażenie że zamiast Dynaudio mam jakieś flagowce STX :) Od razu usłyszałem zero przestrzeni i pudełkowaty środek.

Bo Velodyne "dzieli" pasmo (ma wbudowany filtr górnoprzepustowy, który degraduje dźwięk) - większość subów (w tym REL) tylko "pobiera" sygnał nie ingerując w jego przebieg.

swoją drogą gdybyś chociaż miał te z Audience w wersji "SE"...

Jakbyś wyłączył suba to przy takim połączeniu miałbyś jeszcze większą kaszanę - dlatego lepiej wybrać coś od specjalisty od subwooferów czyli RELA.

Ja rozumiem, że Velodyne w odróżnieniu do REL specjalizuje się młynkach do kawy i otwieraczach do piwa, ale dzięki za wytłumaczenie różnicy pomiędzy nimi. Swoją drogą to 50-tki nie wyszły w wersji SE, a tylko 52. Poza tym to aż tak większej różnicy poza ilością basu między nimi nie ma. A jeżeli podłącza się woofer, to już praktycznie żadnej.

Tak więc RADULU nie trafiłeś ( mnie) :)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

http://pl.jbl.com/tl_files/catalog//jbl/home/Manuals/ES/ES150P,%20ES250P/Owners%20Manual%20-%20ES150P,%20ES250P%20(Polish).pdf :)

Chyba, że uważasz, ze to Autoplaza jest producentem, a JBL salonem sprzedaży i to JBL powinien poprawić.

RADUL jeszcze nie słuchałem subwooferów KODY bo dopiero umawiam się na odsłuch. Cena nowej KODY ~600zł (po przecenie), a JBLA ES150P 1000zł, czy warto dopłacać zobaczymy.

Co myślisz o KODZIE 5300 i 5200 w porównaniu do SW 1211 i 5000? Która będzie najmocniejsza?

Dla mnie akurat możliwość podpięcia kolumn do subwoofera jest zaletą (komputer>subwoofer>kolumny) bo zestaw będzie podłączony do laptopa w którym mam jedno wyjście audio.

Wiem, że nieciekawe rozwiązanie, ale chwilowo innego nie ma, rozważam jeszcze zakup karty dźwiękowej 5.1 i podłączenia subwoofera osobno.

Kodę (SW1211) miałem, a JBLa słuchałem w kilku miejscach (z odsłuchem tego suba nie powinieneś mieć żadnego problemu - dostępny w wielu sklepach ze sprzętem audio)

Z Magnata dobre są subwoofery z serii Quantum (też widziałem w dobrych cenach na wyprzedaży)

Ok to już coś, jak będę miał czas jutro przesłucham Kode 1211 i JBLa ES 150P, zastanawia mnie jeszcze KODA 5200 i 5300. Magnat 301A jest jeszcze chyba ciekawą propozycją w przedziale cenowym do 1000zł

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Magnat 301A miałem w tym samym pomieszczeniu na próby. Pisałem już. Wiekszy, niżej schodzi ale powłóczysty. Ciągnie i się ciągnie to basiszcze. Do kina lepszy, lepiej czesze bebechy, do stereo dużo gorzej. Za wolny.

Frywolny, pytanie tylko teraz na ile powłóczysty jest Magnat 301a, a na ile KODA, różnica w cenie to 140zł.

Jedyny na aukcji Quantum 530A do tego używka z jakimś innym wzmacniaczem, nie znam się:

Ukryta Zawartość

Na stereo mi głównie zależy, cholerka, ale dylemat teraz mam

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Nie słuchałem Kody, Tagi ani żadnej rzeczy, która jego jest. Wycofałem swojego by nie dominował, nie wpieprzał się zakresem za bardzo w kolumny główne ( u mnie monitory hy hy) dużo poniżej połowy na obu pokretłach i jest naprawdę dobrze. Nie oddam :)

Co myślisz o KODZIE 5300 i 5200 w porównaniu do SW 1211 i 5000? Czy któreś z nich mają takie wyjścia stereo?

Wszystkie mają komplet wyjść. Jak będziesz miał możliwość to porównaj z SW5000, bo w odróżnieniu od pozostałych zamiast br ma membranę bierną dzięki czemu jest szybszy.

Numer z puszczeniem sygnału na kolumny przez sub wydaje mi się głupi i basta. Nie po to się iwnestuje w dobre wzmacniacze by potem degradować sygnał płytką za 300zł w subie.

Chyba, że nie ma innego wyjścia, wzmacniacz nie ma odpowiedniego wyjścia. Trudno.

Chyba źle zrozumiałeś, piszesz o czymś innym. W RELu nie puszcza się sygnału poprzez suba na głośniki. REL ma wejścia wysokopoziomowe co oznacza, że podłączach się go po te same zaciski co kolumny, dostaje ten sam sygnał co kolumny.

Wyjścia niskopoziomowe także posiada więc można sobie wybrać jak komu nie pasuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tej cenie (biorąc pod uwagę jakość brzmienia i wykonania oraz wygląd i funkcjonalność) - REWELACJA!!!

Ten subwoofer nawet w pierwotnej cenie był bardzo korzystną ofertą, a teraz...

Sam się kiedyś zastanawiałem nad dwoma takimi subami - po jednym na każdy kanał (i tak teraz można mieć dwa taniej niż wcześniej jeden)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Chyba źle zrozumiałeś, piszesz o czymś innym. W RELu nie puszcza się sygnału poprzez suba na głośniki. REL ma wejścia wysokopoziomowe co oznacza, że podłączach się go po te same zaciski co kolumny, dostaje ten sam sygnał co kolumny.

Wyjścia niskopoziomowe także posiada więc można sobie wybrać jak komu nie pasuje.

Poważnie? Przecież takie podłączenie obciąża wmacniacz. Czy mówisz, że wzmacnaicz ma osobną parę zacisków na suba? No ale to chyba tylko amplitunery kina domowego?

Takie podłączenie nie obciąża wzmacniacza - wiesz jaka jest czułość na wejściu wysokopoziomowym aktywnego subwoofera?

Sub tylko "pobiera" taki sam sygnał jak kolumny i korzysta ze swojego wbudowanego wzmacniacza, więc...

Podłącza się dokładnie po te same zaciski co kolumny, nie obciąża to wzmacniacza. REL twierdzi, że to daje lepszy efekt w stereo, między innymi dlatego, że sub pobiera dokładnie ten sam wygnał, który wychodzi na kolumny. Nie wiem jak to się sprawdza, nie słuchałem choć mam wielką ochotę potestować.

Największą zaletą RELa jest to, ze posiada wyjścia wysoko i niskopoziomowe pod, które można się podpiąć jednocześnie. Jak ktoś ma kino i stereo to sygnał z kina idzie na niskopoziomowe, a jak słuchamy stereo to z wysokopoziomowego i oba systemów można sobie odmiennie skonfigurować.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.