Skocz do zawartości
IGNORED

Klub ateistów Audio-Voodoo

Gość StaryM

Rekomendowane odpowiedzi

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Nikt cię wieśniaku nie nauczył że to niegrzecznie zmieniać komuś imię?

Musisz Grzesiowi wybaczyć, on ze Szczecina, a to dziki zachód. Wiadomo, ze "prawdziwa miejska" kultura zaczyna się od Białegostoku. ;)

Grzesiu! A gdzie ja napisałem, że to moja produkcja? Ja poświęciłem dutki dla nauki.

Bierzemy teraz metr skrętki ethernetowej za złotówkę. Da się z tego złożyć dwa interkonekty stereo, bo w środku jest osiem drutów...

Nie kumam.

2 razy 2 (stereo) = 8

?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

W skrętce ethernetowej jest 8 drutów. Czyli z jednego metra, który kosztuje złotówkę, można zrobić cztery pojedyncze interkonekty. A że się je sprzedaje do stereo to mamy dwa, a dokładniej dwie pary.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

A po co tyle tych drutów w tym całym ethernecie?

Po co one są w ethernecie to ja wiem. Ale dlaczego one się znalazły się w tym interkonekcie, (patrz zdjęcie), to liczyłem, że ty mi to technicznie uzasadnisz. ;)

Skąd Twa wiedza że muszę?

Tak się mówi. Zwrot retoryczny, wiem, ci z Białegostoku nie wybaczają. ;)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Kiedyś był jeden drut w oplocie, ale to pozwalało tylko na 10mbit/s, więc druty się zaczęły rozmnażać. I na dodatek się poskręcały jak DNA. Parami się świnie poskręcały. ;)

Ale w kablach audio niezbalansowanych to słyszałem, że jeden kabel jest sygnałowy a drugi to oplot pełniący funkcję ekranu. Jak są dwa druciki wyciągnięte ze skrętki ethernetowej, to chyba nie ma ekranowania. A ty Grzesiu mówiłeś, ze lubisz ekranowanie.

Stary:

No właśnie, nikt nie wie jak to jest z tymi skrętkami. Po co ich tam tyle... ;)

Ale jakoś to działa.

A mówienie, że w skrętce kategorii powiedzmy 5, najpopularniejszej, drugi przewód/para służy do ekranowania (czego, przed czym) to już zupełne voodoo...

Partick, mało nie pomyliłem Twojego nick`a.

Ale byś mi pewnie jazdę zrobił...?

W tej Twojej Szkockiej wiosce zamieszkania to chociaż tramwaje jeżdżą, jak w mojej?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i kto tu zmienił imię...

No widzisz nie jestem kolejnym prorokiem tak że uważaj!

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Skrętka w standardzie 100Base-TX należy do pierwszej (fizycznej) warstwy OSI/ISO i używa się do tego skrętki nieekranowanej z miedzi. W tym standardzie używamy dwóch par przewodów, czyli 4 drutów. Aha, i musi to być UTP lub FTP kategorii co najmniej 5. I jakoś to działa z prędkością 100 mbit/s Standard Base mówi, ze to służy do transmisji cyfrowej w paśmie podstawowym.

Oprócz tego jest jeszcze standard 100Base-T4 wykorzystujący 4 pary, czyli wszystkie osiem drutów. I to ten standard może mieć kabel nawet kategorii 3.

Obecnie już to jest passe i stosuje się w modnych współczesnych instalacjach standard 1000Base-T o przepływności 1gbit/s, który wykorzystuje wszystkie 4 pary (czyli osiem miedzianych drutów) skrętki UTP kategorii przynajmniej 5.

Nigdy wcześniej nie słyszałem o żadnej funkcji ekranowania wykonywanej przez jakąkolwiek parę drutów. Ekranowanie czasami jest stosowane dodatkowo do zastosowań np. pomiędzy fazami. Wtedy warto stosować właśnie ekranowanie i tzw. net-protectory.

Jednak w ethernecie mamy transmisję cyfrową i poziom szumów do odcinka 100 metrów jest pomijalny.

W przypadku tego cudacznego kabelka z Allegro, tego pogromcy bóg wie czego, wystarczy dotknąć ręką kabla i słychać, że gra.

Nigdy wcześniej nie słyszałem o żadnej funkcji ekranowania wykonywanej przez jakąkolwiek parę drutów.

To logiczne dla tego założyłeś ten wątek.

Aha, i musi to być UTP lub FTP kategorii co najmniej 5.

skrętki UTP kategorii przynajmniej 5.

To jednak jakaś szczątkowa wiara w kable w Tobie tkwi :)

Gość partick

(Konto usunięte)

Partick, mało nie pomyliłem Twojego nick`a.

Ale byś mi pewnie jazdę zrobił...?

no masz... ;-)

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Partick

W tej Twojej Szkockiej wiosce zamieszkania to chociaż tramwaje jeżdżą, jak w mojej?

a mielim i tramwaje, i trolejbusy; ba, metro to było chyba trzecie na świecie - i jako jedyne pozostało w pierwotnej postaci, aczkolwiek nadal trwają debaty aby z kółka zrobić ósemkę (to nie żart).

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Transport_in_Glasgow

Gość StaryM

(Konto usunięte)

To logiczne dla tego założyłeś ten wątek.

Tylko dla członków sekty "bogosłyszących", ponieważ nie zakładałem wątku z powodu kabli ethernetowych.

To jednak jakaś szczątkowa wiara w kable w Tobie tkwi :)

Nie ma w tym nawet tyle szczątkowej wiary ile rzekomo waży dusza. Jak byś raz pociągną skrętkę kategorii 3 na odległość 100 metrów i stwierdził, że za cholerę nie działa, to nie gadałbyś głupot. W zakresie połączeń ethernetowych nie ma wiary, a słyszenie cudownych właściwości kabla w niczym nie pomaga. Albo te pakiety idą, albo się gubią. A że od kilkunastu lat zajmuje się sieciami przede wszystkim w oświacie, gdzie kasy nie ma, wiec nie jeden raz miałem do czynienia z sieciami budowanymi na zasadzie wiary, ze jakoś to będzie. Ale nie było. ;)

nie zakładałem wątku z powodu kabli ethernetowych.

No i dogmę załatwił kabelek minimum klasy 5 :)

Jak byś raz pociągną skrętkę kategorii 3 na odległość 100 metrów i stwierdził, że za cholerę nie działa, to nie gadałbyś głupot.

Jak byś raz posłuchał na dobrym sprzęcie połączenia po dobrym kablu które działa to też nie pisał byś głupot.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Hm... ten Kimber to może pozwoliłby na 100mbit, ale na krótkim odcinku, choć pewny nie jestem.

No i dogmę załatwił kabelek minimum klasy 5 :)

Wiem, że to trudne dla kablowych poetów, ale kategorie skrętki ethernetowej to coś innego niż wasze kabelki miedziane, posrebrzane, miedziane o czystości 99,99999999% "o niebo lepsze niż 99,9999999%. Po prostu.

Jak byś raz posłuchał na dobrym sprzęcie połączenia po dobrym kablu

Skąd ta mania wyższości? Oprócz słyszenia kabli cierpisz również na jasnowidztwo? Jeśli tak to bardzo kijowe. Nie udało ci się wykombinować nic na temat tego, czego słuchałem i w jakich konfiguracjach. Zajmij się zatem zawijaniem kabli w te sreberka, bo wróżenie ci nie wyszło. Słuchałem bardzo dobrego sprzętu i bardzo dobrych kabli i miały tylko jedną przewagę nad tanimi. Były ładniejsze.

Po co się sprzeczać? Wystarczy cat5 ładnie skręcić i zagra ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem, że to trudne dla kablowych poetów, ale kategorie skrętki ethernetowej to coś innego niż wasze kabelki miedziane.

Dla czego? fizyka inaczej działa?

Poczytaj sobie na czym polega różnica miedzy kategoriami skrętek, tam to dopiero jest kabelkologia ;)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Dla czego? fizyka inaczej działa?

Dlaczego "dla czego"?

Fizyka działa zawsze. Tylko niektórzy jeszcze sądzą, że w kablach audio jest zawarta wiedza nieodkryta.

A teraz ad rem drogi kolego. Jeśli nie masz nic do powiedzenia w zakresie cudownego kabelka, który przedstawiłem na zdjęciach, o jego niezwykłych walorach technicznych, to po prostu już nic nie pisz.

Tak , jak nieraz zarzekałem się, że nie chcę prowadzić tutaj dyskusji o niemierzalnych właściwościach kabli połączeniowych, tak strona techniczna mnie zawsze interesowała.

To dla przypomnienia, od czego zaczęliśmy.

A teraz ad rem drogi kolego. Jeśli nie masz nic do powiedzenia w zakresie cudownego kabelka,

Ależ mam wtyczka jest za wykwintna i kapie aż z niej złotem tam na pewno jest jakaś wiedza nieodkryta, dla czego to ma tak wyglądać? W ogóle po co ta wtyczka? Dlaczego ! na zdjęciach nie ma kabelka kategorii minimum 5-tej?

A jeśli jest to po co tak wybitny kabelek skoro połączenie jest raptem długości 0,5 -1 metra?

Zróbmy kolego coś prosto ale nie prościej jak mawiał ś.p. StefanB !

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Ależ mam wtyczka jest za wykwintna i kapie aż z niej złotem tam na pewno jest jakaś wiedza nieodkryta, dla czego to ma tak wyglądać? W ogóle po co ta wtyczka? Dlaczego ! na zdjęciach nie ma kabelka kategorii minimum 5-tej?

Są dwa kabelki wyjęte ze skrętki ethernetowej, jakiej kategorii to nie wiem. Zapytaj sprzedawcę na Allegro, który te kabelki sprzedaje za jakieś siedem dyszek. I zapytaj, dlaczego użył dwóch drucików. W opisie jest: REWELACYJNY KABEL ZA MINI CENĘ! Sprzedajemy przewody własnego pomysłu i wykonania nie kopiujemy i nie konfekcjonujemy tego co jest już na rynku!

W zasadzie to chleb cornerowi zabieram, bo to on zwykle demaskował polskich wytwórców kabli.

Po co wyjmować kabelek ze skrętki ethernetowej? Nie prościej dać taki sam ale jeszcze przed zrobieniem skrętki? idąc za tokiem postępowania zaraz rozłączymy urządzenia mające współpracować :)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Po co wyjmować kabelek ze skrętki ethernetowej? Nie prościej dać taki sam ale jeszcze przed zrobieniem skrętki? idąc za tokiem postępowania zaraz rozłączymy urządzenia mające współpracować :)

A poza tym to się dobrze czujesz? Zapytaj swojego kumpla po fachu od kabli. Napisałem dość wyraźnie co to za kable i skąd się wzięły.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.