Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka w pokoju dla KD.

marycz

Rekomendowane odpowiedzi

A tutaj znajdziesz dużo inspiracji ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

oki, dzieki. przekonaliscie mie. bede probowal zmienic caly schemat.

Bodex, projektor to Mitsubishi HC4000., teraz puszczam go z odleglosci prawie 5.5metrov i mam ekran cos okolo 3.2 x 1.75.... podobnie zostawie i na tej krotszej scianie.

dzieki za linki do inspiracji :)

Pomyśl może też o fotelikach ....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Ukryta Zawartość

Pomyśl może też o fotelikach ....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)

Foteliki - dobra rzecz, ale ostatnio pozbieralem info odnosnie oddzielnego processora AV i wielokanalowej kocowki mocy i mam "kasze" w glowie...

widzialem ze walkowales juz ten temat na forum....

mam teraz Onkyo 876 model, ale mysle o polaczeniu go z koncowka mocy.... a kiedys w przyszlosci dokupienia processora. tylko czy ma sens kupowania mocnej koncowki na wszytkie 5 kanalow, czy wystarczy na fronty + centralna kolumna (mysle, ze to by bylo najleprze rozwiazanie), bo jak zawsze kasy brakuje na te cacka...

wlasnie na allegro jest wystawiony ROTEL RMB 1066, ktorego by wystarczylo z glowa na przednie kolumny. (8ohm)... Bodex, jakbys poradzil? czy jednak pouzbierac wiecej kasy i kupic mocniejsza koncowke na wszystkie kanaly?

Ukryta Zawartość

Gość Gość

(Konto usunięte)

Mam podobny amplituner bo Onkyo 905. I mam na fronty dołączony ASR Emitter 1. Różnica w dźwięku w kinie domowym bardzo duża. Ale ja mam bardzo wynagające fronty. Infinity RSIIIb. Reszta kolumn też wydaje mi się gra swobodniej. Amplituner jest odciążony bo nie napędza już frontów.

Moim zdaniem to dobry kierunek. Kup końcówkę trzy kanałową. Jak dokupisz kiedyś processor to dokupisz jeszcze końcówkę pożądną na fronty a tego rotela dasz na tył i central np. I będzie O.K.

Chcesz rozsądnie i w miarę niedrogo ?

To może zróbmy jeszcze inaczej.

Zrób proszę INWENTARYZACJĘ tego co masz i napisz jaką to stanowi realną wartość przy ew. sprzedaży.

Wklej także fotki tego pomieszczenia - z każdego rogu, tak jak jest teraz.

Do sprzedazy bylby tylko ten amplituner Onkyo 876, nie wiem jaka jest jego teraz wartosc. wlasnie zmienilem caly schetam kina, ustawilem w rogi welne mineralna, na sciany powiesilem tez panele absorbujace, i takie same panele na sufit (zrobione, ale jeszcze nie powieszone), musze przyznac, ze dzwiek sie zmienil na dobre, nawet mocno sie zmienil, osobiscie w kinie, tylne kolumny stoja teraz za kanapa jakie 2.5-3 metra i do duzo co zmienia, pojawila sie przestrzennosc, ktorej kiedys nie bylo... kiedys dzwiek poprostu uderzal w ucho i tyle, a teraz naprawde czujesz sie, jakbys byl we srodku akcji. (zdjecia troche pozniej). odnosnie zmiany Onkyo, juz chcialem kupic Emotive UMC-1+ jej 5 kanalowa koncowka mocy, ale znowu nie jestem pewien... chodzi mi tylko i wylacznie o jakosc dzwieku w kinie.

(zdjecia troche pozniej)

Daj, daj - mogą być z komórki . :)

Ja Ci tylko napiszę, jak mogłoby być docelowo, a Ty się zastanów .... :)

UMC 1 - koszt 1500 pln.

Do tego 3 komplety -

Ukryta Zawartość

To co aktualnie masz, idzie na Allegro :)

Masz, grasz i czekasz na premierę XMC-1 ( z rabatem 600$ )

Cel :

- Identyczne głośniki aktywne zasilane przez XLR-y z XMC-1.

- 3 frontowe schowane za akustycznie przezroczystym ekranem ramowym 2.40 : 1

Pomyśl nad tym ... zrobiłeś już dużo - może warto dopiąć to na ostatni guzik ? :)

BTW - jeśli odważysz się na to, aby ścianę za ekranem "wygłuszyć" w całości , to opad szczęki murowany ....

Ukryta Zawartość

Bylem wczoraj w kinie na kiepskim filmie w czasie ktorego moglem sie w pelni skoncentrowac na wystroju wnetrza Cinema City. Otoz wpadlo mi w oko ze sufit wyklejony jest kwadratowymi platami jakiegos materialu w kolorze czarnym. Czy orientujecie sie co to za ustrojstwo i gdzie to mozna nabyc?? Chce zaciemnic sufit i jednoczesnie troche go wygluszyc...czy cos takiego sie nadaje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ??? chcialbym wykleic tym caly sufit na powierzchni okolo 26m...bede wdzieczny za rady.

Ukryta Zawartość

Ta "mata" akustyczna poprawić może jedynie samopoczucie ... ale jedynie przez chwilę ... do momentu, w którym nie stwierdzisz/usłyszysz, że to najgorzej wydane pieniądze w życiu.

W mutlipleksach na ścianach i suficie masz wełnę mineralną (grubo) oddaloną od właściwej ściany/sufitu.

W domu ciężko oczywiście obłożyć ściany 20cm wełny i odsunąć to na kolejne 20cm od ściany, bo standardowe polskie pomieszczenie mieszkalne stanie się klitką.

Ale np. marycz może sobie coś takiego fundnąć i to na co najmniej dwóch ścianach. Dużo nie straci, za to WIELE zyska.

Dobrym rozwiązaniem są panele z wełny Rockwool INDUSTRIAL BATTS BLACK 60 lub 80.

Od razu pokryte są filmem i nie ma konieczności obkładania ich dodatkową tkaniną, jeśli oczywiście akceptujemy kolor czarny.

Wystarczy ramka alu, drewno, ...

Teraz trochę w kwestii sprzętu ... BoDeX ma zaje...sty pomysł z aktywnymi zestawami głośnikowymi.

Będziesz go marycz po stopach całował jak wdrożysz to w życie.

Nie musi to być oczywiście Emotiva ... producentów jest bez liku, ale kierunek niech pozostanie.

Jeśli zaś masz kasę, to od razu ładuj się w procesor z wyjściami XLR :o)

Unikniesz na starcie ewentualnych, bo nie obligatoryjnych, problemów z sygnałem słanym koncentrykiem na kilkanaście metrów.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie, wystawiam foto tego, co zrobilem (takze chce zaznaczyc, ze wszystko, zaczynajac od tynkowania scian, malowania, robienia oswietlenia, wszystko robilem sam, wiec nie jest to rewelacja, oczywiscie jeszcze duzo jest do "wylizania" - trzeba zmienic kanape, na sciany powiesic jakies postery filmow, no i jeszcze bardziej wytlumic pokoj, bo za kanapa nadal jest male echo :)) ),

i jeszcze raz dzieki wszystkim, za porady.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

IMAG0644.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta "mata" akustyczna poprawić może jedynie samopoczucie ... ale jedynie przez chwilę ... do momentu, w którym nie stwierdzisz/usłyszysz, że to najgorzej wydane pieniądze w życiu.

W mutlipleksach na ścianach i suficie masz wełnę mineralną (grubo) oddaloną od właściwej ściany/sufitu.

W domu ciężko oczywiście obłożyć ściany 20cm wełny i odsunąć to na kolejne 20cm od ściany, bo standardowe polskie pomieszczenie mieszkalne stanie się klitką.

Ale np. marycz może sobie coś takiego fundnąć i to na co najmniej dwóch ścianach. Dużo nie straci, za to WIELE zyska.

Dobrym rozwiązaniem są panele z wełny Rockwool INDUSTRIAL BATTS BLACK 60 lub 80.

Od razu pokryte są filmem i nie ma konieczności obkładania ich dodatkową tkaniną, jeśli oczywiście akceptujemy kolor czarny.

Wystarczy ramka alu, drewno, ...

Teraz trochę w kwestii sprzętu ... BoDeX ma zaje...sty pomysł z aktywnymi zestawami głośnikowymi.

Będziesz go marycz po stopach całował jak wdrożysz to w życie.

Nie musi to być oczywiście Emotiva ... producentów jest bez liku, ale kierunek niech pozostanie.

Jeśli zaś masz kasę, to od razu ładuj się w procesor z wyjściami XLR :o)

Unikniesz na starcie ewentualnych, bo nie obligatoryjnych, problemów z sygnałem słanym koncentrykiem na kilkanaście metrów.

w sumie to chodzi mi glownie o zaciemnienie sufitu niz o wytlumienie. Nie chcialbym malowac go na czarno bo potem ciezko to zamalowac, dlatego myslalem o jakiejs alternatywie i ta gabka wpadla mi od razu w oko..

nookie736

W takim razie nic tylko kupować. Pamiętaj tylko że w razie zmiany zdania to po zerwaniu gąbki klej zostanie na suficie. żeby go usunąć pewnie trzeba będzie skrobać, potem szpachlować i malować na nowo. Dlatego ja bym go pomalował.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Na tylnej ścianie zrób stelaż z listew pod 15 cm. warstwę wełny i będzie gitara.<br />

Resztę dopracujesz . :)   Ile ekran ma w podstawie ?

Ekran ma cos okolo 4m szerokosci... Dokladnie nie mierzylem. A odnosnie welny, chociaz juz poszlo okolo 1000zl na welne, to jeszcze jest male echo za kanapa.... Bede nad tym pracowal.

Zeby nie zakladac nowego watku, zapytam tutaj. Chodzi mi o koncowki mocy, a wlasciwie o moc wzmacniacza. jaka musi byc minimalna RMS moc wzmacniacza w koncowce na przednie kolumny ? i jaka na kolumny efektowe. (chodzi o naglosnienia pomieszczenia ~50m2, przednie kolumny to Klipsh 82, a kolumny efektowe teraz to Mission M34i, chociaz chodzi mi po glowie ich zamiana kiedys na jakies dipolowe sourrondy nie wiem tylko czy bedzie z tego jakas korzysc).

Nie będzie żadnej.

Twoje pomieszczenie wymaga/ło mocnej korekty akustyki - wszak to kino domowe.

Dipole grają wzdłuż ścian i bazują na odbiciach - u Ciebie staraliśmy się to wyeliminować

i powierzyć zadanie dźwiękom bezpośredniim, więc kombinowanie z dipolami psu na budę.

Współczesne multichannel to 5/7 pełnopasmowych kanałów, więc należałoby zadbać o

identyczne tory dla każdego z nich. Ciężko byłoby Ci tam zmieścić identyczne pudełka,

ale chociaż utrzymaj ten sam charakter brzmienia dla każdego kanału ( ta sama seria)

Na front podłogówki, a boki i tyły możesz zrealizować na monitorkach i tu im odciąć trochę

dołu.

Nie będzie żadnej.

Twoje pomieszczenie wymaga/ło mocnej korekty akustyki - wszak to kino domowe.

Dipole grają wzdłuż ścian i bazują na odbiciach - u Ciebie staraliśmy się to wyeliminować

i powierzyć zadanie dźwiękom bezpośredniim, więc kombinowanie z dipolami psu na budę.

Współczesne multichannel to 5/7 pełnopasmowych kanałów, więc należałoby zadbać o

identyczne tory dla każdego z nich. Ciężko byłoby Ci tam zmieścić identyczne pudełka,

ale chociaż utrzymaj ten sam charakter brzmienia dla każdego kanału ( ta sama seria)

Na front podłogówki, a boki i tyły możesz zrealizować na monitorkach i tu im odciąć trochę

dołu.

a jak na temat mocy ?

na fronty orientuje sie 200wat RMS na kanal. czy moze wystarczy 130-150wat? a na tyl i central bedzie dobrze 100-130wat RMS?

Wszystko zależy od preferencji, efektywności głośników i zastosowanych końcówek.

Wzorem byłoby aby były MONO i identyczne + identyczne głośniki, mamy wówczas

ideał i liniowe wzmocnienie , a tak może byc różnie ... Napisz co kombinujesz.

przymierzam sie do koncowek (emotive pokinco sobie odpuscilem, ale jej nie wykluczam, bo to jedyny sprzed cenowo mi dostepny i druga sprawa ze nie mam planu robic HI-END'u ..., wiec 5 monoblokow bedzie mi za drogo)

leprze koncowki, ktore daja 200wat na kanal kosztuja nie male pieniadze.... dlatego pytam, moze 200wat to za duzo... bo 125-130 wat na kanal mozna kupic za mniejsze pieniadze... slowem szukam mozliwosci zeby zaoszczedzic. Powiedzmy Rotel RMB 1075 120watt rms 5 kanalow, czy nie bedzie tego za malo, bo wlasnie cenowo i jakosciowo uwazam, ze byloby dobrze, tylko czy nie za slaba ta koncowka.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Wszystko zależy od preferencji, efektywności głośników i zastosowanych końcówek.

Co do preferencji pełna zgoda ale co do tej efektywności, nie do końca. Sporo jest opinni bardziej doświadczonych sprzętowo kolegów, że efektywność kolumn wcale nie zwalnia nas z ,, obowiązku'' posiadania bardzo wydajnych prądowo pieców. Bo owszem te kolumny zagraja głośno ale niekoniecznie ten dźwięk będzie kontrolowany.

przymierzam sie do koncowek (emotive pokinco sobie odpuscilem, ale jej nie wykluczam, bo to jedyny sprzed cenowo mi dostepny i druga sprawa ze nie mam planu robic HI-END'u ..., wiec 5 monoblokow bedzie mi za drogo)

leprze koncowki, ktore daja 200wat na kanal kosztuja nie male pieniadze.... dlatego pytam, moze 200wat to za duzo... bo 125-130 wat na kanal mozna kupic za mniejsze pieniadze... slowem szukam mozliwosci zeby zaoszczedzic. Powiedzmy Rotel RMB 1075 120watt rms 5 kanalow, czy nie bedzie tego za malo, bo wlasnie cenowo i jakosciowo uwazam, ze byloby dobrze, tylko czy nie za slaba ta koncowka.

Same waty w moim doświadczeniu niewiele mówią. Nie tędy droga.

Owszem u tego amego producenta dwa piece, jeden np. 100W na kanał a drugi 200W, zagwarantują że ten 200 Watowy będzie raczej lepszy, ale już u różnych producentów nie ma takiej liniowej zależności.

Mam ASR Emittera1. 50kg żywej wagi i potężna moc. Ale w stereo wygryzła go malutka Zagra z czterema końcówkami po 80W może na kanał. I dźwięk ma dużo potężniejszy. Potężne Infinity Kappa 8.2i wydaje się rozszarpywać:-)

Co do preferencji pełna zgoda ale co do tej efektywności, nie do końca. Sporo jest opinni bardziej doświadczonych sprzętowo kolegów, że efektywność kolumn wcale nie zwalnia nas z ,, obowiązku'' posiadania bardzo wydajnych prądowo pieców. Bo owszem te kolumny zagraja głośno ale niekoniecznie ten dźwięk będzie kontrolowany.

Same waty w moim doświadczeniu niewiele mówią. Nie tędy droga.

Owszem u tego amego producenta dwa piece, jeden np. 100W na kanał a drugi 200W, zagwarantują że ten 200 Watowy będzie raczej lepszy, ale już u różnych producentów nie ma takiej liniowej zależności.

Mam ASR Emittera1. 50kg żywej wagi i potężna moc. Ale w stereo wygryzła go malutka Zagra z czterema końcówkami po 80W może na kanał. I dźwięk ma dużo potężniejszy. Potężne Infinity Kappa 8.2i wydaje się rozszarpywać:-)

a to ciekawie... wiec wybor nie taki prosty, jak sie mi wydawalo... pokierujcie w takim wypadku, na jakie charakterystyki musze zwracac uwage ?

albo w slepo poprostu wybieram koncowke jak mozna wiekszej mocy rms, jakiejkolwiek pozadniejszej firmy i "jakos tam bedzie" :)

... co do tej efektywności, nie do końca. Sporo jest opinni bardziej doświadczonych sprzętowo kolegów, że efektywność kolumn wcale nie zwalnia nas z ,, obowiązku'' posiadania bardzo wydajnych prądowo pieców.

No ale proszę Cię - to ogromnie ważny parametr.

Podepnij 6W wzmacniacz lampowy do swoich Infinity, to zrozumiesz o czym mowa.

Zaręczam także , że ten wzmak potrafi "zabujać ścianami", tylko nie na Twoich pudłach.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Ale oczywiście. Tylko piszę , że niestety nie zawsze bazowanie na parametrze efektywność kolumny-moc wzmaka da dobre efekty. Z wysokoefektywnych kolumn na byle wzmaku osiągniesz bardzo łatwo, wysokie poziomy głośności. Tylko nie zawsze pójdzie to w parze z jakością dźwięku.

No ale proszę Cię - to ogromnie ważny parametr.

Ważny ale ważniejsze aby wzmak mając nawet mniejszą moc, kontrolował w pełni całe pasmo.

Tu przykładem piece w klasie A. Niby tych Watt za dużo najczęściej nie mają, ale kontrolują dźwięk!

I tak przecież w domach gramy co najwyżej na 1-2W najczęściej. Czasami może 20W się zdarzy. O jakośc tu idzie nie tylko o moc. Ja już miałem parę pieców po 30kg wagi i ponad 200W/8Ohm. I były niezłe, ale ten niby słabszy jest dużo mocniejszy i lepszy.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Ale przedtem nic na ten temat nie napisałeś tylko zwracałeś uwagę na efektywność kolumn i co tym idzie moc końcówek.

Stąd było moje sprostowanie. Teraz pełna zgoda.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.