Skocz do zawartości
IGNORED

Symulacje w WinISD - pomoc w interpretacji i wybór głośnika

greg80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W WinISD wykonałem symulację trzech przetworników niskotonowych w obudowie zamkniętej. Planuję budowę suba zamkniętego, objętość ok 40L.

Przetworniki, dla których symulowałem obudowy to:

Dayton Audio RSS265HF-4

Seas L26RFX-P

Peerless XXLS 835016

Analizując charakterystyce przenoszenia teoretycznie najlepiej wypada Dayton: 43Hz dla -3dB i 31Hz dla -6dB. Seas osiąga 44/-3dB i 35Hz/-6dB a Peerless 50Hz/-3dB i 37Hz/-6dB. Dayton ma niestety najniższą efektywność z pozostałych (84dB) vs 87dB. Przy charakterystyce efektywności (SPL) wychodzi że trzeba mu podać 2x więcej mocy aby otrzymać zbliżoną głośność.

Mam prośbę o pomoc w interpretacji wyników i wyborze głośnika. Początkowo planował budowę suba w oparciu o głośnik Daytona, teraz się powolo bardziej skłaniam do Seas'a. Co myślicie? Pozdrawiam.

Poniżej załączam screeny z symulacji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-32808-0-93169700-1347572776_thumb.png post-32808-0-46705200-1347572844_thumb.png post-32808-0-59412800-1347572858_thumb.png

W kolejności: 1: charakterystyka przenoszenia, 2: SPL dla wszystkich sygnał 100W, 3: SPL dla Dayton 200W, reszta 100W, 4: cone excursion.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Weź pod uwagę jeszcze ceny, zniekształcenia (BARDZO ważne), wygląd, jakość budowy, wychylenie liniowe. Weź porządny symulator i pooglądaj sobie odpowiedzi głośnika na skok napięcia - to wiele mówi o jakości, a zupełnie ten aspekt pominąłeś. Na wzmaku wiele nie oszczędzisz, więc nie napinaj się tak bardzo na małą ilość watów, kupisz BASHa albo inną cyfrę i po temacie. Ja bez wahania brałbym Daytona, pozostałe dwa mają za małą dobroć, jak do closed, mogą grać sucho i zbyt konturowo.

Wykres wychylenia masz do rzyci, chyba, ze to jest w metrach albo coś :-) Ogólnie Twoje symulacje mówią bardzo mało albo zgoła nic o pracy danego głośnika w charakterze subwoofera, bo nie uwzględniłeś żadnej filtracji dolnoprzepustowej, co jest sytuacją zupełnie niemożliwą dla suba. WinISD, będąc programem raczej gorszym niż lepszym, jednak umożliwia wklepanie filtracji. Zrób to.

Weź tego, co ma największy Qts, jest to chyba Dayton. Winisd nie jest taki zły, a oceny zniekształceń można i tak dokonać tylko pomiarowo, bo nie są dostępne na ogół żadne dane pozwalające zbudować nieliniowy model głośnika.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

oceny zniekształceń można i tak dokonać tylko pomiarowo, bo nie są dostępne na ogół żadne dane pozwalające zbudować nieliniowy model głośnika.

Ale np. partsexpress publikuje raporty z pomiarów i tam się o Daytonach można co nieco dowiedzieć, jest np. wykres BL w funkcji wychylenia, a to już sporo mówi. WinISD nie jest zły, tylko ubogi i brak mu właśnie np. analizy czasowej.

Cześć,

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

@ Father_PiO - na wykresie wychylenia jednostki to m. WinISD posługuje się pełnymi jednostkami, co jest nieźle upierdliwe czasami, bo np parametry głośników definiuje się w np m2 i m3 :)

Pobawiłem się dziś jeszcze filtrowaniem. Dodałem transformatę Linkwitza i filtr subsonic. Wykresy się trochę poprawiły (screen poniżej). z -3dB mozna zejść do ok 30Hz .

Teraz mam pytanie, jak w praktyce najprościej zastosować Transformatę Linkwitza? Czy funkcja bass boost niektórych wzmacniaczy do subów spiełni tą funkcję? Z tego co widziałem na sieci, to można w niektórych sterować częstotliwością która jest wzmacniana. Sam filtra z LT nie chcę budować - nie znam się na lutowaniu:) Wiem że jest jeszcze opcja kupna wzmacniacza z DSP, ale to trochę bardziej kosztowna wersja.

Pozdrawiam,

Grzesiek

Ukryta Zawartość

post-32808-0-43172700-1347668356_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

WinISD posługuje się pełnymi jednostkami, co jest nieźle upierdliwe czasami, bo np parametry głośników definiuje się w np m2 i m3 :)

A masz normalnego, czy tą nieukończoną alfę wersji pro? Bo ten pro jest normalny i wychylenie jest w milimetrach.

Dodałem transformatę Linkwitza i filtr subsonic.

Subsonic w closed to poracha, zapomnij. A miałeś odfiltrować to badziewie od góry, nie od dołu! Przecież sub Ci nie bedzie grał do kiloherca, tylko do 80-100 Hz. Musisz to odfiltrować, inaczej nie masz pojęcia jakie masz zejście. I żadnych ulepszaczy u dołu pasma, żadnych filtrów i pierdół, skaszanisz tylko odpowiedź czasową, a nic nie zyskasz.

Teraz mam pytanie, jak w praktyce najprościej zastosować Transformatę Linkwitza?

Nie stosować.

Transformata Linkwitza opera się z grubsza na przesuwaniu biegunów transmitancji i żeby ją poprawnie zastosować to musisz znać dokładne parametry głośnika w danej obudowie zamkniętej, zatem konieczne są pomiary. Musisz jeszcze wziąć pod uwagę, że parametry mechaniczne głośnika mogą zmieniać się w czasie więc i pre - filtr (bo tym jest przecież transformata Linkwitza) może z czasem wymagać korekcji. Krótko rzecz ujmując - jeśli nie znasz się na lutowaniu nie ma co podbijać do tego układu.

• 2 tygodnie później...

Musisz jeszcze wziąć pod uwagę, że parametry mechaniczne głośnika mogą zmieniać się w czasie więc i pre - filtr (bo tym jest przecież transformata Linkwitza) może z czasem wymagać korekcji. Krótko rzecz ujmując - jeśli nie znasz się na lutowaniu nie ma co podbijać do tego układu.

Dzięki za info, nie wiedziałem, że to się zmienia w czasie. Rozważałem opcję zbudowanie tego na wzmacniaczu z DSP, więc zmiana parametrów filtra w czasie użytkownia nie była by problemem.

Subsonic w closed to poracha, zapomnij. A miałeś odfiltrować to badziewie od góry, nie od dołu! Przecież sub Ci nie bedzie grał do kiloherca, tylko do 80-100 Hz. Musisz to odfiltrować, inaczej nie masz pojęcia jakie masz zejście. I żadnych ulepszaczy u dołu pasma, żadnych filtrów i pierdół, skaszanisz tylko odpowiedź czasową, a nic nie zyskasz.

Dziękuję za odpowiedź. Filtr dolnoprzepustowy (ok 80-100Hz) będzie ustawiony na amplitunerze. Czy to że będzie ten filtr ma wpływa naharakterystykę przenoszenia głośnika poniżej tej częstotliwości?

Nie stosować.

W temacie stosowania transformaty Linkwitza - nie słyszałem na żywo z więc trudno mi polemizować z tą opinią. Na internecie są pozytywne opinie na temaj jej stosowania. Na razie stwierdzam, że posłucham Dali Concept SUB - można go dostać w prawie przystępnej cenie ok 1,5tyś. Może mi wystarczy i zrezygnuję z całego pomysłu DiY bo podzespoły z których planowałem składać sam, będa w sumie podobnie kosztować.

• 3 tygodnie później...
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Dziękuję za odpowiedź. Filtr dolnoprzepustowy (ok 80-100Hz) będzie ustawiony na amplitunerze. Czy to że będzie ten filtr ma wpływa naharakterystykę przenoszenia głośnika poniżej tej częstotliwości?

Filtr dolnoprzepustowy suba odcina go tak nisko, że, jakby to powiedzieć, sub gra na lewej, opadającej już części charakterystyki. Powiedzmy, że masz punkt -3dB w miejscu, gdzie spadek poziomu charakterystyki głośnika jest już istotny. Takie cięcie spowoduje, że efektywność całości spadnie, ale dolną częstotliwość graniczną ustalasz względem poziomu maksymalnego, więc wyjdzie to tak, jakby Ci charakterystyka "podjechała" do góry, a więc dolna częstotliwość graniczna się obniży. Jak na obrazku:

Filtr dolnoprzepustowy suba odcina go tak nisko, że, jakby to powiedzieć, sub gra na lewej, opadającej już części charakterystyki. Powiedzmy, że masz punkt -3dB w miejscu, gdzie spadek poziomu charakterystyki głośnika jest już istotny. Takie cięcie spowoduje, że efektywność całości spadnie, ale dolną częstotliwość graniczną ustalasz względem poziomu maksymalnego, więc wyjdzie to tak, jakby Ci charakterystyka "podjechała" do góry, a więc dolna częstotliwość graniczna się obniży. Jak na obrazku:

Dzięki za ilustrację, teraz wszystko jasne:)

Ostanio zakupiłem sub Dali Concept SUB. Udało mi się namierzyć powystawową sztukę w cenie ok 50% niż w sklepach internetowych. Na razie jestem zadowolony z tego jak gra więc puki co zawieszam na jakiś czas projektu budowy własnego SUB.

Mam jednak pytanie do forumowiczów - jak według waszych doświadczeń i oceny, taki SUB zbudowany na głośnikach klasy Dayton albo Peerless wspomnianych wcześniej, w obudowie zamkniętej 35-50L grał by w porównaniu do tego suba Dali? Grał by lepjej - jesli tak to w jakich aspektach - zejścia, jakości basu, głośności (oczywiście przy założeniu, że SUB bym poprawnie zaprojektował:)?

Pozdrawiam,

Grzesiek

• 2 tygodnie później...
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Oj myślę, że dayton i peerles mogą być dużo lepsze, że róznica nie będzie kosmetyczna, tylko faktyczna. Jednym z warunków jest dostatecznie dobrej klasy wzmacniacz.

• 1 rok później...

I żadnych ulepszaczy u dołu pasma, żadnych filtrów i pierdół, skaszanisz tylko odpowiedź czasową, a nic nie zyskasz.

Zyskać można na rozciągnięciu pasma @-3dB. Oczywiście lepiej sobie wybić z głowy podbijanie o kilkanaście dB ... ale o kilka można. Użyłem dwóch filtrów (bo nie celowałem w sub, tylko w głośnik dla kolumny trójdrożnej, który ma mieć poniżej 3 dB spadku do co najmniej 400 Hz jadąc w górę), dla H1192-08 CD22RN4X w obudowie zamkniętej ... jeden przy 41 Hz podbija o 5,5 dB, dobroć Q1, a drugi przycina przy 105,65Hz o 5 dB przy Q0,37 ... efekt ? ... -3dB poniżej 40 Hz, max SPL przy wychyleniu 7mm@26W@33Hz to 98,7dB wskazane przy zakresie 75-175Hz.

ps. max Group Delay <9ms @36-37Hz ... czyli (fs x ms) << 400 ... zgodnie z wymaganiami

Jak szukasz niskiego dobrego basu to z tej trojki zdecydowanie Dayton. Tylko on potrzebuje malego piecyka :)

Temat z 2012 roku, więc raczej już nie szuka. A co do piecyka ... Hypex UcD400HG załatwiłby zapewne sprawę.
  • 8 miesięcy później...

Mam pytanie o group delay. Podobno poza wielkością group delay, ważny jest jeszcze kształt charakterystyki tego opóźnienia od częstotliwości. Czego powinno się więc unikać? (jaka charakterystyka group delay może zwiastować kiepski bas pomimo, że group delay będzie niskie)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.