Skocz do zawartości
IGNORED

Czy zakup Beyerdynamic Headzone Home HT + Beyerdynamic DT 880 HT - słuchawkowy system surround to dobry pomysł ?

Bachnaify

Rekomendowane odpowiedzi

DT 880 do gier to raczej kiepski pomysł. Mało basu. Kup lepiej słuchawki z większą ilością basu.

To ze ktoś chce do gier to nie znaczy, że chce odchodzić po 2h od kompa z bólu głowy. Używam 770 PRO i jestem bardzo zadowolony. Wykresy pokazują, że 880 powinny brzmieć tak trochę jak senki HD598 tylko mieć więcej basu, pamiętam, że jak słuchałem tychże senków to miały naprawdę sporo basu, skoro 880 maja miec więcej, to ja bym juz nie przesadzał - naprawdę. Nie wiem, czy miałeś już stycznośc z beyerami, ale jeśli nie to powiem, że generalnie to bardzo wygodne słuchawki, dobrze wykonane, moje 770 są bardzo podatne na EQ więc jak ci zabraknie basu to zawsze mozna trochę podbić - używam korekcji w głośniejszych miejscach gdzie slucham z telefonu, jak środki transportu miejskiego. Gry mają różne bajery do boostowania basu, więc nie powinno ci go zabraknąć. Ciężko mi się wypowiadać o słuchawkach otwartych mając zamknięte, ale nie sądzę żeby 880 były złym pomysłem. Nie wiem co to jest to coś Headzone :D Jeśli to karta dźwiękowa, to ja używam Xonara D2 i 770 grają bardzo ladnie, ale głównie daje to kopa dynamice, nie wiem czy czuć to aż tak w otwartych. Nie samym basem się żyje a 880 powinny pozwolić na granie dlugimi wieczorami bez konieczności przerw ze zmęczenia wynikającego z nadmiaru niskich tonów.

Niskie tony są dosyć mało kierunkowe, więc sytuacja gdzie słuchawki ze słabymi niskimi spisują się lepiej w grach niż te zalewające ucho niekontrolowanym, rozlanym basiskiem jest normalna. Dlatego ciągle stare, wysłużone i po prostu słabe Sennki HD201 mają u mnie stałe miejsce w strzelankach różnej maści.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Jak w temacie. Do komputera z naciskiem na gry.

Fatalny pomysł za koszmarne pieniądze.

Do takich zastosowań to kup sobie Senki HD600 + X-Fi Titanium HD + wzmacniacz słuchawkowy. Będzie 100 razy lepiej, szczególnie jeśli chodzi o gry, a jeszcze kasy zostanie. Wirtualizacja dźwięku dookólnego będzie wyśmienita. Masz jak w banku, że będą Cię od cheatrów wyzywać w onlinowych FPSach, jak będzie słyszał wszystko i wszystkich z każdego kierunku. Wiem to ze swojego doświadczenia, w BFie Bad Company 2, gość się skradał za ścianą z tyłu po lewej i ździwko go łapało, jak mu kulka przychodziła do głowy, a jeszcze dobrze się nie zasadził ;-))). No i bluzgi leciały że na cheatach jadę i przez ściany widzę. A wystarczyło żeby się skradał ciszej :-P.

Dobrze Ci radzę, tylko CMSS-3d Headphone, obecnie zwane THX TruStudio Pro Surround i normalne przyzwoite słuchawki. Możesz oczywiście posłuchać teoretyków, albo zdać się na zdanie praktyka, który poświęcił, jak idiota, 583h 17m 10s na tę głupią grę, jak jeszcze miał w ogóle czas grać: http://bfbcs.com/stats_pc/SlawekR11 A w tej grze dźwięk dookólny w słuchawkach to podstawa, czasem to totalne "być albo nie być" szczególnie jak nadlatuje uzbrojony helikopter albo nadjeżdża czołg. Jeszcze ich nie widać, ale już słychać skąd się pojawią, więc można się schronić.

Fatalny pomysł za koszmarne pieniądze.

Do takich zastosowań to kup sobie Senki HD600 + X-Fi Titanium HD + wzmacniacz słuchawkowy. Będzie 100 razy lepiej, szczególnie jeśli chodzi o gry, a jeszcze kasy zostanie. Wirtualizacja dźwięku dookólnego będzie wyśmienita. Masz jak w banku, że będą Cię od cheatrów wyzywać w onlinowych FPSach, jak będzie słyszał wszystko i wszystkich z każdego kierunku. Wiem to ze swojego doświadczenia, w BFie Bad Company 2, gość się skradał za ścianą z tyłu po lewej i ździwko go łapało, jak mu kulka przychodziła do głowy, a jeszcze dobrze się nie zasadził ;-))). No i bluzgi leciały że na cheatach jadę i przez ściany widzę. A wystarczyło żeby się skradał ciszej :-P.

Dzięki za odpowiedź. A jak to jest z Essence STX ? Czy gdybym podpiął do tej karty słuchawki Beyerdynamic DT 990 600 Ohm to słychać by było nieczyste granie, charczenie, buczenie czy po prostu będą tylko grały nieco za cicho ? Wbudowany wzmacniacz w tej karcie nie jest jakiś szczególny ale producent zaklina się, że jest w stanie napędzić słuchawki do 600 Ohm. Na Head Fi był gościu który z kolei używał Denon AH-D7000 bezpośrednio podpietę do Essence STX i twierdził, że gra ok.

Zastanawiam się generalnie nad kilkoma modelami. Nie jestem audiofilem. Potrzebuję zbalansowanych słuchawek między iloącią basu a jasnością/przejrzystością i detalami.

Pewna osoba, która zajmuje się audio powiedziała mi, że przy wysokiej klasie słuchawek Dolby Headphone (w przypadku kart dźwiękowych ASUS) oraz CMSS-3d Headphone (w przypadku kart Creative) nie jest potrzebne i że tak naprawdę najlepsze jest stereo bo to w trybie stereo jest najlepsze pozycjonowanie i słychać najwięcej i najnaturalniej. To jak to w końcu z tym jest ?

Ba ! Pytając innej osoby, która testuje słuchawki w grach, zapytałem o HD 650,a ona odparła, że ona gra tylko w Dolby Headphone, a HD 650 z tym trybem brzmią beznadziejnie i że w stereo i tak wszystko świetnie słychać.

Oto modele o których myślę:

Sennheiser HD600

Sennheiser HD650

Beyerdynamic DT 880 PRO 250 Ohm

Beyerdynamic DT 880 PRO 600 Ohm

Beyerdynamic DT 990 Premium 32 Ohm

Beyerdynamic DT 990 Premium 600 Ohm

AKG Q701/K701/K702 (choć nie jestem względem nich przekonany, bo czytałem o niejednym przypadku złamania się tego plastiku łączącego muszlę z pałąkiem)

Ultrasone PRO 2900

Które z nich wg was będą dla mnie najlepsze ?

P.S. Czy słuchawki półotwarte grzeją uszy ?

P.S. 2 Czy słuchawki zamknięte z welurowymi padami grzeją uszy ?

To ze ktoś chce do gier to nie znaczy, że chce odchodzić po 2h od kompa z bólu głowy. Używam 770 PRO i jestem bardzo zadowolony.

Czy w DT 770 pocą się uszy ?

P.S. 3 Ktoś zapyta czemu wymieniam akurat takie modele słuchawek. Ano opieram się na tych dwóch testach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem xonara stx i k 701 i grało to świetnie , wygoda wyborna bo nie ściągałem słuchawek nawet jak nic nie słuchałem takie są milusie. Wykonaniu AKG nic nie można zarzucić są pancerne.

Xonar uciągnie 600 omów spokojnie

Obecnie mam DT 880 i tęsknie za k 701

, Ultrasone pro 2900 też miałem ale są mniej wygodne i mają gorsze odwzorowanie przestrzeni

za to bombowy bass.

Jak cię stać na xonara to się nie zastanawiaj choć do samych gier pewnie i inne karty się sprawdzą lecz wtedy trza patrzeć czy odpowiednio napędzą wymagające słuchawki więc lepiej wybierać modele do 250 omów

Jak cię stać na xonara to się nie zastanawiaj choć do samych gier pewnie i inne karty się sprawdzą lecz wtedy trza patrzeć czy odpowiednio napędzą wymagające słuchawki więc lepiej wybierać modele do 250 omów

No ja właśnie mam kartę ASUS Xonar Essence STX i mój wybór zawęża się do kilku modeli. Wiem, że AKG K701 grają bardzo neutralnie i mają mnóstwo detali ale przez to mają mniej basu. Ultrasone PRO 2900 mają dużo basu (ale generalnie też słychać detale, ale słyszałem też, że nie do końca właśnie brzmią jak otwarte słuchawki (pewnie wina konstrukcji - taka sama jak zamkniętych PRO 900).

DT 880 też grają dość neutralnie. Myślę jeszcze nad DT 990 Premium 600 Ohm. Mają dużo basu, ale on podobno nie zagłusza detali, bo się nie rozlewa na inne częstotliwości. Trudny wybór... hmmm... dla mnie ważny jest i bas i detale i przejrzystość (jasność)

P.S. AKG K701 używałeś bezpośrednio podłączonych do Essence STX ? Nie używałeś osobnego (zewnętrzenego, dodatkowego) wzmacniacza ? Jak rozumiem zmieniłeś tylko w sterownikach na opcję highest gain +18 dB?

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Dzięki za odpowiedź. A jak to jest z Essence STX ? Czy gdybym podpiął do tej karty słuchawki Beyerdynamic DT 990 600 Ohm to słychać by było nieczyste granie, charczenie, buczenie czy po prostu będą tylko grały nieco za cicho ? Wbudowany wzmacniacz w tej karcie nie jest jakiś szczególny ale producent zaklina się, że jest w stanie napędzić słuchawki do 600 Ohm. Na Head Fi był gościu który z kolei używał Denon AH-D7000 bezpośrednio podpietę do Essence STX i twierdził, że gra ok.

Zastanawiam się generalnie nad kilkoma modelami. Nie jestem audiofilem. Potrzebuję zbalansowanych słuchawek między iloącią basu a jasnością/przejrzystością i detalami.

Pewna osoba, która zajmuje się audio powiedziała mi, że przy wysokiej klasie słuchawek Dolby Headphone (w przypadku kart dźwiękowych ASUS) oraz CMSS-3d Headphone (w przypadku kart Creative) nie jest potrzebne i że tak naprawdę najlepsze jest stereo bo to w trybie stereo jest najlepsze pozycjonowanie i słychać najwięcej i najnaturalniej. To jak to w końcu z tym jest ?

Ba ! Pytając innej osoby, która testuje słuchawki w grach, zapytałem o HD 650,a ona odparła, że ona gra tylko w Dolby Headphone, a HD 650 z tym trybem brzmią beznadziejnie i że w stereo i tak wszystko świetnie słychać.

Oto modele o których myślę:

Sennheiser HD600

Sennheiser HD650

Beyerdynamic DT 880 PRO 250 Ohm

Beyerdynamic DT 880 PRO 600 Ohm

Beyerdynamic DT 990 Premium 32 Ohm

Beyerdynamic DT 990 Premium 600 Ohm

AKG Q701/K701/K702 (choć nie jestem względem nich przekonany, bo czytałem o niejednym przypadku złamania się tego plastiku łączącego muszlę z pałąkiem)

Ultrasone PRO 2900

Które z nich wg was będą dla mnie najlepsze ?

P.S. Czy słuchawki półotwarte grzeją uszy ?

P.S. 2 Czy słuchawki zamknięte z welurowymi padami grzeją uszy ?

Czy w DT 770 pocą się uszy ?

P.S. 3 Ktoś zapyta czemu wymieniam akurat takie modele słuchawek. Ano opieram się na tych dwóch testach:

http://www.head-fi.org/t/534479/mad-lust-envys-headphone-gaming-guide-updated-9-17-2012-su-dh1-and-recond3d-added

http://www.head-fi.org/t/483802/quest-for-holy-grail-of-gaming-sound

Z STXem bez problemu zadziałają każde słuchawki dynamiczne, niezależnie od impedancji. 600 ohm to żaden problem.

Jeśli nie masz przeciwwskazań środowiskowych, znaczy dźwięk rozchodzący się na zewnątrz nie będzie problemem, to kup słuchawki możliwie najbardziej otwarte. Do intensywnego grania wyjdzie Ci to na zdrowie.

W zamkniętych i półzamkniętych będzie gorąco i z czasem wilgotno.

Proponuję HD600, jeśli tylko masz na tyle kasy, to będzie najbardziej uniwersalne rozwiązanie.

Co by tam jeszcze... a tak, ostrzegam, STX ma gorsze pozycjonowanie dźwięku wielokanałowego w grach, od kart na chipsetach X-Fi. CMSS 3D Headphoen spisuje się pod tym względem znacznie lepiej. Dolby Headphone nie daje takiej precyzyjne lokalizacji. Stawiałbym na X-Fi Titanium HD do takich zastosowań.

..

P.S. AKG K701 używałeś bezpośrednio podłączonych do Essence STX ? Nie używałeś osobnego (zewnętrzenego, dodatkowego) wzmacniacza ? Jak rozumiem zmieniłeś tylko w sterownikach na opcję highest gain +18 dB?

K701 nie są złe, ale do grania stawiałbym na HD600. AKG mają, same z siebie, specyficzną przestrzeń, która akurat w Twoim przypadku będzie przeszkadzać, a nie pomagać. To znaczy kreują rozległe pole dźwiękowe, ale to kosztem oszukiwania nieco na kierunku i odległości pozornych źródeł dźwięku. Do muzyki może być, ale to nie jest to czego Ty akurat potrzebujesz. Napiszę jeszcze raz, kup HD600. Nie zawiedziesz się.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.