Skocz do zawartości
IGNORED

Moje MisiomorHomage czyli Harpia Acoustic DIY

arczi87

Rekomendowane odpowiedzi

Po małej namowie zwiększyłem budżet.

Sekcja wysoko i średnio tonowa będzie okablowana przewodem Kimber 4VS. Na wysoko tonowym po jednej żyle, a na średnio tonowym po 3.

Niskotonowa bez zmian jantzen solid core.

Głośniki wysoko tonowe będą grały z kondensatorem HOVLAND Musicap 4,70uF.

Więc metr potrójnego okablowania wyjdzie w cenie głosnika średniotonowego?

Masz mnie za wariata :)?

Ten przewód ma 4 żyły + i 4 żyły -, w jednym sklepowym metrze bieżącym (przekrój 2,63 mm2). Jedna żyła + i - idzie dla wysoko tonowego głośnika a 3+ i 3- idą dla średnio tonowego głośnika. Metr kabla kosztuje i 69 zł co jak dla mnie jest i tak za dużo jak za przewód. Choć kupiłem używane konfekcjonowane przewody i właśnie je rozbroiłem :). Wyszło dużo taniej niż nowe ze szpuli :).

Jestem serio ciekaw co Cię podkusiło, żeby kupić taniutkiego kimbera zamiast jantzena?

Jantzen jest bardzo dobry...

Mi tak naprawdę jest obojętne czy będzie tam jantzen czy kimber.

Na upartego zawsze będę mógł wymienić jedno na drugie :)

Jantzen jeszcze tańszy więc ograniczeń nie ma.

Małymi kroczkami do przodu.

Zostały już tylko Millsy do zamówienia :).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21737-0-80418200-1353085753_thumb.jpg

Jak dobrze pójdzie to na początku grudnia będą już grały :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Również zdecydowałem się na budowę tych zestawów. A przekonał mnie do tego eksperyment - zastosowałem w swoich zest awach topologie zwrotnicy proponowanej przez Harpie Acustics, tylko w sekcji wysokotonowej - brzmi naturalnie.

arczi87 mam wrażenie, że dostałem w spadku po Tobie ten głośnik

Ukryta Zawartość

Uploaded with

Ukryta Zawartość

Zanim będę reklamował , zmierzę parametry T-S parki, która do mnie trafiła.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Charakterystyki częstotliwościowe Usher-ów 4 szt. jak i Visaton-ów 2 szt. nie odbiegają więcej niż +/- 0,15 db z pasmach użytecznych, ( choć jeden z Usherów wyraźnie odbiega od reszty do +/- 0,5 db powyżej 1 kHz)

Impedancje wszystkich różnice rzędu 0,1 Ohm w paśmie 20 Hz - 10 kHz

Jest nieźle? Ja sądze, że jest...

Zanim będę reklamował , zmierzę parametry T-S parki, która do mnie trafiła.

Na 100% to ta sama sztuka.

Charakterystyki częstotliwościowe Usher-ów 4 szt. jak i Visaton-ów 2 szt. nie odbiegają więcej niż +/- 0,15 db z pasmach użytecznych, ( choć jeden z Usherów wyraźnie odbiega od reszty do +/- 0,5 db powyżej 1 kHz)

Impedancje wszystkich różnice rzędu 0,1 Ohm w paśmie 20 Hz - 10 kHz

est nieźle? Ja sądze, że jest...

Jasne że jest nieźle. Widzę że klej na membranie visatona jest kwestią estetyczną (choć kto ogląda kolumny od środka). Więc niepotrzebnie się zamartwiałem. Co do 0,5 dB poza pasmem użytecznym jest to do pominięcia. Tym bardziej że Ushery są dwa więc można to uśrednić.

Jakie części będziesz stosował w zwrotnicy ?

Na 100% to ta sama sztuka.

Będę to musiał ścierpieć;) Druga sztuka chyba też od kogoś bo ma rozlany nadmiar kleju między membraną a resorem górnym - ale też ścierpie - pomiary są OK.

(Jeszcze nie zrobiłem wodospadów..)

Części do zwrotnicy jak narazie zastosuję zalecane przez Harpie w tym na wysokotonówkę Kp Sn - potem zobaczymy jak posłucham i pomierze...może coś dłubnę we zwrotnicy- dostrajając do pomieszczenia,preferencji...

Czy podfrez dla średniotonówki wykonujesz? Darując sobie ten 1 dB.... Trochę jak dla mnie magia z tym 1 dB - ale nie mam podstaw nie wierzyć. Super jak w reszczie pasma jest zachowana podobna liniowość wraz z dobrą charakterystyką impulsową

Będę to musiał ścierpieć;) Druga sztuka chyba też od kogoś bo ma rozlany nadmiar kleju między membraną a resorem górnym - ale też ścierpie - pomiary są OK.

(Jeszcze nie zrobiłem wodospadów..)

Jak bym miał pewność, że pasmo jest ok to reklamacje bym sobie odpuścił.

Części do zwrotnicy jak narazie zastosuję zalecane przez Harpie w tym na wysokotonówkę Kp Sn - potem zobaczymy jak posłucham i pomierze...może coś dłubnę we zwrotnicy- dostrajając do pomieszczenia,preferencji...

Ja też stosuje zalecane, ale trafiły się Hovlandy musicap to przygarnąłem ;). Widziałem kiedyś rozbierane zdjęcia na necie, z jakiegoś testu i pamiętam Hovlandy w firmowych kolumnach. Kp Sn jest podobno jego tańszym odpowiednikiem jeśli chodzi o "charakter" grania czy gorszym to nie mi oceniać. Ja w ogóle raczej niechętnie biorę się za odsłuch kondensatorów. Jakoś razi mnie to ideologicznie.

Okablowanie mam mieszane Kimber 4VS góra średnie i jantzen solid core 1 na bas.

W ogóle co kupujesz za kondensator na średnie ? Ja kupiłem jantzen z-standard z tego co wiem wystarczający. Choć cena i tak dobija...

Co do dostrajania to ja bym kolumn na twoim miejscu nie ruszał. Raczej zabrał bym się za pomieszczenie. Wierz mi że za tą samą kwotę poprawisz wiele więcej w pomieszczeniu niż w tych kolumnach. No ale kto co lubi, potrafi.

Czy podfrez dla średniotonówki wykonujesz? Darując sobie ten 1 dB....

Nie wykonuję. Nie widzę sensu, bo wizualnie podoba mi się bez. Aspekt wizualny i tak jest poniżej zgrania fazowego więc jest bez podfrezowania.

Okablowanie mam mieszane Kimber 4VS góra średnie i jantzen solid core 1 na bas.

Jak narazie kabelki z napisem Super OFC i raczej nie bedę zmieniał, uważając że koszt tych jest wystarczający

W ogóle co kupujesz za kondensator na średnie ?

Tutaj ubogo u mnie tylko cross-cap

Rzeczywiście też uważam, że lepiej zabrać się za akustykę pomieszczenia a cały system audio mieć jak najbardziej przeźroczysty. Jak narazie zbyt mało wiedzy mam na ten temat. Dodatkowo przed wiedzą broni mnie fakt że pomieszczenie z kolumnami nie tylko mnie ma się podobać:)

P.S W sobotę kleje paczki i całość materiału już mam

• 2 tygodnie później...

Witam

obowiązków cała masa.

Ale w wolnych chwilach małe lutowanie :)

Pozostało tylko polutowanie drugiej zwrotnicy.

Udało mi się wszystko polutować wedle koncepcji, czyli point 2 point, każdy element skręcony z kolejnym i zero zbędnych przewodów (wyjątkiem będzie połączenie najmniejszych cewek przewodem, by było zgodnie z radami Troelsa co do położenia cewek).

Na niżej zamieszczonym zdjęciu widać jak to będzie wyglądać. Może tego nie widać ale całość mieści się na kwadracie 55cm x 35cm więc całkiem spora przestrzeń. Dla osób które planowały by upchać zwrotnicę w obudowie, polecam najpierw ją polutować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Co do cross capów to mam je jako elementy równoległe (niebieski w szeregu myślę, że będzie ok. Lepszy był by równowartością głośnika... ). Ogólnie sprawdź jakie masz wytłumienie w komorze głośnika średnio tonowego. Może się okazać, że kondensator nie jest głównym winowajcom. Przypominam że autor sugerował konkretną ilość materiału tłumiącego.

Ja jestem obecnie bardzo pozytywnie nastawiony, bo nie odsłuchiwałem każdego głośnika z osobna (wraz z filtrami itd, w domu). Chce usłyszeć jak zagra całość na dzień dobry. Mniej więcej, wiem czego się spodziewać. Liczę na lekką nutę "agresji" ze strony kopułki, bo topowy scan grał dla mnie za miękko (choć dźwięk naprawdę wysokiej próby). Z aluminiowym średniakiem powinno być detalicznie i przejrzyście. Ushery powinny dawać dość wypełniony dźwięk i dociążać średnicę.

Z tego co pamiętam Harpia dba o charakterystyki impulsowe i stroi "opadająco" co powinno dać niski time delay. Bywa że producenci podbijają 70 Hz- 120 Hz dla pozornego kopa.

U mnie odsłuch szykuje się po nowym roku, zobaczymy co z tego będzie.

Plusem jest to że przy tej skuteczności i obciążeniu moje pre powinno pracować na niedużym tłumieniu co dodatkowo daje dość niskie zniekształcenia, ale nie o tym wątek.

W ogóle widziałem już kolumny na żywo i powiem że kwał pudła wyszedł a stolarka i fornirowanie pierwsza klasa. Więc oko cieszyć będą na pewno co do ucha to posłuchamy.

1 dzień słuchania to raczej porażka dżwiękowa, drugi lepiej, i teraz jeszcze lepiej gdy wymieniłem kondensator w gałęzi śreniotonowej... Strojenie BR zmieniłem w tej chwili na 33 Hz... Zestawy są na dotarciu i trzeba poczekać, niskotonowe "mulą" dźwięk. Jednego nie można zarzucić od pierwszego odsłuchu grają pełnym pasmem i nie "kolą w uszy".

Komore średniotonową mam oklejoną 1,5 matą bitumiczną,0.9 cm filcem + jak zalecane wełna owcza - to że zmniejszyłem komorę o 2 litry

Impedancja przy oryginalnym strojeniu przy 40 Hz ok. 2,6 Ohm ...prądu potrzebują.

Ten dźwiek na dzień dobry jest "wysokiej technicznej jakości" - tak bym go określił, i nabiera powoli życia... z czego się cieszę

P.S Jeżeli ten projekt mnie nie zadowoli , tracąc poniekąd wiarę we współczesny wymiar Hi-End wracam do starego Hi-Fi i zacznę od dwóch głośników z papieru 30 cm na stronę w zamkniętej obudowie niewiele większej od tej, z być może 4 drogami

1 dzień słuchania to raczej porażka dżwiękowa, drugi lepiej, i teraz jeszcze lepiej gdy wymieniłem kondensator w gałęzi śreniotonowej... Strojenie BR zmieniłem w tej chwili na 33 Hz... Zestawy są na dotarciu i trzeba poczekać, niskotonowe "mulą" dźwięk. Jednego nie można zarzucić od pierwszego odsłuchu grają pełnym pasmem i nie "kolą w uszy".

Spokojnie, masz nowe głośniki i parametry katalogowe osiągną po jakimś czasie. Dlatego ja bym litrażu nie ruszał. Bo najgorsze jest dostrajanie na "świeżych" głośnikach, kiedy wszystko "pływa". Dopiero po jakimś czasie głośnik osiąga swoje właściwe Fs itd. Potem są takie historie, że ktoś grzebał i grzebał na nowych głośnikach a na końcu wrócił do oryginalnego projektu.

na końcu wrócił do oryginalnego projektu

..i strojenie wróciło na 40 Hz. Kilka godzin grania przy ok 150W załatwiło sprawę i nic się nie ugotowało - B251 radzi sobie dzielnie

Bo najgorsze jest dostrajanie na "świeżych" głośnikach

Nic podobnego, wystarczy trochę skarpetek... 15 sec roboty.

Mała uwaga. Uszczelka z pianki raczej nie nadaje się pod głośnik wysokotonowy z racji jego niezbyt sztywnej obudowy.

Szukałem przyczyny dużej ilości 3 harmonicznej w pasmie 5-15 kHz na poziomie kilkunastu procent.

Winę za to ponosiło zbyt mocne dokręcenie głośnika na uszczelce z pianki - i jego odkształcenie.

W tym miejscu pragnę podziękować użytkownikowi Bingant

Jak zwykle należą mu się słowa pochwały, za wzorowo wykonane paczki.

Panowie jest to osoba, która oprócz tego, że robi obudowy dzieli nasze wspólne hobby.

Rozumie bolączki audiofilii i ich rozterki. Myślę że warto przemyśleć jego osobę w kwestii realizacji kolumn głośnikowych.

No i tak wyglądają moje "kolumienki"

Ukryta Zawartość

post-21737-0-48466500-1357999411_thumb.jpg

post-21737-0-41761200-1357999414_thumb.jpg

(wybaczcie za jakość zdjęć)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.